Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
5. 12. 2022,
22.30

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

8

Natisni članek

Zadar Japonska SP 2022 v nogometu Katar 2022 Dominik Livaković Luka Modrić hrvaška nogometna reprezentanca

Ponedeljek, 5. 12. 2022, 22.30

1 leto, 4 mesece

Odmevi po preboju Hrvaške v četrtfinale SP 2022

Noro, Hrvati ne morejo brez dram. Dalić opozarja: Nikoli ne podcenjujte Hrvata.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,56

8

Hrvaška Japonska Livaković | Dominik Livaković in Luka Modrić prihajata iz Zadra. | Foto Reuters

Dominik Livaković in Luka Modrić prihajata iz Zadra.

Foto: Reuters

Hrvaška nogometna reprezentanca je v osmini finala svetovnega prvenstva v Katarju premagala Japonsko. Preboja med najboljših osem - v soboto se bo udarila z Brazilijo - se je razveselila po izvajanju 11-metrovk in nadaljevala niz dramatičnih srečanj v izločilnih delih velikih tekmovanj. Kapetan Luka Modrić, najboljši igralec SP 2018 v Rusiji, je bil še kako ponosen na someščana Dominika Livakovića, s katerim je po sladki zmagi razvil posebno zastavo.

SP Katar: Brazilija - Južna Koreja
Sportal Brazilci povozili Južno Korejo, Hrvaška slavi vratarja Livakovića

Zadar je eno največjih dalmatinskih mest. Kar zadeva šport, je najbolj noro na košarko, vse bolj pa slovi tudi po nogometnih junakih. Na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih opozarjajo nase številni Zadrčani v kockastem dresu. Pred štirimi leti so v Rusiji blesteli kapetan Luka Modrić, vratar Danijel Subašić, ki se je večkrat izkazal pri izvajanju kazenskih udarcev ter paral živce danskim in ruskim navijačem, ter "slovenski zet" Šime Vrsaljko, brez katerega si Hrvaška ni mogla zamisliti udarne enajsterice na položaju desnega bočnega branilca.

Livaković: Najpomembneje je, da se ljudje veselijo

Soigralci so po koncu napetega dvoboja proti Japonski prihiteli v objem vratarju Livakoviću. Prvi je to storil Mario Pašalić, strelec odločilnega zadetka z bele točke za končno zmago. | Foto: Reuters Soigralci so po koncu napetega dvoboja proti Japonski prihiteli v objem vratarju Livakoviću. Prvi je to storil Mario Pašalić, strelec odločilnega zadetka z bele točke za končno zmago. Foto: Reuters Štiri leta pozneje je Zadar vnovi hrvaški nogometni pravljici, saj so se slovenski sosedi uvrstili med osem najboljših reprezentanc na svetu, dodal novega junak. To je Dominik Livaković. 27-letni Dalmatinec, ki na Hrvaškem serijsko osvaja lovorike z zagrebškim Dinamom, je postal osrednji junak ponedeljkove dramatične zmage nad Japonsko.

Redni del se je končal brez zmagovalca (1:1). Pred koncem prvega dela je predstavnike Azije v vodstvo popeljal Daizen Maeda, a je kmalu po vstopu v drugi del izenačil Ivan Perišić. Rezultat se ni spreminjal niti v podaljšku, vmes je hrvaški selektor Zlatko Dalić zamenjal večino veteranov, tako da je v 99. minuti zelenico zapustil tudi kapetan Luka Modrić, ko pa se je začela loterija kazenskih udarcev, je Hrvaško na noge spravil vratar Livaković. Ubranil je kar tri strele Japoncev in popeljal Hrvaško med najboljših osem.

"Najpomembneje je, da je ekipa srečna, da smo napredovali in da nam je uspel velik dosežek. Najpomembneje je, da se ljudje veselijo," je bil po verjetno najodmevnejši predstavi kariere čustven prvi vratar hrvaške reprezentance, ki je po štirih letih nadaljeval tradicijo podvigov čuvajev mreže, rojenih v Zadru. Tisto, ki jo je v Rusiji začel Danijel Subašić. Livaković je imel pred dvobojem dober občutek, na treningih je ubranil veliko udarcev z bele točke soigralcem.

Rojeni Zadrčani Dominik Livaković, Luka Modrić in Martin Erlić so v Katarju pozirali z zastavo Zadar Doha. | Foto: Reuters Rojeni Zadrčani Dominik Livaković, Luka Modrić in Martin Erlić so v Katarju pozirali z zastavo Zadar Doha. Foto: Reuters

"11-metrovke so loterija. Tokrat je pripadla nam. Dobro smo analizirali japonske izvajalce, nekatere udarce pa sem ubranil po občutku," je razkril recept za izjemno 75-odstotno učinkovitost ubranjenih kazenskih udarcev. Po dvoboju je skupaj s kapetanom Luko Modrićem in še enim Zadrčanom Martinom Erlićem, branilcem Sassuola, razvil posebno zastavo z napisom Zadar Doha.

Selektor Zlatko Dalić je po še eni dramatični zmagi Hrvaške na velikem tekmovanju pod svojim vodstvom - prihodnje leto slovenske sosede čaka še nastop na zaključnem turnirju lige narodov na Nizozemskem - dal vedeti, da je preboj Hrvaške v četrtfinale izjemen uspeh in velik rezultat. Dodal je besede, ki povedo veliko o značaju hrvaških nogometašev: "Nikoli ne podcenjujte Hrvata. Tistemu, ki to naredi, je nato hitro žal. Gremo naprej.''

Modrić: Pokazali smo značaj

Hrvaško v četrtfinalu čaka razigrana Brazilija, ki se je v večernih urah znesla nad Južno Korejo. Kapetan Luka Modrić se bo pomeril s številnimi (zdajšnjimi in nekdanjimi) soigralci, s katerimi si deli slačilnico pri madridskem Realu. "Sanje se nadaljujejo," je na družbenem omrežju v treh besedah sporočil 37-letni Zadrčan.

"Očitno ne moremo zmagati brez drame. Pokazali smo značaj, ko smo se vrnili po zaostanku. Livi (Dominik Livaković, op. p.) je čudežno branil. To je bila zelo težka, utrujajoča tekma,'' je priznal dolgoletni zvezdnik Reala. Pred štirimi leti je s Hrvaško v Rusiji zaigral v velikem finalu, odlično pa mu gre z reprezentanco tudi v Katarju, na morda njegovem zadnjem velikem tekmovanju z ognjenimi. Od svetovnega naslova je oddaljen le še tri zmage.

S hrvaško izbrano vrsto je prvič zaigral v izločilnem delu velikega tekmovanja pred 14 leti v Avstriji, kjer je v četrtfinalu Eura 2008  nesrečno, čeprav je Hrvaška po zadetku Ivana Klasnića v 119. minuti povedla z 1:0, izgubil proti Turčiji. Po izvajanju 11-metrovk. S tem prvenstvom se je začel neverjeten niz Hrvaške, ki je skoraj vselej, kadar se je prebila v izločilni del velikega tekmovanja, igrala vsaj podaljšek, nemalokrat pa izvajala tudi kazenske udarce.

Danijel Subašić je ustvarjal čudeže med vratnicama Hrvaške na SP 2018. | Foto: Reuters Danijel Subašić je ustvarjal čudeže med vratnicama Hrvaške na SP 2018. Foto: Reuters

Tako je na Euru 2016 v osmini finala po podaljšku, zadetek je prejela v predzadnji minuti, z 0:1 izgubila proti poznejši zmagovalki Portugalski, dve leti pozneje je sledil vrhunec hrvaškega reprezentančnega nogometa, drugo mesto v Rusiji, ki je zasenčilo tudi bron znamenite Blaževićeve zasedbe na SP 1998 v Franciji. Hrvaška je na ruskih stadionih v izločilnem delu po 11-metrovkah izločila Dansko in Rusijo, Anglijo je po preobratu v polfinalu premagala po podaljšku, le v velikem finalu se je dvoboj končal že po rednem delu. Francija je bila na stadionu Lužniki v Moskvi premočna s 4:2.

Lani po podaljšku izgubili s Španci

Dramatične tekme hrvaške izbrane vrste v izločilnih delih so se nadaljevale lani, ko je Dalićeva četa v osmini finala evropskega prvenstva po spektakularni tekmi po podaljšku klonila pred Španijo (3:5), čeprav je ob rezultatu 3:3 v začetnem delu podaljška zapravila kar nekaj zrelih priložnosti.

Hrvaško v soboto čaka atraktiven spopad z Brazilci. | Foto: Reuters Hrvaško v soboto čaka atraktiven spopad z Brazilci. Foto: Reuters

Ostala je praznih rok, tokrat v Katarju pa je vendarle preskočila uvodno stopničko izločilnega dela. Čeprav se je na dvoboju z Japonsko, ki je na tem prvenstvu presenetila tako Nemčijo kot Španijo in obe evropski velesili premagala z 2:1, zelo namučila, je v strelih z bele točke povsem nadigrala Azijce. Najbolj po zaslugi vratarja Dominika Livakovića, ki je ubranil kar tri od štirih strelov, petega pa mu sploh ni bilo treba braniti, saj so po uspešnih izvedbah Nikole Vlašića, Marcela Brozovića in Maria Pašalića (z bele točke ni bil uspešen le Marko Livaja, ki je zadel vratnico) zmagali s skupnim rezultatom 4:2.

Tako se nadaljuje niz še kako izenačenih in maratonskih hrvaških tekem v izločilnih delih velikih tekmovanj od leta 2008. Hrvaška jih je odigrala osem, kar sedem se jih je zavleklo ali v podaljšek ali pa loterijo 11-metrovk, na štirih pa se je veselila zmage. Bo tako tudi v soboto, ko Hrvaško čaka močna Brazilija, ki na stavnicah kotira kot glavni favorit za osvojitev naslova? Odgovor bo znan okrog 18. ure. Livakovića, junaka hrvaške zmage nad Japonci, bi lahko po vsem videnem, kar so izkusili Korejci, čakalo ogromno dela.

Srbija - Švica
Sportal Fifa zaradi dogajanja na tekmi s Švico sprožila postopek proti Srbiji
Edinson Cavani
Sportal Cavani in druščina v Fifinem disciplinskem postopku
Arsene Wenger
Sportal Obeta se revolucija. Fifa se odloča med tremi idejami!
Lepi nogometaši 2022 3. del
Trendi Najlepši nogometaš svetovnega prvenstva: imamo četrtfinaliste
Wojciech Szczesny
Sportal Solze, ki so obkrožile svet: poljski vratar tolaži sina #video
Francija : Danska Katar 2022 Kylian Mbappe
Sportal Francoski zvezi grozi kazen, plačal bo Mbappe
Raheem Sterling
Sportal Angleški zvezdnik po grozljivi izkušnji njegove družine zapustil SP v Katarju
Kounde Verižica
Sportal Neverjetno, kaj je ušlo sodnikom v Katarju
Ne spreglejte