Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
16. 1. 2017,
12.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

1

Natisni članek

NK Rudar NK Radomlje NK Aluminij NK Celje NK Krško NK Koper NK Gorica NK Domžale NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije

Ponedeljek, 16. 1. 2017, 12.30

6 let, 7 mesecev

Začetek zimskega prestopnega roka

Koga so pozimi v svoje vrste privabili klubi 1. SNL?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

1

Luka Zahović | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

V Sloveniji se je 15. januarja uradno začel zimski prestopni rok. Trajal bo mesec dni, klubom pa dal priložnost, da v svoje vrste privabijo igralce, ki jih trenutno veže pogodba z drugim delodajalcem. Za zdaj so bili najdejavnejši pri Olimpiji, v Ljudskem vrtu pa ne čutijo posebne potrebe po okrepitvah. Trije klubi 1. SNL so dobili novega trenerja.

Klubi so po jesenskem delu Prve lige Telekom Slovenije zavihali rokave in se v skladu s svojimi finančnimi zmožnostmi lotili prenove moštev. Tisti z globljim žepom si lahko privoščijo tudi nakupe igralcev, za katere je treba odšteti odškodninski znesek, preostali pa iščejo možnosti, kako bi v svoje okolje pripeljali nogometaše, ki jih ne vežejo pogodbe in ki ne bi osiromašili klubske blagajne.

Maribor izgubil najboljšega, pet novih zmajev

Luka Elsner je zelo zadovoljen s petimi novinci. | Foto: Vid Ponikvar Luka Elsner je zelo zadovoljen s petimi novinci. Foto: Vid Ponikvar Jesenski prvak Maribor se je odločil, da bo v tem prestopnem roku deloval varčno. Spomladi bo skušal zadržati vodilni položaj z bolj ali manj enakim kadrom. Izgubil je najbolje ocenjenega posameznika 1. SNL Erika Janžo in zanj prejel 750 tisoč evrov, največje okrepitve pa po besedah snovalca kadrovske politike Zlatka Zahovića iskal v klubskem podmladku.

V Olimpiji, ki brani naslov in je v jesenskem delu zbrala enako število točk kot vijolice, so se odločili za drugačen pristop. V režiji športnega direktorja Ranka Stojića in predsednika Milana Mandarića so prevetrili slačilnico. Prišlo je že pet novih obrazov, v kratkem pa naj bi se zahvalili še nekaterim zmajem, tako da bo ekipa deležna opaznih sprememb. Vodstvo Olimpije je najbolj ponosno na prihod mladega italijanskega reprezentanta Kingsleyja Boatenga, nekdanjega upa Milana, ki je jeseni igral v serie B v dresu Barija.

Napadalec z ganskimi koreninami je nazadnje v Sloveniji igral na kvalifikacijski tekmi mladih reprezentanc v Kopru, kjer mu je padel v oko nekdanji as Olimpije Andraž Šporar. V karieri ga zaradi hitrosti na igrišču spremlja vzdevek Puma, nad njegovim prihodom pa je navdušen tudi trener Luka Elsner, ki ima o novincih povedati veliko lepega.

Zimske spremembe v klubih 1. SNL:

Maribor
Odšla: Erik Janža (Viktoria Plzen, Češ), Amir Dervišević

Olimpija
Prišli: Kingsley Boateng/Italija (Bari, Ita), Alexandru Cretu/Romunija (Poli Iasi, Rom), Daniel Avramovski/Makedonija (Crvena zvezda, Srb), Dino Štiglec/Hrvaška (Slaven Belupo, Hrv), Issah Abass/Gana
Odšli: Dejan Kelhar (Sivasspor, Tur), Semin Omerović, Darko Brljak 

Domžale
Odšli: Marko Alvir/Hrvaška (Slavia Praga, Češ), Slobodan Vuk (Tromsö, Nor), Lucas Mario Horvat/Argentina in Slovenija (Okzhetpes, Kaz), Axel Maraval/Francija (CS Sedan, Fra), Samir Masimov/Azerbajdžan (posoja - Okzhetpes, Kaz), Mate Eterović/Hrvaška, Žiga Jurečič

Gorica
Prišli: Matija Kavčič in Leon Marinič (Brda, konec posoje), Theodore Wilson/ZDA (Adria Miren, konec posoje)

Celje 
Odhod: Marin Glavaš/Hrvaška

Koper
Prišli: Igor Nenezić, Darko Lukanović/Švedska in BiH, Frane Ikić/Hrvaška (Rijeka, Hrv)
Odšli: Vasja Simčič, Jefthon/Brazilija, Darnel Situ/Francija in DR Kongo, Ricardo Avila/Panama

Rudar
Prišla: Vanja Radinović/Srbija (trener), Marko Iharos/Hrvaška
Odšel: Mate Eterović/Hrvaška (Domžale, konec posoje)

Krško
Prišli: Anže Kodelič, Vid Goričar, David Kovačič, Jan Gorenc (Krško do 19 let)
Odšli: Jure Špiler, Miha Drnovšek, David Bučar, Tim Čeh, Dejan Vokić in Ranko Moravac (konec posoje - Maribor), Žiga Jurečič (Domžale)

Aluminij
Prihod: Slobodan Grubor/Hrvaška in Italija (trener)
Odhodi: Dejan Krljanović, Kristian Lipovac, Toni Petrović/Hrvaška, Aleksander Srdić/Srbija 

Radomlje
Prišla: Robert Pevnik (trener), Kei Hošikava/Japonska (pomočnik trenerja)
Odšel: Liridon Osmanaj (Al-Shamal, Katar)

Napad Domžal osiromašen, kapetan Kopra k splitski ljubezni?

Marko Alvir se je iz Domžal preselil v češko prestolnico. | Foto: Vid Ponikvar Marko Alvir se je iz Domžal preselil v češko prestolnico. Foto: Vid Ponikvar Domžalčani, ki so se z zmago v sklepnem dejanju jesenskega dela nad Mariborom nekoliko približali vrhu, so izgubili nekaj pomembnih členov. Največjo vrzel bo predstavljala izguba najboljših strelcev, klubskega rekorderja Slobodana Vuka, ki je pred dnevi v ZAE debitiral v državnem dresu, in mladega Hrvata Marka Alvirja, še enega izmed boljših posameznikov v 1. SNL, ki so se odločili za selitev na Češko. Rubrika zimskih prihodov je za zdaj še prazna.

Veliko prometa velja v zimskem prestopnem roku pričakovati tudi v Kopru, letos pa se bo ta za spremembo končal šele 15. februarja, ne konec januarja, kot je bilo v navadi vrsto let. Pred letom dni je vodstvo kozličkov čez noč zamenjalo okostje ekipe, tokrat bo dogajanje manj radikalno.

Na Bonifiko so prišli trije novinci, zanimiv bo tudi razplet v rubriki odhodov, kjer nekaj nogometašev Kopra povezujejo z odmevnimi prestopi. Ekvadorec Joel Valencia je v resnih stikih s kitajskim drugoligašem Hangzhou Greentown, novopečenega hrvaškega reprezentanta in kapetana Kopra Tonija Datkovića pa povezujejo s prestopom k splitskemu Hajduku, klubu, za katerega stiska pesti od mladosti.

Četrti srbski trenerski knap v tej sezoni

Zimski premor so trije prvoligaški klubi izkoristili za menjavo trenerja. Velenjski Rudar je prevzel že četrti srbski strokovnjak v tej sezoni. Po Milovanu Rajevcu, Slobodanu Krčmareviću in Branku Čaviću je novi strateg knapov Vanja Radinović. Lani je vodil grškega tretjeligaša z otoka Zakintos, pred tem je bil aktiven v Romuniji, v karieri pa je pomagal tudi slovitemu Izraelcu Avramu Grantu, ko je vodil beograjski Partizan.

Grant je zdaj selektor Gane, s katero nastopa na afriškem prvenstvu v Gabonu. Tam bi se lahko srečal tudi z nekdanjim nesojenim trenerja Rudarja Rajevcem, ki je lani prevzel alžirsko reprezentanco. Vodil jo je le na dveh tekmah, nato pa prekinil sodelovanje s puščavskimi lisicami.

Statistika po koncu prvega dela 1. SNL:

Pevnik na lov za Gruborjem

Martin Magister sodeluje z NK Radomlje. | Foto: Vid Ponikvar Martin Magister sodeluje z NK Radomlje. Foto: Vid Ponikvar Za tujega trenerja so se odločili tudi v Kidričevem. Aluminij bo spomladi vodil Hrvat z avstrijskim potnim listom Slobodan Grubor, ki želi ohraniti prednost pred zadnjeuvrščenimi Radomljami. Kidričani po odhodu štirih nogometašev napovedujejo tudi prihod nekaterih zimskih novincev, s katerimi bo novi strateg lažje uresničil svoje želje.

Edini klub, ki v 1. SNL domačih tekem ne igra na svojem štadionu, ampak vlogo gostiteljev opravlja v bližnjih Domžalah, še verjame v obstanek. Čudežno vrnitev na mesta, ki zagotavljajo prvoligaško prihodnost, bo skušal uprizoriti Robert Pevnik, stari znanec slovenskega prvenstva. Podobno kot v Celju bo združil moči z Japoncem Keiem Hošikavo, za čim boljšo kondicijsko pripravo pa bo skrbel 49-letni Slovenec, rojen v Buenos Airesu, ki slovi kot eden najboljših tovrstnih strokovnjakov v tem delu Evrope.

To je Martin Magister, ki je pred leti sodeloval tudi s člansko izbrano vrsto in bil tesen sodelavec Matjaža Keka na SP 2010. Nato je pomagal Dušanu Kosiču pri Olimpiji, se s Kekom za kratek čas odpravil v Savdsko Arabijo, bil na delu tudi v Ukrajini …

Ne spreglejte