Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 6. 2024,
20.08

Osveženo pred

2 dneva, 14 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,06

Natisni članek

Vlatko Čančar Vlatko Čančar Edo Murić Zoran Dragić Matej Erjavec Aleksander Sekulić Dallas Mavericks Liga NBA Slovenska košarkarska reprezentanca Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 25. 6. 2024, 20.08

2 dneva, 14 ur

Druga pripravljalna tekma z Litvo

Luka Dončić s klopi pospremil napeto tekmo in tesno zmago Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,06
Košarka: Slovenija - Litva, prijateljska Josh Nebo | Slovenci so v Stožicah s 70:68 premagali Litvo. | Foto www.alesfevzer.com

Slovenci so v Stožicah s 70:68 premagali Litvo.

Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski košarkarji so danes odigrali še drugo pripravljalno tekmo na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre, ki se bo prihodnji teden začel v Pireju. Slovenci so se v Stožicah pomerili z izbrano vrsto Litve in jo premagali s 70:68. Napeto tekmo je s klopi spremljal tudi Luka Dončić, ki se je v ponedeljek pridružil izbrani vrsti, a danes še ni pomagal reprezentančnim soigralcem.

Luka Dončić slovenska reprezentanca
Sportal Luka Dončić se je pridružil reprezentanci in že treniral #video

Pripravljalne tekme:

Glede na to, da je Luka Dončić še pred enim tednom igral v finalu lige NBA, se gledalcem v Stožicah danes še ni predstavil v polni športni opremi, je pa kljub temu v Stožicah prejel ogromen aplavz in je napeto tekmo spremljal s prvih vrst. Skoraj zagotovo pa ga boste lahko v Ljubljani videli v petek, ko se bo Slovenija v Stožicah pomerila še z Brazilijo.

Slovenija je drugo tekmo proti Litvi začela v postavi Aleksej Nikolić, Gregor Hrovat, Zoran Dragić, Vlatko Čančar in Josh Nebo, ki je v ponedeljek tudi uradno postal član milanske Olimpie. Že po dveh sekundah igre je prvi koš za Slovenijo dosegel Hrovat. Za razliko od tekme v Vilni, ko sta pri Litvi manjka glavna zvezdnika Jonas Valančiunas in Domantas Sabonis, je Litva v Stožicah nastopila močnejša za zvezdnika Sacramenta, ki je tudi dosegel prvi dve točki za goste.

Luka Dončić se je v ponedeljek pridružil izbrani vrsti. | Foto: www.alesfevzer.com Luka Dončić se je v ponedeljek pridružil izbrani vrsti. Foto: www.alesfevzer.com

V nadaljevanju sta bili ekipi precej izenačeni, tako kot na prvi tekmi ni manjkalo zgrešenih metov, slabi dve minuti pred koncem prve četrtine je za vodstvo z 12:8 zabil Miha Cerkvenik, a je nato na drugi strani z dvema košema odgovoril Donatas Motiejunas, z izenačenjem pa se je končala tudi prva četrtina (15:15).

Tudi uvod v drugo četrtino ni prinesel sprememb, ekipi sta se izmenjevali pri doseganju košev oziroma bolj pri zapravljanju napadov, o čemer priča tudi število doseženih točk na obeh straneh. Tik pred koncem prvega polčasa je za 32:30 iz protinapada zabil Leon Stergar. V prvem polčasu je z devetimi točkami v slovenski izbrani vrsti prednjačil Klemen Prepelič.

Litovci v zaključku tretje četrtine do majhne prednosti

S petimi točkami je tretjo četrtino za Slovenijo odprl Nebo, a so Litovci vztrajno odgovarjali, izid pa je bil večino časa poravnan. Pri izenačenju na 39:39 so Litovci v drugem delu tretje četrtine odgovorili z osmimi zaporednimi točkami. Dobro minuto pred koncem tretje četrtine je za 47:39 za tri zadel Arnas Butkevičius. Zatem je koš in dodatni prosti met unovčil Mike Tobey, ki je postavil tudi izid pred zadnjo četrtino (42:47).

Slabih osem minut pred koncem je za 50:50 polaganje unovčil Stergar, od rezultata 52:53, pa so Litovcu znova odgovorili s šestimi zaporednimi točkami in 5:21 pred koncem pobegnili na 59:52. A po že videnem scenariju so Slovenci še enkrat več odgovorili, dobre tri minute in pol pred koncem je Nebo zabil za le točko zaostanka (60:61).

S koši Gregorja Hrovata, Vlatka Čančarja in Klemna Prepeliča so domači nato držali izenačen izid, v zaključku tekme pa je Aleksej Nikolić zadel ključno trojko za 68:64. Klemen Prepelič pa je dodal dve točki iz polaganja za končni rezultat 70:68.

Prepelič je bil s 15 točkami najboljši strelec tekme, k zmagi Slovenije so jih Josh Nebo, Aleksej Nikolić in Gregor Hrovat dodali vsak po devet.

Slovenija : Litva 70:68 (15:15, 32:30, 42:47)

Dvorana Stožice, gledalcev 8500, sodniki: Petek, Zupančič, Španić (vsi Slovenija).

Slovenija: Nikolić 9 (2:2), K. Prepelič 15 (7:9), Murić 2, Nebo 2 (1:9), Tobey 3 (1:1), Hrovat 9 (4:4), Cerkvenik 8 (1:1), Ščuka 5 (2:2), Dimec 1 (1:2), Dragić 2 (2:6), Čančar 3, Stergar 4.

Litva: Sedekerskis 4, Tubelis 5, Sabonis 9 (1:2), Jokubaitis 6, Kuzminskas 2, Motiejunas 9 (5:8), Grigonis 7 (2:2), Lekavičius 13 (1:1), Butkevičius 5 (2:2), Sirvydis 6 (4:5), Ulanovas 2.

Prosti meti: Slovenija 21:29, Litva 21:29.
Met za tri točke: Slovenija 5:27 (Nikolić, Hrovat, Cerkvenik, Ščuka, Čančar), Litva 5:22 (Lekavičius 2, Butkevičius, Tubelis).
Osebne napake: Slovenija 25, Litva 30.
Pet osebnih: /.

STA

Dogajanje v Stožicah, foto: www.alesfevezer.com:

Fotogalerija
1
 / 49

Matej Erjavec o prihodu Luke Dončića:

Selektor Aleksander Sekulić ima trenutno na seznamu 15 košarkarjev, med njimi dva naturalizirana, Mika Tobeyja in Josha Neboja, dvanajsterico za olimpijski kvalifikacijski turnir pa bo predstavil tik pred odhodom v Pirej.

Seznam reprezentance:

Miha Cerkvenik, Vlatko Čančar, Žiga Dimec, Luka Dončić (proti Litvi ni bil v Kadru), Zoran Dragić, Gregor Hrovat, Edo Murić, Josh Nebo, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič, Leon Stergar, Luka Ščuka, Jan Špan in Mike Tobey.

Josh Nebo
Sportal Slovenci na prvem testu ob debiju Josha Neba ostali praznih rok
Grčija Kostas Sloukas
Sportal Kostas Sloukas ne bo igral na olimpijskih kvalifikacijah
Josh Nebo
Sportal Zoran Dragić: Pomembno je, kako se bomo povezali na igrišču
Luka Dončić
Sportal Fantastična novica: Luka Dončić je že v Sloveniji #video
Vlatko Čančar
Sportal Čančar brez strahu: Nisem zaman toliko treniral
Aleksander Sekulić
Sportal Luka Dončić ni edina selektorjeva neznanka
Ne spreglejte