Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2023,
23.17

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

Natisni članek

Nino Žugelj Blaž Kramer Žan Celar Miha Kompan Breznik Adrian Zeljković Ester Sokler Miha Zajc Kenan Bajrić KI Klaksvik Zoran Zeljković konferenčna liga NK Olimpija NK Olimpija

Četrtek, 26. 10. 2023, 23.17

6 mesecev

Konferenčna liga, skupinski del (3. krog)

Blamaža Olimpije na Ferskih otokih, podvig Zajca in Kramerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62
Adam Delius | Predsednik Olimpije Adam Delius je pred dvobojem na Ferskih otokih poudaril, da bi ga zadovoljila le zmaga zmajev. S potekom dogodkov na tekmi pozneje ni mogel biti zadovoljen. | Foto www.alesfevzer.com

Predsednik Olimpije Adam Delius je pred dvobojem na Ferskih otokih poudaril, da bi ga zadovoljila le zmaga zmajev. S potekom dogodkov na tekmi pozneje ni mogel biti zadovoljen.

Foto: www.alesfevzer.com

Nogometaši Olimpije nadaljuje skromen niz v skupinskem delu konferenčne lige. Najprej so izgubili v Lillu (0:2), nato doma s Slovanom (0:1), na gostovanju pri prvaku Ferskih otokov KI Klaksviku, kjer jih je prvič v Evropi vodil Zoran Zeljković, pa so utrpeli najvišji poraz (0:3). Tako so se zgodovinskega uspeha razveselili Ferci, Olimpija pa ostaja na dnu razpredelnice. Vodstvo v skupini A je po zmagi nad Slovanom prevzel Lille. Miha Zajc se je vpisal med strelce v dresu Fenerbahčeja prvič po petih mesecih, proti Ludogorcu dosegel kar dva zadetka, turški velikan pa je nadaljeval sanjski niz in dobil že 18. zaporedno tekmo v tej sezoni.

Blaž Kramer
Sportal Rapsodija Slovenca v Mostarju, ki po zaslugi Uefe odmeva po Evropi #video
Miha Zajc
Sportal Slovenec ruši mejnike pri turškem velikanu, nagradila ga je tudi Uefa
Klaksvik Olimpija
Sportal Navijače Olimpije najbolj zabolelo, da so jih ponižali električarji in ribiči

 

Konferenčna liga, skupinski del (3. krog):

Četrtek, 26. oktober:

Olimpija je v sredo pripotovala na Ferske otoke z jasnim ciljem. Zanimala jo je le zmaga, s katero bi popravila skromen vtis s prejšnjih tekem in ohranila možnosti za napredovanje. Novemu trenerju Zoranu Zeljkoviću se je prva želja uresničila. Kapetan Timi Max Elšnik in Agustin Doffo, ki v nedeljo zaradi zdravstvenih težav nista mogla pomagati soigralcem v Domžalah, sta stisnila zobe in nastopila. Srečanje v Torshavnu je začela enajsterica Pintol, Krefl, Ratnik, Muhamedbegović, Lasickas, Elšnik, Doffo, Fadida, Motika, Nukić in Rui Pedro, na klopi pa so sedeli Mauricio, Silva, Karamatić, Bristrić, Brest, Posavec, Mijailović, Pinto, Gavrić in Kasa.

Olimpija je bolje vstopila v dvoboj, že v 3. minuti se ji je posrečil imeniten protinapad. Rui Pedro je zaposlil Mustafo Nukića, ki je prodiral po desni strani kazenskega prostora in se znašel sam pred vratarjem Klaksvika. Ponudila se mu je imenitna priložnost za vodstvo, a je njegovo namero prebral vratar Jonathan Johansson in žogo po strelu Ljubljančana odbil v kot. 

Prevlada nogometašev Olimpije je trajala vse do 20. minute, nato pa so začeli vse resneje na vrata gostov, v katerih je prvič v karieri na evropski tekmi stal Denis Pintol, pritiskati tudi gostitelji. Napadalci zmajev so se v uvodni četrtini srečanja kar štirikrat ujeli v zanko nedovoljenega položaja, Klaksvik pa je prvi strel v okvir vrat usmeril šele v 29. minuti. Kot da bi hotel s tem napovedal tisto, kar je sledilo minuto pozneje, ko slovenskemu prvaku ni bilo več do smeha.

NK Olimpija : NK Koper Joao Henriques Zoran Zeljković
Sportal Zoran Zeljković po polomu Olimpije: Najbolj me boli, da ...

Ferci dvignili navijače na noge, Pintol prejel dva gola

Denis Pintol, ki je nadomeščal Matevža Vidovška, je moral trikrat po žogo v svojo mrežo. | Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com Denis Pintol, ki je nadomeščal Matevža Vidovška, je moral trikrat po žogo v svojo mrežo. Foto: Filip Barbalić/www.alesfevzer.com Prvaki Ferskih otokov, ki so podobno kot Olimpija iskali pod do zgodovinske prve zmage v skupinskem delu evropskega tekmovanja, so presenetili obrambo zmajev in povedli z 1:0. Arni Frederiksberg je poslal predložek v kazenski prostor Olimpije, kjer je bil najbolj spreten Rene Joensen. Ahmet Muhamedbegović je obstal na mestu, iz igre je pri pokrivanju izpadel tudi Justas Lasickas, napadalec Klaksvika pa je stekel pred vrata in z glavo premagal nemočnega Denisa Pintola. Ferci so iz prve priložnosti zatresli mrežo Olimpije in šokirali slovenskega prvaka. Le nekaj minut pozneje ni manjkalo veliko, pa bi se prednost gostiteljev podvojila. Obramba zmajev je znova pozabila na številne nogometaše Klaksvika, a je Srb Deni Pavlović na srečo Zeljkovićeve čete iz neposredne bližine poslal žogo čez vrata.

Tik pred koncem prvega polčasa pa je Klaksvik navijače, na stadionu se jih je zbralo okrog tisoč, še enkrat dvignil na noge. Najboljši strelec gostiteljev Pall Andrasson Klettskard se je "sprehodil" med obrambo Olimpije, ustaviti ga ni mogel niti Marcel Ratnik, nato pa je z natančnim strelom v daljši kot premagal še Pintola. Klaksvik je tako odšel na počitek z občutno prednostjo, Zeljkovićeva četa pa se je zavedala, da bo morala v nadaljevanju pokazati bistveno več, če se bo želela vrniti z dolgega potovanja vsaj neporažena. Pot do zmage, ki jo je pred srečanjem napovedoval tudi optimistični predsednik kluba Adam Delius, se je zdela že skoraj neverjetna. 

Olimpija iskala priključek, a prejela nov zadetek

Zoran Zeljković je od prve evropske tekme v vlogi trenerja Olimpije pričakoval bistveno boljši rezultat. | Foto: NK Olimpija Ljubljana Zoran Zeljković je od prve evropske tekme v vlogi trenerja Olimpije pričakoval bistveno boljši rezultat. Foto: NK Olimpija Ljubljana Trener Zeljković je v drugi polčas vstopil z enim novim igralcem. Namesto Saada Fadide, ki je podobno kot Nemanja Motika v prvem delu prejel rumeni karton, je vstopil Marko Brest. Olimpija si je kmalu priigrala lepo priložnost za zadetek, s katerim bi vzpostavila priključek s tekmecem. Tokrat je Nukić podal Ruiju Pedru, Portugalec je z roba kazenskega prostora meril natančno v desni kot vrat Klaksvika, a se je izkazal čuvaj mreže Fercev. Ostalo je pri vodstvu z 2:0.

V trenutkih, ko se je pričakovala še drznejša in bolj napadalna igra Olimpije, pa je sledil nov šok za goste. Obrambo Olimpije, ki je znova delovala preveč nezbrano, je ukanil še Jakup Biskopsto Andreasen. Kapetan Klaksvika je bil najvišji v skoku in gostitelje popeljal v vodstvo s 3:0. Tako so si domačini zagotovili veliko prednost, nasmihala se jim je zgodovinska zmaga. Ravno tisto, po kar so prišli zmaji, a nato na zelenici pokazali bistveno premalo, da bi lahko zadržali vsaj enakovreden korak z razigranimi gostitelji.

Rezultat se do konca srečanja ni več spreminjal, nogometaši Olimpije pa so po najvišjem porazu, odkar nastopajo v konferenčni ligi, stopili še do navijačev. Na Ferske otoke se jih je odpravilo okrog 50, a niso mogli biti zadovoljni s predstavo. Zmaji so pokazali bistveno premalo, novega trenerja Zeljkovića pa očitno čaka še ogromno dela, če bo želel popraviti igro. Tako v obrambi kot tudi napadu, v katerem je Olimpija še tretjič končala tekmo brez doseženega zadetka.  

Domači navijači so proslavljali zmago na tribunah še 20 minut po koncu srečanja:

To je bila šele prva evropska tekma v zgodovini med predstavnikoma Slovenije in Ferskih otokov, ki so tako postali 52. članica Evropske nogometne zveze (Uefa) na slovenskem seznamu dozdajšnjih tekem.

Porazna statistika slovenskih klubov pod vodstvom tujca

Portugalec Joao Henriques je ostal brez točk v skupinskem delu konferenčne lige. | Foto: www.alesfevzer.com Portugalec Joao Henriques je ostal brez točk v skupinskem delu konferenčne lige. Foto: www.alesfevzer.com Zanimivo je, da so slovenski nogometni klubi v zgodovini v skupinskih delih evropskih tekmovanj vselej osvajali točke pod vodstvom zgolj domačih trenerjev. Maribor je tako kvaril načrte evropskim velikanom pod taktirko Bojana Prašnikarja, Darka Milaniča in Anteja Šimundže, edina tekma, na kateri je vijolice v tem delu evropskih izzivov vodil tujec, to je bil Hrvat Ante Čačić, ki je 19. septembra 2013 izgubil doma z Mariborom proti Rubinu iz Kazana (2:5), pa se je končala s porazom.

Šimundža je nato leta 2021 do evropskih točk popeljal tudi Muro, letos, ko ima prvič dolgo evropsko jesen tudi Olimpija, pa zeleno-beli še čakajo na prve točke. Portugalec Joao Henriques je na uvodnih preizkušnjah ostal brez točk, a tudi zadetkov. Zmaji so najprej izgubili v Lillu (0:2), nato pa še doma proti Slovanu iz Bratislave (0:1).

Bo njegov naslednik Zoran Zeljković šel po stopinjah treh rojakov, ki spadajo v vrh slovenske trenerske stroke (Prašnikar, Milanič in Šimundža), in se vpisal v zgodovino kot prvi trener Olimpije z osvojeno točko v skupinskem delu evropskega tekmovanja? Prva priložnost se mu je ponudila v Torshavnu, a je ni izkoristil.

Preobrat Lilla, Slovan ni več najboljši v skupini

Na drugi tekmi skupine A sta se na derbiju vodilnih ekip pomerila Lille in Slovan. Gostitelji, ki so leta 2021 postali francoski državni prvaki, so gostili serijske slovaške prvake, ki so se se lahko po dveh krogih pohvalili s stoodstotnim točkovnim izkupičkom. Za goste je od prve minute nastopal občasni slovenski reprezentant Kenan Bajrić in se sredi prvega polčasa skupaj s soigralci razveselil vodstva Slovana. Aleksandar Čavrič je zadel v polno, Slovaki so po prvem polčasu vodili z 1:0.

Lille se je z domačo zmago nad Slovanom prebil na vrh lestvice A. | Foto: Reuters Lille se je z domačo zmago nad Slovanom prebil na vrh lestvice A. Foto: Reuters

V nadaljevanju pa je sledil preobrat. Lille je bil boljši in poskrbel za preobrat. Končni rezultat 2:1 je v 82. minuti postavil Remy Cabella, Slovan pa v drugem delu ni usmeril niti enega strela v okvir vrat. Ko je pet minut pred koncem ostal še brez izključenega Lucasa Lovata, so se sanje kluba iz Bratislave o vsaj točki v Franciji razblinile.

Josip Iličić
Sportal Vse se spreminja, a nekaj ostaja: Iličić je za navijače Atalante še vedno kralj #video

Izjemna predstava Zajca, Kramer odločil o zmagovalcu v Mostarju

Slovenski reprezentant Miha Zajc se je izkazal na srečanju z Ludogorcem. Fenerbahče ga je dobil s 3:1, oba zadetka za gostitelje pa je na veselje vročekrvnih in strastnih navijačev turškega velikana dosegel slovenski reprezentant. Primorec je zadel v polno za Fenerbahče po petih mesecih. Pred tem se je nazadnje na seznamu strelcev znašel 30. maja na dvoboju z Antaylasporjem. Proti Ludogorcu, ki v tej sezoni nima prijetnih spominov na Slovenijo, saj ga je v kvalifikacijah za ligo prvakov izločila Olimpija, se je Zajc izkazal do te mere, da je Fenerbahče nadaljeval sanjski niz. V tej sezoni je nedotakljiv, saj je dobil vseh 18 tekem. V tem obdobju je dvakrat premagal tudi Maribor.

Slovenski napadalec Blaž Kramer je z varšavsko Legio gostoval v Hercegovini pri Zrinjskem, ki je v uvodnem krogu po nepozabnem preobratu presenetil AZ Alkmaar, nato pa v gosteh namučil Aston Villo. Poljaki po nedavnih incidentih, ki so sledili po srečanju na Nizozemskem, v Mostarju niso smeli računati na pomoč svojih navijačev. Dvoboj se ni začel po načrtih gostov. Zrinjski je v 30. minuti povedel, a je Legia po zaslugi avtogola gostiteljev kmalu izenačila, v 62. minuti pa je o zmagovalcu z izjemnim strelom z glavo odločil 27-letni Slovenec. Osem minut pozneje je zapustil igro.

Veselje Blaža Kramerja in soigralcev po zmagovitem zadetku | Foto: Guliverimage Veselje Blaža Kramerja in soigralcev po zmagovitem zadetku Foto: Guliverimage

Ljubljančan Kenan Bajrić je na zadnji prvenstveni tekmi Slovana, ko je v nedeljo v gosteh ugnal Spartak iz Trnave (2:1), odigral vso tekmo. Na tisti tekmi se je svojega strelskega prvenca na Slovaškem veselil njegov rojak Adrian Zeljković. Mladi slovenski reprezentant, ki je v prejšnji sezoni s Sežančani izpadel v drugo ligo, nato pa ga je v svoje vrste povabil slovaški Spartak, je v dobri formi. V konferenčni ligi v četrtek ni bil uspešen, doma je izgubil z danskim Nordsjaellandom (0:2). V drugem polčasu je zaigral tudi njegov soigralec in rojak Miha Kompan Breznik, oba pa sta proti Skandinavcem prejela rumeni karton.

Slovenski reprezentant Žan Celar je z Luganom na Letzigrundu ostal praznih rok proti Club Bruggeju (1:3), ki se je v prejšnji sezoni prebil med 16 najboljših v ligi prvakov. Nekdanji up Triglava in Maribora je odigral vso tekmo.

Norveški Bodo/Glimt je na severu Evrope gostil turškega velikana Bešiktaš, ki je pred kratkim zamenjal trenerja. Nino Žugelj je v vse boljši formi, prejšnji teden se je prvič v tej sezoni vpisal med strelce ob ligaški zmagi nad Sandefjordom (4:3). Tokrat je igral od 61. minute in pomagal soigralcem do prepričljive zmage nad Bešiktašem (3:1). Minuto po vstopu je zatresel mrežo Turkov, a je sodnik razveljavil zadetek po intervenciji VAR.

Aberdeen Esterja Soklerja, ki pri škotskem klubu ne dobiva veliko priložnosti za nastop in še čaka na prvi zadetek, je doma izgubil z grškim klubom PAOK Solun (2:3).

Milan Olimpija 1992
Sportal Slovenija česa takšnega, odkar je samostojna, še ni doživela

Konferenčna liga, skupinski del (3. krog):

Četrtek, 26. oktober:

Lestvice:

Ryan Gravenberch Liverpool
Sportal Stoodstotni le še Liverpool, Roma in Bayer. Ajax tone vse globlje.
Manchester United poklon Bobby Charlton
Sportal Poklon legendi Manchestra in trdo prigarana zmaga, olajšanje tudi za Arsenal
Fermin Lopez FC Barcelona
Sportal Šeškovi se niso ustrašili navijačev Zvezde. Oblak dobil prva dva gola.
NK Olimpija : Ludogorec Timi Max Elšnik
Sportal Olimpiji lahko danes uspe, kar ni letos v Evropi še nikomur
Ne spreglejte