Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
31. 5. 2024,
17.30

Osveženo pred

7 ur, 8 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

Natisni članek

Kobarid dolina Soče Matajur nasvet za izlet v hribe pohodništvo hribi Naj planinska koča

Petek, 31. 5. 2024, 17.30

7 ur, 8 minut

Nasvet za izlet v hribe (52.)

Ko vzpon na Matajur postane prava gorska tura – iz doline!

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96
Matajur | Manjša cerkvica oziroma kapela na Matajurju nad Beneško Slovenijo | Foto Matej Podgoršek

Manjša cerkvica oziroma kapela na Matajurju nad Beneško Slovenijo

Foto: Matej Podgoršek

Z junijem se pohodniška sezona začenja zares (nad dva tisoč metri je še vedno pametno preveriti, kakšne so snežne razmere), pred dnevi smo na Siol.net v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije začeli tudi 10. izbor Naj planinska koča. Vsak petek pa vas, kot ste že vajeni, povabimo na športno aktivnost v hribe, torej na kakšno lepo planinsko pot. Tokrat smo izbrali Matajur. A po poti, ki je ne izbere vsak. Iz doline!

Pohorje  Veliki Šumik
Sportal Pohod prek Pohorja do Črnega jezera in slapa Šumik #video

Za več dni na gorsko avanturo v dolino reke Soče? Zakaj pa ne. Pohodniških možnosti ne manjka. | Foto: Matej Podgoršek Za več dni na gorsko avanturo v dolino reke Soče? Zakaj pa ne. Pohodniških možnosti ne manjka. Foto: Matej Podgoršek Aprilsko vreme, ki nas spremlja že dva meseca in ni najbolj naklonjeno športnim aktivnostim v gorah (pogoste plohe in nevihte so lahko tudi nevarne, oblaki pa zakrivajo osupljive razglede), se z junijem končno le poslavlja. Pohodniki že komaj čakamo lepše dneve za daljše ture, tudi za večdnevne gorske avanture. Vse več bo tudi odprtih planinskih koč med tednom in počasi tudi na višjih nadmorskih višinah. Ta teden se je začel izbor naj planinske koče 2024, tako da ste vabljeni, da v njem sodelujete.

Ko sam izbiram destinacijo za več dni v hribih, pogosto izberem Posočje. Od večjega dela Slovenije je to namreč precej oddaljeno, zakaj si torej ne bi rezervirali prenočišča v dolini reke Soče. Ko sem spal v vasici Svino nad Kobaridom, sem to izbral za izhodišče pohoda na Matajur. In tako vzpon na ta mejni greben, ki je običajno precej lahkoten, postane kondicijsko res tista prava tura, ko nekaj več naredite za svoje telo!

Iz vasice Svino nad Kobaridom krenemo na greben Matajurja (levo na fotografiji). | Foto: Matej Podgoršek Iz vasice Svino nad Kobaridom krenemo na greben Matajurja (levo na fotografiji). Foto: Matej Podgoršek

Prvi dve uri skozi gozd, a se sem in tja že pokaže Krn. | Foto: Matej Podgoršek Prvi dve uri skozi gozd, a se sem in tja že pokaže Krn. Foto: Matej Podgoršek Večina za pohod na Matajur (1.642 metrov) izbere vasici Avsa (860 metrov) ali Livek (692 metrov) na prelazu med Matajurjem in Kolovratom (dobro ga poznajo tudi kolesarji), kjer se pešpot vzpenja zložno in je do cerkvice na vrhu manj kot tisoč višinskih metrov (manj kot tri ure hoje). Vas Svino (250 metrov) v dolini nedaleč od Kobarida je sicer nekaj bližje vrhu Matajurja, a je skoraj 1.400 metrov nižje. Obenem je prva polovica vzpona precej strma, a tehnično nezahtevna. Zagotovo pa se boste pošteno prepotili. Vzpon vzame tri ure in pol. Če bo v Svinu težje najti parkirni prostor, se lahko štarta že iz Kobarida, kar pa vzame še dodatne pol ure hoje (po asfaltirani cesti).

Pohodniške ideje Mateja Podgorška lahko na Siol.net spremljate vsak petek.
Upamo, da najdete tudi nekaj zase. Mateja lahko spremljate tudi na Instagramu 
Instagram.com/matejtravels, naročite pa se še na njegov kanal na YouTubu.

Naj planinska koča 2024
Sportal Začela se je jubilejna deseta sezona akcije Naj planinska koča

Najprej po gozdni vlaki, nato po pešpoti. Prvi dve uri vzpona iz vasi Svino sta precej strmi. Če bodo kak dan pred vami tu gor gnali živino, je lahko pot tudi blatna in zrita. | Foto: Matej Podgoršek Najprej po gozdni vlaki, nato po pešpoti. Prvi dve uri vzpona iz vasi Svino sta precej strmi. Če bodo kak dan pred vami tu gor gnali živino, je lahko pot tudi blatna in zrita. Foto: Matej Podgoršek Ko pridemo v Svino, se usmerimo najprej levo in nato desno skozi vas. Brez skrbi, tu so že prve markacije in tudi table z napisom Matajur. Za vasjo krenemo po kolovozu prek travnikov in pašnikov. Ko dosežemo gozd, nadaljujemo po vse strmejši gozdni vlaki. Na razpotjih je smer za Matajur vselej označena. Nekaj višje se gozdna vlaka spremeni v ozko pešpot, ki se dviga cik-cak na pobočje, da strmina vendarle ni prehuda. Po tej poti na planine na Matajurju ženejo tudi krave, tako da zna biti ta čas v začetku junija nekoliko razrita.

Po dobrih dveh urah vzpona dosežemo Svinsko planino. Tu sledimo markacijam naravnost navzgor prek planine (desno gre pot proti Sužiški planini, levo pa proti Idrski planini). Ob vzponu prek planine se nam bodo prvič odprli pogledi proti dolini in okoliškim goram. Za našimi hrbti bo izstopal Krn. Prav pogled na Krn je z Matajurja najlepši. Na vrhu planine še enkrat nadaljujemo naravnost navzgor po manjši dolinici (z leve se priključi pot z Avse in Livka), ki se nekaj višje nadaljuje bolj v desno (smer zahod). Ko dosežemo vrh mejnega grebena med Slovenijo in Italijo (Glava, 1.519 metrov), vemo, da smo že tik pred ciljem. Zadnjih 20 minut hoje predstavlja zložen vzpon po grebenu, ko cerkvica na vrhu postaja vse večja in večja.

Naravnost navzgor prek Svinske planine. Ko se obrnemo nazaj, pa se nam pokaže mogočni Krn. | Foto: Matej Podgoršek Naravnost navzgor prek Svinske planine. Ko se obrnemo nazaj, pa se nam pokaže mogočni Krn. Foto: Matej Podgoršek

Matajur (1.642 metrov)

Izhodišče:
Svino (250 metrov)
Višinska razlika po poti: 1.400 metrov
Čas za vzpon: tri ure in pol
Zahtevnost: nezahtevna markirana pot

Zadnji del poti poteka po mejnem grebenu. Kapela na vrhu postaja vse večja in večja. | Foto: Matej Podgoršek Zadnji del poti poteka po mejnem grebenu. Kapela na vrhu postaja vse večja in večja. Foto: Matej Podgoršek

Cerkvica na Matajurju | Foto: Matej Podgoršek Cerkvica na Matajurju Foto: Matej Podgoršek Najvišjo točko Matajurja osvojimo v približno treh urah in pol. Razgledi bodo za trud zagotovo lepa nagrada. V smeri vzhoda na drugi strani doline reke Soče izstopa že omenjeni Krn. Če se ozremo proti severu, je pred nami greben kobariškega Stola in višje za njim Kaninsko pogorje. V smeri juga pa lahko pogled ob lepem vremenu in dobri vidljivosti seže vse do morja. Planinske koče na slovenski strani Matajurja ni, sta pa dve nekoliko nižje pod grebenom na italijanski. Prav zaradi razgledov si za Matajur res velja izbrati lep dan. Na vrhu se boste gotovo dolgo zadržali.

Razcep za Matajur in Idrsko planino | Foto: Matej Podgoršek Razcep za Matajur in Idrsko planino Foto: Matej Podgoršek Sestopimo po isti poti (celoten vzpon in sestop sta dolga približno sedem kilometrov), lahko pa si pohod še podaljšamo za kak kilometer. Namesto neposredne poti do Svinske planine se sprehodimo še do Idrske planine in Mrzlega vrha nad njo (1.358 metrov). Z Idrske planine se nato po makadamski cesti vrnemo na spodnji del Svinske planine, od tam pa po že znani strmi pešpoti in nato vlaki v dolino proti vasi Svino.

Pogled z Matajurja. V oblakih je desno Krn, na sredini v dolini Soče Kobarid in levo začetek grebena Stola. | Foto: Matej Podgoršek Pogled z Matajurja. V oblakih je desno Krn, na sredini v dolini Soče Kobarid in levo začetek grebena Stola. Foto: Matej Podgoršek

Poiščite še več nasvetov za izlet v hribe:

Visoke Tatre Slovaška
Sportal Slovaške Visoke Tatre: več kot le ena dolina sedmerih jezer #video
pot po robu Trnovski gozd
Sportal Pot po robu in še naprej, ko razgledov kar ne zmanjka #video
Pomurska planinska pot
Sportal Kar 330 km dolga pešpot, ki vas z višinci ne bo utrudila #video
Monte Creino Lago di Garda
Sportal Najlepše razgledne poti na Gardsko jezero #video
Porezen
Sportal Porezen, najlepši razglednik v Cerkljanskem hribovju s posebnim pogledom na Julijce
Menina planina
Sportal Menina planina, sramežljiva soseda Velike planine #video
Tenerife vulkan Pico Viejo narodni park El Teide
Sportal Vzpon na aktivni vulkan Pico Viejo, pod katerim trenira tudi Roglič #video
Vrh Skopice
Sportal Po pozabljenih poteh, mimo že 50 let zapuščenih kmetij na Skopico #video
Boč velikonočnica
Sportal Pohod na štajerski Triglav, Boč, kjer marca cveti velikonočnica #video
Kum
Sportal Tri najlepše razgledne ture v spregledanem Posavskem hribovju #video
Ne spreglejte