Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 11. 2023,
22.52

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

Natisni članek

Nino Žugelj Blaž Kramer Adrian Zeljković Miha Zajc Kenan Bajrić Miha Kompan Breznik Žan Celar KI Klaksvik NK Olimpija NK Olimpija konferenčna liga

Četrtek, 9. 11. 2023, 22.52

5 mesecev, 2 tedna

Konferenčna liga, skupinski del (4. krog)

Zgodovinska evropska zmaga Olimpije v Stožicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27
NK Olimpija David Sualehe | Olimpija je slavila z 2:0. | Foto Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Olimpija je slavila z 2:0.

Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Nogometaši Olimpije so v svojem četrtem poskusu v konferenčni ligi dosegli zgodovinsko prvo zmago, prvi zadetek in tudi prve točke v tekmovanju. Ljubljanska zasedba je v zaključku tekme četrtega kroga skupinskega dela zlomila odpor ene največjih letošnjih senzacij evropskih tekmovanj, prvaka Ferskih otokov KI Klaksvik, in zmagala z 2:0, s tem pa bo v klubsko blagajno pospravila pol milijona evrov. Na delu je bilo tudi ogromno slovenskih legionarjev.

NK Olimpija : Klaksvik Mustafa Nukić
Sportal Olimpija po zgodovinskem uspehu ni več črna ovca Evrope

Slovenski nogometni prvak je imel danes četrto priložnost, da doseže prvo zmago ali vsaj prvo točko v skupinskem delu evropskih tekmovanj, pa tudi četrto priložnost za vsaj prvi gol. Ljubljančanom je na drugem dvoboju pred domačimi navijači oboje uspelo, dosegli so prvo zmago in prva gola. 

Olimpija : Klaksvik 2:0 (0:0)

Stadion Stožice, sodniki: Farrugia, Camilleri, Sultana (vsi Malta)
Strelca: 1:0 Sualehe (84.), 2:0 Nukić (88.)
Olimpija: Pintol, Jorge Silva, Lasickas (od 75. Sualehe), Fadida (od 68. Pinto), Ratnik, Muhamedbegović, Bristrić (od 75. Nukić), Brest (od 63. Posavec), Motika (od 75. Pedro Lucas), Doffo, Rui Pedro
Klaksvik: Johansson, Da Silva (od 63. Mikkelsen), Forren (od 86. Josepsen), Frederiksberg, Andreasen, Klettskard (od 63. Gussias), Kassi (od 73. Pavlović), Danielsen, Faeroe, Vatnsdal, Kronberg
Rumeni kartoni: Brest, Ratnik; Andreasen, Frederiksberg, Gussias
Rdeči karton: Frederiksberg (62.)

Trener Zoran Zeljković je tokrat tekmo začel brez Timija Maxa Elšnika, ki je bil na klopi, v vlogi kapetana pa Marcel Ratnik. V prvi postavi sta tokrat začela tudi Admir Bristrić in Marko Brest. Da je urok Olimpije brez zadetka premagan, je prvič kazalo že v 22. minuti, potem ko je po imenitnem predložku Saara Fadide zadel Rui Pedro, a je veselje Olimpije hitro prekinilo posredovanje VAR, saj je bil strelec zadetka za malenkost v prepovedanem položaju.

Olimpija v zaključku z igralcem več strla odpor

Takoj na začetku drugega polčasa so imeli nogometaši Olimpije novo veliko priložnost, potem ko je po nespretnem posredovanju vratarja Jonatana Johanssona do žoge prišel Rui Pedro, ki se je sam znašel pred vrati ekipe s Ferskih otokov, a je bil Johansson na mestu, žoga se je nato odbila v roko enega izmed obrambnih nogometašev Klaksvika, a je sodnik odločil, da zadeva ni bila zrela za najstrožjo kazen. Za nameček so imeli nogometaši Olimpije od 63. minute še igralca več na zelenici, potem ko je drugi rumeni karton prejel Arni Frederiksberg.

Zoran Zeljković je Olimpijo popeljal do prve zmage v konferenčni ligi. | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Zoran Zeljković je Olimpijo popeljal do prve zmage v konferenčni ligi. Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Olimpija je za tem močno pritiskala na vrata gostov, a brez uspeha, nato pa je v 84. minuti po kotu ljubljanski ekipi le uspelo. Po podaji iz kota je natančno v levi zgornji kot vrat Klaksvika meril rezervist David De Senna Fernandes Sualehe. Piko na i je v 88. minuti postavil še en rezervist Mustafa Nukić, ki je po samostojnem prodoru sprožil z roba kazenskega prostora in s strelom v desni spodnji kot vrat ekipe s Ferskih otokov povišal na 2:0, s tem pa je razblinil tudi vse dvome o zmagovalcu in postavil končni rezultat srečanja.

Na drugi tekmi skupine A sta se Slovan Bratislava s Kenanom Bajrićem, ki je igral vso tekmo, in Lille razšla z delitvijo točk (1:1).

Ljubljančane do konca skupinskega dela konferenčne lige čakata še dve tekmi, prva bo domača z Lillom konec novembra, druga pa gostovanje v Bratislavi sredi decembra.

NK Olimpija : Ludogorec Green Dragons
Sportal Kdo pravi, da je že konec evropskih sanj Olimpije?

Novopečeni reprezentant uspešen v vročem Istanbulu

Žugelj je v 92. minuti prejel rumeni karton. | Foto: Reuters Žugelj je v 92. minuti prejel rumeni karton. Foto: Reuters Na delu je tudi ogromno slovenskih legionarjev. Selektor Matjaž Kek je zagotovo spremljal dogajanje v Istanbulu, kjer se je pri Bešiktašu mudil norveški Bodo/Glimt, ki je slavil z 2:1. Treh točk se je tako po odpravljeni poškodbi veselil tudi 23-letni Nino Žugelj, ki je za norveški klub igral od 62. minute. Krilni napadalec je v zadnjem času tako navdušil, da si je prislužil vpoklic v izbrano vrsto.

V skupini D je Lugano Žana Celarja, ki pa zaradi poškodbe ni igral, z 0:2 klonil pred vodilnim Bruggejem.

Pri varšavski Legii v zadnjem obdobju blesti Blaž Kramer, ki je tokrat ob zmagi nad Zrinjskim (2:0) priložnost dobil v zaključku tekme. Legia se je z novim uspehom utrdila pri vrhu lestvice. Kramer je pred tem zadel v treh različnih tekmovanjih – v poljskem prvenstvu, pokalu in tudi konferenčni ligi. V tretjem krogu je odločil o zmagovalcu dvoboja v Mostarju, ko je dosegel prekrasen zadetek z glavo za 2:1.

Slovaški Spartak Trnava je z dvema Slovencema, to sta Adrian Zeljković, ki je igral vso tekmo, in Miha Kompan Breznik, ki je sedel na klopi, remizirala na Danskem pri Nordsjaellandu (1:1). Za Spartak je bila to prva točka v konferenčni ligi.

Prvi poraz so doživeli nogometaši Fenerbahčeja, ki si tako še niso zagotovili evropske pomladi. Turški velikan, pri katerem je Miha Zajc igral do 63. minute, je prejšnji konec tedna prekinil neverjeten niz zaporednih zmag. Končalo se je pri številki 19, ko je Fenerbahče doma izgubil proti Trazbonsporju (2:3), tokrat pa je bil z 2:0 boljši še Ludogorec.

Solunski Paok, Eintracht Frankfurt in Viktoria Plzen že v izločilnih bojih

Aberdeen z Esterjem Soklerjem, ki pri škotskem klubu ne dobiva veliko priložnosti, tokrat je igral od 85. minute, je z 2:2 remiziral s Solunom iz Paoka. Ta si je z zmago že zagotovil napredovanje. To si je že zagotovila tudi češka Viktoria, ki je v Plznu z 1:0 premagala zagrebški Dinamo, pa tudi Eintracht Frankfurt, ki je z enakim rezultatom ugnal HJK.

Prvo mesto v skupinskem delu vodi neposredno v osmino finala konferenčne lige, drugo mesto pa v play-off za osmino finala, v kateri se bo klub pomeril z enim izmed tretjeuvrščenih udeležencev skupinskega dela evropske lige.

Konferenčna liga, skupinski del (4. krog):

Četrtek, 9. november:

Lestvice:

RB Leipzig Benjamin Šeško
Sportal Šešku prva postava in osmina finala, Oblak nepremagan do "teniške" zmage
Bayern Harry Kane
Sportal Neverjetna drama na Danskem. Man Utd od raja do pekla.
 
Ne spreglejte