Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 9. 2023,
23.55

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

Natisni članek

Luciano Spalletti Erling Haaland Primož Gliha Kvalifikacije za Euro 2024

Torek, 12. 9. 2023, 23.55

2 meseca, 2 tedna

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024, 6. KROG (TOREK)

Španci spet zabijali kot v transu, Primož Gliha izgubil v Bukarešti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29
Primož Gliha Kosovo | Primož Gliha je s Kosovom ostal praznih rok na gostovanju v Romuniji. Kosovo tako ostaja pri štirih točkah in le še simboličnih možnostih za preboj na Euro 2024. | Foto Reuters

Primož Gliha je s Kosovom ostal praznih rok na gostovanju v Romuniji. Kosovo tako ostaja pri štirih točkah in le še simboličnih možnostih za preboj na Euro 2024.

Foto: Reuters

Slovenski trener Primož Gliha je s Kosovom izgubil kvalifikacijsko srečanje v Romunijo (0:2), ki se je zaradi navijaških incidentov zavleklo za slabo uro. Novopečeni selektor Italije Luciano Spalletti je pozdravil svojo prvo zmago z Azzurri, na San Siru je premagal Ukrajino (2:1), Španija je po Gruziji (7:1) napolnila mrežo še Cipru (6:0), v polno je zadel tudi vroči norveški zvezdnik Erling Haaland. Njegova Noveška je ugnala Gruzijo (2:1) in s tem preprečila, da bi si Škotska že zagotovila nastop na Euru 2024 v Nemčiji.

Kvalifikacije za Euro 2024, 6. krog:

Torek, 12. september:

Thomas Müller
Sportal Nemci premagali Francoze, Katanec remiziral z Mehičani
Enzo Fernandez
Sportal Argentina navdušila brez Messija, Brazilija do zmage v zadnji minuti

Najprej incident, nato pozna zadetka Romunije

Srečanje med Romunijo in Kosovom je bilo prekinjeno za slabo uro. Nogometaši so sprva odigrali le 18 minut, obe mreži sta ostali nedotaknjeni, nato pa so se igralci preselili v slačilnici.

Romunija Kosovo | Foto: Reuters Foto: Reuters

Incident so zakrivili navijači Romunije, ki so izpostavili politični transparent ''Kosovo je Srbija'', skandirali politične parole, katere želi Evropska nogometna zveza (Uefa) izkoreniniti s tekem, na igrišče pa metali pirotehnična sredstva. Dvoboj se je po daljši prekinitvi le nadaljeval.

Romunski navijači so s skandiranjem ''Kosovo je Srbija'', Romunija je ena izmed tistih evropskih držav, ki ni priznala neodvisnosti Kosova, poskrbeli za izgrede že 16. junija na srečanju v Prištini. Takrat so z njimi obračunali domači navijači ter policisti, dvoboj pa se je končal brez zadetkov.

Romunija je še nepremagana v skupini I, z 12 točkami zaseda drugo mesto. | Foto: Reuters Romunija je še nepremagana v skupini I, z 12 točkami zaseda drugo mesto. Foto: Reuters

Tokrat ni bilo tako. Mreži sta ostali nedotaknjeni vse do 83. minute, ko je zadel v polno Nicolae Stanciu, nato pa je končni rezultat v sodnikovem podaljšku dosegel rezervist Valentin Mihaila. Pred tem je Stanciu v 62. minuti zapravil najstrožjo kazen, Romuni pa so imeli v drugem polčasu veliko prednost, saj je napadalec Kosova Vedat Muriqi ob koncu prvega dela prejel drugi rumeni karton in moral predčasno z igrišča.

Vodilna Švica je v skupini I zlahka ugnala Andoro (3:0), pomembno zmago pa je dosegel Izrael. Doma je premagal Belorusijo z 1:0, zmagoviti zadetek pa je v sodnikovem podaljšku dosegel rezervist Gavriel Kanichowsky, ki je nedavno dosegel zadetek tudi na srečanju play-offa konferenčne lige v Celju, kjer je izenačil rezultat na 1:1.

Škotska bo morala še malce počakati

Erling Haaland ohranja Norveško v krogu kandidatov za Euro, a Skandinavci zaostajajo za Škoti in Španci. | Foto: Reuters Erling Haaland ohranja Norveško v krogu kandidatov za Euro, a Skandinavci zaostajajo za Škoti in Španci. Foto: Reuters V torek, 12. septembra 2023, bi lahko Evropa dobila prvega udeleženca Eura 2024, ki bi si to zagotovil s kvalifikacijami. V skupini A kaže imenitno Škotski, ki je v uvodnih petih krogih zbrala maksimalnih 15 točk.

Danes je "počivala", namesto kvalifikacijskih izzivov se je v bitki za Britanijo na prijateljski tekmi merila z Anglijo, njeni navijači pa so navijali za možnost, da bi se dvoboj v Oslu med Norveško in Gruzijo končal brez zmagovalca. Če bi se, bi Škoti že proslavljali preboj na evropsko prvenstvo! Želja se jim ni uresničila, saj so "vikingi" premagali Gruzijo z 2:1, v polno pa je meril tudi najbolj vroči napadalec na svetu Erling Haaland.

Slovenija San Marino
Sportal Lepo, a vseeno malce neobjektivno

Joselu je dosegel tretji zadetek za Španije pri prepričljivi zmagi nad Ciprčani s 6:0. | Foto: Reuters Joselu je dosegel tretji zadetek za Španije pri prepričljivi zmagi nad Ciprčani s 6:0. Foto: Reuters

Španci, ki so ostali brez predsednika nogometne zveze Luisa Rubialesa, so po osvojeni ligi narodov, pred tremi meseci so v finalu v Rotterdamu po izvajanju 11-metrovk premagali Hrvaško, v fantastični formi. V petek so se v Tbilisiju znesli nad Gruzijo (7:1), tokrat pa so v Granadi po teniško "zavezali kravato" Ciprčanov in zmagali kar s 6:0. Selektor Luis de la Fuente je namesto poškodovanih Danija Olma in Marca Asensia vpoklical Yeremija Pina in Ferrana Torresa. Slednji je dosegel dva zadetka.

Spallettiju v drugo le uspelo

Veselje Davideja Frattesija in Giacoma Raspadorija v Milanu. | Foto: Reuters Veselje Davideja Frattesija in Giacoma Raspadorija v Milanu. Foto: Reuters Novopečeni italijanski selektor Luciano Spalletti je na drugi tekmi dočakal prvo zmago. Po remiju v Skopju (1:1) so njegovi varovanci na San Siru z 2:1 ugnali Ukrajino in storili pomemben korak k preboju na Euro 2024. Po točkah so izenačeni z Ukrajino in Severno Makedonijo, ki je bila v gosteh boljša od Malte, a so pri tem Azzurri odigrali tekmo manj. Junak srečanja je bil nogometaš Interja Davide Frattesi, ki je dosegel oba zadetka za branilce evropskega naslova. Zadnji igralec črno-modrih, ki je zadel dvakrat na tekmi za Italijo, je bil pred tem legendarni Christian Vieri leta 2003.

V skupini F sta zelo blizu zagotovitvi nastopa na Euru 2024 Belgija in Avstrija. Rdeči vragi so napolnili mrežo Estonije (5:0), dvakrat je bil uspešen Romelu Lukaku, severni slovenski sosedi pa so v drugem polčasu spravili v slabo voljo Švedsko in jo na krilih dvakratnega strelca Marka Arnautovića premagali s 3:1. Švedi tri kroge pred koncem za vodilnim dvojcem zaostajajo kar sedem točk.

Kvalifikacije za Euro 2024, 6. krog:

Nedelja, 10. september:

Ponedeljek, 11. september:

Torek, 12. september:

Lestvice:

Cristiano Ronaldo
Sportal Španija se je znesla nad Gruzijo, Hrvaška nad Latvijo
San Marino
Sportal Sedem prav posebnih slovenskih žrtev
Portugalska Ricardo Horta
Sportal Brez Ronalda devet golov Portugalske, BiH v težavah
Slovenija San Marino
Sportal Slovenija navdušila in skočila na prvo mesto, šov Mitrovića
Luis Rubiales
Sportal Preobrat: Rubiales ni več predsednik RFEF niti podpredsednik Uefe
Ne spreglejte