Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 9. 2023,
17.30

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,07

Natisni članek

Dennis Schröder Nemčija Srbija kanadska košarkarska reprezentanca ameriška košarkarska reprezentanca SP 2023

Nedelja, 10. 9. 2023, 17.30

7 mesecev, 2 tedna

SP v košarki 2023, finale in tekma za tretje mesto

Nemci so jo zagodli Srbom, Schröder MVP tekmovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,07
Nemčija Srbija | Nemčija je v napetem finalu premagala Srbijo. | Foto Reuters

Nemčija je v napetem finalu premagala Srbijo.

Foto: Reuters

Košarkarji Nemčije so v dramatičnem finalu svetovnega prvenstva v Manili premagali Srbijo (83:77) in se prvič v zgodovini povzpeli na svetovni vrh. Pri Nemcih je v napadu najbolj izstopal Dennis Schröder (28 točk), ki je bil izbran za MVP igralca tekmovanja. Kanada je v tekmi za bron po podaljšku s 127:118 premagala ZDA, Slovenija pa je v soboto po zmagi nad Italijo osvojila končno sedmo mesto.

Nemčija Košarka SP 2023 Prvaki
Sportal Spomin na usodno srečanje, Srbi z mislimi že drugje
slovenska košarkarska reprezentanca Slovenija : Zelenortski otoki SP 2023 Luka Dončić
Sportal Dončić po koncu SP doživel izjemno čast

SP v košarki 2023, finale in tekma za tretje mesto

Matej Erjavec
Sportal Prvi mož slovenske košarke odgovoril na najbolj vroče vprašanje ta hip #video

Nemci so pod vodstvom Gordona Herberta (skrajno desno), 64-letnega kanadsko-finskega košarkarskega stratega, na zmagovalnem odru stopili na najvišjo stopničko. | Foto: Reuters Nemci so pod vodstvom Gordona Herberta (skrajno desno), 64-letnega kanadsko-finskega košarkarskega stratega, na zmagovalnem odru stopili na najvišjo stopničko. Foto: Reuters

Sklepno dejanje svetovnega prvenstva v košarki je ogrelo nemška srca. Kaj se je dogajalo v Manili? Srbija je bolje vstopila v finale, ob bučni podpori fanatičnih srbskih navijačev, ki so prispeli v Filipini, po dobri minuti dvoboja povedla s 5:0, v nadaljevanju pa so Nemci le začeli polniti koš Srbov, tako da je večni del uvodne četrtine minil v znamenju enakovrednih tekmecev. Srbski košarkarji, ki so že po nekaj minutah ostali brez poškodovanega Ognjena Dobrića, so uvodno četrtino dobili s 26:23.

Srb Bogdan Bogdanović in Nemec Daniel Theis se odlično poznata iz lige NBA. Na koncu se je svetovnega naslova razveselil center Indiana Pacers. | Foto: Reuters Srb Bogdan Bogdanović in Nemec Daniel Theis se odlično poznata iz lige NBA. Na koncu se je svetovnega naslova razveselil center Indiana Pacers. Foto: Reuters

V nadaljevanju sta se tekmeca izmenjevala v vodstvu, prvi polčas pa je bil tako enakovreden, da se je končal brez zmagovalca. Košarkarji so odšli na počitek z izenačenim rezultatom 47:47, selektorja obeh finalistov pa sta iskala rešitev, kako v napadu ustaviti najbolj razigrane posameznike pri tekmecih. Pri Srbih je znova najbolj vroč Bogdan Bogdanović. V prvem polčasu je dosegel 15 točk, za tri točke metal 3/4, pri Nemcih pa sta bila najboljša strelca Bogdanovićeva stanovska kolega iz lige NBA, Dennis Schröder in Franz Wagner (oba 14).

Tako spremljajo finale ljubitelji košarke v Berlinu ... | Foto: Reuters Tako spremljajo finale ljubitelji košarke v Berlinu ... Foto: Reuters

... in Beogradu. | Foto: Reuters ... in Beogradu. Foto: Reuters

Začetek drugega polčasa je nakazal, da bi lahko svetovna košarkarska javnost še naprej spremljala izenačen dvoboj, a so se Nemci v drugi polovici tretje četrtine le odlepili "modrim" in dobre dve minute povedli za +11 (64:53). Prednost so do konca predzadnje četrtine še povišali na +12 (69:57), še naprej sta izbrancem Svetislava Pešića največ preglavic povzročala Dennis Schröder (23 - met iz igre 8/11) in Franz Wagner (17).

Da bi lahko finale vendarle postregel z dramo, so poskrbeli Srbi z boljšo igro na začetku zadnje četrtine. Dobrih sedem minut do konca srečanja so se Nemcem približali na -7 (64:71). V nadaljevanju so se po trojki Alekse Avramovića približali na -4 (69:73), dobro minuto pred koncem, ko je Avramović, z 21 točkami je bil tudi najboljši srbski strelec na srečanju, zadel še tri proste mete, pa se je prednost Nemcev stopila le na -3 (75:78). Obetala še je dramatična končnica sklepnega dejanja SP 2023 v Manili. Marko Gudurić je minuto pred koncem zgrešil trojko za izenačenje, na drugi strani pa se je za nemškega junaka dneva izkazal Schröder.

Nemec Dennis Schröder (Toronto Raptors) je bil izbran za MVP igralca svetovnega prvenstva. Nagrado je prejel iz rok legendarnega Španca Pauja Gasola. | Foto: Reuters Nemec Dennis Schröder (Toronto Raptors) je bil izbran za MVP igralca svetovnega prvenstva. Nagrado je prejel iz rok legendarnega Španca Pauja Gasola. Foto: Reuters

Sin Nemca in Gambijke je finale končal pri 28 točkah, bil izbran za MVP igralca tekmovanja in Nemčijo popeljal do zgodovinskega uspeha. 

Nemčija : Srbija 83:77 (23:26, 47:47, 69:57)

Dvorana Mall of Asia, gledalcev 12.022, sodniki: Vazquez (Portoriko), Bermudez (Mehika), Salins (Latvija).

Nemčija: Bonga 7 (2:2), Voigtmann 12 (2:2), F. Wagner 19 (10:11), Theis 2, M. Wagner 8, Schröder 28 (8:10), Obst 7.
Srbija: Petrušev 10 (2:2), N. Jović 9, Bogdanović 17 (2:2), Marinković 9 (2:2), Gudurić 4 (4:4), S. Jović 3, Davidovac 2 (0:2), Avramović 21 (4:5), Milutinov 2 (2:2).

Prosti meti: Nemčija 22:25, Srbija 16:19.
Met za tri točke: Nemčija 7:22 (Voigtmann 2, Schröder 2, F. Wagner, Obst, Bonga), Srbija 9:29 (Avramović 3, Bogdanović 3, N. Jović, S. Jović, Marinković).
Osebne napake: Nemčija 21, Srbija 22.
Pet osebnih: /.

Delirij ljubiteljev košarke, ki so spremljali finale med Nemčijo in Srbijo v Berlinu. | Foto: Reuters Delirij ljubiteljev košarke, ki so spremljali finale med Nemčijo in Srbijo v Berlinu. Foto: Reuters

Evropa dobila petega različnega svetovnega prvaka

Nemci so prvič zaigrali v velikem finalu svetovnega prvenstva in se povzpeli na vrh. Pred tem so se lahko pohvalili z bronom iz leta 2002. To je bil peti evropski finale od leta 1950. Nemčija, ki ni na letošnjem svetovnem prvenstvu izgubili niti tekme, v drugem delu tekmovanja pa je premagala tudi Slovenijo, je postala peta evropska država z naslovom svetovnega prvaka po SFR Jugoslaviji (3), Zvezni republiki Jugoslaviji (Srbija in Črna gora - 2), Sovjetski zvezi (3) in Španiji (2).

Srbi so dosegli največji uspeh na svetovnih prvenstvih, odkar tekmujejo kot samostojna država. | Foto: Reuters Srbi so dosegli največji uspeh na svetovnih prvenstvih, odkar tekmujejo kot samostojna država. Foto: Reuters

Srbija je zapravila priložnost, da bi prvič kot samostojna država postala svetovni prvak. Leta 2014 je že igrala v finalu SP, a visoko izgubila proti ZDA, štiri leta pred tem pa je izgubila dvoboj za tretje mesto proti Litvi.

ZDA ameriška košarkarska reprezentanca
Sportal Nov velik udarec za Američane: "To res boli."

Kanadčani v prvi četrtini povedli za 11

Shai Gilgeous-Alexander | Foto: Reuters Shai Gilgeous-Alexander Foto: Reuters Kanada je skušala priti do svoje prve kolajne na svetovnih prvenstvih in prve zmage proti ZDA na prvenstvih – nazadnje sta se ekipi pomerili davnega 1986. ZDA so imele pred to tekmo štiri bronaste kolajne, pohvalijo pa se lahko s petimi zlatimi in tremi srebrnimi. Tekma ni imela toliko tekmovalnega naboja, kot če bi bil to veliki finale. Nekaj bolj motivirano so se je lotili Kanadčani in že v peti minuti povedli za osem točk (16:8). V prvi četrtini brez prave obrambe so vodili tudi že za 11. Končala se je s 34:25. Trije Kanadčani so imeli že po osem točk (RJ Barrett, Dillon Brooks in Luguentz Dort).

Američani so drugo četrtino odprli z delnim izidom 12:0 in tekma je postala bolj napeta. Že ob polčasu so bili štirje košarkarji dvomestni. Izstopal je Brooks, ki je dal že 21 točk (iz igre je metal sedem od devet), a Kanada je na glavni odmor odšla samo z minimalno prednostjo 58:56. Kanadčani so zadeli devet trojk iz 18 poizkusov.

SP Kanada ZDA | Foto: Reuters Foto: Reuters Po šesti trojki (šesti met) Brooksa je Kanada v tretji minuti drugega polčasa spet prišla do lepše prednosti sedmih točk (65:58). Do te tekme je Brooks izza črte metal 30-odstotno. Pred zadnjo četrtino so imeli Kanadčani devet točk naskoka (91:82). V dresu ZDA je bil Anthony Edwards pri 19 točkah, v kanadskem pa je ob Brooks (26) vse bolj izstopal še Shai Gilgeous-Alexander (22).

Bridges s štirimi točkami v zadnjih sekundah izsilil podaljšek

Mikal Bridges | Foto: FIBA Mikal Bridges Foto: FIBA Američani so v zadnji četrtini zaigrali resneje. In pet minut do konca prišli do vodstva (98:96). Zadnje minute so bile vse bolj napete, stvari sta v svoje roke vzela prva zvezdnika. Gilgeous-Alexander je 40 sekund do konca zadel za vodstvo Kanade 109:107, Anthony Edwards pa na drugi strani zapravil napad ZDA. Po hitri osebni napaki Američanov je Brooks uspešno zadel oba prosta meta (111:97). A ni bilo še konec! Mikal Bridges je imel štiri sekunde pred koncem dva prosta meta. Prvega je zadel, drugega namerno zgrešil. In prav on prišel do odbite žoge in sekundo do konca zadel za podaljšek (111:111). Na semaforju je ostalo še 0,6 sekunde, a Kelly Olynyk trojke ni zadel.

Je pa prav Bridges z dvema zaporednima izgubljenima žogama v podaljšku zapravil možnosti Amerike za kolajno. Ko je 43 sekund do konca za tri točke zadel Barrett, je bila tekma za tretje mesto vendarle odločena (124:115). Kanadčani so petminutni podaljšek dobili s 16:7 in svojo prvo kolajno na svetovnih prvenstvih osvojili s končnim izidom 127:118. Brooks je odigral tekmo kariere, saj je dal kar 39 točk. Gilgeous Alexander jih je dosegel 31, Barrett 23. Za ZDA so bili najbolj učinkoviti Edwards s 24 točkami, Austin Reaves s 23 in Bridges z 19.

Naslednje svetovno prvenstvo bo leta 2027 v Katarju.

Končne uvrstitve reprezentanc na SP 2023:

1. Nemčija
2. Srbija
3. Kanada
4. ZDA
5. Latvija
6. Litva
7. Slovenija
8. Italija
9. Španija
10. Avstralija
11. Črna gora
12. Portoriko
13. Brazilija
14. Dominikanska republika
15. Grčija
16. Gruzija
17. Južni Sudan
18. Francija
19. Japonska
20. Egipt
21. Finska
22. Nova Zelandija
23. Libanon
24. Filipini
25. Mehika
26. Angola
27. Slonokoščena obala
28. Zelenortski otoki
29. Kitajska
30. Venezuela
31. Iran
32. Jordanija

SP v košarki, ZDA - Nemčija, polfinale
Sportal Nemci izločili Američane! Za zlato s Srbi.
ZDA Jalen Brunson
Sportal Američan po velikem razočaranju brez milosti: Katastrofalno. To je vse.
slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal Dončić po sklepnem dejanju navdušil s plemenito gesto #video
SP Slovenija Italija Luka Dončić
Sportal Po dramatični zadnji minuti slovo Slovenije z zmago, Latvijci so se poigrali s sosedi
Aleksander Sekulić Luka Dončić Slovenija : Venezuela
Sportal Kakšna bo prihodnost Aleksandra Sekulića? #video
Ne spreglejte