Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Torek,
25. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Jasmin Mešanović Rok Vodišek Marwan Kabha nogometna tržnica nogometaši Nemanja Mitrović Blessing Eleke Luka Zahović NK Gorica Domžale vrednost infografika

Torek, 25. 7. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

NAJDRAŽJI NOGOMETAŠI V PRVI LIGI TELEKOM SLOVENIJE

Kdo so najdražji nogometaši v Prvi ligi Telekom Slovenije?

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

3

Rok Vodišek | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Čeprav se zdi, da Olimpija kadruje in zapravlja več od Maribora, igra, vsaj sodeč po Transfermarktu, kar sedem od desetih najbolj vrednih igralcev lige v Ljudskem vrtu. Kaj še prinašajo osveženi podatki priljubljene spletne strani?

Transfermarkt je spletna stran, ki jo sicer novinarji najraje uporabljamo za primerjavo vrednosti igralca, a se dejanske vrednosti igralcev na koncu lahko precej razlikujejo. Igralcem vrednost določajo njegove igre, starost in kvaliteta lige, v kateri igra. To ceno lahko precej spremeni veliko zanimanje klubov oziroma večje število licitantov na razprodaji.

Tako je bil nogometaš Olimpije Andraž Šporar v času prodaje na Transfermarktu ocenjen na milijon evrov. Ta ista stran poroča o končni vrednosti prodaje v višini dobrih treh (3,3) milijonov evrov. Najdražje prodan igralec iz Olimpije Ezekiel Henty je bil v času prodaje na Transfermarkt vreden 0,75 milijona evrov in bil glede na podatke iste spletne strani prodan za pet milijonov evrov.

Mariborčani edini z igralcem vrednim več kot milijon evrov

Med 24 najvrednejšimi igralci v 1. SNL jih 17 prihaja iz najbogatejših dveh klubov v Sloveniji, to sta Maribor in Olimpija. Igralci omenjenih klubov zasedajo prvih 14 mest med najvrednejšimi igralci v ligi. Vrednost vsaj pol milijona evrov imajo poleg igralcev Maribora in Olimpije še štirje igralci Domžal, dva igralca Gorice in prvi strelec slovenske lige v prejšnji sezoni, napadalec John Mary iz Rudarja.

V zadnji sezoni se je Luka Zahović zavihtel na tretje mesto med najboljšimi strelci in na 28 tekmah prispeval 15 golov. Preden ga je Maribor v sezoni 2014/15 prodal, je bil z 12 zadetki četrti strelec lige. Po podatkih Transfermarkta ga je Maribor takrat prodal na Nizozemsko za 700 tisoč evrov in ga sezono in pol kasneje odkupil nazaj za 250 tisoč evrov. V tem času je, zaradi malo odigranih minut v nizozemskem prvoligašu, njegova vrednost padla z 800 na 500 tisoč evrov. Po vrnitvi v Maribor in dobrem jesenskem delu sezone 2016/17 mu je vrednost poskočila na 1,5 milijona evrov. Ta se mu je v spomladanskem delu prvenstva zaradi slabše strelske forme (pet od 15 zadetkov) nekoliko znižala in se ustavila pri 1,4 milijona evrov.

Maribor ima tako kot v prejšnji sezoni tri tako imenovane milijonarje. Sintayehu Sallalicha je med milijonarji zamenjal Jasmin Mešanovič. Med igralci Olimpije je glede na prejšnjo sezono milijonar manj. Z lestvice je izpadel Blessing Eleke, čigar tržna vrednost se je zmanjšala za 300 tisoč evrov.

 

Med najvrednejšimi napadalci jih polovica igra za Maribor

Poleg potomca najboljšega strelca slovenske reprezentance vseh časov ima Maribor med dvanajstimi najdražjimi napadalci v ligi še pet napadalcev. Njihova najnovejša okrepitev v napadu Jasmin Mešanović je že začel upravičevati svojo milijonsko vrednost, ko je zadel na drugi tekmi domačega prvenstva.

Poleg Maribora ima največ predstavnikov med najvrednejšimi napadalci Rudar iz Velenja. Prva strelca slovenske lige v prejšnji sezoni sta glavna artikla v izložbi Rudarja, ki si z njunimi prestopi obeta zajeten zaslužek. John Mary je bil v začetku sezone v igri za prestop v Maribor, a naj bi jih ustavila previsoka zahtevana cena. Dominika Glavino povezujejo s prestopom k Olimpiji, kar naj bi bil tudi razlog za njegovo neigranje v prvih dveh krogih sezone.

Napadalcema se je na lestvici najvrednejših pridružila njihova poletna okrepitev in stari znanec kluba Edin Junuzović. Igralec je v sezoni 2008/09 za Rudar na 18 tekmah za hrbet vratarjev pospravil 13 žog in s prestopom, vrednim 1,3 milijona evrov, postal najdražje prodani igralec kluba iz Velenja.

Tudi v vezni liniji ima Maribor šest od 12 najvrednejših igralcev v ligi. Najbližji zasledovalec iz tabora Olimpije glede na vrednost je že skoraj odpisani Rok Kronaveter. Igralec, ki se je znašel tudi v sporu z ljubljansko navijaško skupino Green Dragons, je zaradi poškodb izpustil praktično ves pomladanski del sezone. Na lestvici so tudi letos sveže moči ljubljanskega kluba, kot so Dario Čanađija, Tomislav Tomić in Goran Brkić.

Kar se tiče igralcev v obrambi, se med šestimi najvrednejšimi branilci v ligi nahajajo štirje igralci Olimpije. Za Nemanjo Mitroviča se klubi iz tujine ogrevajo že dobro leto. Po vsej verjetnosti je samo poškodba tista, zaradi katere še vedno igra v Ljubljani. Tudi Domžalčani se ponašajo s za slovensko ligo precej vrednimi igralci zadnje vrste. Tako kot Olimpija in Maribor imajo tudi Domžale štiri predstavnike med 12 najvrednejšimi branilci lige.

Luka Zahović je že več tednov na izhodnih vratih Ljudskega vrta. Z njegovih odhodom bi klub veliko zaslužil. | Foto: Grega Valančič/Sportida Luka Zahović je že več tednov na izhodnih vratih Ljudskega vrta. Z njegovih odhodom bi klub veliko zaslužil. Foto: Grega Valančič/Sportida

Vrednost je najbolj padla igralcema Olimpije

Med desetimi igralci, ki jim je vrednost najbolj zrasla, je pet igralcev Maribora. Zahovičeva 0,8 milijona evrov visoka rast vrednosti bi pokrila dobršen del proračuna večini klubov v Sloveniji. Tudi Domžalčani dokazujejo, da z mladimi dobro delajo. Vrednost mladega Jana Repasa je poskočila za pol milijona evrov. Takšni rasti vrednosti se je približal tudi novogoriški obet za zaslužek. Rifet Kapič je igralec sredine igrišča z dobrim pregledom nad igro in natančnimi podajami, za katerega je zanimanje kazala tudi že Olimpija.

Največ sta na vrednosti izgubila igralca Olimpije. Leon Benko ni v Olimpiji nikoli dosegel ravni najboljšega strelca bosanske najprestižnejše lige in jo bo, kakor kaže, letos potihoma zapustil. Branilec Branko Ilič, ki v Olimpiji še ni dokončno uspel pokazati vsega svojega znanja, je izgubljal vrednost na račun prehoda v za nogometaša zrela leta (34 let) in ubadanja s poškodbami.

A to so ocene. Pri pravi ceni pa, kot rad pravi Zlatko Zahović, "odloča moment".

Ne spreglejte