Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 9. 2023,
8.42

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Aleksander Sekulić Luka Dončić Luka Dončić Slovenska košarkarska reprezentanca Košarkarska zveza Slovenije SP 2023 Matej Erjavec

Nedelja, 10. 9. 2023, 8.42

7 mesecev, 2 tedna

Matej Erjavec po koncu SP

Prvi mož slovenske košarke odgovoril na najbolj vroče vprašanje ta hip #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Po koncu svetovnega prvenstva, na katerem je Slovenija osvojila sedmo mesto, je pred predstavnike sedme sile v Manili stopil predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec, ki je med drugim spregovoril o oceni prvenstva, prihodnosti Aleksandra Sekulića in Luki Dončiću.

Aleksander Sekulić Luka Dončić Slovenija : Venezuela
Sportal Kakšna bo prihodnost Aleksandra Sekulića? #video

Od naše poročevalke | Foto:

Dan po zadnji tekmi Slovenije na svetovnem prvenstvu je v hotelu v Manili, kjer se le streljaj od arene Mall of Asia nahaja slovenska reprezentanca, črto pod dogajanje potegnil predsednik Košarkarske zveze Slovenije, ki je obenem pred kratkim postal član izvršnega odbora Fibe, ob tem pa opravlja tudi vlogo enega izmed treh podpredsednikov Fiba Europe. Prvi mož slovenske košarke je Slovenijo spremljal ves čas prvenstva, po petih zmagah in treh porazih pa je potegnil črto pod dogajanje na prvenstvu.

"Sedmo mesto ocenjujem kot uspeh. Najprej bom za primerjavo uporabil ekipe, ki jih ni tukaj, med drugim Hrvaško, Turčijo, Poljsko, ki nas je lani zelo namučila na EuroBasketu. Potem so tu Avstralija, Španija, Francija, Grčija, ki so več kot korektne ekipe, pa so že prej izpadle. Potem je pa tu Slovenija, ki je konstantno zraven. Lani smo izpad v četrtfinalu EuroBasketa ocenili kot neuspeh, letos pa lahko glede na vse okoliščine to sedmo mesto ocenimo kot dober rezultat," je dejal Erjavec, ki je odgovoril tudi na trenutno najbolj vroče vprašanje, ki zadeva reprezentanco.

Matej Erjavec je spregovoril tudi o prihodnosti Aleksandra Sekulića. | Foto: Š. L. Matej Erjavec je spregovoril tudi o prihodnosti Aleksandra Sekulića. Foto: Š. L.

Kakšna bo prihodnost Sekulića?

Po koncu prvenstva se je namreč iztekel mandat zdajšnjemu selektorju Aleksandru Sekuliću, ki je po zadnji tekmi sicer jasno potrdil, da si želi nadaljevanja poti na slovenski klopi, k tej možnosti pa se, kot vse kaže, nagiba tudi predsednik KZS. "Zadovoljen sem z delom tega štaba, tudi s selektorjem in zagotovo se bom z njim pogovarjal tudi naprej, predvsem o načrtih, kakšna je njegova vizija in kako vidi to reprezentanco v prihodnosti. To bo naš prvi pogovor. Lahko potrdim, da je Aleksander Sekulić tako naš prvi kandidat," je bil jasen Erjavec.

Ta je po koncu spregovoril tudi o prvem zvezdniku prvenstva Luki Dončiću. "Kar se tiče Lukove priljubljenosti, je to nekaj norega. Jaz nisem tako presenečen, ker sem bil tu na žrebu aprila in sem videl, kako so reagirali, ko so izvedeli, da sem iz Slovenije oziroma iz države, iz katere prihaja Luka Dončić," je dejal Erjavec.

Erjavec o sodnikih in Dončiću:

Dončić in sodniki

Poleg Dončića so bili na tem prvenstvu znova v ospredju tudi sodniki in njihovo delo, ki je bilo sploh na tekmah Slovenije pogosto kamen spotike. "Nivo košarke je na tem prvenstvu vrhunski, je pa res, da sojenje ni na tem nivoju, ker ne sodijo najboljši sodniki na svetu. To pomeni, da niso tu zato, ker bi želeli okrasti Slovenijo, ampak preprosto nimajo dovolj znanja, kakovosti za nek kriterij. Kar pa se tiče govora o zaščiti igralcev, pa se o tem veliko pogovarjamo, tudi na zadnjih pogovorih s Fibo je tekla debata o tem. Vsi se zavedamo, da so zvezdniki tisto, ki pritegnejo vso pozornost. Vidite sami, kaj se zgodi, ko se na ekranu pojavi Luka Dončić. Sojenje se mora popraviti, a je treba poudariti, da so tudi sodniki samo ljudje," je dejal Erjavec.

Veliko prahu so dvignile tudi gestikulacije Dončića proti Fibi na obračunu s Kanado, ko so mu zaradi odločitev sodnikov povsem popustili živci, ob tem pa je svojo jezo in besen pogled pogosto uperil med predstavnike krovne organizacije. "O tem smo se s predstavniki Fibe pogovarjali, a mi tega ni nihče očital, ker se vsi zavedajo, da je Luka čustven in da daje vse na igrišču. Včasih igra tudi boljše, če najde nekoga, s komer tekmuje v publiki, zdaj so bili to predstavniki Fibe, kar se pač zgodi. Luka sam ve, kaj je najbolje zanj in za ekipo," je prepričan Erjavec.

Luka Dončić je z naskokom prvi zvezdnik letošnjega SP. | Foto: FIBA Luka Dončić je z naskokom prvi zvezdnik letošnjega SP. Foto: FIBA

"Kar se tiče obnašanja Luke, če bi jaz vas petkrat nadrl, bi me vi verjetno vsaj enkrat nazaj. Iskali bi priložnost za maščevanje. Že na tekmi z Italijo smo videli primer, kako se to lahko maščuje, ko je dobil tehnično napako, pa je samo gestikuliral. To bo Luka že sam uredil, je pa dejstvo, da ma podobne težave, če lahko temu tako rečemo, tudi v ligi NBA, pa tega ne zmorejo urediti. Takšen odnos pa potem vnaša živčnost v ekipo in štab. Luka igra s čustvi, vsi pa smo lahko samo hvaležni za vse, kar naredi za Slovenijo. Če bo uspel združiti čustva z malo manj nervoze, kar je bilo videti na prvih dveh tekmah, potem ga ne bo mogoče ustaviti, kar je že tako ali tako težko," je prepričan prvi mož KZS.

Jasna želja organizirati kvalifikacije za OI

S koncem svetovnega prvenstva se je prvi mož obrnil tudi k prihodnosti, predvsem k olimpijskim kvalifikacijam, ki slovenske košarkarje čakajo julija prihodnje leto. Na KZS si ob tem želijo, da bi lahko organizirali kakšnega izmed turnirjev v Ljubljani. "Obstaja možnost, tudi to vprašanje smo že sprožili. Moram povedati, da so to vprašanje najprej na mizo postavili igralci. S Fibo smo se že začeli pogovarjati, je pa treba vedeti, da tu govorimo vsaj o treh milijonih, če ne celo o treh milijonih in pol investicije, česar Košarkarska zveza Slovenije sama ne bo zmogla, tako da lahko to organiziramo le ob pomoči države," je bil jasen Erjavec, ki je pogled uperil tudi proti EuroBasketu 2029.

Erjavec o kvalifikacijah za OI:

"Razmišljamo tudi o tem, a enostavno ne zmoremo organizirati ženskega EuroBasketa, olimpijskih kvalifikacij in še moškega EuroBasketa. Mogoče v tem primeru tako kot glede rezultata tudi glede organizacije pričakujemo malce preveč. To so veliki zalogaji, ne samo finančni, temveč tudi organizacijski. Zdaj so se pojavile možnosti, da bi organizirali olimpijske kvalifikacije, potem pa bo še morda čas za prijavo organizacije 2029."

O odhodu Nesterovića:

Odhod Nesterovića

Na KZS jih bo v prihodnjih mesecih čakalo kar nekaj dela, saj je tik pred prvenstvom z mesta generalnega sekretarja odšel Rašo Nesterović, zaenkrat pa še ni znano, kdo bo njegov naslednik. "Razdelimo si njegove naloge, vodstvo zveze je širše, ni samo en človek. V njegove čevlje pa bo zagotovo težko stopiti in tisti, ki bo to naredil, mu bo zagotovo precej težko. Kar se tiče imena njegove zamenjave, o tem še nismo razmišljali, ker je bil zdaj ves fokus le na svetovnem prvenstvu," je še povedal Erjavec.

Preberite še:

ZDA Jalen Brunson
Sportal Američan po velikem razočaranju brez milosti: Katastrofalno. To je vse.
slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal Dončić po sklepnem dejanju navdušil s plemenito gesto #video
SP Slovenija Italija Luka Dončić
Sportal Po dramatični zadnji minuti slovo Slovenije z zmago, Latvijci so se poigrali s sosedi
Nemčija Srbija
Sportal Nemci so jo zagodli Srbom, Schröder MVP tekmovanja
Ne spreglejte