Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
10. 9. 2023,
15.25

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

Oman San Marino Srečko Katanec Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Nedelja, 10. 9. 2023, 15.25

7 mesecev, 3 tedne

Od San Marina do Kanade

Sedem prav posebnih slovenskih žrtev

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59
San Marino | San Marino, državica z zgolj 33 tisoč prebivalci, ima najslabšo nogometno reprezentanco na svetu. | Foto Reuters

San Marino, državica z zgolj 33 tisoč prebivalci, ima najslabšo nogometno reprezentanco na svetu.

Foto: Reuters

To je nenavadna druščina sedmih nogometnih reprezentanc. Dve prihajata iz Evrope, a iz tako majhne državice, da ju je težko najti na zemljevidu. Dve sta doma na Arabskem polotoku, preostale tri pa v Afriki, Severni Ameriki in Oceaniji, čeprav ta že nekaj časa uradno spada pod azijsko nogometno družino. In kaj jim je skupno? Marsikaj. Zlasti dvojna 'ničla' proti Sloveniji!

Slovenija San Marino
Sportal Slovenija navdušila in skočila na prvo mesto, šov Mitrovića

Dvojna ničla? Mišljeni so zgolj porazi na medsebojnih tekmah s Slovenijo brez doseženih zadetkov. Slovenska nogometna reprezentanca ima v dobrih treh desetletjih, odkar igra mednarodne tekme, tako popolno razmerje s sedmimi reprezentancami na svetu. To so po abecednem vrstnem redu Avstralija, Gana, Gibraltar, Kanada, Oman, San Marino in Savdska Arabija.

Slovenski nogometaši so se spomladi usmilili San Marina in ga premagali v Stožicah zgolj z 2:0. S tako nizko razliko ga niso pred tem odpravili še nikoli. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenski nogometaši so se spomladi usmilili San Marina in ga premagali v Stožicah zgolj z 2:0. S tako nizko razliko ga niso pred tem odpravili še nikoli. Foto: Grega Valančič/Sportida

V tej sedmerici izstopa ravno San Marino. Današnji tekmec Kekove čete je kot nalašč ustvarjen za krepitev samozavesti Slovencev pred odločilnimi jesenskimi spopadi za preboj na Euro 2024. Slovenija se je z njim pomerila že šestkrat, kar petkrat v kvalifikacijah za velika tekmovanja, in ga vselej nadigrala. Šest tekem, šest zmag ob razliki v zadetkih 22:0.

Slovenija Severna Irska Jan Oblak
Sportal Jan Oblak: Za mano so bili težki meseci, zdaj sem vesel in zadovoljen

San Marino je uradno celo najslabša reprezentanca na svetu, to potrjuje zadnje mesto na jakostni lestvici Fife. Zelo redko dosega zadetke, kaj šele osvaja točke. Tudi danes ne gre pričakovati, da bi lahko amaterji iz žepne državice sredi Apeninskega polotoka zatresli mrežo Jana Oblaka, na drugi strani pa bo imela njihova obramba ob Andražu Šporarju in Benjaminu Šešku kar nekaj težav.

Nenavadna sedmerica, ki ima proti Sloveniji dvojno "ničlo":

Tekmec Slovenije          
San Marino 6 6 0 0 22:0
Oman 2 2 0 0 11:0
Gibraltar 1 1 0 0 6:0
Avstralija 1 1 0 0 2:0
Gana 1 1 0 0 2:0
Savdska Arabija 1 1 0 0 2:0
Kanada 1 1 0 0 1:0

V tabeli: število medsebojnih tekem, zmage Slovenije, remiji, porazi, razlika v zadetkih

Katančeva četa se je podpisala pod rekordno sedmico

Srečko Katanec je v prejšnjem stoletju Slovenijo popeljal do dveh visokih zmag nad Omanom. | Foto: Reuters Srečko Katanec je v prejšnjem stoletju Slovenijo popeljal do dveh visokih zmag nad Omanom. Foto: Reuters San Marino je tako član nenavadne sedmerice, s katerim je Slovenija odigrala daleč največ tekem. Naslednji na tej lestvici je Oman. Slovenija je še v prejšnjem stoletju pod vodstvom Srečka Katanca, ta trenutno pripravlja Uzbekistan na azijsko prvenstvo (januar 2024) in je v noči na nedeljo v prijateljski tekmi izgubil proti ZDA z 0:3, dvakrat visoko odpravila Oman. Enkrat s 4:0, drugič pa kar s 7:0, kar velja še do danes za najvišjo slovensko zmago vseh časov.

Obakrat se je to zgodilo na prijateljskih tekmah v Omanu. To je tudi edina država poleg San Marina, ki ima proti Sloveniji dvojno ''ničlo'' na vsaj dveh odigranih tekmah.

Preostale tekmece, ki sestavljajo prav posebno sedmerico, je Slovenija premagala le enkrat. In to po ponavljajočem se vzorcu, vedno na prijateljski tekmi na domačih tleh. Savdsko Arabijo in Gano, ki je pozneje prerasla v eno vodilnih afriških nogometnih sil, je tako premagala še za Bežigradom, Avstralijo ob svečanem odprtju novega stadiona Stožice leta 2010, tik po vrnitvi s svetovnega prvenstva v Južni Afriki, Kanado je premagala v Celju, Gibraltar pa pred dvema letoma v Kopru, ko je Matjaž Kek dosegel sploh najvišjo zmago, odkar vodi izbrano vrsto.

Slovenski nogometaši so tako leta 2010 v Stožicah proslavljali zmago nad Avstralijo. To je bila prva tekma na novem ljubljanskem stadionu. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski nogometaši so tako leta 2010 v Stožicah proslavljali zmago nad Avstralijo. To je bila prva tekma na novem ljubljanskem stadionu. Foto: Vid Ponikvar

Pred tem ni še nikoli zmagal s 6:0. Danes, ko bo imel opravka s skromnimi Sanmarinci, bi lahko, če bi Šeško, Šporar in druščina prikazali podobno dopadljivo in kombinatorno igro v napadu, lovili najvišjo zmago v San Marinu. Za zdaj jo je Slovenija v gosteh ugnala z 2:0 (2015) in 3:0 (2009). Kako bo danes? Odgovor bo znan v poznih večernih urah.

Matjaž Kek
Sportal Rojstni dan? Selektor razmišlja le o zmagi v San Marinu.
Šeško Kek
Sportal Sloveniji se kaj takšnega še ni zgodilo, Kek prejel čudovito darilo
Slovenija Severna Irska kvalifikacije 2024 Andraž Šporar
Sportal Nor večer v Stožicah, toliko golov Slovenija ni dala že dve leti
Benjamin Šeško
Sportal Šeško obnorel Evropo in v Ljubljano pripeljal elito
Nemčija Japonska
Sportal Polom Nemčije proti Japonski, selektorju Flicku šteti dnevi?
Ne spreglejte