Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 10. 2023,
12.47

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

slovenski nogometaši na delu v tujini Ludogorec Razgrad konferenčna liga Fenerbahče Miha Zajc

Petek, 27. 10. 2023, 12.47

6 mesecev

Nenavadno naključje Mihe Zajca

Slovenec ruši mejnike pri turškem velikanu, nagradila ga je tudi Uefa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59
Miha Zajc | Miha Zajc se pri Fenerbahčeju dokazuje vse od leta 2019. Večkrat se je vpisal med strelce, do četrtka pa ni še nikoli na eni tekmi dosegel dveh zadetkov. | Foto Guliverimage

Miha Zajc se pri Fenerbahčeju dokazuje vse od leta 2019. Večkrat se je vpisal med strelce, do četrtka pa ni še nikoli na eni tekmi dosegel dveh zadetkov.

Foto: Guliverimage

Četrtkov večer v konferenčni ligi sta zaznamovala dva Slovenca. Blaž Kramer je odločil zmagovalca na srečanju v Mostarju, njegov zadetek kandidira za najlepšega v tem krogu, Miha Zajc pa je pisal zgodovino v dresu Fenerbahčeja. Prvič, odkar se je pred šestimi leti preselil v tujino, se je na srečanju dvakrat vpisal med strelce, turškemu velikanu pomagal do že 18. zaporedne zmage, proti Ludogorcu pa se je tako izkazal, da ga je Evropska nogometna zveza (Uefa) uvrstila med štiri kandidate za najboljšega igralca kroga.

Adam Delius
Sportal Blamaža Olimpije na Ferskih otokih, podvig Zajca in Kramerja

Pri 29 letih spada med bolj izkušene slovenske reprezentance. Če se lahko Mihi Zajcu v zadnjem obdobju smeji v izbrani vrsti, saj je prejšnji mesec odpravil zdravstvene težave in s Kekovo četo vztraja na vodilnem položaju v kvalifikacijski skupini za Euro 2024, pa mu gre imenitno tudi s klubom.

K Fenerbahčeju se je preselil leta 2019, nato doživljal vzpone in padce, bil v obdobju, ko nanj niso resneje računali, tudi posojen Genoi, zdaj, ko je turški velikan zbral zelo kakovostno zasedbo, polno svetovno priznanih zvezdnikov (Edin Džeko, Dušan Tadić, Michy Batshuayi, Cengiz Ünder in preostali), pa je zadržal tako dobro formo, da večkrat začenja dvoboje od prve minute. V udarni enajsterici se je znašel tudi v četrtek na evropski tekmi proti Ludogorcu.

To mu je uspelo prvič, odkar se je preselil v tujino

Miha Zajc je največ zadetkov (devet) v turškem prvenstvu dosegel v sezoni 2021/22. V tej sezoni še čaka na prvi gol, mu gre pa veliko bolje v Evropi. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Miha Zajc je največ zadetkov (devet) v turškem prvenstvu dosegel v sezoni 2021/22. V tej sezoni še čaka na prvi gol, mu gre pa veliko bolje v Evropi. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Fenerbahče je v dvoboj vstopil kot favorit, v tej sezoni premaguje tekmece in preskakuje ovire kot po tekočem traku, nič kaj drugače pa ni bilo niti na srečanju s serijskim bolgarskim prvakom. Ludogorec je poleti doživel šok v Ljubljani, ko je nepričakovano izpadel v kvalifikacijah za ligo prvakov proti Olimpiji, zdaj pa je potegnil krajšo proti še enemu Slovencu. 29-letni Primorec je bil zelo navdihnjen, v drugem polčasu je dvakrat zadel v polno in odločil zmagovalca srečanja (3:1), s tem pa poskrbel za nekaj, česar kot nogometni legionar ni dosegel še nikoli. Prvič, odkar je leta 2017 zapustil domovino, je na eni tekmi prispeval dva zadetka. To mu ni uspelo ne pri Empoliju ne pri Genoi, niti v prvih štirih letih dokazovanja v Turčiji.

Prvič je prišel do "doppelpacka" šele na evropski tekmi z Ludogorcem, na kateri je blestel do te mere, da ga je odlikovala kar 93-odstotna natančnost pri predaji žoge. Fenerbahče je ohranil status nedotakljivega kluba v tej sezoni, dobil je že zaporedno 18. tekmo in je blizu napredovanja v konferenčni ligi, Zajc pa se je znašel med kandidati za najboljšega igralca kroga.

Kdo še kandidira za priznanje najboljšega igralca kroga? To so Belgijec Hugo Cuypers, ki je na tekmi med Gentom in Breidablikom (5:0) dosegel dva zadetka, Argentinec Lucas Beltran, ki je dal dva gola na tekmi med Fiorentino in Čukaričkim (6:0), ter Francoz Eric Junior Dina Ebimbe, ki se je na srečanju med Eintrachtom in HJK Helsinki v Frankfurtu (6:0) izkazal z dvema goloma in podajo, njegova natančnost podaj pa je bila 89-odstotna.

Fenerbahče izžareva dobro energijo

"Zasluženo smo premagali Ludogorec. Ni bilo lahko, Ludogorec je zahteven tekmec, a smo na koncu zasluženo prišli do treh točk. Upam, da bomo tako tudi nadaljevali. V ekipi je čutiti dobro energijo. Imamo močno ekipo, a moramo to dokazovati tudi na igrišču. Moramo iti tekmo po tekmi, vse je mogoče," se Primorec v tej sezoni spogleduje z visokimi cilji. Fenerbahče je vodilni v prvenstvu, odlično mu gre tudi v Evropi, z reprezentanco pa je tik pred uvrstitvijo na veliko tekmovanje! Zajc tako doživlja sanjske dni, pred njim je neponovljiva jesen.

Le trikrat v članski karieri je na eni tekmi dosegel dva zadetka, dvakrat za Olimpijo, zdaj pa še za Fenerbahče. In vedno je na takšni tekmi zmagal s 3:1. | Foto: Aleš Fevžer Le trikrat v članski karieri je na eni tekmi dosegel dva zadetka, dvakrat za Olimpijo, zdaj pa še za Fenerbahče. In vedno je na takšni tekmi zmagal s 3:1. Foto: Aleš Fevžer

Ko je dvakrat zadel v polno proti Ludogorcu, je spomnil na svoj debi pri Olimpiji. Ko je prvič, takrat je bil 18-letni anonimnež v 1. SNL, oblekel zeleno-beli dres, je dosegel dva zadetka proti Muri. Zmaji so takrat zmagali s 3:1. Dva zadetka je nato v članski konkurenci v domovini dosegel le še enkrat.

Leta 2015 na gostovanju pri Krki v Novem mestu, Olimpija pa je tudi takrat zmagala s 3:1. Ko se je prvič veselil dveh zadetkov še kot legionar, to mu je uspelo v dresu bogatega turškega kluba Fenerbahče, se je tradicija nadaljevala. Tudi tokrat je zmagal s 3:1, nogometni svet pa je s tem postal priča nenavadnemu naključju. Zajc je namreč ponovil dosežek s svoje prve prvoligaške tekme v karieri. Enajst let po tem je vse skupaj ponovil in navdušil več kot 50 tisoč strastnih turških navijačev!

Fenerbahče je v tej sezoni dvakrat v kvalifikacijah za konferenčno ligo ugnal tudi Maribor. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Fenerbahče je v tej sezoni dvakrat v kvalifikacijah za konferenčno ligo ugnal tudi Maribor. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Kdo je bil izbran za najboljšega nogometaša v prejšnjih krogih konferenčne lige? V 1. krogu je bil junak Hercegovec Zvonimir Kožulj, ki je Zrinjski popeljal do zmage nad AZ Alkmaarjem (4:3), v 2. krogu pa je v glasovanju največ točk prejel Šved Benjamin Nygren (Nordsjælland).

Ne spreglejte