Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 6. 2024,
9.30

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Naj planinska koča nasvet za izlet v hribe hribi pohodništvo Naj planinska pot Naj planinska pot 2024

Torek, 18. 6. 2024, 9.30

1 teden, 1 dan

Naj planinska pot 2024

Naj planinska pot je Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
naj planinska pot 2024 | Na fotografiji Zdravko Bodlaj, načelnik odseka za planinske poti PD Kamnik, Andrej Mlinar, predsednik PD Mežica, Tonja Vinkl Vončina, vodja poslovne enote Slovenj Gradec v Zavarovalnici Triglav, in Jože Rovan, predsednik Planinske zveze Slovenije.  | Foto Manca Ogrin/PZS

Na fotografiji Zdravko Bodlaj, načelnik odseka za planinske poti PD Kamnik, Andrej Mlinar, predsednik PD Mežica, Tonja Vinkl Vončina, vodja poslovne enote Slovenj Gradec v Zavarovalnici Triglav, in Jože Rovan, predsednik Planinske zveze Slovenije.

Foto: Manca Ogrin/PZS

Tokratno glasovanje je bilo drugačno, saj so bile v izboru poti, ki so jih lanske vremenske ujme poškodovale. In sicer z namenom, da zmagovalni poti podarijo nujno potrebna finančna sredstva za obnovo. Glasovanje je končano, izbrali pa so slikovito Koželjevo pot ob Kamniški Bistrici, ki po poplavah ni prehodna. A obljubljajo, da bo že do sredine poletja.

Naj planinska koča 2024
Sportal Začela se je jubilejna deseta sezona akcije Naj planinska koča

Obnovili bodo tudi pot iz Tople na Peco. | Foto: Matej Podgoršek Obnovili bodo tudi pot iz Tople na Peco. Foto: Matej Podgoršek Z osvojitvijo naziva naj planinska pot 2024 bo sredstva za obnovo prejela Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici, priljubljena lahka planinska pot, ki vas popelje v osrčje Kamniško-Savinjskih Alp do izvira Kamniške Bistrice. S podporo Zavarovalnice Triglav in s pomočjo več kot 40 markacistov Planinskega društva Kamnik bo pot predvidoma obnovljena do sredine letošnjega avgusta. Izbor naj planinske poti je sicer del tradicionalne vseslovenske akcije Očistimo naše gore, ki poteka že 15. sezono.

V letošnji izbor se je poleg zmagovalne uvrstilo še pet planinskih poti, ki so bile prav tako poškodovane v lanskoletnih ujmah. Ker smo se lani soočili z izjemnimi razmerami zaradi neurij in poplav, so se v Zavarovalnici Triglav odločili, da naredijo še eno izjemno potezo. Sredstva za obnovo so tokrat podarili tudi drugouvrščeni poti od jame Topla do Male Pece na Koroškem, ki ji je zmaga ušla za las, zanjo pa skrbi PD Mežica.

Novinarska konferenca Planinske zveze in GRZS ob začetku gorniške sezone: Varno v gore.
Sportal Ljubitelji gora se lahko varno odpravijo na lani v ujmah prizadeta območja

Zmagovalna pot je še zaprta

Koželjeva pot je potrebna skoraj celotne obnove s krajšimi presledki. Na novo bo treba obnoviti približno 2,5 kilometra poti. To pomeni, da bo treba izdelati šest mostov prek grap in potokov, odstraniti podrto drevje, sanirati skoraj zamašen pretok reke Kamniške Bistrice v soteski Mali Predoselj in še mnogo več. "Po grobi oceni bo za celotno obnovo potrebnih od dva do tri tisoč delovnih ur. Koliko oseb bo sodelovalo pri delovnih akcijah, je zelo težko predvideti. Pri tem bi rad poudaril, da je naša prioriteta pohodnikom zagotoviti varno in prehodno pot od Mosta pri žičnici, mimo soteske Predoselj do Kamniške Bistrice, do Jurja, mimo Kraljevih studencev do soteske Predoselj, v dolžini 4800 metrov," je ob razglasitvi zmagovalke izbora naj planinska pot 2024 povedal Zdravko Bodlaj, načelnik odseka za planinske poti PD Kamnik. Omenjeno društvo skrbi tudi za lansko zmagovalko, to je pot s Kamniškega sedla do Brane in Planjave, ki bo predvidoma obnovljena konec julija.

Dan slovenskih planincev v Črni na Koroškem
Kdor dela s srcem, ga pot prej ali slej pripelje v Črno na Koroškem, je bilo vodilo okrog tisoč planincev iz vse Slovenije in še čez mejo, ko so se 15. junija zbrali na dnevu slovenskih planincev in tako tudi simbolno podprli domačine ter turizem v krajih, ki so jih lanske poplave najbolj prizadele. Celodnevni planinski utrip so poleg druženja zaznamovali planinski pohodi, plezanje ferat, turnokolesarski izlet, plezanje na plezalnem stolpu, prikaz dela markacistov in gorskih reševalcev ter druga doživetja za mlade planince, družine in odrasle. Planinci od blizu in daleč so se iz Črne odpravili na Pikovo in Navrški vrh, iz Koprivne do cerkve Sv. Ane z znamenito črno Marijo in od Doma na Smrekovcu v Črno. Tradicionalni dan slovenskih planincev 2024 sta ob začetku poletne planinske sezone z roko v roki organizirala Planinska zveza Slovenije (PZS) in Planinsko društvo (PD) Črna na Koroškem, ki letos praznuje 75 let. 

Na pomoč v ujmah poškodovanim potem

Pogled s Pece | Foto: Matej Podgoršek Pogled s Pece Foto: Matej Podgoršek Simbolično so rezultate glasovanja za naj planinsko pot 2024 razglasili v sklopu dneva slovenskih planincev, ki ga je PZS pretekli konec tedna organiziral v Črni na Koroškem. Ta regija je bila lani med najbolj prizadetimi v Sloveniji. "Ob poplavah in neurjih v Sloveniji poleti 2023, ki so povzročila zgodovinsko visoke škode, se je izkazalo, kako ranljivi smo. V Zavarovalnici Triglav smo v skrbi za naravo in širšo skupnost prepoznali potrebo po tem, da v sklopu akcije Naj planinska pot, s katero podpiramo tudi delo markacistov, obnovimo eno od planinskih (in hribovskih poti), ki jim neurja, plazovi in vetrolom niso prizanesli. Verjamemo, da bodo tudi druge poti, ki so se potegovale v izboru, lahko zasijale v novi podobi. Ker razglasitev poteka prav na Koroškem, ki so jo lanske poplave hudo prizadele, smo se odločili, da s podporo Planinskemu društvu Mežica pomagamo tudi pri obnovi planinske poti od Jame Topla do Male Pece," je ob predaji klina na dogodku povedala Tonja Vinkl Vončina, vodja poslovne enote Slovenj Gradec v Zavarovalnici Triglav.

Za vas imamo ideje za izlete v hribe:

pot po robu Trnovski gozd
Sportal Pot po robu in še naprej, ko razgledov kar ne zmanjka #video
Visoke Tatre Slovaška
Sportal Slovaške Visoke Tatre: več kot le ena dolina sedmerih jezer #video
Pohorje  Veliki Šumik
Sportal Pohod prek Pohorja do Črnega jezera in slapa Šumik #video
Snežnik
Sportal Snežnik – pohod po gozdnih prostranstvih, kjer je doma medved #video
Raduha
Sportal Raduha, najboljši razglednik v Zgornji Savinjski dolini #video
Peca
Sportal Pohod na Peco, najvišji vrh v deželi kralja Matjaža in Tine Maze #video
Ne spreglejte