Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
20. 12. 2016,
10.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

naj gol Prva liga Telekom Slovenije NK Aluminij NK Celje NK Domžale NK Gorica NK Koper NK Krka NK Olimpija NK Olimpija NK Radomlje NK Rudar NK Maribor NK Maribor infografika

Torek, 20. 12. 2016, 10.20

6 let, 7 mesecev

Tujci v 1. SNL (jesenski del)

Slovenski jezik v Kopru v manjšini

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Toni Datković Julius Wobay | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Skoraj vsak tretji udeleženec jesenskega dela nogometne Prve lige Telekom Slovenije nima slovenskega potnega lista. Največ tujcev je z naskokom v Kopru, najmanj pa jih ima v svojih vrstah Gorica.

Na sončni strani Alp si nogometni kruh služi veliko tujcev. Mnogi pravijo, da jih je preveč, zlasti zaradi tega, ker mnogi ne predstavljajo dodane vrednosti, ampak se izgubijo v povprečju. Tako razmišlja tudi selektor članske izbrane vrste Srečko Katanec, ki se bo čez dva tedna z B-reprezentanco odpravil v vroče kraje. V Abu Dabiju bo preizkusil najboljše slovenske nogometaše (z izjemo NK Maribor) v Prvi ligi Telekom Slovenije, ki se za igralne minute potegujejo s številnimi tujimi soigralci.

 

Na seznamu udeležencev 1. SNL jih je skoraj tretjina. V bližnjih državah, če odmislimo Italijo in Nemčijo, ki spadata med najmočnejše lige v Evropi in sta polni zvezdniških imen iz tujine, jih igra manj.

Odstotek tujih nogometašev v prvoligaških tekmovanjih:

Italija: 56,5 odstotka
Nemčija: 50,0 odstotkov
Slovenija: 32,7 odstotka
Hrvaška: 29,5 odstotka
Slovaška: 29,3 odstotka
Avstrija: 28,1 odstotka
BiH: 25,6 odstotka
Madžarska: 25,5 odstotka
Češka: 24,1 odstotka
Srbija: 20,2 odstotka

Vir: Transfermarkt.de

Tujci se v slovenskem nogometu dobro počutijo. Trenerji jim v 1. SNL namenjajo veliko pozornost, krajšo pa potegnejo mlajši slovenski nogometaši, ki trkajo na vrata prvih ekip. Vodstvo Nogometne zveze Slovenije (NZS) načrtuje spremembe, ki bi jim lahko olajšale pot do resnejše tekmovalne forme.

Druga liga bo razširjena, v njej bo zaigralo 16 klubov, odpira pa se možnost, da bi bilo v njej dovoljeno nastopati tudi B-ekipam klubov. Mariborski klub ne bi imel nič proti, saj je njegova druga ekipa na vodilnem položaju v tretji ligi. Mlajši slovenski nogometaši bi se tako kalili in nabirali izkušnje, najbolj nadarjeni pa nadaljevali pot v prvi ligi.

Koliko tujcev je v Prvi ligi Telekom Slovenije?

  • Preveč
    85,95 %
    104 glasov
  • Ravno prav
    9,92 %
    12 glasov
  • Premalo
    4,13 %
    5 glasov
Oddanih 121 glasov

Branilec Kopra na seznamu hrvaške reprezentance

Napadalec Maribora Luka Zahović si prvo mesto na lestvici najboljših strelcev 1. SNL deli s Hrvatom Dominikom Glavino. | Foto: Vid Ponikvar Napadalec Maribora Luka Zahović si prvo mesto na lestvici najboljših strelcev 1. SNL deli s Hrvatom Dominikom Glavino. Foto: Vid Ponikvar V tem trenutku ni veliko klubov, kjer dajejo velik poudarek udarni enajsterici le doma vzgojeni igralci. Še največ jih je v Novi Gorici, popolno nasprotje pa je Koper. Slovenski jezik je v Kopru v manjšini, saj je v jesenskem delu 1. SNL barve kozličkov branilo kar 18 tujcev. V enajsterici lahko nastopajo le trije nogometaši, ki nimajo potnega lista države, članice evropske skupnosti.

Večina tujcev na Bonifiki jih ima. Med njimi je tudi Hrvat Toni Datković, po novem članski reprezentant. To je velika čast za slovenski klubski nogomet, saj je hrvaški selektor Ante Čačić, ki je v 1. SNL že deloval na vročem mariborskem stolčku, za prihajajočo reprezentančno akcijo na Daljnem vzhodu, v kateri bodo manjkala najbolj zveneča imena, vpoklical tudi branilca Kopra. Vpoklical je le dva legionarja. Eden se dokazuje v Sloveniji, drugi v Azerbajdžanu. To je Filip Ozobić, ki je z Qabalo v tej sezoni v Evropi izločil Maribor.

Datković, nekdanji nogometaš Zavrča, tako kakovostno izstopa na obsežnem seznamu tujcev, ki nastopajo v slovenski prvi ligi. Podobno velja za njegovega rojaka Dominika Glavino, ki si z desetimi zadetki na lestvici najboljših strelcev deli prvo mesto z Luko Zahovićem.

Maribor in Olimpija ne izstopata po številu tujcev

Ko igrajo prvoligaške tekme na Bonifiki, barve Kopra večinoma branijo tujci. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Ko igrajo prvoligaške tekme na Bonifiki, barve Kopra večinoma branijo tujci. Foto: Žiga Zupan/Sportida Če Datkovićev nekdanji klub iz Haloz po padcu v drugo ligo ne bi doživel bridke usode in bi še vedno tekmoval v prvi ligi, bi bilo povprečje zastopanosti tujcev v 1. SNL še višje.

V sezoni 2015/16 je v Zavrču, pa tudi Krki, ki je nato izpadla v drugo ligo, v leto 2017 pa bo vstopila z željo po pokalni senzaciji in preboju v veliki finale, kar mrgolelo mladih tujcev. Zlasti hrvaških nogometašev. V tem pogledu v tej sezoni prednjači Koper, le da je zasedba, ki jo vodi hrvaški strokovnjak Igor Pamić, bolj raznovrstna, saj prihaja iz različnih držav in celin sveta.  

Najboljša kluba, Maribor in Olimpija, nimata tako velikega števila tujcev. Nekateri imajo tudi slovensko državljanstvo, denimo priljubljeni kapetan vijolic Marcos Tavares in povratnik v Ljudskem vrtu Dejan Mezga. Njun soigralec je Marwan Kabha, najbolje ocenjeni tujec v jesenskem delu Prve lige Telekom Slovenije.

Najboljša slovenska kluba, ki bosta v spomladanski del prvenstva krenila z enakim številom točk (46), skušata v svoje vrste novačiti zlasti igralce, ki premorejo za slovenske razmere nadpovprečno kakovost. Kako pa je v ostalih klubih? Preverite v obširni infografiki …


Najlepši zadetki 21. kroga Prve lige Telekom Slovenije:

Ne spreglejte