Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 9. 2023,
16.36

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

Natisni članek

Nemčija ZDA Kanada Srbija SP 2023 svetovno prvenstvo v košarki

Petek, 8. 9. 2023, 16.36

7 mesecev, 3 tedne

Svetovno prvenstvo v košarki, polfinale

Nemci izločili Američane! Za zlato s Srbi.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93
SP v košarki, ZDA - Nemčija, polfinale | Nemci so v polfinalu SP izločili Američane. | Foto Guliverimage

Nemci so v polfinalu SP izločili Američane.

Foto: Guliverimage

Na svetovnem prvenstvu sta znana finalista. V nedeljo se bosta za naslov prvaka pomerili reprezentanci Nemčije in Srbije, za bron pa poraženci polfinalnih tekem, Američani in Kanadčani. Srbija so danes v Manili najprej s 95:86 nadigrali Kanado, izbrano vrsto, ki je v četrtfinalu izločila Slovenijo. Za drugo mesto v finalu sta se nato pomerili ZDA in Nemčija, po napetem obračunu pa so se tesne zmage s 113:111 veselili Nemci.

SP v košarki 2023, polfinale

Nemci so v večernem polfinalu izločili favorizirane Američane, ki so na prvenstvu že s presenetljivim porazom v drugem delu prvenstva proti Litvi pokazali, da so še kako ranljivi. V četrtfinalu so sicer nato zanesljivo opravili z Italijo, a danes dobili novo lekcijo. Nemci so jih premagali s 113:111. V nedeljo se bodo za naslov prvakov tako udarili Srbi in Nemci (14.40), za bronasto odličje pa Američani in Kanadčani (10.30). 

Nemci so se senzacionalno prvič v zgodovini uvrstili v veliki finale svetovnega prvenstva, najboljši strelec pri zmagi nad ZDA pa je bil Andreas Obst s 24 točkami. Franz Wagner jih je prispeval 22, Daniel Theis 21, Dennis Schroder pa je ob 17 točkah podelil še devet asistenc. Pri Američanih je Anthony Edwards dosegel 23, Austin Reaves pa 21 točk.

V soboto bo zadnjič na turnirju nastopila slovenska izbrana vrsta, ki se bo v tekmi za sedmo mesto, kar je tudi njena doslej najvišja uvrstitev na mundialih, pomerila z Italijo. Sosedski dvoboj bo ob 10.45, tekma za peto mesto med Litvo in Latvijo pa ob 14.30.

Finale SP (Manila):

Nedelja, 10. september:
14.40 Srbija - Nemčija

Za tretje mesto (Manila):
Nedelja, 10. september:

10.30 Kanada - ZDA

V uvodni polfinalni dvoboj na SP 2023 v Manili so bolje vstopili Srbi in po dveh zaporednih trojkah Bogdana Bogdanovića povedli z 8:1, a je nato Kanada zaigrala odločneje v obrambi in prešla v vodstvo s 13:10. Kaj kmalu pa je sledil nov preobrat, Srbi, ki imajo na tribunah bučno podporo številčnih navijačev, so vrnili udarec in z delnim rezultatom 11:0 zagospodarili na parketu (21:13). Prvi kanadski zvezdnik Shai Gilgeous-Alexander se v uvodni četrtini, ki so jo izbranci Svetislava Pešića dobili s 23:15, sploh ni vpisal med strelce, pri Srbih pa sta bila najbolj razigrana Bogdanović (8 točk) in Ognjen Dobrić (5).

Kanadčani so zaostajali skoraj celotno srečanje. V nedeljo se bodo potegovali za bron, v veliki finale pa se je uvrstila Srbija. | Foto: Reuters Kanadčani so zaostajali skoraj celotno srečanje. V nedeljo se bodo potegovali za bron, v veliki finale pa se je uvrstila Srbija. Foto: Reuters

V drugi četrtini se je nadaljevala izjemna predstava Srbov v napadu, ki so odšli na premor med polčasoma s prednostjo 13 točk. Pri Srbiji je še naprej marljivo zadeval Bogdanović (15 točk, met iz igre 5/6), Nikola Milutinov je poskrbel za nekaj atraktivnih zabijanj (11 točk), svoje pa je pristavil tudi Ognjen Dobrić (10). Srbi so navduševali z natančnostjo metov iz igre, ki je bila kar 64-odstotna (18/28), pri Kanadi pa je povsem zatajil prvi as ekipe Gilgeous-Alexander. V prvem polčasu je ob metu 1/4 prispeval zgolj tri točke.

Če je Kanada v četrtfinalu prekrižala načrte Sloveniji v tretji četrtini in se takrat oddaljila od Sekulićevih izbrancev, pa se ji proti Srbiji takšen načrt ni posrečil. Še naprej so ji največ težav povzročali Bogdanović, Dobrić in Milutinov. Čeprav se je v napadu razigral Gilgeous-Alexander, ki je končal dvoboj pri 15 točkah in 9 asistencah, to predstavnikom Severne Amerike ni kaj dosti pomagalo. V tretji četrtini so se Srbiji približali le za točko in tako v zadnjih deset minut vstopili z zaostankom 12 točk, ko pa je Bogdanović dobri dve minuti po izvrstnem prodoru popeljal Srbijo do velikanskih 16 točk prednosti (95:79), je bilo sanj Kanade o prvem nastopu v finalu svetovnega prvenstva nemudoma konec. Najboljša strelca srečanja sta bila Bogdan Bogdanović in RJ Barrett (oba po 23 točk).

Srbi so preskočili kanadsko oviro in se uvrstili v veliki finale. Tekmeca bodo izvedeli v popoldanskih urah, ko se bosta spopadli reprezentanci ZDA in Nemčije.

Nikola Milutinov je povzročal Kanadi velike težave. Prispeval je dvojni dvojček (16 točk in 10 skokov). | Foto: Reuters Nikola Milutinov je povzročal Kanadi velike težave. Prispeval je dvojni dvojček (16 točk in 10 skokov). Foto: Reuters

Tako Srbija kot tudi Kanada na svetovnem prvenstvu igrata brez prvih igralcev, ki sta hkrati soigralca pri Denver Nuggets in sta se letos veselila naslova prvaka lige NBA. Nikola Jokić in Jamal Murray sta vsak na svoj način z mislimi pri rojakih, lahko pa pričakujemo, da bosta v reprezentančni opravi prihodnje leto v Parizu. Vsi polfinalisti imajo zagotovljeno vozovnico za olimpijske igre prihodnje leto v Parizu.

Luka Dončić
Sportal Besedo ima Luka Dončić #video
Aleksander Sekulić Luka Dončić Slovenija : Venezuela
Sportal Sekulić prisluhnil Dončićevi želji #video
Luka Dončić
Sportal Nov težak udarec za Slovenijo
Ne spreglejte