Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 9. 2023,
17.00

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

Natisni članek

SP 2023 Slovenska košarkarska reprezentanca Aleksander Sekulić

Sobota, 9. 9. 2023, 17.00

7 mesecev, 2 tedna

Slovenski selektor po koncu SP

Kakšna bo prihodnost Aleksandra Sekulića? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

Slovenska košarkarska reprezentanca je s sedmim mestom sklenila nastope na letošnjem svetovnem prvenstvu. Po koncu prvenstva je pod dogajanje črto potegnil selektor Aleksander Sekulić, ki se mu je s tem prvenstvom iztekel tudi mandat na slovenski klopi, tako da je spregovoril tudi o prihodnosti.

slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal Dončić po sklepnem dejanju navdušil s plemenito gesto #video

Od naše poročevalke | Foto:

Aleksander Sekulić je s svetovnim prvenstvom v svoj življenjepis dodal še tretje veliko tekmovanje, na katerem je vodil Slovenijo. Kot prvi slovenski selektor je izbrano vrsto vodil tako na evropskem prvenstvu kot na olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu. Na reprezentančno klop se je kot selektor usedel novembra 2020, potem ko je selektorski stol zapustil Rado Trifunović, zatem pa je Slovenijo ob uspešnih kvalifikacijah vodil na olimpijskih igrah, lani še na Eurobasketu, po uspešnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo pa mu je vodstvo Košarkarske zveze Slovenije prepustilo dirigentsko palico tudi za svetovno prvenstvo. Z zadnjo tekmo se je iztekel tudi njegov mandat na slovenski klopi. O tem in še marsičem je spregovoril za slovenske medije v Manili po tekmi z Italijo. O čem vse je tekla beseda?

O izenačitvi najboljšega rezultata Slovenije na svetovnih prvenstvih:

"Težave so se nam začele že pred začetkom priprav, ko smo ostali brez Murića, nato pa še brez Čančarja. Imeli smo kar nekaj težav, tudi Mike Tobey se je pridružil z zamikom, veliko teh stvari je vplivalo na kakovost reprezentance. Najpomembnejše pri vsem tem pa je to, da nismo iskali izgovorov, nismo se pritoževali, ampak smo vedno znova iskali rešitve in poskušali prikazati Slovenijo v najboljši mogoči izvedbi. Mislim, da ta rezultat ni slab, zagotovo pa bi si vsak športni navdušenec v Sloveniji želel odličja, želel bi si ga tudi jaz. Preprosto moramo biti tudi realni, to je realna slika, kapo dol igralcem. Zame so glede na vse skupaj, kar se je dogajalo, svetovni prvaki."

Slovenci so SP sklenili na sedmem mestu. | Foto: FIBA Slovenci so SP sklenili na sedmem mestu. Foto: FIBA

O kritikah:

"Če sem iskren, ne vem, kakšne kritike so letele na naš račun, zagotovo pa ima vsak pravico do svojega mnenja. Res pa je, da samo mi tukaj, ki smo z ekipo, vemo, skozi kaj gremo in kakšne težave smo imeli. Seveda smo imeli tudi lepe trenutke, na teh moramo graditi. Če pa ima kdo kakšno kritiko, sem pa vedno na voljo za debato, odkrit pogovor. Nikoli nisem bežal pred odgovornostjo. Kot sem že rekel, v času, ko sem bil selektor, nismo imeli rezultatskih presežkov in tudi za to sprejemam odgovornost. Mislim pa, da se nismo osramotili, nasprotno, menim, da smo dostojno zastopali Slovenijo na tako velikem tekmovanju kot je svetovno prvenstvo. Tudi fantom sem rekel, da nobena zmaga ni samoumevna, vsako zmago si je treba priboriti, kot dokaz vidimo tudi letošnji finale, saj sta v polfinalu padli obe favorizirani reprezentanci."

O tem, kako je voditi ekipo, v kateri igra Luka Dončić:

"Zame je to velik privilegij. Luka je pri svojih 24 letih eden od najboljših košarkarjev na svetu. Privilegij je ne le to, da sem trener Dončiću, temveč vsej ekipi fantov, ki se srčno borijo drug za drugega. Ob tem pa je velik privilegij biti tudi selektor moje države."

V čast mu je voditi reprezentanco z Luko Dončićem. | Foto: Guliverimage V čast mu je voditi reprezentanco z Luko Dončićem. Foto: Guliverimage

O sodelovanju z Dončićem, odkar je ta postal kapetan:

"Najino sodelovanje se ni bistveno spremenilo, drugačna je predvsem njegova vloga. On raste tako kot oseba in kot igralec in je več kot dokazal, da si zasluži biti kapetan, saj je pravi vodja tako na parketu kot ob njem. Na zadnjih dveh tekmah, ki, če smo povsem iskreni, nista bili najpomembnejši tekmi prvenstva, je Luka s svojim pristopom pokazal, da sta ti dve tekmi še kako pomembni. Sam mi je dejal, da je pripravljen igrati vso tekmo, samo da zmagamo. S tem je za sabo potegnil vso ekipo, čeprav smo imeli tudi danes kar nekaj težav s poškodbami in nismo mogli končati prvenstva z vsemi igralci. A Luka je voz potegnil za sabo in bil glavni akter ob tej pomembni zmagi, s katero smo na pozitiven način sklenili veliko tekmovanje. Kot sem že omenil, Luka ni samo velik igralec, mogoče v tem trenutku celo največji, ampak je tudi izjemna oseba."

O svoji morebitni prihodnosti na slovenski klopi:

O svojih nadaljnjih ambicijah na slovenski klopi:

"Košarka je moje življenje, je moja služba in hobi. V veselje in ponos mi je biti del slovenske reprezentance, katere del sem že od leta 2006, ko me je prvič v zasedbo povabil Aleš Pipan in mi odprl pot v reprezentanco. Od takrat sem bil, z izjemo treh let, ves čas del izbrane vrste. Nikoli nisem odklonil vpoklica kateregakoli trenerja in tudi ko sem dobil možnost, da vodim reprezentanco kot glavni trener, nisem okleval niti za sekundo. In tudi če se bo pojavila želja KZS za nadaljnje sodelovanje, bom na to pripravljen. V tem trenutku nimam zaradi tega nobenih težav s klubom, če se bodo pojavile, pa bo potreben temeljit razmislek. A če me vprašate v tem trenutku in če zdaj ponudijo nov mandat, bom rekel da. Zagotovo pa sem tudi jaz realen in se zavedam, da ni bilo rezultatskih presežkov, zato se morajo na KZS odločiti, kako naprej."

O tem, kot kakšna ekipa Slovenija zapušča SP:

"Eden izmed ciljev je bil, da pridemo na to prvenstvo povezani in ta povezanost potem iz vsakega izvleče največ. Tako je mogoče kdo dal tudi več, kot je sposoben, še posebej če igraš ob boku Dončiću. S tem se moramo ukvarjati, saj samo enotni, povezani, borbeni, srčni lahko konkuriramo najboljšim reprezentancam na svetu. Je pa dejstvo, da nimamo takšnega bazena igralcev kot nekatere druge reprezentance."

Slovence je tudi tokrat krasil moštveni duh. | Foto: FIBA Slovence je tudi tokrat krasil moštveni duh. Foto: FIBA

O delu svetovnega prvenstva, ki se je odvil v Manili:

"Naš glavni cilj je bil priti v četrtfinale. A tudi ko smo prišli do te točke, nismo v Manilo prišli le na turistični izlet, temveč smo prišli zmagat v četrtfinale. Preprosto se nam ni izšlo, je pa res, da smo si s tekmo proti Avstraliji to zaslužili, nič nam ni bilo podarjenega. Kar me najbolj veseli, pa je to, kakšno podporo smo imeli tu s tribun. Bilo je res neverjetno, največ seveda po Lukovi zaslugi. A ne glede na to, noro je, da je za nas na tekmi, ki ne odloča o ničemer, navijalo deset tisoč ljudi sredi Filipinov. To je velika stvar za našo izbrano vrsto in vso Slovenijo."

O Binetu Prepeliču:

"Če sem povsem iskren, smo vanj polagali res veliko upanja. Konec koncev gre za mladega košarkarja, pred katerim je še dolga kariera, iz njega smo poskušali izvleči maksimum. Na tisti prvi tekmi s Kitajsko smo začeli o njem že malce dvomiti, a si je potem z igro, borbenostjo in nesebičnostjo izboril mesto v reprezentanci."

Bine Prepelič je pri 22 letih nenadejano postal član prve peterke Slovenije. | Foto: FIBA Bine Prepelič je pri 22 letih nenadejano postal član prve peterke Slovenije. Foto: FIBA

O bližnji prihodnosti reprezentance:

"Mislim, da bo prihodnje leto užitek sestavljati reprezentanco za kvalifikacije za olimpijske igre, in verjamem, da potem tudi za olimpijske igre. Če bodo vsi zdravi, bomo imeli na voljo zelo kakovostno reprezentanco."

Preberite še:

SP Slovenija Italija Luka Dončić
Sportal Po dramatični zadnji minuti slovo Slovenije z zmago, Latvijci so se poigrali s sosedi
ZDA Jalen Brunson
Sportal Američan po velikem razočaranju brez milosti: Katastrofalno. To je vse.
SP v košarki, ZDA - Nemčija, polfinale
Sportal Nemci izločili Američane! Za zlato s Srbi.
Aleksa Avramović
Sportal Pravljica izjemnih Srbov z zelo grenkim priokusom
Luka Dončić
Sportal Besedo ima Luka Dončić #video
Ne spreglejte