Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 9. 2023,
16.20

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

Natisni članek

Bogdan Bogdanović Mikael Bridges italijanska košarkarska reprezentanca ameriška košarkarska reprezentanca Slovenska košarkarska reprezentanca svetovno prvenstvo v košarki SP 2023

Sreda, 6. 9. 2023, 16.20

7 mesecev, 3 tedne

SP V KOŠARKI 2023, četrtfinale

Konec sanj o medalji, Dončić izključen!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53
Luka Dončić | Kapetan Luka Dončić je moral s soigralci priznati poraz. V zadnji četrtini je bil z dvema tehničnima napakama izkjučen. | Foto FIBA

Kapetan Luka Dončić je moral s soigralci priznati poraz. V zadnji četrtini je bil z dvema tehničnima napakama izkjučen.

Foto: FIBA

Boja slovenske košarkarske reprezentance za medalje je konec. V četrtfinalu so morali naši košarkarji z 89:100 priznati premoč favoriziranim Kanadčanom. Prvi zvezdnik prvenstva Luka Dončić je zaradi dveh tehničnih napak moral celo predčasno končati obračun. S porazom je prav tako postalo jasno, da se je naši izbrani vrsti izmuznila neposredna vozovnica za olimpijske igre v Parizu prihodnje leto, na katere se bo lahko uvrstila prek kvalifikacij, ki bodo julija prihodnje leto. Zdaj jo na prvenstvu čakata boja za razvrstitev od 5. do 8. mesta. Kanadčani se bodo v polfinalu pomerili s Srbijo, ki je v torek nadigrala Litvo (87:68) – zadnje omenjena bo v četrtek ob 14.30 naslednji tekmec Slovenije. V drugem polfinalu se bodo Američani, ki so v četrtfinalu pomendrali Italijane (100:63), pomerili z Nemci, ki so danes v dramatičnem srečanju kljub katastrofalnemu metu Dennisa Schröderja (4/26) premagali Latvijce z 81:79.

SP v košarki 2023, četrtfinale

Izenačena prva četrtina

Zelo izenačeno se je začel obračun med Slovenijo in Kanado. Za slovensko reprezentanco je bilo spodbudno, da se je po težavah s hrbtom, potem ko je prejel udarec na tekmi z Gruzijo, vrnil Jaka Blažič. Jasno je bilo, da bodo Kanadčani tesno dihali za ovratnik slovenskemu zvezdniku Luki Dončiću. Dillon Brooks je bil sprva zadolžen, da ga je pokrival.

Največ preglavic naši izbrani vrsti je povzročal prvi strelec Kanade Shai Gilgeous-Alexander, ki je bil sredi četrtine pri osmih točkah – na koncu je bil z 31 točkami, desetimi skoki in štirimi asistencami najboljši posameznik. Dobrodošlo je bilo, da je slovenskim košarkarjem šel zelo dobro met z razdalje. Pet od prvih šestih poizkusov so zadeli in vodili pri 18:16 – takrat je bil uspešen Klemen Prepelič.

Jaka Blažič Bine Prepelič | Foto: FIBA Foto: FIBA

V razprodani dvorani v Manili je bilo moč slišati tudi slovenske navijače, ki so pripotovali na ta konec sveta. A so imeli prav tako podporo domačinov, ki so navdušeni nad Dončićem in so bili v dvorani z njegovimi dresi.

Ne glede na izenačenost ekip v prvi četrti je Kanadčanom povsem ob koncu te uspelo priti na štiri točke razlike (26:22), a je nato Aleksej Nikolić že v naslednjem napadu s prodorom znižal na 24:26.

Kar dvakrat so na začetku druge četrtine Kanadčani pobegnili na štiri točke prednosti, a je obakrat Prepelič s trojkama poskrbel, da je Slovenija držala priključek. Ko je novo, že osmo, zadel Nikolić, je Slovenija po dolgem času pri 35:34 spet vodila. Ni minilo dolgo, ko je sledila nova trojka, tokrat v režiji Jakoba Čebaška. In ko je svoje dodal še Luka, je Slovenija vodila s 40:36.

Luka Dončić | Foto: FIBA Foto: FIBA

Veliko udarcev je prejel slovenski zvezdnik in veliko tudi negodoval pri sodnikih, ki so mu v enem od prigovarjanj prisodili tehnično napako. Kanada je to znala izkoristiti in hitro naredila delni izid 8:0 ter vodila s 44:40. Selektor Aleksander Sekulić je odreagiral z minuto odmora, po kateri so se glave naših košarkarjev umirile, Luka pa je s trojko in neverjetnim metom za dve točki spet popeljal Slovenijo do prednosti pri 46:45.

Neizprosen boj za vsako žogo smo spremljali. Čeprav je bil rezultat visok, sta obe ekipi igrali čvrsto obrambo. Navijači, ki so pozdravili vsak koš slovenske reprezentance, so imeli kaj za videti. Med njimi je bilo veliko znanih obrazov. V Manilo je tudi prišel Peter Vilfan, ki je leta 1978 prav tu osvojil zlato medaljo z jugoslovansko reprezentanco. Obet pred drugim polčasom je bil dober, saj sta bili reprezentanci poravnani pri 50:50. Najboljša posameznika po prvih 20 minutah sta bila Dončić (17 točk, tri asistence, dva skoka) na slovenski in Gilgeous-Alexander (13 točk, dve asistenci) na kanadski strani.

Kanadski juriš

Ko so slovenski košarkarji odhajali v garderobo na krajši oddih, je bilo videti, da so izjemno motivirani. Temu primerno so prikorakali na parket in začeli tretjo četrtino v velikem slogu ter povedli z 52:50. Nato je sledilo kriznih pet minut, v katerih so Kanadčani z delnim izidom 11:0 pobegnili na plus 9 (61:52). Zoran Dragić je prekinil težke trenutke in s trojko za kratek čas vnesel mir v slovensko reprezentanco.

Klemen Prepelič | Foto: FIBA Foto: FIBA

Kanadski juriš se je nadaljeval. Kmalu je bilo že deset točk naskoka, ko je Gilgeous-Alexander zadel dva prosta meta za 65:55. Met slovenske reprezentance se je zaustavil. Če je bilo v prvem polčasu sanjsko, v drugem ni šlo. Kanadčani so potrpežljivo igrali svojo igro in prek prvega zvezdnika polnili koš Slovenije. Sredi tretje četrtine je bilo že +14 (69:55).

Slovenski žarek upanja

Sledila je kanonada trojk na obeh straneh. Na slovenski sta jo zadela Dončić in Gregor Hrovat, na drugi je blestel Gilgeous-Alexander, ki je bil že pri 22 točkah, Kanada pa je vodila s 77:61. Košarkarji iz severnoameriške reprezentance so veliko stali na črti za proste mete, kar je jezilo slovensko vrsto, ki se velikokrat ni strinjala s sodniškimi odločitvami. Podatek, da so jih do konca tretje četrtine metali 19, pove veliko – res pa je, da so bili tudi izjemno natančni, saj so zgrešili le enega. Slovenija jih je imela na drugi strani na voljo vsega devet.

Luka Dončić | Foto: FIBA Foto: FIBA

Ko je že kazalo, da bi slovenski košarkarji lahko naredili kakšen delni izid, so Kanadčani vselej odgovorili na pravi način in še naprej dodobra polnili slovenski koš. Še dobro, da je bil razpoložen Dončić, ki je v zaključku tretje četrtine s četrto trojko in 25. točko približal Slovenijo na -11 pri 69:80, nato pa je Prepelič z zadetima prostima metoma še nekoliko bolj zmanjšal zaostanek (71:80).

"Defence, defence (obramba, obramba, op. a.)," so se drli navijači v dvorani in dali vedeti, da so na slovenski strani. Prav s čvrstim pristopom so onemogočili tekmecu, da ni odšel v zadnjo četrtino z večjim naskokom.

Zazvonil alarm, Dončić in Brooks nato izključena

Kanadčani se niso pustili zmesti in še naprej igrali z mirnimi glavami, čekar ne moremo reči za slovenske košarkarje, ki so velikokrat negodovali sodniškim odločitvam, kar je ponavadi slab znak. In sodniki to tudi hitreje kaznujejo. Novo tehnično je tako prejel Hrovat, ki ga Sekulić nemudoma posadil na klop. Tri minute po vstopu v sklepni del tekme so imeli nasprotniki spet otipljivo prednost pri 92:76.

Luka Dončić je bil zaradi druge tehnične napake izključen. | Foto: FIBA Luka Dončić je bil zaradi druge tehnične napake izključen. Foto: FIBA

Zazvonil je alarm, saj je bila prednost ogromna. Sekulić je odreagiral z novo minuto odmora. Dobrodošlo je bilo, da je bil Dillon Brooks zaradi druge tehnične napake izključen. A ni minila niti minuta, ko je zaradi ugovarjanja prejel drugo tehnično napako še Dončić, ki je moral prav tako predčasno pod prho – 26 točk, pet asistenc in štiri skoke. Glave slovenskih košarkarjev so bile vroče, vse več pa je bilo prigovarjanj sodniški trojki.

Navkljub odsotnosti prvega zvezdnika je Slovencem uspelo narediti delni izid 6:0 in se približali na enajst točk zaostanka (83:94), s tem pa slabih pet minut pred koncem prisili selektorja Jordija Fernandeza, da je poklical svoje igralce na krajši posvet. Hrovat je nato zadel še drugič zapored za 85:94, a žal že v naslednji obrambi prejel peto osebno napako.

Oba prosta meta so Kanadčani zgrešili pri vodstvu s 94:85, Slovenci so imeli dvakrat priložnost, da se še približajo, vendar žoga ni in ni hotela skozi obroč. Nato je na drugi strani ob osebni napaki Dragića s pomočjo boginje Fortune zadel Gilgeous-Alexander, a k sreči zgrešil dodatni prosti met, zato je ostalo 96:85. Prav zadnji je bil tisti, ki je držal niti v svojih rokah. Boril se je, skakal v napadu in izsilil nov prekršek slovenskih košarkarjev. Tokrat je bil pri izvajanju prostih metov natančnejši in Kanada je spet vodila z varnih +13 (98:85).

V zaključku so Kanadčani uspeli držati Slovence na varni razdalji in se z rezultatom 100:89 uvrstili v polfinale, v katerem se bodo pomerili s Srbi. Slovenci bodo že jutri ob 14.30 igrali proti Litvi v razvrstitvi od 5. do 8. mesta.

Donke navijači
Sportal Noro! Dončić "preplavil" Manilo. #foto

Bertans zgrešil trojko za zmago, Schröder metal katastrofalnih 4/26

Veselje Moritza Wagnerja, ki je k zmagi Nemčije prispeval 12 točk. | Foto: Reuters Veselje Moritza Wagnerja, ki je k zmagi Nemčije prispeval 12 točk. Foto: Reuters Današnji košarkarski dan se je začel z razburljivim srečanjem med Nemčijo in Latvijo. Sprva je v Manili bolje kazalo košarkarjem iz baltske države, ki so na krilih trojk Davisa Bertansa povedli s 13:3. Nemci so podobno kot na srečanju s Slovenijo slabše vstopili v dvoboj, a nato pokazali boljši obraz, do konca uvodne četrtine znižali zaostanek na –3 (13:16), v nadaljevanju pa prevzeli vodstvo, ki pa ni bilo izdatno. Na počitek med polčasoma so odšli s tesno prednostjo (36:34).

Po tretji četrtini je prednost Nemčije, za katero je za razliko od dvoboja s Slovenijo nastopil tudi "povratnik" Franz Wagner in se izkazal (16 točk in 8 skokov), zrasla še za točko (62:59). Bila bi še večja, če bi imel natančnejšo roko Dennis Schröder. Najboljši nemški reprezentant je zgrešil uvodnih 12 metov, do konca tretje četrtine pa iz igre zadel le dva od 17 metov! Zgrešil je vseh sedem trojk, roka pa se mu je večkrat zatresla tudi v zadnjem delu dvoboja. Nemci so že pobegnili na 12 točk razlike, še tri minute pred koncem imeli +10 (79:69), a se žilavi Latvijci niso predali in so se približali na 77:79. Sledila je infarktna končnica, v kateri je Schröder sedem sekund pred koncem pri vodstvu Nemcev z 81:79 zgrešil iz igre, s tem pa se je Latviji ponudila možnost za zmago.

Nemci so zmagali kljub neverjetno skromnem metu iz igre Dennisa Schröderja, ki je dosegel devet točk, a iz igre zadel le 4 od 26 metov! Trojke je metal 0/8, statistiki pa dodal štiri asistence, a tudi štiri izgubljene žoge. | Foto: Reuters Nemci so zmagali kljub neverjetno skromnem metu iz igre Dennisa Schröderja, ki je dosegel devet točk, a iz igre zadel le 4 od 26 metov! Trojke je metal 0/8, statistiki pa dodal štiri asistence, a tudi štiri izgubljene žoge. Foto: Reuters

Odgovornost je prevzel Davis Bertans, ki je do takrat zadel šest od 12 metov za tri točke. Trinajsti, metal je iz velike razdalje, se je izkazal za nesrečnega. Zgrešil je, tako da je ostalo pri 81:79, Nemci pa so si kljub katastrofalnem metu Schröderja, ki je iz igre zadel le štiri izmed 26 metov, le zagotovili polfinale. In se močno približali tudi nastopu na OI v Parizu. Pri Nemcih sta dala največ točk Franz Wagner (16) in Andreas Obst (13), pri poražencih pa sta izstopala Arturs Žagars (24) in Bertans (20).

Luka Dončić
Sportal Norija na Filipinih: Slovenija in Dončić poskrbela za pravo evforijo

Izbranci Aleksandra Sekulića se bodo danes ob 14.30 pomerili s Kanado, ki ima v svojih vrstah odlične posameznike iz lige NBA, a so Brazilci pokazali, kako se jih lahko spravi na kolena. Tudi Slovenija je morala v dozdajšnjem poteku prvenstva premoč priznati le eni reprezentanci. Povsem za konec drugega dela je bila močnejša Nemčija, za današnji obračun pa v našem taboru poudarjajo, da bomo spet videli pravi obraz naših košarkarjev. Dobrodošla novica je, da se vrača Jaka Blažič, ki je imel po udarcu v hrbet težave in izpustil dve tekmi, za danes pa bo stisnil zobe.

Dvorana v Manili je razprodana in tako je bilo že nekaj dni. Luka Dončić je tisti, ki je med ljubitelji košarke sprožil evforijo tako v Okinavi kakor tudi v Manili. Ljubitelji košarke želijo na delu videti enega najboljših košarkarjev na svetu, zato si vsi želijo, da bi danes Luka skupaj s soigralci preskočil Kanadčane ter tako nadaljeval pot proti morebitni medalji.

Peter Vilfan
Sportal Legendarni Slovenec se je vrnil na mesto, kjer se je pisala zgodovina

Na Filipine je prišel tudi Peter Vilfan. Legendarni slovenski košarkar ima prav posebne spomine na to državo, v kateri je 14. oktobra 1978 z reprezentanco Jugoslavije dvignil pokal za svetovni naslov.

Slovenski košarkarji bodo četrtfinalni obračun odigrali v sredo, ko se bodo pomerili s Kanadčani. | Foto: FIBA Slovenski košarkarji bodo četrtfinalni obračun odigrali v sredo, ko se bodo pomerili s Kanadčani. Foto: FIBA

Litva kos Srbiji samo v prvi četrtini

Četrtfinalni obračuni so se začeli z dvobojem med Srbijo in Litvo, ki sta v zadnjih tednih v Aziji prikazali odlične igre. Litovci so razorožili celo Američane, nato pa naleteli na previsok zid. Srbija, čeprav na tekmovanju nastopa brez najboljšega igralca Nikole Jokića, je bila prepričljivo boljša in zmagala s 87:68.

Bogdan Bogdanović je dosegel 21 točk, njegov met iz igre pa vrhunski 9/13. | Foto: Guliverimage Bogdan Bogdanović je dosegel 21 točk, njegov met iz igre pa vrhunski 9/13. Foto: Guliverimage Če je po prvi četrtini še bolje kazalo Litvi, ki je vodila s 25:24, pa so Srbi nato na krilih izjemno natančnega Bogdana Bogdanovića še do konca prvega polčasa ušli na dvomestno prednost. V drugem polčasu so srbski košarkarji le še višali prednost, Litva, ki na tem prvenstvu tudi pogreša najboljšega igralca (Domantas Sabonis), je bila nemočna, zaostajala je že krepko nad 20 točk, na koncu pa je bilo +19 (87:68). V srbski zasedbi sta v napadu blestela Bogdanović (21 točk – met iz igre 9/13) in Filip Petrušev (17), ki je zadel vse tri mete za tri točke, pri poražencih, ki so v drugi četrtini dosegli zgolj 13 točk, pa je največ točk dosegel Tadas Sedekerskis (14).

"To je moštvena zmaga, dosegli pa smo jo proti ekipi, ki tudi igra zelo moštveno košarko. Zaradi takšnega nasprotnika smo bili še bolj motivirani, z našo energijo in obrambo pa smo jim preprečili njihovo igro. Na takšen način moramo igrati in za to si prizadevamo na vsaki tekmi. A osnova za to je obramba," je bil zadovoljen selektor Svetislav Pešić.

Američani nadigrali Italijane

Četrtfinale med ZDA in Italijo je bil odločen že ob polčasu. | Foto: Reuters Četrtfinale med ZDA in Italijo je bil odločen že ob polčasu. Foto: Reuters V drugem četrtfinalnem dvoboju svetovnega košarkarskega prvenstva je bil favorit več kot jasen – ZDA. In Američani, ki jih vodita priznana NBA-trenerja Steve Kerr in Erik Spoelsta, so vlogo upravičili že v prvem polčasu. Dobili so ga s 46:24. Ja, Italijani so v 20 minutah dosegli samo 24 točk oziroma so iz igre zadeli samo devet od 37 metov (trojke dve od 19). Medtem je bil v dresu ZDA s 14 točkami najbolj vroč Mikael Bridges

Drugi polčas je bil kot kakšna ekshibicijska tekma. Obrambe ni bilo več. Rezultat tretje četrtine tako 37:20. V zadnji četrtini je selektor ZDA premešal postavo in Italija jo je celo dobila (19:17). Končni izid v Manili pa 100:63 za ZDA, pa ima ta po mnenju nekaterih na turnirju celo svojo F reprezentanco. 

Enajst košarkarjev ZDA se je vpisalo na seznam strelcev, s 24 točkami je bil najboljši Mikal Bridges, nekdanji član Phoenix Suns, ki bo v novi sezoni lige NBA igral za Brooklyn Nets. Dvomestna pa sta bila še Tyrese Haliburton z 18 točkami (šest trojk od osmih metov) in Austin Reaves z 12. Slednji si je za polfinalnega nasprotnika zaželel Nemčijo, v minuli sezoni je bil namreč soigralec Dennisa Schröderja. Pri Italijanih je bil v napadu razpoložen le Simone Fontecchio (18 točk, 46-odstoten met iz igre).

"To je bila naša najboljša obramba doslej na tekmovanju. In to je način, da dobimo še dve tekmi. Na poraz se vedno skušamo odzvati s kolektivno predstavo, tekmovalnost pa gre z roko v roki z igro s takšno energijo in močjo," je bil s predstavo svoje ekipe zadovoljen Kerr.

Izločilni boji svetovnega prvenstva:

Četrtfinale (Manila):

Torek, 5. september
Litva : Srbija 68:87 (Č2)
ZDA : Italija 100:63 (Č1)

Sreda, 6. september
Nemčija : Latvija 81:79 (Č3)
14.30, Kanada - Slovenija (Č4)

Polfinale (Manila):

Petek, 8. september:
(P1): ZDA - Nemčija (Č3)
(P2): Srbija - zmagovalci (Č4)

Za tretje mesto (Manila):
Nedelja, 10. september:
10.30 poraženci (P1) - poraženci (P2)

Finale (Manila):
Nedelja, 10. september:
14.40 zmagovalci (P1) - zmagovalci (P2)

Manila, trening slovenske košarkarske reprezentance
Sportal Dončić in druščina že trenirali v Manili: Čaka nas razburljiv zaključek SP
slovenska košarkarska reprezentanca Slovenija : Avstralija SP 2023 Luka Dončić
Sportal Zapleteno
 
Ne spreglejte