Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 8. 2023,
15.27

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,99

Natisni članek

Gruzija SP 2023 Luka Dončić Luka Dončić Aleksander Sekulić Slovenska košarkarska reprezentanca

Ponedeljek, 28. 8. 2023, 15.27

8 mesecev

SP V KOŠARKI 2023, 4. DAN

Razigrani Slovenci v velikem slogu do zmage, Američani odpihnili Grke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,99
Slovenija : Gruzija slovenska košarkarska reprezentanca SP 2023 Luka Dončić | Slovenija je prepričljivo ugnala Gruzijo, Luka Dončić je na svoji drugi tekmi dosegel 34 točk in deset skokov. | Foto FIBA

Slovenija je prepričljivo ugnala Gruzijo, Luka Dončić je na svoji drugi tekmi dosegel 34 točk in deset skokov.

Foto: FIBA

Slovenska košarkarska reprezentanca je z izjemno bojevito predstavo dobila tudi svojo drugo tekmo na svetovnem prvenstvu. Slovenci so po zmagi nad Venezuelo prepričljivo z 88:67 premagali Gruzijo in so si z dvema zmagama že zagotovili mesto med 16 najboljšimi reprezentancami sveta. Znova je blestel Luka Dončić (34 točk, 10 skokov), visoko zmago pa je nekoliko skazila poškodba Jake Blažiča, ki je zaradi bolečin v hrbtu tekmo končal predčasno. Za zdaj še ni znano, kako huda je njegova poškodba. Na drugi tekmi v skupini F so Zelenortski otoki z 81:75 premagali Venezuelo za svojo premierno zmago na SP. V ospredju je bil danes tudi obračun ZDA in Grčije, zanesljive zmage s 109:81 so se veselili Američani.

Slovenija : Gruzija slovenska košarkarska reprezentanca SP 2023 Klemen Prepelič
Sportal Velik črn madež ob pomembni zmagi: "Zelo nas skrbi" #video

SP v košarki 2023, 4. dan

Slovenska izbrana vrsta je na letošnjem svetovnem prvenstvu dosegla še svojo drugo zmago in si s tem praktično že zagotovila prvo mesto v prvem delu, ki je praktično predpogoj za uvrstitev v četrtfinale. Vloga prvega igralca srečanja je brez dvomov znova pripadla Dončiću, ki je dosegel 34 točk (13/17 prosti meti), 10 skokov in šest asistenc, a še bolj kot to je navdušila odlična ekipna predstava slovenskih košarkarjev, ki so glede na prvo tekmo naredili ogromen korak naprej v obrambi. Slovenija bo v sredo prav tako ob 13.30 igrala še z Zelenortskimi otoki, ki so danes premagali Venezuelo, v drugem delu, ki bo prav tako potekal na Japonskem, pa bodo igrali še dve tekmi proti Nemčiji, Avstraliji ali Japonski. Med osem najboljših bosta iz drugega dela v Manilo napredovali le prvi dve ekipi.

Zoran Dragić o sodelovanju z Dončićem (video: STA):

Slovenija : Gruzija 88:67

Dvorana Okinava, gledalcev 6000, sodniki: Vazquez (Portoriko), Bermudez (Mehika), Burns (ZDA).
Slovenija: Nikolić 2 (2:2), K. Prepelič 15 (4:4), Tobey 8 (2:2), Blažič 6 (4:4), Hrovat 6, Dimec (0:2), Dragić 12, B. Prepelič 3 (0:2), Glas 2, Dončić 34 (13:17).
Gruzija: Andronikašvili 2 (2:2), Mamukelašvili 21 (1:1), Jintčaradze 12 (1:1), Cincadze 5, Šermadini 4 (2:2), Sanadze 2 (2:4), Šengelia 9 (5:8), McFadden 5 (0:1), Bitadze 7.
Prosti meti: Slovenija 25:33, Gruzija 13:19.
Met za dve točki: Slovenija 15:26, Gruzija 15:29.
Met za tri točke: Slovenija 11:32 (Dončić 3, K. Prepelič 3, Hrovat 2, Dragić 2, B. Prepelič), Gruzija 8:26 (Jintčaradze 3, Mamukelašvili 2, Bitadze, McFadden, Cincadze).
Skoki: Slovenija 40 (30 + 10), Gruzija 32 (25 + 7).
Osebne napake: Slovenija 26, Gruzija 28.
Pet osebnih: Šengelia (34.), Bitadze (37.), Hrovat (40.).

Začetno vodstvo hitro skopnelo

Slovenska reprezentanca je svojo drugo tekmo na prvenstvu začela v enaki peterki kot obračun z Venezuelo, obračun so odprli Luka Dončić, Aleksej Nikolić, Zoran DragićBine Prepelič in Mike Tobey. Že prve minute so pokazale pomembnost obračuna, saj sta obe reprezentanci ostro in trdo vstopili v srečanje, a z ogromno zgrešenimi poskusi tako na eni kot na drugi strani, košarkarji so kot po tekočem traku zapravljali "zicerje" pod obema košema.

Po nekaj raztrgane igre so tako Slovenci šele po dobrih dveh minutah dosegli prvi dve točki, potem ko je bil s črte prostih metov natančen Dončić, ki je izid poravnal na 2:2, nato pa je bil z istega položaja uspešen še trikrat in Slovenijo popeljal do prvega vodstva (5:2). Slovenci so za razliko od obračuna z Venezuelo v prvih minutah prikazali veliko bolj odločno predstavo v obrambi. Spet je blestel prvi zvezdnik Dončić, ki je za Slovenijo dosegel prvih deset točk, zatem pa je odločen začetek Slovencev s protinapadom kronal še Dragić, ki je po dobrih petih minutah igre zadel za vodstvo z 12:2.

Žiga Samar na prvi tekmi z Venezuelo ni igral, tokrat pa je na igrišče stopil že v prvi četrtini. | Foto: Guliverimage Žiga Samar na prvi tekmi z Venezuelo ni igral, tokrat pa je na igrišče stopil že v prvi četrtini. Foto: Guliverimage

Že v prvi četrtini je priložnost dobil tudi Žiga Samar, ki mu selektor Sekulić na prvi tekmi ni ponudil priložnosti. Gruzija je prvi koš iz igre dosegla šele po šestih minutah igre, ko je na 4:14 znižal Tornike Šengelia, zatem pa je Gruzijcem igra le nekoliko stekla, Goga Bitazde je dve minuti pred koncem prve četrtine s trojko zaostanek slovenskih tekmecev znižal na 12:15, po trojki Alexandra Mamukelašvilija pa je Gruzija minuto pred koncem prvega dela prvič na srečanju povedla (17:16), s prednostjo točke pa se je podala tudi na prvi odmor. Pri Slovencih, ki so v prvih desetih minutah vodili tudi z 12 točkami prednosti, je Dončić v prvi četrtini dosegel 12 točk (8/11 prosti meti).

Agresivna igra trdoživih Gruzijcev, Slovenci pred polčasom znova pobegnili

Trd boj se je nadaljeval tudi v drugi četrtini, Gruzijci Slovencem z agresivno in grobo igro niso pustili dihati, ob eni izmed akcij je močan udarec v glavo prejel tudi Dončić. Za razliko od začetka tekme je Gruziji stekel tudi met z razdalje, ob tem pa tudi slovenska obramba ni bila več tako granitna kot v prvih nekaj minutah. Gledalci na Okinavi so v nadaljevanju spremljali zelo izenačen boj, nobeni izmed reprezentanc ni uspelo tehtnice nagniti na svojo stran.

Klemen Prepelič je v drugi polovici druge četrtine začel odličen slovenski niz 12:0. | Foto: FIBA Klemen Prepelič je v drugi polovici druge četrtine začel odličen slovenski niz 12:0. Foto: FIBA

A Slovenci so nato spet dodali na plin. Na polovici druge četrtine je nato zaradi ene izmed sodniških odločitev tehnično napako prejel gruzijski selektor Ilias Zouros, nakar je Klemen Prepelič zadel štiri proste mete, zatem pa ob naslednji dobri obrambi Slovenije v napadu, ki je sledil, zadel še trojko in Slovenijo popeljal do vodstva s 40:32. Nato sta svoje dodala še Tobey in Dončić, Slovenija pa je z delnim izidom 12:0 pobegnila na 45:32, na glavni odmor pa se je podala s prednostjo 45:33.

Dončić, ki je v drugi četrtini dobil malce počitka, je v prvem polčasu dosegel 19 točk (10/14 prosti meti) in pet skokov, sedem jih je dodal Klemen Prepelič, po šest pa Jaka Blažič in Tobey (pet skokov). Slovenci so bili v prvem polčasu boljši v skoku (25:18), so pa imeli slovenski košarkarji v prvem polčasu na voljo kar 26 prostih metov (20/26), Gruzijci pa le šest (4/6).

Trenutek, preden je Šengelia padel na Jako Blažiča. | Foto: FIBA Trenutek, preden je Šengelia padel na Jako Blažiča. Foto: FIBA Blažič odšepal z igrišča

V tretji del obračuna so nato znova bolje vstopili Gruzijci, ki so se z delnim rezultatom 7:0 hitro približali le na pet točk zaostanka, a sta nato za novo dvomestno prednost poskrbela Tobey in nato s svojo drugo trojko na srečanju še Dončić (50:40). Ob trdi igri je ob eni izmed obrambnih akcij hud udarec utrpel Jaka Blažič, ki je pristal na tleh, zatem pa je nanj nerodno padel Tornike Šengelia. Blažič se je nato ob krikih bolečine prijel za hrbet, nato pa ob pomoči slovenske zdravniške službe odšepal v garderobo. Blažič je imel s hrbtom ogromno težav že v prejšnji sezoni, oktobra je prestal tudi operacijo. Slovencem je kljub temu uspelo nadaljevati v visokem ritmu, slabe tri minute pred koncem tretje četrtine je trojko za vodstvo s 57:44 zadel Klemen Prepelič.

Slovenci so tudi v zaključku tretje četrtine z zbrano igro držali prednost, za piko na i je v zadnji sekundi tretjega dela poskrbel Gregor Hrovat, ki je s trojko Slovenijo popeljal v vodstvo s 63:50. Dončić je že v tretji četrtini prišel do dvojnega dvojčka (29 točk, 10 skokov), Klemen Prepelič je dodal deset točk.

Tako kot je končal tretji del, pa je razigrani Hrovat odprl tudi zadnjo četrtino in še z eno trojko Slovenijo odlepil na 66:50, zatem pa je bil s črte 6,75 uspešen še Klemen Prepelič. V končnici so Slovenci z zelo preudarno igro držali visoko prednost, zmaga pa ni bila ogrožena niti za trenutek. Slovenci so na koncu zabeležili zmago z 88:66 in se tako podpisali še pod svojo peto zmago na medsebojnih tekmah z Gruzijo, na katerih so ohranili stoodstoten izkupiček. 

Poleg Dončića je bil strelsko razpoložen Klemen Prepelič, ki je dosegel 15 točk, Dragić jih je dodal 12, Tobey pa osem (6 skokov).

Vrhunci tekme:

Premierna zmaga na SP za zadnje slovenske skupinske tekmece

Košarkarji Zelenortskih otokov so za premierno zmago na svetovnih prvenstvih premagali Venezuelo. | Foto: FIBA Košarkarji Zelenortskih otokov so za premierno zmago na svetovnih prvenstvih premagali Venezuelo. Foto: FIBA V sredo prav tako ob 13.30 Slovenijo čakajo še Zelenortski otoki.

Ti so danes poskrbeli za manjše presenečenje. Še pred slovensko-gruzijskim obračunom so za premierno zmago na svetovnih prvenstvih premagali favorizirane Venezuelce. Že v prvi četrtini so povedli za deset točk, a se je južnoameriška reprezentanca vrnila, v izenačenem zaključku pa so bili bolj zbrani debitanti na prvenstvih. Točkovni voz Zelenortskih otokov je vlekel trojček Betinho Gomes (22)-Will Tavares (20)-Ivan Almeida (18), Realov Edy Tavares je vpisal 14 skokov.

Američani so se znesli nad Grki

V ospredju je bil danes tudi derbi skupine C med Grčijo in reprezentanco ZDA. Grška zasedba, ki je na letošnjem SP zaradi poškodb in odpovedi pošteno okleščena, kot zadnji je tik pred prvenstvom odpadel še Konstantinos Mitoglou, ni bila kos favoriziranim Američanom. Ti so že ob polčasu vodili s 50:37, do konca pa je njihova prednost le še naraščala. Na koncu so slavili s kar 109:82, zbrali so tudi petnajst skokov več od nasprotnika (40:25).

Austin Reaves je dosegel 15 točk. | Foto: Guliverimage Austin Reaves je dosegel 15 točk. Foto: Guliverimage

V ameriški zasedbi, ki si je z drugo zmago že zagotovila prvo mesto v skupini C, je bil s 15 točkami tokrat najbolj razpoložen Austin Reaves, Jalen Brunson in Anthony Edwards pa sa dodala po 13 točk, med strelce pa se je na koncu vpisalo prav vseh dvanajst ameriških košarkarjev. Pri poražencih je Georgios Papagiannis dosegel 17 točk.

Srbi in Španci suvereni

Srbi so z rutinsko predstavo ugnali Portoriko s 94:77, najboljša strelca pa sta bila Bogdan Bogdanović in Nikola Jović, ki sta dosegla po 17 točk. Še drugič so v skupini B izgubili Kitajci. Po pričakovanem porazu s Srbi jih je nadigral še Južni Sudan (89:69).

Branilka naslova Španija je po Slonokoščeni obali na kolena položila še Brazilijo. Za zmago s 96:78 sta največ točk prispevala Santiago Aldama (15) in Willy Hernangomez (14)

Lestvice:

Preberite še:

Francija SP 2023 Nicolas Batum
Sportal Francoz po senzacionalnem slovesu ni skrival jeze: Presneto vseeno mi je
Saša Dončić
Sportal Koliko Dončićev je na Okinavi? "Več kot v Stožicah."
slovenska košarkarska reprezentanca Slovenija : Venezuela SP 2023 Luka Dončić
Sportal Dončić po prigarani zmagi izpostavil pomembno stvar #video

 

 

Ne spreglejte