Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
10. 1. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

1

Natisni članek

Luka Elsner Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca Nejc Vidmar Rok Vodišek Agim Ibraimi Rok Kronaveter Milan Mandarić NK Maribor NK Maribor Kingsley Boateng NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije Ranko Stojić

Torek, 10. 1. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Intervju s športnim direktorjem Olimpije Rankom Stojićem

Športni direktor Olimpije: Ne potrebujemo Agima Ibraimija

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

1

Ranko Stojić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Športni direktor Olimpije Ranko Stojić je prepričan, da je ljubljanski klub s prihodom petih novih nogometašev dvignil kakovost do te mere, da bo spomladi prehitel Maribor in ubranil državni naslov. "Mariboru bomo pobegnili že pred zadnjim krogom," napoveduje Srb.


"Nekaj moramo spremeniti," je pred nekaj meseci, ravno ko se je Olimpija na lestvici po dolgem času znašla pod Mariborom, modroval predsednik Olimpije Milan Mandarić. Naznanil je spremembe v zimskem premoru in jih tudi dočakal. Pod njih se je podpisal 57-letni Ranko Stojić, ki se je v Ljubljano vrnil na Mandarićevo željo in v zmajevem gnezdu spet opravlja vlogo prvega snovalca igralske križanke. Nekdanji vratar jugoslovanske reprezentance, ki skrbi za kadrovsko politiko slovenskega prvaka, je zelo zadovoljen z opravljenim poslom. Petim novincem, ki so prišli v Ljubljano, napoveduje svetlo prihodnost, najbolj pa ga je razveselil prihod mladega italijanskega reprezentanta Kingsleyja Boatenga. "Olimpija je s tem pokazala, da postaja velik klub," je ponosen, da bo v Prvi ligi Telekom Slovenije zaigral 22-letni Italijan.


Ranko Stojić je bil športni direktor Olimpije že v sezoni 2015/16, a ne do konca. Ljubljano je zapustil 20. aprila 2016, vrnil pa se je pol leta pozneje. | Foto: Vid Ponikvar Ranko Stojić je bil športni direktor Olimpije že v sezoni 2015/16, a ne do konca. Ljubljano je zapustil 20. aprila 2016, vrnil pa se je pol leta pozneje. Foto: Vid Ponikvar S predsednikom Milanom Mandarićem sta napovedala, da bo Olimpija v zimskem prestopnem roku prevetrila slačilnico in postavila temelje za še hitrejšo in napadalnejšo igro. Ste pripeljali tiste igralce, ki ste si jih želeli?
Lahko smo zelo zadovoljni z novinci, saj smo pridobili kakovost. Potrebovali smo igralce s takšnimi lastnostmi. Najpomembnejši je prihod mladega reprezentanta Italije. Ne le zaradi njegove nesporne kakovosti, ampak tudi zaradi dvignjenega ugleda Olimpije, ki se širi tudi v najboljše nogometne dežele v Evropi. To je velik dosežek za Olimpijo, saj se zdaj ime kluba glasneje omenja po vsej Evropi. Kingsley Boateng je imeniten fant in odličen nogometaš!

Zanj so se potegovali tudi klubi iz serie A. Tudi za Romuna Alexandruja Cretuja bi bili presenečeni, ko bi izvedeli, kdo vse se je zanj zanimal, a se je odločil za nas. Makedonec Daniel Avramovski je vrhunski talent. Dobili smo tudi Dina Štigleca, enega najboljših levih bočnih branilcev na Hrvaškem. Potrebujemo le še enega desnega bočnega branilca, ki bi pomagal Denisu Klinarju. To je še zadnji igralni položaj, na katerem moramo okrepiti konkurenco.

Je prihod Boatenga vaš največji podvig, odkar ste športni direktor Olimpije?
Moj podvig? Ne gre zame, ampak le za klub. Vsi igralci so mi enako pomembni. Najpomembneje pa je, da bo ekipa dovolj uravnotežena ter da bo sistem dela takšen, da bomo v prvenstvu ujeli prvo mesto, nato pa se pripravili na nov cilj, uvrstitev v enega izmed skupinskih delov v Evropi. 

Daniel Avramovski je 21-letni Makedonec in novi član Olimpije. Dvakrat je že nastopil v dresu članske izbrane vrste. | Foto: Vid Ponikvar Daniel Avramovski je 21-letni Makedonec in novi član Olimpije. Dvakrat je že nastopil v dresu članske izbrane vrste. Foto: Vid Ponikvar Kako pa je z odhodi igralcev? Uradno je klub zapustil le Dejan Kelhar, čeprav se je pred tem omenjalo, da bo odšlo več igralcev.
Olimpijo je zapustil tudi mladi Semin Omerović, s katerim smo dosegli sporazumni dogovor o prekinitvi pogodbe. Verjetno se bomo še z nekaterimi. Imamo dovolj časa, da vse opravimo pred koncem prestopnega roka (pred 15. februarjem, op. p.). Odšlo bo še štiri ali pet igralcev. Naša prva naloga je, da uravnotežimo zasedbo za prihodnjo sezono.

Ste lahko bolj konkretni z imeni?
Ne. Z moje strani ne bi bilo profesionalno, predvsem pa korektno, če bi jih omenjal. To so fantje, ki so kakovostni. Žal pa smo imeli na nekaterih igralnih položajih preveč dobrih igralcev, premalo pa na nekaterih drugih. Nismo imeli dovolj uravnotežene ekipe. To je edini razlog za spremembe. Če bi rekel, da mora nekdo nemudoma zapustiti klub, bi mu s tem znižal vrednost. Tega pa si ne zaslužijo. Težje bi bilo tudi meni in mojemu poslu.

Bo Rok Kronaveter ostal v Olimpiji?
Težko. Dobro, v nogometu nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Končano bo šele takrat, ko bo podpisal pogodbo z drugim klubom. Lahko pa potrdim, da obstajajo res velike možnosti, da mu uspe dober prestop. Zanj se zanimajo resni klubi, v prihodnjem tednu pričakujem zelo konkretne ponudbe.

Usoda Roka Kronavetra, kar zadeva igranje v Prvi ligi Telekom Slovenije, ostaja negotova. Sodeč po besedah športnega direktorja Olimpije bo Mariborčan skoraj zagotovo zapustil Ljubljano.  | Foto: Vid Ponikvar Usoda Roka Kronavetra, kar zadeva igranje v Prvi ligi Telekom Slovenije, ostaja negotova. Sodeč po besedah športnega direktorja Olimpije bo Mariborčan skoraj zagotovo zapustil Ljubljano. Foto: Vid Ponikvar

Rok je v teh dneh, enako kot še štirje nogometaši Olimpije, v Abu Dabiju. Ste v stiku s selektorjem Srečkom Katancem?
Z igralci in Katancem je v stiku naš trener. S selektorjem se kdaj pa kdaj slišim tudi sam, a ima zdaj toliko dela, da ga raje pustim pri miru. Naj dela svoj posel. Zelo mi je všeč, da je v zadnjem času tako uspešen s slovensko reprezentanco. To je potreboval. To je potreboval slovenski nogomet, saj se je ustvarilo dobro vzdušje.

S to akcijo v Abu Dabiju smo zadovoljni. Bili smo prvi klub, ki je podprl idejo nogometne zveze. Če bi vprašali Katanca, kako dolgo je čakal na odgovor Olimpije, bi vam odgovoril, da je čakal le eno minuto. Toliko je trajal najin pogovor. Vprašal me je, ali se strinjam s to akcijo. Vprašal sem ga, ali mu je pomembna. Odgovoril je pritrdilno, nato pa sva sklenila dogovor. Vesel sem, da ima Olimpija tako veliko reprezentantov. Vedno se bomo odzvali na akcije NZS.

Izmed slovenskih klubov se je drugače odločil le Maribor, tako da so njegovi reprezentanti ostali v Sloveniji. Pričakujete, da bo spomladanski del postregel s podobnim scenarijem kot v prejšnji sezoni, ko se je boj Olimpije in Maribora za državni naslov zavlekel skoraj do zadnjega kroga?
Ne verjamem, da se lahko kaj takega ponovi. Mislim, da bo Olimpija zadevo v svojo korist rešila že prej kot v zadnjih krogih. Verjetno podobno razmišljajo v Mariboru in menijo, da bodo oni prvi, a to je pač del športa.

Z Mariborom se dobro razumemo. Izjema so bili le prvi meseci v prejšnji sezoni, ko se še nisem dobro spoznal z Mariborčani. Z njihove strani je bilo prisotne nekaj agresivnosti, na katero nismo veliko odgovarjali. Potem pa je prišlo vse na svoje mesto. Sezona je minila v velikem športnem rivalstvu. Želim si, da bi bila takšna tudi ta, hkrati pa pričakujem, da bo Olimpija suvereno ubranila naslov prvaka.

Ranko Stojić želi pomagati Milanu Mandariću pri projektu, da Olimpija postane eden najboljših klubov na tem delu Evrope. | Foto: Vid Ponikvar Ranko Stojić želi pomagati Milanu Mandariću pri projektu, da Olimpija postane eden najboljših klubov na tem delu Evrope. Foto: Vid Ponikvar

Hrvaški mediji so pisali o tem, da sta Olimpija in Maribor vrgla oko na istega nogometaša, na napadalca Filipa Dangubića, ki ga je Rijeka posodila Krškemu.
Veliko podobnih govoric se je ustvarilo tudi o nekaterih drugih nogometaših, iz Bosne in Hercegovine in drugih držav. Smo pač v takšnem obdobju. Filip je zelo zanimiv napadalec. Ima talent in potencial, a potrebuje čas, da pride njegova kakovost do izraza. Je pa igralec Rijeke, ki ima kot klub svoje načrte in ambicije. Olimpija ima podobne ambicije kot Rijeka v hrvaškem prvenstvu. Če bi bili mi v njeni koži, ji takega igralca ne bi prepustili kar tako. Zato ne pričakujem, da bi se prestop lahko izvedel tako preprosto.

Agim Ibraimi je prve korake v 1. SNL naredil v dresu Olimpije. | Foto: Vid Ponikvar Agim Ibraimi je prve korake v 1. SNL naredil v dresu Olimpije. Foto: Vid Ponikvar Zanimate se še za nekatere nogometaše Rijeke. Tudi za Črnogorca Marka Vešovića?
Ne. Sem pa odšel na tekmo na Reko, a sem spremljal drugega igralca na njegovem igralnem položaju, Nigerijca Goodnessa Ajayija. Vešović je zelo dober nogometaš in človek. Poznava se tudi osebno. Ker pa je standarden pri Rijeki, vodilnem hrvaškem klubu, ni realno, da bi ga lahko dobili. Za nas je preprosto predrag.

Je kaj resnice na tem, da bi se lahko Makedonec Agim Ibraimi vrnil v Slovenijo in zaigral v zeleno-belem dresu?
Upam, da bo Agim našel dober klub. Zelo ga cenim tako kot nogometaša kot tudi osebo. Verjamem tudi, da njegov prihod ne bi zakuhal dodatnih zapletov med navijači v Ljubljani in Mariboru.

Agimov prvi klub v Sloveniji je bila vendarle Olimpija. Prav bi nam prišel, a potrebujemo igralca z drugačnimi sposobnostmi. Igramo s tremi napadalci, Agim pa ne ustreza temu sistemu, ampak postavitvi 4-4-2. Olimpija išče tri hitre napadalce, ki igrajo neposredno proti golu. Agima zelo spoštujem in nočem, da bi me kdo razumel, kot da ga podcenjujem. Seveda ga ne. Je vrhunski igralec, a iščemo drugačen profil nogometaša.

Ibraimi je nazadnje v Sloveniji igral v Ljudskem vrtu v dresu Maribora. Bi si lahko odmeven prestop privoščil Maribor in vam iz Stožic odpeljal Roka Kronavetra, ki kot rojeni Mariborčan sploh še ni igral za vijolice?
Niti pod razno. Rok ima z nami sklenjeno pogodbo. Odprte so vse možnosti za prestop razen Maribora. Če bi želel Rok ostati v Sloveniji, sploh ne bi zapustil Olimpije, ker ima z nami sklenjeno dobro pogodbo. Če bo odšel, se bo odpravil v tujino.

Nekdanji slovenski reprezentant in ljubljenec navijačev Olimpije Sebastjan Cimirotić tesno sodeluje s športnim direktorjem. | Foto: Vid Ponikvar Nekdanji slovenski reprezentant in ljubljenec navijačev Olimpije Sebastjan Cimirotić tesno sodeluje s športnim direktorjem. Foto: Vid Ponikvar

Se je po zadetku, ki ga je dosegel za reprezentanco proti Slovaški (1:0), povečalo zanimanje zanj?
Je. V življenjepisu nogometaša je zelo pomemben trenutek, če si reprezentant, zraven pa dosegaš še zadetke. Rok je pogosto strelec. To je ena od njegovih prednosti. Čeprav ima že 30 let, se zanj zanima veliko klubov. Predvsem tistih, ki so močni, bogati in se za nekaj potegujejo. Recimo drugoligaši, ki hočejo v prvo ligo, in si lahko marsikaj privoščijo. To so naše tarče. Rok bi jim lahko pomagal na igrišču, od prestopa pa bi imela kaj tudi Olimpija.

Ste s predsednikom Mandarićem usklajeni pri prestopnih dejavnostih?
Vedno. Nič ne počnem na lastno pest. Predsednik ve za vsako malenkost. Ne le malenkost, ampak kar vsako idejo, ki jo imam. Ali obratno. Veliko se pogovarjava. Predsednik Mandarić je fenomenalna oseba. Poln je energije, znanja in je zelo inteligenten. Je eden izmed razlogov, zakaj sem se vrnil v Ljubljano, čeprav so se mi drugod odpirale druge možnosti. Od njega se lahko veliko naučim.

Romun Alexandru Cretu je visoki zadnji zvezni igralec. Trener Luka Elsner si je želel v ekipi igralca njegovega kova in kakovosti.  | Foto: Vid Ponikvar Romun Alexandru Cretu je visoki zadnji zvezni igralec. Trener Luka Elsner si je želel v ekipi igralca njegovega kova in kakovosti. Foto: Vid Ponikvar

Za glavni cilj sta izpostavila ubranitev naslova prvaka. Olimpija je v jesenskem delu zbrala enako število točk kot vodilni Maribor. Po vaših optimističnih napovedih v Ljubljani že diši po naslovu …
Naslov prvaka mora biti vedno posledica tistega, kar delamo. To vedno ponavljam. Nato pa je zelo pomembno, da se to primerno nadgradi. Lovorika je dobra za ugled in rating kluba, a mora slediti še kakovostno nadaljevanje. Recimo dober nastop v Evropi. Ta del moramo še popraviti.

Strokovnemu vodstvu se po vrnitvi vratarja Nejca Vidmarja obetajo sladke težave, saj za mesto prvega čuvaja mreže kandidirajo trije zelo kakovostni vratarji.
Res je. Šeligo počasi pripravljamo na drugo vlogo. Še vedno je z nami, je pravi profesionalec, a bo kmalu verjetno eden od trenerjev. Vidmar se vrača po dolgi odsotnosti. Moramo biti pošteni do njega in mu omogočiti dober prestop v tujino. Vodišek pa predstavlja našo prihodnost. Je velika perspektiva kluba, zato Olimpiji ni treba skrbeti za vratarje.

Z Vodiškom moramo čim prej podaljšati pogodbo, ker jo ima le do sezone 2017/18. Klub mora nadaljevati pametno politiko.

Ne spreglejte