Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
9. 1. 2017,
11.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

2

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Luka Zahović Sintayehu Sallalich Marwan Kabha Rok Kronaveter Miha Zajc Nemanja Mitrović Blessing Eleke slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec infografika naj gol

Ponedeljek, 9. 1. 2017, 11.18

6 let, 6 mesecev

Najdražji nogometaši v Prvi ligi Telekom Slovenije

Pet milijonarjev v Sloveniji, najdražji je Zahović

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

2

Luka Zahović | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

V slovenskem prvenstvu igra pet nogometašev, ki so vredni vsaj milijon evrov. Z največjo vrednostjo se lahko pohvali napadalec Maribora Luka Zahović (1,5 milijona evrov), prevlado vijolic med najdražjimi igralci 1. SNL pa dopolnjujeta njegova izraelskega soigralca. Dva ''milijonarja'' ima v svojih vrstah tudi Olimpija.

Nemška spletna stran Transfermarkt, ki pozorno spremlja dogajanje na mednarodnem nogometnem trgu, je po slabem letu osvežila vrednosti nogometašev Prve lige Telekom Slovenije.

V pol leta potrojil vrednost

Mladi napadalec želi Mariboru pomagati do 14. državne zvezdice. | Foto: Vid Ponikvar Mladi napadalec želi Mariboru pomagati do 14. državne zvezdice. Foto: Vid Ponikvar Ples številk je razkril, da je v tem trenutku najdražja perjanica slovenskega prvenstva mladi napadalec jesenskih prvakov Luka Zahović. Vreden je 1,5 milijona evrov.

Ko je Zahović lani zaman čakal na resnejšo priložnost v dresu članskega moštva Heerenveen, je bila njegova tržna vrednost sredi poletja ocenjena na pol milijona evrov. Doživljala je padec, saj je bil sin športnega direktorja NK Maribor Zlatka Zahovića po sanjski jeseni v sezoni 2014/15, ko je kot najstnik spadal med najboljše strelce v 1. SNL, med strelce pa se vpisal tudi v ligi prvakov, vreden 800 tisoč evrov.

Zdaj ima 21 let, več izkušenj in reden tekmovalni ritem. Na sončni strani Alp se počuti kot riba v vodi. Čeprav se je prvoligaškemu plesu v Sloveniji v tej sezoni pridružil pozneje od ostalih, hkrati pa na mnogih tekmah vstopal v igro s klopi, je jesenski del končal pri desetih zadetkih. Toliko jih je dosegel le še Hrvat v konici napada velenjskega Rudarja Dominik Glavina, ki pa je vreden več kot trikrat manj (450 tisoč evrov) in na tovrstni lestvici zaostaja kar za 30 nogometaši.

 

Le dva Slovenca med milijonarji

Blessing Eleke je najdražja okrepitev slovenskih klubov vseh časov. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Blessing Eleke je najdražja okrepitev slovenskih klubov vseh časov. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V 1. SNL je trenutno pet milijonarjev, le dva pa imata slovenski potni list. Zahović je vreden poldrugi milijon evrov, njegova soigralca v zvezni vrsti (Sintayehu Sallalich in Marwan Kabha), ki prihajata iz Izraela, je transfermarkt ocenil na 1,2 milijona evrov, nato pa sledita nogometaša branilcev naslova Olimpije. Branilec Nemanja Mitrović, ki se po daljši odsotnosti zaradi poškodbe kolena vrača na igrišča, ter Nigerijec Blessing Eleke, najdražji nakup v zgodovini 1. SNL (Olimpija je lani zanj Gorici odštela 800 tisoč evrov) sta vredna okrogel milijon evrov.

Sledita njuna soigralca, v zadnjem času standardna članska reprezentanta Rok Kronaveter (po koncu ljubezni z navijaško skupino Green Dragons je zelo verjetna možnost zimskega prestopa v tujino) in Miha Zajc. Sledijo nogometaši Maribora in Olimpije, med katerimi je kar nekaj občasnih, nekdanjih oziroma mladih reprezentantov), šele na 14. mestu, ki si ga deli s tremi vijolicami in enim zmajem, pa je član kluba, ki ne prihaja iz dveh največjih slovenskih mest. To je Prekmurec Mitja Lotrič, vreden 600 tisoč evrov, nogometaš velenjskega Rudarja.

Med nogometaši Domžal, ki so po koncu jesenskega dela ostali brez številnih prvokategornikov (Slobodan Vuk, Marko Alvir, Mario Lucas Horvat …), je najbolj vreden Gaber Dobrovoljc (pol milijona evrov), enako vrednost imata med drugim tudi napadalec Kopra Matej Pučko in Hrvat v Celju Lovre Čirjak.

Ogromna prevlada vijolic in zmajev

Aleks Pihler je lani debitiral za člansko reprezentanco, a ga ni med 30 najdražjimi igralci 1. SNL. | Foto: Grega Valančič/Sportida Aleks Pihler je lani debitiral za člansko reprezentanco, a ga ni med 30 najdražjimi igralci 1. SNL. Foto: Grega Valančič/Sportida Med 30 najdražjimi nogometaši v Prvi ligi Telekom Slovenije je tako totalna prevlada dveh najboljših klubov. Maribor in Olimpija sta jesenski del končala z enakim številom točk (46), v spomladanskem uvodu pa se bosta 25. februarja pomerila v vročem večnem derbiju v Ljudskem vrtu. Vijolice in zmaji imajo v Top 30 kar 13 nogometašev, preostali štirje nogometaši, ki izstopajo po vrednosti v 1. SNL, pa branijo barve Rudarja, Celja, Domžal in Kopra.

Izkušeni napadalec Milivoje Novaković (37 let), ki je še vedno v resnih mislih selektorja Srečka Katanca pred nadaljevanjem kvalifikacij za SP 2018, je z vrednostjo 400 tisoč evrov na 34. mestu. Zanimivo je, da je enako vreden njegov soigralec Aleks Pihler. Čeprav je postal članski A reprezentant, je vreden le 400 tisoč evrov. Manj od 13 njegovih soigralcev. Zadnja okrepitev Olimpije, 24-letni Romun Alexandru Cretu (350 tisoč evrov), je na 51. mestu.

Najdražji, a ga ni v Abu Dabiju

Morda bo večja vrednost po reprezentančnih nastopih v Abu Dabiju. Katančeva zasedba, ki nosi naziv B-reprezentanca, saj je sestavljena le iz igralcev iz domačih klubov (vmes si je Domžalčan Slobodan Vuk našel nov klub na Norveškem, Novogoričan Sandi Arčon pa je tik pred sklenitvijo dogovora z romunskim klubom Gaz Metan), bo v torek odigrala prijateljsko tekmo z izbrano vrsto Savdske Arabije, v petek pa se bo pomerila še s Finsko.

Slovenska B-reprezentanca se nahaja na pripravah v ZAE, kjer bo ta teden odigrala dve tekmi. | Foto: MaK Slovenska B-reprezentanca se nahaja na pripravah v ZAE, kjer bo ta teden odigrala dve tekmi. Foto: MaK

V ZAE bi lahko slovenski dres oblekel tudi najdražji nogometaš Prve lige Telekom Slovenije Zahović in še kateri izmed številnih vijolic, a jim je delodajalec NK Maribor po tehtnem razmisleku kot edini slovenski klub prižgal rdečo luč za sodelovanje na reprezentančni operaciji.

Najlepši zadetki 21. kroga Prve lige Telekom Slovenije:

Ne spreglejte