Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
9. 10. 2018,
12.24

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

1

Natisni članek

Josip Iličić slovenska nogometna reprezentanca Atalanta Liga narodov

Torek, 9. 10. 2018, 12.24

5 let, 6 mesecev

Povratnik v slovensko izbrano vrsto

Josip Iličić jasno in glasno o tem, kdo naj igra za reprezentanco

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

1

Josip Iličić | Josip Iličić je moral zaradi zdravstvenih težav v uvodnih poletnih mesecih pozabiti na radosti z nogometno žogo. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Josip Iličić je moral zaradi zdravstvenih težav v uvodnih poletnih mesecih pozabiti na radosti z nogometno žogo.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

V prejšnjem kvalifikacijskem ciklusu je bil Josip Iličić najboljši slovenski reprezentant. Skoraj ga ni bilo zadetka, pri katerem ne bi sodeloval, odlično mu je šlo tudi v klubskem dresu. Nato pa jo je Kranjčanu poleti zagodlo zdravje.

Zdravje se je z njim poigralo tako kruto, da mu je prizadejalo ogromno škode, saj je v postelji preživel poldrugi mesec in izgubil ogromno moči. ''Prek dlesni sem dobil bakterijo, ki mi je naredila malce več težav. Zdravniki so odkrili, da sem imel dve bakteriji hkrati, a sta se na srečo zadržali v bezgavkah. Če bi mi zajeli celo telo, bi me čakalo šest mesecev napornega ležanja. Ne bi se smel premikati. Tako pa sem imel srečo v nesreči,'' je 30-letni Kranjčan opisoval kalvarijo, v katero so ga to poletje pahnile nepričakovane zdravstvene težave.

Trening slovenske reprezentance na Brdu pri Kranju, fotograf Urban Meglič/Sportida):

Fotogalerija
1 / 42

Načrtov mu niso prekrižale le pri Atalanti, ampak tudi pri slovenski izbrani vrsti, za katero v ligi narodov še ni zaigral. ''Težko se bo vrniti, ker nisem začel iz ničle, ampak iz minus deset. Težka bo že, da pridem do ničle. V klubu so se odločili, da me bodo skušali vrniti v formo prek tekem, a je to nerealno,'' se zaveda, da bo potreboval še ogromno časa, treningov in volje, da se bo lahko vrnili v tirnice, s katerimi je opozarjal nase v serie A.

Bojan Jokić
Sportal Kapetan o odsotnem slovenskem asu: On že ve, zakaj ni prišel #video

Težko življenjsko obdobje

Zaradi napada bakterij je poldrugi mesec prisilno prebil v postelji. | Foto: Getty Images Zaradi napada bakterij je poldrugi mesec prisilno prebil v postelji. Foto: Getty Images Po tem, ko se je lahko vrnil na igrišče, je nastopil štirikrat in skupaj zbral 126 minut. Za kaj več je zmanjkalo moči. Njegova fizična pripravljenost še nekaj časa ne bo na pričakovani ravni.

''Največji problem je moja fizična pripravljenost, imam poseben program treningov, ki se ga moram držati. Trenirati moram več kot preostali, mogoče me boste zdaj več videli na igrišču kot včasih (smeh). Šel sem skozi težko življenjsko obdobje. Nanj gledam pozitivno. Včasih se ti morajo zgoditi tudi takšne stvari, da neke druge stvari, zaradi katerih si se prej obremenjeval, postanejo nepomembne,'' skuša iz vsake negativne stvari, pa naj bo še tako neugodna in boleča, izluščiti nekaj pozitivnega.

Kevin Kampl
Sportal Nemci pravijo: Kampl ne bo pomagal Sloveniji, NZS: če se bo počutil bolje, se bo pridružil

Vrhunski občutek za žogo je zadržal, je pa doživel največji udarec na področju eksplozivnosti. ''Če moraš toliko časa ležati ob antibiotikih, nazaduješ. Zato imam prilagojene treninge moči, da se moje telo čim bolj navadi delati stvari, ki sem jih prej. To me tudi upočasnjuje.''

Če nekdo razmišlja drugače, bo šel prvi domov

Vedno bo pomagal reprezentanci, dokler ji bo lahko. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Vedno bo pomagal reprezentanci, dokler ji bo lahko. Foto: Žiga Zupan/Sportida Vpoklicu Tomaža Kavčiča, ki ga je pred tedni obiskal v Bergamu, se je z veseljem odzval. Čeprav bi se lahko odločil drugače, saj se komaj vrača po hudih zdravstvenih težavah in še nekaj časa ne bo mogel igrati tako, kot si sam želi, ni odpovedal reprezentančne akcije. Njegova prisotnost je razveselila številne soigralce, ki so pogrešali pomemben člen reprezentance. Kapetan Bojan Jokić ga je opisal kot rojenega vodjo.

''Reprezentanco bi odpovedal, če ne bi bil zdrav. A zdaj sem zdrav. Vse to se ti lahko povrne, nekdo vse to vidi. Vedno bom prišel pomagat reprezentanci, dokler bom lahko. Dokler bom imel željo in videl, da to funkcionira. Zato sem se tudi odzval na klic, čeprav še nisem pripravljen. Če ne bom mogel pomagati toliko na igrišču, bom pa v drugih stvareh,'' je pojasnil izkušeni zvezni igralec in v nadaljevanju poslal soigralcem, ki razmišljajo drugače, pomenljivo sporočilo.

S slovensko izbrano vrsto želi nastopiti na evropskem prvenstvu leta 2020. | Foto: Urban Meglič/Sportida S slovensko izbrano vrsto želi nastopiti na evropskem prvenstvu leta 2020. Foto: Urban Meglič/Sportida

''Podobno morajo razmišljati tudi preostali, če ne, nima smisla, da sploh prihajamo v reprezentanco. Če nekdo razmišlja drugače, naj to pove in bom prvi, ki bom šel domov. Moj cilj je, da z reprezentanco zaigram na velikem tekmovanju. Da takrat, ko končam kariero, vem, da sem tudi jaz naredil nekaj za reprezentanco,'' je izpostavil glavni motiv, s katerim se vedno rad udeleži reprezentančnih akcij.

Matjaž Kek
Sportal Presenečenje na Reki! Matjaža Keka nasledil ljubljenec navijačev Olimpije.

Najhujši stvari sta odnos in strah

Ciprčani so prejšnji mesec nepričakovano zadali Sloveniji velik udarec in jo premagali z 2:1. | Foto: Reuters Ciprčani so prejšnji mesec nepričakovano zadali Sloveniji velik udarec in jo premagali z 2:1. Foto: Reuters Slovenska izbrana vrsta se prek lige narodov skoraj zagotovo ne bo uvrstila na evropsko prvenstvo leta 2020, saj je v uvodnih tekmah ostala brez točk. Izgubila je proti Bolgariji in Cipru, obakrat z 1:2, Iličića pa je v obdobju, ko se je ubadal z zdravstvenimi težavami in dvoboje slovenske reprezentance spremljal kot opazovalec in navijač, v igri zmotilo nekaj stvari. O njih je na zboru reprezentance na Brdu pri Kranju spregovoril brez dlake na jeziku.

''Vedno sem govoril, da je to fantastična ekipa, a neke stvari se morajo urediti. Ne zunaj igrišča, ampak na njem. Najhujši stvari pri nogometaših sta odnos in strah. Če si pravi na igrišču, se bodo še vedno delale napake, a te nikoli ne sme biti strah narediti napake. Tudi najboljši igralci na svetu delajo napake, a se zaradi tega ne obremenjujejo. Kaj sem opazil na zadnji tekmi proti Cipru? Če bi bili nekateri karakterno enaki tistemu, kar kažejo v svojih klubih, bi šli v nekaterih akcijah v dribling, tako pa so se odločali za nesmiselne predložke. Ne bi se smeli bati. Tudi če kaj narediš narobe. Moj trener mi vedno govori, da če boš desetkrat kaj naredil narobe, boš enajstič že šel mimo, dosegel gol in bomo zmagali z 1:0. Tako moramo razmišljati tudi mi. Vsako negativno stvar moramo obrniti v pozitivno in gledati naprej. Treba se je veselili vsakega treninga, vsakega druženja. Morda se sliši čudno, a ko se ti zgodi kaj takega, kot se je meni, začneš delati malce drugačne stvari in si hvaležen, da lahko sploh še hodiš,'' skuša dopovedati soigralcem, naj se ne bojijo in v dresu izbrane vrste pokažejo vsaj tako kakovostne predstave, kot jih za svoje klube.

Sportal Na današnji dan (9. oktober) ...

Le en lider ni dovolj

''Težava je v tem, ker mislijo, da bodo prišli rezultati kar sami od sebe. V našem poklicu vam nihče ničesar ne podari. Treba je drgniti, trenirati. Kakor boš treniral, tako boš igral, tako gre to,'' pojasnjuje nekdanji nogometaš Interblocka, Maribora, Palerma in Fiorentine. Prepričan je, da se reprezentanca ne sme zanašati zgolj na enega igralca.

Povratnik Iličić je v ponedeljek marljivo opravil prvi reprezentančni trening v tej sezoni. | Foto: Urban Meglič/Sportida Povratnik Iličić je v ponedeljek marljivo opravil prvi reprezentančni trening v tej sezoni. Foto: Urban Meglič/Sportida

''Vsak mora prevzeti svojo odgovornost. Vsak mora biti lider. Le tako bomo prišli do rezultata. Če bomo vsi pričakovali, da bom jaz prevzel vse, bo to premalo,'' je spregovoril o pomenu vloge vodje reprezentance na igrišču. Soigralcem je dal misliti tudi s tem, ko jim je dejal, da bodo morali spremeniti odnos. ''V klubih vsi kažejo prave igre. To morajo zdaj prenesti v reprezentanco. Če ne bomo dali 120 odstotkov, nimamo možnosti.''

Slovenija se bo 13. oktobra pomerila z Norveško v Oslu, tri dni pozneje pa bo v Ljubljani pričakala Ciper.

Lars Lagerbäck
Sportal Norvežani proti Sloveniji z rahlimi spremembami v ekipi
Ne spreglejte