Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
27. 10. 2023,
10.52

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Zoran Zeljković KI Klaksvik Ferski otoki

Petek, 27. 10. 2023, 10.52

6 mesecev

Klaksvik piše nogometno pravljico

Navijače Olimpije najbolj zabolelo, da so jih ponižali električarji in ribiči

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93
Klaksvik Olimpija | Na Ferske otoke se je odpravilo okrog 50 navijačev Olimpije, ki so v Torshavnu pričakovali drugačen razplet dogodkov na zelenici z umetno travnato podlago. Pričakovali so, da bo Olimpija osvojila zgodovinske prve točke v konferenčni ligi, na koncu pa bili zelo razočarani. | Foto NK Olimpija Ljubljana

Na Ferske otoke se je odpravilo okrog 50 navijačev Olimpije, ki so v Torshavnu pričakovali drugačen razplet dogodkov na zelenici z umetno travnato podlago. Pričakovali so, da bo Olimpija osvojila zgodovinske prve točke v konferenčni ligi, na koncu pa bili zelo razočarani.

Foto: NK Olimpija Ljubljana

Po visokem porazu Olimpije na dvoboju konferenčne lige na Ferskih otokih (0:3) so nogometaši stopili do skupine navijačev zmajev in se naposlušali kritik. "Navijači so nam povedali resnico, moramo se sprijazniti s kritiko," je pojasnil trener Zoran Zeljković, ki mu je bilo neprijetno, saj se je zavedal, da so njegovi varovanci izgubili proti zasedbi, v kateri ne manjka nogometnih polamaterjev. Bolj kot poraz ga je zabolel način, saj so bili zmaji na igrišču nadigrani in pokazali bistveno manj od tistega, kar so samozavestno napovedali pred srečanjem. In kaj je najbolj zmotilo navijače?

NK Olimpija : NK Koper Joao Henriques Zoran Zeljković
Sportal Zoran Zeljković po polomu Olimpije: Najbolj me boli, da ...

Obračun v Torshavnu, od katerega je Olimpija pričakovala ogromno in verjela, da jo bo zmaga vrnila v krog kandidatov za napredovanje, obenem pa popravila slabo sliko o ljubljanskih dosežkih v skupinskem delu konferenčne lige, se je za slovenske prvake končal klavrno. Navijače, ki so odšteli veliko denarja za pot na Ferske otoke in pri tem zamenjali kar nekaj letal, so na umetni travnati površini v Torshavnu pričakovali drugačen odziv nogometašev v zeleno-belih dresih. Verjeli so, da se bodo bolj enakovredno kosali s ferskimi prvaki, a so po zapravljeni priložnosti Mustafe Nukića - v 3. minuti je imel na pladnju vodstvo z 1:0, vendar se mu ni posrečil zaključni strel - odtavali v povprečje ter nato padli v mlin borbenih in navdihnjenih Fercev.

Blaž Kramer
Sportal Rapsodija Slovenca v Mostarju, ki po zaslugi Uefe odmeva po Evropi #video

Polom Olimpije proti zasedbi, ki je vredna skoraj petkrat manj

Navijači KI Klaksvika so dočakali zgodovinsko zmago v Evropi. Navijači Olimpije bodo morali na njo še malce počakati. | Foto: Guliverimage Navijači KI Klaksvika so dočakali zgodovinsko zmago v Evropi. Navijači Olimpije bodo morali na njo še malce počakati. Foto: Guliverimage Premagala jih je zasedba, ki je po oceni Transfermarkta vredna zgolj 2,8 milijona evrov, kar je skoraj petkrat manj od vrednosti Olimpije. Za to, da je bilo ogorčenje navijačev slovenskih prvakov še toliko večje, pa je poskrbel podatek, kaj vse počnejo nogometaši Klaksvika. Mnogi hodijo v službe in nastopajo v Evropi kot polamaterji. Ni malo takih, ki na Ferskih otokih, ki so z nekaj več kot 50 tisoč prebivalci četrta najmanjša članica Evropske nogometne zveze (Uefa) – takoj za Liechtensteinom, San Marinom in Gibraltarjem –, opravljajo delo v ribji industriji ali pa so mojstri domačih del.

Prvi je mrežo Denisa Pintola zatresel Rene Joensen. Na Ferskih otokih si služi kruh kot električar, Arne Frederiksberg, najboljši strelec v kvalifikacijah za ligo prvakov, dela kot direktor lokalnega veleprodajnega živilskega podjetja. Kapetan Jakup Andreasen, ki je postavil končni rezultat 3:0, je študent pomorskega inženirstva. In našli bi lahko še več takih zgodb. Trener se mora vsakemu prilagoditi z urnikom treningov.

Kapetan Jakup Andreasen je študent pomorskega inženirstva:

Jeza navijačev Olimpije je bila zato še toliko bolj očitna, saj so Ljubljančani na Ferskih otokih pokazali premalo, da bi se od Torshavna poslovili vsaj z dostojnim porazom. Ostali so dolžniki in postali prva ekipa, ki je v tej sezoni na Ferskih otokih izgubila s tako visoko razliko. "Razumem navijače. Popolnoma. Povedali so nam resnico, da nasprotnikovi nogometaši večinoma hodijo v službo, mi pa smo profesionalci, a so nas premagali z lahkoto. Tega si ne smemo dovoliti. Moramo se sprijazniti s kritiko. Kmalu nas čaka nova prvenstvena tekma. Na nas je, da se odzovemo in damo vse od sebe," je pojasnjeval Zeljković, ki mu ni bilo vseeno. Od evropskega debija na trenerskem stolčku Olimpije je pričakoval bistveno več.

Miha Zajc
Sportal Slovenec ruši mejnike pri turškem velikanu, nagradila ga je tudi Uefa

Navijači Klaksvika so proslavljali zgodovinsko prvo zmago v skupinskem delu evropskega tekmovanja:

Ker bo Olimpija v 4. krogu konferenčne lige gostila Klaksvik, si je obetal, da si bodo zmaji z dvema vezanima zmagama nad ferskim prvakom bistveno olepšali položaj v skupini A, tako pa so se po najvišjem porazu sezone (0:3) zasidrali na dnu. Daleč od vseh, oddaljeni štiri točke od tako imenovanih polamaterjev s Ferskih otokov, ki so večkrat ukanili ljubljansko obrambo in spisali novo evropsko pravljico. Že tako so jih poleti, ko so si zagotovili dolgo evropsko jesen, oklicali za evropsko klubsko Sneguljčico, dokaz, da v evropskem nogometu vse vendarle ne pomeni le denar, ampak tudi srce in pravilna usmeritev.

Ferci želijo prekrižati načrte Olimpiji tudi v Ljubljani

Pod vodstvom Magneja Hosetha, nekdanjega norveškega reprezentanta, gre Klaksviku odlično. Prihajajo iz ribjega mesteca z okrog pet tisoč prebivalci, ki je postalo evropska nogometna atrakcija. Zagotovili so si tudi nov naslov državnega prvaka, zdaj pa ambiciozno napovedujejo še boj za drugo mesto, s katerim bi lahko prezimili v Evropi. Tako KI Klaksvik (Klaksvíkar Ítróttarfelag – športni klub iz Klaksvika) čez dva tedna prihaja v Ljubljano po točke. In novo senzacijo, s katero bi Olimpiji še enkrat preprečil pot do zgodovinskih prvih točk v evropskem tekmovanju.

Zmaji so prejeli še eno resno opozorilo, česa vsega so zmožni polamaterji s Ferskih otokov. Ko so poleti odprli evropsko sezono, so madžarskega prvaka Ferencvaroš sredi Budimpešte šokirali in razorožili s kar 3:0. To je bilo tudi njihovo najbližje gostovanje slovenski prestolnici, v kateri se bodo predstavili 9. novembra.

Adam Delius
Sportal Blamaža Olimpije na Ferskih otokih, podvig Zajca in Kramerja
NK Olimpija : Ludogorec Timi Max Elšnik
Sportal Olimpiji lahko danes uspe, kar ni letos v Evropi še nikomur
Milan Olimpija 1992
Sportal Slovenija česa takšnega, odkar je samostojna, še ni doživela
Ryan Gravenberch Liverpool
Sportal Stoodstotni le še Liverpool, Roma in Bayer. Ajax tone vse globlje.
Ne spreglejte