Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
29. 8. 2022,
23.18

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

3

Natisni članek

medalja Zoran Dragić EuroBasket 2022 Goran Dragić Goran Dragić

Ponedeljek, 29. 8. 2022, 23.18

1 leto, 8 mesecev

Pogovor s kapetanom Goranom Dragićem

S tarčo na hrbtu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

3

Goran Dragić | Goran Dragić ima željo osvojiti drugo medaljo na EuroBasketu. | Foto Guliverimage

Goran Dragić ima željo osvojiti drugo medaljo na EuroBasketu.

Foto: Guliverimage

"Vsa država pričakuje medaljo, ki je tudi cilj. Potrpežljivi moramo biti. Imamo težko skupino. Moramo iti tekmo za tekmo. Verjamem, da lahko posežemo po medalji, če bomo dobro odprli prvenstvo," je pred začetkom evropskega prvenstva, na katerem bo Slovenija branila zlato medaljo iz Istanbula 2017, pozitiven kapetan Goran Dragić.

slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal Slovenski košarkarji prejeli opozorilo in darilo

V svetu športa šampioni venomer poudarjajo, da je lažje priti na vrh, kot ga braniti. Tega se zelo dobro zavedajo tudi v slovenski košarkarski reprezentanci, kjer bodo od 1. septembra branili naslov prvaka iz leta 2017. In prav vse ekipe imajo veliko željo, da na kolena spravijo aktualne evropske prvake.

Kdo bo zmagovalec skupine B na EuroBasketu?

  • Slovenija
    65,65 %
    1447 glasov
  • Francija
    22,82 %
    503 glasov
  • Litva
    5,58 %
    123 glasov
  • Nemčija
    3,18 %
    70 glasov
  • Bosna in Hercegovina
    1,32 %
    29 glasov
  • Madžarska
    1,45 %
    32 glasov
Oddanih 2204 glasov

Nemcem je to uspelo v nedeljo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo pred domačimi navijači tik pred začetkom EuroBasketa in podobno bodo želeli storiti tudi preostali. "Zdaj imamo tarčo na hrbtu. Vsi želijo premagati evropske prvake. Po mojem bo to prvenstvo najmočnejše do zdaj. Veselim se vseh tekem. Če želimo osvojiti, moramo premagati najboljše," poudarja kapetan reprezentance Goran Dragić.

Sam dodatnega pritiska, ker ima Slovenija naziv evropskega prvaka, ne čuti. Zanj je to izziv, da tudi letos skupaj z moštvenimi kolegi pride na zmagovalni oder: "Vsa država pričakuje medaljo, ki je tudi cilj. Potrpežljivi moramo biti. Imamo težko skupino. Moramo iti tekmo za tekmo. Verjamem, da lahko posežemo po medalji, če bomo dobro odprli prvenstvo."

Slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal Sekulić presenetil z izborom dvanajsterice za EuroBasket

"Želja je, da osvojimo medaljo. Da z bratom osvojiva nekaj skupaj."

Gogi se je po petih letih premora spet odločil, da obleče reprezentančni dres, v katerem se zelo dobro počuti. Brat Zoran je bil tisti, ki ga je najbolj prepričeval. In zdaj sta naposled skupaj ter želita stopiti do medalje, ki se je mlajšemu leta 2017 zaradi poškodbe kolena izmuznila: "Zelo lepa dva meseca sta za menoj, sploh ko smo igrali doma v Stožicah in Zlatorogu. Po petih letih neigranja, od velikih tekmovanj bi v tem obdobju lahko zaigral na olimpijskih igrah, je lepo priti nazaj. Želja je, da osvojimo medaljo. Da z bratom osvojiva nekaj skupaj. Morda je to pretehtalo, da sem spet tukaj."

V reprezetanco se je vrnil tudi zaradi brata, s katerim bi rad osvojil medaljo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V reprezetanco se je vrnil tudi zaradi brata, s katerim bi rad osvojil medaljo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Reprezentanca je hladno prho doživela tik pred začetkom prvenstva. Potem ko je v četrtek v Zlatorogu premagala Estonijo, je v nedeljo v Münchnu konkretno izgubila proti izbrani vrsti Nemčije. Igra je bila preveč anemična, česar se v naši reprezentanci dobro zavedajo in verjamejo, da bodo že 1. septembra proti Litvi spet pokazali obraz, ki jih je krasil v preteklosti.

Gašper Vidmar
Sportal Zlati slovenski velikan obrnil list in že piše nanj

"Najpomembnejše je, da si na parketu, ko se tekma lomi"

"Nismo še tam, kjer bi morali biti. Evropsko prvenstvo je dolgo tekmovanje. Če bi bili zdaj v najboljši formi, ne bi bilo najbolje. V skupini imamo pet tekem. Vsaka bo pomembna. Tekme ne bodo lahke. Veseli me, da igramo precej blizu doma. Upam, da bo prišlo čim več navijačev in nas bodo podpirali, mi pa jim bomo poskušali vrniti z dobrimi igrami," razlaga kapetan Slovenije.

Z Luko Dončićem bosta zagotovo zaključevala tekme skupaj na parketu. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Z Luko Dončićem bosta zagotovo zaključevala tekme skupaj na parketu. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Njegova vloga v letošnji akciji je nekoliko drugačna kot pred petimi leti, ko je povezoval niti. To počenja še zdaj, vendar se je njegova vloga v ekipi nekoliko spremenila. Gogi je bil v Istanbulu proglašen za MVP prvenstva in je bil skupaj z Luko Dončićem v idealni peterki. Na zadnjih tekmah smo večkrat videli, da je prišel v igro s klopi. Z razlogom: "To je vse del taktike. Luka se je na olimpijskih igrah precej utrudil. Žoga je veliko pri njem. Narediti moramo tako, da bomo držali tempo tudi takrat, ko gre on na klop. Na koncu pa verjamem, da bova zaključevala tekme. Nimam težav s tem. Sem že toliko izkušen. Najpomembnejše je, da si na parketu, ko se tekma lomi. Osebno mi nič ne pomeni, ali začnem tekmo ali pridem s klopi. S Saletom (Aleksander Sekulić, op. a.) sem se pogovoril o tem. Odvisno bo tudi od nasprotnika. Bomo videli."

Peter Vilfan
Sportal Legendarni slovenski košarkar dobil bitko z zahrbtno boleznijo

Verjame, da bo na prvenstvu s sodniki drugače. "Tudi ti bodo drugi."

Ko smo ga povprašali, ali je kaj pomirjen pred prvenstvom, ker medaljo že ima iz Istanbula, je odgovoril: "O tem nisem razmišljal. Vesel sem, da imamo zlato medaljo. Če je mogoče, zakaj ne bi imeli dveh. Mislim, da imamo dobro, kakovostno ekipo. S fanti se dobro razumemo, imamo dobro kemijo. Ko bodo težke tekme, bo skupinska moč prišla do izraza. In to mi imamo."

Goran Dragić | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zaveda se, da bodo morali biti s fanti osredotočeni od prvega dne, saj le takšen pristop prinaša uspeh. Opozorilo so dobili proti Nemčiji, ko so igrali preveč mehko v obrambnih nalogah, prav tako pa so veliko pozornosti namenili debatnemu krožku s sodniki. O tej temi je Gogi že pred odhodom v Nemčijo povedal naslednje: "Nekako smo zelo nervozni ob sodnikih. V četrtek sem umirjal fante, na koncu sem še sam izgubil glavo, ker so piskali prekršek v napadu. Verjamem, da bo na evropskem prvenstvu drugače. Tudi sodniki bodo drugi. Na evropskem bo morda drugače."

Slovenija bo torej 1. septembra proti Litvi začela EuroBasket, v skupini pa jo nato čakajo še obračuni z Madžarsko (3. september ob 20.30), Bosno in Hercegovino (4. september ob 17.45), Nemčijo (6. september ob 20.30) in za konec s Francijo (7. september ob 17.15). Najboljše štiri reprezentance bodo napredovale v osmino finala, v katerem se bodo križale s skupino A – v tej bodo nastopale Belgija, Bolgarija, Črna gora, Gruzija, Španija in Turčija.

Slovenija Estonija Luka Dončić
Sportal Slovenija ima resnega tekmeca za zlato, ni pa dvoma o tem, kdo bo MVP
Danilo Gallinari
Sportal Velik udarec za naše zahodne sosede, zvezdnik brez EuroBasketa
Nemčija Slovenija kvalifikacije
Sportal Brez obrambe, energije in s poraznim metom – Slovenci na EP z visokim porazom
Ne spreglejte