Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2023,
22.11

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

Natisni članek

KI Klaksvik konferenčna liga NK Olimpija NK Olimpija Zoran Zeljković

Četrtek, 26. 10. 2023, 22.11

6 mesecev

Trener Olimpije po porazu na Ferskih otokih

Zoran Zeljković po polomu Olimpije: Najbolj me boli, da ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71
NK Olimpija : NK Koper Joao Henriques Zoran Zeljković | Nedavno je prišlo do menjave trenerja pri Olimpiji. Namesto Joaa Henriquesa je prevzel odgovorno vlogo Zoran Zeljković. | Foto www.alesfevzer.com

Nedavno je prišlo do menjave trenerja pri Olimpiji. Namesto Joaa Henriquesa je prevzel odgovorno vlogo Zoran Zeljković.

Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski nogometni prvak Olimpija se je na Ferske otoke odpravil z dobršno mero optimizma. Samozavest mu je dvignila zmaga v Domžalah (2:0), nato pa je v Torshavnu ponudil tako slabo predstavo, da je KI Klaksvik zmagal s preprečljivih 3:0, izbranci Zorana Zeljkovića pa so se morali naposlušati kritik razočaranih navijačev. Razočaranja pa ni skrival niti trener. Kaj je poudaril po dvoboju pred kamerami Kanala A?

Adam Delius
Sportal Blamaža Olimpije na Ferskih otokih, podvig Zajca in Kramerja

Slovenski trener Zoran Zeljković je prejšnji teden sprejel težko odločitev. Zapustil je cono ugodja v Kopru, kjer je vodil ekipo od leta 2021, vodstvo kluba pa mu je stalo ob strani tudi v kriznih trenutkih, ko so kanarčki ostali brez začrtanega cilja, nastopa v Evropi. Koprsko ekipo je poznal do potankosti, a je klic Olimpije, slovenskega nogometnega velikana, v njem prebudil željo po drugačnem dokazovanju. Vrnil se je v rojstno mesto, prevzel vodenje kluba, katerega dres je nosil že kot nogometaš, in se podal na zahteven izziv. Na vročem trenerskem stolčku je nasledil Portugalca Joaa Henriquesa, ki se je utapljal v prevelikih težavah. Povzročala sta jih brezidejnost igre v napadu in zelo ranljiva obrambna vrsta.

Začelo se je z zmago v Domžalah, nato ...

Kapetan Timi Max Elšnik je podobno kot soigralci na Ferskih otokih načrtoval prve evropske točke v tej sezoni. | Foto: www.alesfevzer.com Kapetan Timi Max Elšnik je podobno kot soigralci na Ferskih otokih načrtoval prve evropske točke v tej sezoni. Foto: www.alesfevzer.com Zeljković je po prihodu napovedal, kako je prvi cilj izboljšati igro v zadnji vrsti. Želel je zmanjšati število prejetih zadetkov. Na prvi tekmi, ko je vodil Olimpijo, bilo je v nedeljo v Domžalah, se mu je to posrečilo. Šok terapija ob menjavi stratega je naredila svoje. Nogometaši so zmagali z 2:0, Denis Pintol, ki bo še nekaj časa med vratnicama nadomeščal poškodovanega Matevža Vidovška, je ohranil mrežo nedotaknjeno.

Nato pa je napočil nov izziv. Zeljković se je odpravil na prvo evropsko pot z zmaji. Na Ferske otoke je prispel samozavestno, vsa zeleno-bela odprava je po prihodu v Torshavn optimistično poudarjala, da je cilj Olimpije zmaga. Čeprav so se zavedali, da tega v tej sezoni ni uspelo doseči še nikomur v Evropi, so verjeli, da bodo zmaji po porazih z Lillom (0:2) in Slovanu (0:1) končno začeli dosegati zadetke tudi v Evropi, s tem pa si odprli pot do tako želene zmage. Takšni so bili načrti Olimpije, uvodnih 20 minut pa je razpoloženje v zmajevem gnezdu še izboljšalo.

KI Klaksvik je v tej sezoni največja senzacija evropskih tekmovanj. | Foto: Guliverimage KI Klaksvik je v tej sezoni največja senzacija evropskih tekmovanj. Foto: Guliverimage

Ljubljančani so bili boljši od gostitelja, že v 3. minuti se je stoodstotna priložnost ponudila Mustafi Nukiću, a jo je ljubljenec navijačev zapravil. V nadaljevanju so bili vedno bolj nevarni gostitelji. V 30. minuti so prvič izigrali ljubljansko obrambo, nato še enkrat ob koncu prvega polčasa, dokončno pa si zagotovili zmago v 54. minuti, ko je bil Pintol premagan še tretjič. Ostalo je pri 3:0, nogometaši Olimpije pa so se po bledi predstavi odpravili proti razočaranim navijačem, ki so se zaradi njih odpravili na več kot dva tisoč kilometrov dolgo pot, a nato bili priča bolečemu porazu.

"Razumem navijače, imajo prav"

''Najbolj me boli to, da smo točno vedeli, kako igra Klaksvik, in nato narobe igrali," si je po dvoboju očital Zoran Zeljković.  | Foto: NK Olimpija Ljubljana ''Najbolj me boli to, da smo točno vedeli, kako igra Klaksvik, in nato narobe igrali," si je po dvoboju očital Zoran Zeljković. Foto: NK Olimpija Ljubljana Po dvoboju je pred kamere Kanal A stopil Zoran Zeljković in z razočaranim glasom, v Torshavnu je pričakoval vse kaj drugega kot prepričljiv poraz slovenskih prvakov, razkril svoje razmišljanje o srečanju. Najprej je spregovoril o nezadovoljstvu navijačev, ki so imeli po dvoboju marsikaj očitati nogometašem. ''Navijači so tako kot vsi mi razočarani. Razumem jih, imajo prav,'' je dejal 43-letni Ljubljančan, ki je v igralski karieri zaigral tudi za člansko izbrano vrsto. Edini nastop je vknjižil na Švedskem, na severu Evrope, blizu dežele, v kateri je kot trener Olimpije debitiral v Evropi. Na Ferskih otokih, ki imajo okrog 50 tisoč prebivalcev, in v tej sezoni prvič občudujejo v skupinskem delu evropskega nogometnega tekmovanja svojega predstavnika, je doživel nepričakovan udarec. Napovedal je igro na zmago, na koncu pa jo odnesel z bolečih 0:3.

''Najbolj me boli to, da smo natanko vedeli, kako igra Klaksvik, in nato narobe igrali. Na taki tekmi je zelo pomembno, da izkoristiš svoje priložnosti. Imeli smo prvo na tekmi, stoodstotno,'' je spomnil na prigodo Mustafe Nukića iz 3. minute, ko je nastreljal vratarja Klaksvika. ''Pobrali so nam vse druge žoge, vedeli smo, da bomo poslali veliko predložkov. Hoteli smo jih držati daleč od gola, a bili zelo slabi v tem segmentu. To moramo dobro analizirati in na žalost iti naprej,'' je novopečeni trener Olimpije pričakoval drugačen razplet srečanja na Ferskih otokih. Tako se bo iz Torshavna vračal domov poln razočaranja in novih dognanj o tem, kaj vse bo treba še popraviti in spremeniti, da bi ekipa prejemala manj zadetkov. ''To je bila zelo slaba tekma z naše strani,'' je s potrtim glasom podal varovancem za predstavo nezadostno oceno.

Zoran Zeljković se bo konec tedna prvič kot trener Olimpije predstavil v Stožicah. | Foto: NK Olimpija Ljubljana Zoran Zeljković se bo konec tedna prvič kot trener Olimpije predstavil v Stožicah. Foto: NK Olimpija Ljubljana

Zmaji tako nadaljujejo s skromnimi rezultati. Na zadnjih petih tekmah so kar trikrat izgubili, nov izziv pa jih čaka v nedeljo, ko prihaja v Stožice Aluminij. Nato sledi pokalno gostovanje pri drugoligašu Brinje Grosuplje, prvoligaški derbi s Celjem, 9. novembra pa sledi ''povratna tekma'' s Klaksvikom. Tokrat na naravni, ne pa umetni travnati podlagi, na kateri se bodo hoteli Ljubljančani maščevati Fercem za boleč poraz. Na njihovo žalost pa jih tudi morebitna zmaga ne bo povzdignila z zadnjega mesta, saj za tretjeuvrščenim Klaksvikom zaostajajo štiri točke.

NK Olimpija : Ludogorec Timi Max Elšnik
Sportal Olimpiji lahko danes uspe, kar ni letos v Evropi še nikomur
Milan Olimpija 1992
Sportal Slovenija česa takšnega, odkar je samostojna, še ni doživela
Ne spreglejte