Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 8. 2021,
22.25

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

1

Natisni članek

Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih finale Naj koča 2021 Naj planinska koča

Ponedeljek, 23. 8. 2021, 22.25

2 leti, 8 mesecev

PREDSTAVITEV FINALISTOV AKCIJE NAJ PLANINSKA KOČA 2021 (3.)

Planinska koča pri Gospodični - kraj, kamor obiskovalci prihajajo po večno mladost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

1

Planinski dom pri Gospodični | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Planinska koča pri Gospodični na Gorjancih je ljubiteljem pohodništva in rednim spremljevalcem izbora za Naj planinsko kočo zagotovo že dodobra poznana. Koča, ki stoji le nekaj metrov stran od znamenitega studenca mladosti, se po vaši zaslugi že več let redno uvršča med finalistke in tudi letos ni nič drugače. 

V objemu najbolj znanega dolenjskega pogorja Gorjanci, na poti proti Trdinovemu vrhu, že od leta 1931 stoji Planinska koča pri Gospodični. Že dobra tri desetletja z veliko predanostjo zanjo skrbi družina Mrhar. Po očetovi smrti leta 2005 sta upravljanje prevzela brata Blaž in Sašo, ki vse od takrat skupaj z mamo nadaljujeta družinsko tradicijo.

Brata Mrhar med pripravo dišeče perle in smrekovih vršičkov | Foto: Brata Mrhar med pripravo dišeče perle in smrekovih vršičkov

Pomlajevalna studenčnica - magnet za obiskovalce

Koča pri Gospodični stoji v bližini slovitega istoimenskega studenca, ki mu staro izročilo pripisuje posebno zdravilno in celo pomlajevalno moč. O njem se je v svoji zbirki Bajke in povesti o Gorjancih razpisal celo Janez Trdina, ki je v bajki z naslovom Gospodična, zdravilne in pomlajevalne učinke, ki jih je bila deležna glavna junakinja, pripisal prav temu studencu.

Še danes se lahko planinci, ki obiščejo ta kraj, v upanju na večno mladost v njem osvežijo, nekaj studenčnice pa seveda lahko odnesejo tudi s seboj. In prav legendarna pomlajevalna moč Gospodične je tista, ki marsikaterega obiskovalca privabi na Gorjance.

"Ravno naslednji teden imamo napovedan obisk celega avtobusa planincev, ki prihajajo k nam prav zato, ker si želijo na svoji koži preizkusiti pomlajevalne učinke studenčnice," nam je povedal Blaž Mrhar.    

Planinski dom pri Gospodični | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Poleg stalnih kulinaričnih hitov obiskovalce navdušuje tudi sladka novost

V domu vas 828 metrov nad morjem čaka tudi najvišje ležeča restavracija v novomeški občini, kjer lahko tudi sami preizkusite moč pomlajevalne studenčnice, ki jo uporabljajo pri pripravi vseh svojih napitkov in dobrot. Prav kulinarika je glavni adut v rokavu družine Mrhar, saj daleč naokoli slovijo po svojih enkratnih enolončnicah.

Stalnica na njihovih mizah je šesterica, ki jo sestavljajo divjačinski golaž v kruhovi skodelici, gobova mineštra s kar šestimi vrstami gob, jota, ričet, gorjanski fižol in vampi, v zadnjem času pa je pravi hit postala tudi nova pridobitev: borovničev zavitek, ki je tako bogat z borovnicami, da se mu menda nihče ne more upreti.

Pri Gospodični boste lahko izbirali kar med 34 različnimi vrtsami žganja, ki so skoraj vsa obogatena z domačimi zelišči z Gorjancev. | Foto: Ana Kovač Pri Gospodični boste lahko izbirali kar med 34 različnimi vrtsami žganja, ki so skoraj vsa obogatena z domačimi zelišči z Gorjancev. Foto: Ana Kovač

Na mladost, ki jo prinaša studenčnica Gospodična, lahko obiskovalci v koči nazdravijo tudi s katerim iz zbirke kar 34 različnih vrst žganja, ki so skoraj vsa obogatena z domačimi zelišči z Gorjancev.

Letošnja sezona še boljša od tiste pred epidemijo

Gospodična je izredno priljubljena med obiskovalci iz vse Slovenije, nekaj je tudi hrvaških gostov, medtem ko boste druge tuje jezike tam slišali bolj poredko.

"Z letošnjim obiskom smo zelo zadovoljni, saj je obiskovalcev še več kot v predkoronski sezoni. Kot kaže, se ljudje še zmeraj več zadržujejo v domovini in imajo tako tudi več časa za obisk slovenskih planin. Poleg tega nam je letos, razen nekaj deževnih dni, tudi vreme šlo zelo na roko," je z izkupičkom letošnje sezone zadovoljen Blaž.



"Malenkost so k obisku prispevali tudi turistični boni, vendar pri nas to ne predstavlja velike razlike, saj nimamo toliko gostov, ki bi v domu prenočili," še dodaja.  

Mrharjevi računajo na to, da bo po prenovi srednje etaže koče (ta se bo uresničila, če bodo uspešni na razpisu gospodarskega ministrstva za financiranje investicij v planinske koče) tudi takih vedno več. Do takrat pa bodo njihovi gostje turistične bone z veseljem unovčevali za nedeljska kosila.

Preberite še:

Pogačnikov dom na Kriških podih
Sportal Pogačnikov dom na Kriških podih: 2050 metrov nad morjem, kjer imajo mladi glavno besedo #video
Dom na Kofcah
Sportal Dom na Kofcah ima svežo podobo, nova fasada naj bi zdržala naslednjih sto let.
Rok Žerjal
Sportal Izkoristi dan za gore: življenje oskrbnika planinske koče na prečudoviti kraški planoti
Klara Bajec
Sportal Vzgojiteljica Klara zaključila podvig, da te kap: v manj kot 25 dneh dvakrat pretekla SPP
Ne spreglejte