Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
6. 1. 2017,
9.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija NK Celje NK Koper NK Krško NK Radomlje NK Rudar NK Domžale NK Aluminij NK Gorica

Petek, 6. 1. 2017, 9.00

6 let, 6 mesecev

Zimske priprave slovenskih prvoligaških klubov

Kdaj in kje se bodo pripravljali najboljši slovenski klubi?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Maribor Jasmin Handanović Aleš Mertelj Dare Vršič | Foto Sportida

Foto: Sportida

Nogometaši Krškega so že končali novoletni počitek in kot prvi v Sloveniji začeli priprave na spomladanski del Prve lige Telekom Slovenije, prihodnji teden pa bo rokave zavihala še preostala deveterica. V Turčijo se bosta podala Maribor in Olimpija, preostali bodo večinoma doma in na Hrvaškem.

Zimsko pripravljalno obdobje bo deset prvoligaških klubov skladno s finančnimi zmožnostmi preselilo v različne kraje. Večina bo ostala doma in upala, da se jih usmili vreme, za kratek čas pa se bo preselila v toplejše obmorske kraje. Slovenski klubi bodo dejavni zlasti na Hrvaškem, kamor se bodo odpravili z avtobusi.

V letalo se bosta vkrcali le dve klubski odpravi. Mariborska in ljubljanska, ki bosta spomladanski del Prve lige Telekom Sloveniji odprli z večnim derbijem v Ljudskem vrtu (v soboto, 25. februarja), nato pa se bosta za nekaj tednov odpravili v Turčijo, priljubljeno destinacijo nogometnih klubov.

Začetek zimskih priprav klubov 1. SNL:

5. januar (četrtek): Krško
9. januar (ponedeljek): Aluminij, Gorica, Olimpija, Radomlje
10. januar (torek): Koper
11. januar (sreda): Maribor
12. januar (četrtek): Celje, Domžale
13. januar (petek): Rudar

Pri najboljših slovenskih klubih bodo veliko pozornost posvetili področju varnosti. V Turčiji je po zadnjih terorističnih izpadih v Istanbulu izredno stanje. V pokrajini Antalija, znani po nepregledni koloni hotelskih kompleksov in zgledno vzdrževanih nogometnih igrišč, kamor se želita odpraviti, tovrstnih trenj ni občutiti. Če bo tako tudi v prihodnje, si bosta Maribor in Olimpija baterije pred začetkom sezone polnila na turški obali, kjer ju bo ločilo manj kilometrov, kot ju sicer na sončni strani Alp.   

Maribor + Moravske Toplice + Turčija

Mariborčani bodo prvi "zimski" trening opravili prihodnji četrtek. | Foto: Vid Ponikvar Mariborčani bodo prvi "zimski" trening opravili prihodnji četrtek. Foto: Vid Ponikvar Maribor, edini klub, ki ni ugodil želji Srečka Katanca, da se njegovi nogometaši udeležijo reprezentančne akcije v Abu Dabiju, bo priprave začel prihodnji teden. Jesenski prvaki bodo spomine na jesenski del, ki so ga končali na prvem mestu, obujali na tradicionalni klubski večerji v sredo, 11. januarja, dan pozneje pa sledi prvi skupni trening.

Začetek priprav bo v Mariboru, nato se bodo vijolice za teden dni preselile v Moravske Toplice, v začetku februarja pa bo Milaničeva četa odšla v Turčijo, kjer se bo pomerila z močnimi tekmeci. Na drugi strani bodo stali Zenit St. Peterburg, Ludogorec Razgrad, Arsenal Tula in Budućnost Podgorica.

Tekma s Krasnodarjem je odpadla, tako da iščejo še petega tekmeca. V Sloveniji se bodo Mariborčani pomerili z Nafto, madžarskim ZTE-jem in velenjskim Rudarjem, ki bo v Ljudskem vrtu gostoval 18. februarja. To bo generalka za spomladansko uverturo z Olimpijo.

Ljubljana + Čatež + Turčija

Športni direktor Olimpije Ranko Stojić napoveduje pestro dogajanje v zimskem prestopnem roku. | Foto: Vid Ponikvar Športni direktor Olimpije Ranko Stojić napoveduje pestro dogajanje v zimskem prestopnem roku. Foto: Vid Ponikvar Olimpija, ki brani naslov, bo prvi trening opravila dva dni pred Mariborom. Trener Luka Elsner bo prvič v letu 2017 pozdravil izbrance na treningu v ponedeljek, 9. januarja.

Začetni del priprav bo v nekoliko spremenjeni zasedbi potekal v Ljubljani, večinoma na igriščih z umetno travnato podlago za Bežigradom (Bežigrajska jama) in na Kodeljevem, nato se bodo zmaji dvakrat za tri dni odpravili v Čatež, kjer se bodo pomerili z dvema hrvaškima tekmecema, 6. februarja se bo zeleno-bela odprava preselila v Turčijo. Najverjetneje za dva tedna.

Nastanjena bo v mestu Belek, odigrala bo pet srečanj s tujimi tekmeci. Uradna potrditev bo sledila v prihodnjih dneh, večina tekmecev pa prihaja iz vzhodnega dela Evrope. Med njimi je tudi kazahstanski prvak Astana.

Domžale na Kekovem dvorišču

Domžale zaradi reprezentančne akcije v Abu Dabiju pogrešajo kar osem igralcev. Zimske priprave bodo brez njih in tudi nekaterih nosilcev igre, ki so odšli v tujino, začeli prihodnji četrtek. Opravili bodo prvi trening v tem letu. Večino priprav bodo opravili v domačem kraju, dvakrat pa jih bo pot ponesla na Hrvaško. Najprej bodo v Umagu dejavni od 23. do 27. januarja, nato pa še od 6. do 11. februarja.

Domžalčani se bodo 11. februarja predstavili na štadionu Rujevica, kjer domuje Rijeka. Pričakal jih bo tudi nekdanji član Matic Črnic. | Foto: Vid Ponikvar Domžalčani se bodo 11. februarja predstavili na štadionu Rujevica, kjer domuje Rijeka. Pričakal jih bo tudi nekdanji član Matic Črnic. Foto: Vid Ponikvar

Dogovorjenih je že sedem prijateljskih tekem, seznam pa še ni dokončen. Tekmeci so Wolfsberger AC, Sturm Gradec, Horn in Austria Celovec (vsi Avstrija), Ferencvaroš – ekipa do 21 let (Madžarska), Novigrad in Rijeka (oba Hrvaška). Domžalčani bodo 11. februarja gostovali pri težko premagljivi Kekovi četi na Reki, 17. februarja pa sledi poslastica, dvoboj na velikem štadionu v Celovcu, ki sprejme okrog 30 tisoč gledalcev, v katerem se bodo pomerili s celovško Austrio.

Novogoričani večinoma doma, Celjani dvakrat v Umagu

Vrtnice bodo do začetka spomladanskega dela večino časa preživele v Novi Gorici. | Foto: Vid Ponikvar Vrtnice bodo do začetka spomladanskega dela večino časa preživele v Novi Gorici. Foto: Vid Ponikvar Pri Gorici so presodili, da jim domače okolje zadošča za uresničitev vsega, kar so si zadali v zimskem pripravljalnem obdobju. Prvi trening bo na vrsti v četrtek, 12. januarja, nogometaši pa se bodo veliko družili na obnovljenem igrišču z umetno travnato podlago, ki jim bo letos prišla še kako prav.

Nekaj prijateljskih tekem je že potrjenih. Novogoričani se že veselijo srečanja z beograjskim Partizanom, ki bo verjetno na koprski Bonifiki. Pomerili se bodo tudi s Slaven Belupom iz Koprivnice in članom elitne ruske lige Terekom iz Groznega. Dvoboja bodo najverjetneje odigrali v mestu vrtnic.

Celjani se bodo zbrali prihodnji četrtek, 12. januarja. Priprave bodo v knežjem mestu, vmes se bodo dvakrat preselili v Umag. Najprej bodo v hrvaškem poletnem letovišču opravili temeljni del priprav med 23. in 29. januarjem, glavni del priprav pa bo med 2. in 16. februarjem. Do začetka spomladanskega dela načrtujejo osem pripravljalnih srečanj. Z nekaterimi tekmeci se še dogovarjajo, zato bodo njihova imena predstavili javnosti šele takrat, ko se bodo dokončno dogovorili.

Beograjska velikana na Bonifiki, Velenjčani v Medulinu

Nogometaši Kopra se bodo ta mesec pomerili tako s Crveno zvezdo kot tudi s Partizanom. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Nogometaši Kopra se bodo ta mesec pomerili tako s Crveno zvezdo kot tudi s Partizanom. Foto: Žiga Zupan/Sportida Koprčani doma računajo na prijetne podnebne razmere in dobre pogoje, ki jih bodo želeli izkoristiti v obdobju zimskih priprav. Prvi trening bodo opravili 10. januarja, vrhunec januarskega dela pa bosta prijateljski tekmi z beograjskima velikanoma, ki se bosta ta mesec preselila na slovensko Obalo. Koprčani se bodo najprej pomerili s Crveno zvezdo, nato pa še s Partizanom. S tujimi klubi bodo imeli opravka tudi na mednarodnem turnirju v Medulinu, kjer se bodo med drugim pomerili tudi z zagrebško Lokomotivo.

Velenjčani bodo zimske priprave začeli 13. januarja. Takrat bo že znana usoda najboljših strelcev Rudarja, Hrvata Dominika Glavine in Kamerunca Johna Maryja, ki bi lahko v kratkem zapustila štadion Ob jezeru. Dober teden pozneje bodo knapi odšli za deset dni v Medulin, kjer bodo sodelovali na mednarodnem klubskem turnirju Arena Cup.

Ko se bodo vrnili iz Hrvaške, bodo še naprej trenirali v prestolnici lignita. Februarja se bodo najverjetneje pomerili s Krškim (5.) in Brežicami (12.), v generalki pred začetkom spomladanskega dela pa bodo gostovali v Ljudskem vrtu (18.).

Krško pohitelo, najslabša z novima strategoma

Tomaž Petrovič (Krško) se z izbranci že pripravlja na spomladanski del. | Foto: Vid Ponikvar Tomaž Petrovič (Krško) se z izbranci že pripravlja na spomladanski del. Foto: Vid Ponikvar Klub Krško, ki se je odločil, da bo spomladi prevetril postavo in v njo postavil še več mladih igralcev, je zbor opravil že v četrtek. Priprave so tako začeli kot prvi v 1. SNL. ''Vsaj v nečem smo prvi,'' je v šali dodal trener Tomaž Petrovič, ki se veseli novosti, pomembne spremembe. Krčani bodo prvič v klubski zgodovini odšli za daljše obdobje tudi v tujino. Med 23. in 28. januarjem bodo v Umagu, pred in po tem pa računajo na treninge na umetnih travnatih podlogah v Posavju, kjer bo prisotno veliko mladih igralcev.

Nogometaši Aluminija iz Kidričevega bodo priprave podobno kot še trije prvoligaški klubi začeli 9. januarja. Klub, ki je na lestvici 1. SNL prezimil na predzadnjem mestu, bo prvič vodil Hrvat z avstrijskim potnim listom Slobodan Grubor. Z izbranci bo večino časa preživel v Kidričevem.

Radomljani, ki še niso rekli zadnje v boju za obstanek, se bodo prvič zbrali v ponedeljek (9. januar). Takrat bo prvič trener Radomelj vodil dobri znanec 1. SNL Robert Pevnik, ki mu bo podobno kot v Celju pomagal Japonec Kei Hošikava, izbrati pa mora še enega pomočnika. Zadnjeuvrščeni klub bo največ priprav opravil v domačem vadbenem parku. Če bo vreme nagajalo, bo prisiljen večkrat obiskati primorske kraje. Za zdaj računa, da bi se na Obalo odpravil nekajkrat za nekaj dni ter povezal nekaj prijateljskih tekem.

Ne spreglejte