Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
12. 10. 2018,
16.30

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,28

2

Natisni članek

Martin Odegaard Liga narodov

Petek, 12. 10. 2018, 16.30

5 let, 6 mesecev

Martin Odegaard

Je to res najbolj nadarjen fant na svetu ali samo izjemen marketinški trik?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,28

2

Martin Odegaard | Takole je januarja 2015 Martin Odegaard sedel pred množico novinarjev ob predstavitvi pri Realu v Madridu. | Foto Getty Images

Takole je januarja 2015 Martin Odegaard sedel pred množico novinarjev ob predstavitvi pri Realu v Madridu.

Foto: Getty Images

Slovenske nogometaše v soboto v ligi narodov čaka tekma proti Norveški, a v Oslu ne bodo naleteli na Martina Odegaarda. Na najmlajšega debitanta v zgodovini norveške reprezentance in madridskega Reala, ki je pred leti premaknil številne mejnike in bil označen za najbolj nadarjenega nogometaša vseh časov, a je pri 19 letih daleč od slave, ki so mu ju napovedovali. Kaj se zdaj dogaja z njim in zakaj se danes marsikdo sprašuje, ali je bil ves pomp okoli njega le zelo dober marketinški trik?

"To je najbolj nadarjen igralec v zgodovini nogometa," je pred leti, ko so se pri Bayernu skupaj s pol Evrope potegovali za njegov podpis, o njem dejal Franz Beckenbauer. Dvakratni dobitnik zlate žoge, ki je bil pozneje zelo jezen, ker se je norveški čudežni deček namesto v München preselil v Madrid, kjer je po zelo odmevnem prestopu končal pri Realu. Skoraj štiri leta pozneje je še vedno njegov član, a se lahko pohvali samo z dvema nastopoma v članski ekipi, na seznamu katere ga ni bilo že skorajda dve leti.

Trenutno je posojen v nizozemski Vitesse iz Arnhema, pri katerem si garderobo deli s Timom Matavžem. Tako kot trenutno poškodovanega slovenskega reprezentanta pa v soboto, ko se bo ranjena Slovenija pomerila z Norveško, tudi njega ne bo na seznamu igralcev, ki se bodo pomerili v Oslu.

Lars Lagerbäck
Sportal Norvežani proti Sloveniji z rahlimi spremembami v ekipi

Septembra, ko so Norvežani v uvodnih tekmah lige narodov premagali Ciper in izgubili proti Bolgariji, je bil zraven, a ni dobil priložnosti za igro, tokrat pa norveškega selektorja Larsa Lagerbäcka ni prepričal. Na seznamu za oktobrski tekmi proti Sloveniji in Bolgariji se namreč ni znašel.

Oktobra za Norveško ne bo nastopal, saj selektorja Larsa Lagerbäcka ni prepričal. | Foto: Getty Images Oktobra za Norveško ne bo nastopal, saj selektorja Larsa Lagerbäcka ni prepričal. Foto: Getty Images

Primerjali so ga z Lionelom Messijem, ampak ...

Martin Odegaard je sicer še vedno najstnik, tako da ima časa, da prepriča, še dovolj, a trenutno lahko z glavo zadovoljno kimajo predvsem tisti, ki so že pred leti govorili, da gre v njegovi zgodbi le za marketinški trik, in precej manj množica takšnih, ki so ga primerjali z Lionelom Messijem, Cristianom Ronaldom ter preostalimi asi, ki so zablesteli kot zelo mladi in se pozneje vpisali med velikane nogometne igre.

Kakšna je zgodba tega krilnega napadalca, ki, podobno kot sloviti argentinski as Barcelone, s katerim so ga primerjali, igra z levo nogo in se najbolje znajde na desni strani napada?

Preskakoval je razrede in podiral mejnike

Nogomet je bil Odegaardu položen v zibelko. Njegov oče Hans Erik Odegaard je nekdanji nogometaš, ob tem pa tudi solastnik in trener pri majhnem klubu Drammen Strong iz pristaniškega mesta Drammen na vzhodu norveške obale, kjer se je Martin rodil 17. decembra leta 1998.

Za Stromgodset je v prvi norveški ligi debitiral, ko je bil star vsega 15 let in 118 dni. | Foto: Reuters Za Stromgodset je v prvi norveški ligi debitiral, ko je bil star vsega 15 let in 118 dni. Foto: Reuters

Prve nogometne korake je pod budnim očesom svojega očeta seveda naredil prav tam in hitro pokazal, da je zelo nadarjen. Ko je bil star enajst let, ga je k sebi zvabil prvoligaš Stromgodset, pri katerem se je začela njegova strma pot med zvezde, na kateri je starostne kategorije preskakoval kot po tekočem traku.

Hitro je začel igrati s štiri, pet let starejšimi in s članskim moštvom začel trenirati, ko je bil star vsega 13 let. Leto pozneje je že redno nastopal z mladinci, starimi do 19 let, in v tretji ekipi Stromgodseta, ki je nastopala v peti ligi.

Že januarja 2014, vsega mesec za tem, ko je dopolnil 15 let, je bil dokončno premeščen v člansko ekipo in 13. aprila istega leta, ko je bil star 15 let in 118 dni, debitiral v prvi norveški ligi, ko je zaigral proti Aalesundsu.

Seveda je postal najmlajši debitant v zgodovini tekmovanja in 16. maja, ko je zadel pri zmagi s 4:1 nad Sarpsborgom, postal tudi najmlajši strelec v zgodovini prve norveške lige. Takrat že s profesionalno pogodbo, ki jo je podpisal nekaj dni pred tem.

Za Norveško je debitiral, ko je bil star vsega 15 let

Ko je dva meseca pozneje pri zmagi nad Sandnes Ulfom s 3:1 prispeval gol, dve podaji in izsilil tudi enajstmetrovko, je o njem že govorila vsa Norveška, glas o čudežnem skandinavskem dečku pa je zaokrožil tudi drugod po svetu.

V majici članske reprezentance Norveške je debitiral s 15 leti in 253 dnevi. | Foto: Getty Images V majici članske reprezentance Norveške je debitiral s 15 leti in 253 dnevi. Foto: Getty Images

"Nujno mora dobiti vpoklic v člansko reprezentanco," je takrat dejal legendarni John Arne Riise, rekorder po številu nastopov v norveški reprezentanci. "To je najbolj nadarjen nogometaš, kar smo jih kadarkoli imeli, in trenutno najbolj nadarjen 15-letnik na svetu," pa je pristavil nekdanji norveški selektor Nils Johan Semb.

Takratni selektor Norveške Per-Mathias Högmo se ni obotavljal in že malce pozneje se je Odegaard prvič znašel na njegovem seznamu, 27. avgusta pa na prijateljski tekmi proti Združenim arabskim emiratom, ki se je končala brez zadetkov, tudi debitiral.

Star je bil vsega 15 let in 253 dni, kar je bil seveda rekord. Oktobra je zaigral še v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo proti Bolgariji in postal najmlajši nogometaš v zgodovini kvalifikacij.

Več kot polovico nastopov je zbral s 15 oziroma 16 leti

Za Norveško še ni zadel. | Foto: Reuters Za Norveško še ni zadel. Foto: Reuters Odegaard, ki je zbral tudi 17 nastopov (pet golov) za mlado norveško reprezentanco, igral pa tudi za izbrane vrste do 17, 16 in 15 let, je za člansko izbrano vrsto ekipe, s katero se bo tokrat pomerila reprezentanca Slovenije pod vodstvom Tomaža Kavčiča, nazadnje igral marca letos na prijateljski tekmi proti Albaniji, ko je pri zmagi z 1:0 igral 74 minut. Tri dni pred tem je zaigral tudi pri zmagi s 4:1 nad Avstralijo.

V letu 2017 je za Norveško zaigral le enkrat, leta 2016 prav tako, še največ nastopov v majici članske izbrane vrste pa je zbral, ko je bil star komaj 16 oziroma celo vsega 15 let. Leta 2015 je za Norveško zaigral štirikrat, leta 2014 pa trikrat.

Za Norveško je sedemkrat zaigral na prijateljskih in petkrat na kvalifikacijskih tekmah. Na gol še čaka, v statistiko pa je vpisal eno asistenco.

Ob koncu leta 2014 je za njim norel ves svet

Vmes je redno in uspešno nastopal za Stromsgodset in prvo sezono, v kateri je s soigralci pristal na četrtem mestu in si zagotovil nastop v Evropi, sklenil s kar 24 nastopi med člani. Zbral je pet golov in še šest asistenc, ob tem pa navdušil s številnimi odličnimi preigravanji in akcijami. Star je bil vsega 15 let!

Srečko Katanec
Sportal Eno od največjih prekletstev, kar jih pozna slovenski nogomet

Decembra leta 2014, ko je norveško prvenstvo mirovalo, se je tako mudil pri številnih evropskih velikanih. Treniral je z Bayern Münchnom, Manchester Unitedom, Manchester Cityjem in Liverpoolom, obiskal pa tudi Arsenal, a obisk Reala, ki se je zgodil januarja naslednje leto, je spremenil vse.

Pri Realu se je znašel v središču pozornosti, a v Madridu je njegov nogometni vzpon zastal. | Foto: Reuters Pri Realu se je znašel v središču pozornosti, a v Madridu je njegov nogometni vzpon zastal. Foto: Reuters

Izpolnil je otroške želje in podpisal pogodbo z Realom

Iz Madrida so 21. januarja 2015 zmagoslavno sporočili, da so zmagali v lovu na najbolj zaželenega nogometnega dečka na svetu in z njim podpisali šestletno pogodbo. Norvežanom so zanj odšteli tri milijone evrov, posel pa bi lahko v prihodnosti prišel do številke osmih milijonov, so dodali.

"Izpolnil sem otroške želje," je ob tem povedal Odegaard, ki je mesec pred tem dopolnil komaj 16 let. Medtem ko so njegovi vrstniki na Norveškem gulili šolske klopi, je on sedel pred desetinami kamer in fotografskih bliskavic konferenčne sobe najslovitejšega nogometnega štadiona na svetu Santiaga Bernabea.

Kaj se je dogajalo potem? Pri Realu je bil takoj priključen treningom članske ekipe, ki jo je takrat vodil Carlo Ancelotti, medtem ko je igral za B-ekipo, ki je nastopala v tretji ligi, njen trener pa je bil nihče drug kot Zinedine Zidane.

Ko je 23. maja 2015 zamenjal Cristiana Ronalda, je postal najmlajši igralec v zgodovini Reala. | Foto: Getty Images Ko je 23. maja 2015 zamenjal Cristiana Ronalda, je postal najmlajši igralec v zgodovini Reala. Foto: Getty Images

Tudi v Madridu je postal rekorder, potem se je ustavilo

Prvič se je v kadru članske ekipe Reala znašel 29. aprila 2015 na prvenstveni tekmi proti Almerii, a priložnosti za igro ni dobil.

Dočakal jo je 23. maja, ko je 32 minut pred koncem zamenjal strelca treh golov pri zmagi s 7:3 nad Getafejem pred domačimi navijači Ronalda, postal najmlajši igralec v zgodovini slovitega Reala in se do konca tekme skoraj vpisal med asistente, a je bil zadetek naknadno razveljavljen zaradi nedovoljenega položaja.

Medtem je za drugo ekipo Reala redno igral, a ni navduševal. Nekateri so bili prepričani, da predvsem zato, ker je treniral z eno, igral pa za drugo ekipo.

Na novo priložnost v najboljšem moštvu Reala je čakal dolgo, dočakal jo je šele konec leta 2016, ko je na pokalni tekmi proti Cultural Leonesi pri zmagi s 6:1 kar 679 dni po prestopu dočakal prvi in za zdaj tudi zadnji nastop v majici Reala od prve minute.

Sportal K slovenskemu napadalcu prihaja najbolj nadarjen nogometaš na svetu

V drugi ekipi je redno igral, a ni pokazal veliko. V dveh letih igranja v tretji španski ligi je v 62 nastopih zabil le pet golov, prispeval pa tudi osem asistenc in jasno je bilo, da za igranje v najboljšem moštvu kluba, ki je medtem pod vodstvom Zidana v nizu osvajal naslove evropskega prvaka, ni zrel.

Zdaj na Nizozemskem igra v družbi slovenskega reprezentanta

Zdaj igra za Vitesse Arnhem. | Foto: Getty Images Zdaj igra za Vitesse Arnhem. Foto: Getty Images Tako se je januarja 2017 za leto in pol kot posojen nogometaš Reala, s katerim ima pogodbo do leta 2021, preselil v Heerenveen.

Tudi na Nizozemskem ni posebej izstopal. V 43 nastopih se je med strelce vpisal le trikrat, ob tem pa prispeval pet podaj.

Letos poleti je zato sledila nova selitev. Za eno leto je bil posojen v Vitesse, a tudi v družbi Matavža za zdaj ni najbolj prepričal. Odigral je šest tekem, pet v prvenstvu in eno v pokalu, in zbral 350 minut igre. Zadel ni, je pa prispeval eno asistenco.

Na igriščih zadržan, na družabnih omrežjih je zvezdnik

Vse torej kaže, da so bili vsi hvalospevi o čudežu iz Norveške, ki smo jih poslušali nekaj leti, pretirani, in ne zdi se, da bo Odegaard sploh še kdaj dočakal priložnost v dresu Reala. Vse bolj se zdi, da se je bolj kot na igrišču znašel ob njem in da je zanimiv predvsem marketinško, kar potrjujejo tudi nekatere številke, ki jih lahko zasledimo ob njegovem imenu. Na Instagramu ima kar 2,1 milijona sledilcev, na Facebooku jih je do zdaj zbral 717 tisoč, na Twitterju pa mu sledi 269 tisoč uporabnikov.

Bolj kot najbolj nadarjen nogometaš vseh časov se svetlolasi Skandinavec danes torej zdi zelo dober marketinški trak, na račun katerega je marsikdo pošteno zaslužil, a počakajmo še malo. Star je komaj 19 let, pa se že lahko pohvali s tem, da je zbral 12 nastopov v dresu članske reprezentance in zaigral tudi za Real. To pa tudi ni kar tako, kajne?

Preberite še:

Benjamin Verbič
Sportal Kavčič nima sreče, Slovenijo doletel nov udarec
Tomaž Kavčič slovenska nogometna reprezentanca
Sportal Kavčič: V Oslu z enako energijo kot Norvežani
Domen Črnigoj
Sportal Ko se je vrnil med ljudi, ga je še bolj zabolelo
Maribor Aluminij Prva Liga Telekom Slovenije
Sportal Z Zahovićem in Milaničem se je strinjal, da to ni to #video
Kevin Kampl
Sportal Slavljenec Kevin Kampl se je odločil
Josip Iličić
Sportal Josip Iličić jasno in glasno o tem, kdo naj igra za reprezentanco
Bojan Jokić
Sportal Kapetan o odsotnem slovenskem asu: On že ve, zakaj ni prišel #video
Kevin Kampl
Sportal Nemci pravijo: Kampl ne bo pomagal Sloveniji, NZS: če se bo počutil bolje, se bo pridružil
Jaka Bijol
Sportal Izjemno, najbolj vroči slovenski najstnik dočakal največjo čast
Ne spreglejte