Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
18. 6. 2024,
19.50

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,99

Natisni članek

Natisni članek

Mike Tobey Pariz 2024 Pariz 2024 olimpijske igre Luka Ščuka Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Edo Murić Vlatko Čančar Vlatko Čančar Aleksander Sekulić Slovenska košarkarska reprezentanca

Torek, 18. 6. 2024, 19.50

3 mesece, 1 teden

Drugi teden priprav košarkarske reprezentance

Luka Dončić ni edina selektorjeva neznanka

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,99
Aleksander Sekulić | Aleksander Sekulić se sooča še s štirimi neznankami v pripravah na olimpijske kvalifikacije. | Foto Jure Makovec/STA

Aleksander Sekulić se sooča še s štirimi neznankami v pripravah na olimpijske kvalifikacije.

Foto: Jure Makovec/STA

Še dva tedna sta do prve kvalifikacijske tekme slovenske košarkarske reprezentance za olimpijske igre v Parizu. Selektor Aleksander Sekulić ta teden trinajsterico vodi na treningih v Tivoliju in si želi čim prej razjasniti štiri preostale neznanke: ali se bo ekipi pridružil Luka Dončić, ali sta Vlatko Čančar in Edo Murić po izpuiščeni klubski sezoni pripravljena na tekme in ali bodo naturalizirali novega tujca. 

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić bo odločitev o udeležbi na kvalifikacijah za olimpijske igre sporočil čez dva dni

Luka Dončić bo odločitev predvidoma sporočil v sredo pozno zvečer po srednjeevropskem času. | Foto: Reuters Luka Dončić bo odločitev predvidoma sporočil v sredo pozno zvečer po srednjeevropskem času. Foto: Reuters Slovenska košarkarska reprezentanca drugi teden priprav na olimpijske kvalifikacije opravlja v Ljubljani. V Tivoliju se je po Edu Muriću ekipnim treningom priključil še Vlatko Čančar, ki zatrjuje, da je že stoodstoten. Oba sta zaradi poškodbe izpustila celotno klubsko sezono. Selektor Aleksander Sekulić ima na voljo 13 košarkarjev (zaradi poškodbe stopala je priprave zapustil Tibor Mirtić), še vedno pa se nadeja prihoda prvega zvezdnika Luke Dončića, ki je v torek s porazom v finalu lige NBA sklenil sezono, a precej načet s poškodbami gležnja in kolena. Ko smo 12 ur po koncu tekme v Bostonu obiskali trening reprezentance, Sekulić še ni imel informacij o Lukovih poškodbah in njegovem prihodu ali morebitni odpovedi. "Mislim, da se Luka še ni zbudil. O njegovem prihodu še ne moremo govoriti," je bil o Dončiću, ki je v finalu stiskal zobe, redkobeseden Sekulić. "Odločitev tako Luke kot vsakega drugega reprezentanta moramo razumeti. Ne vemo, v kakšnem zdravstvenem stanju je. On ni nikoli rekel, da ne bo igral za reprezentanco. Je pa odvisno od tega, kakšen je njegov zdravstveni karton."

Čančar nam je dejal, da bodo popolnoma razumeli, če Dončić zaradi slabega zdravstvenega stanja odpove tokratni nastop za Slovenijo. "Nikomur ne moremo zameriti, če ne pride v reprezentanco, še posebej po taki sezoni, kot jo je imel Luka. Če Luka potrebuje počitek, naj si ga vzame." Košarkar Dallas Mavericksov je bil po ponedeljkovi tekmi na to temo redkobeseden: "Nočem govoriti, kaj sledi. Sprejeti moram nekaj odločitev. Malo se moram pozdraviti. Čez dva dni imamo spet intervjuje, vam bom takrat dal odgovor." Luka Ščuka pa je z žarom v očeh govoril, da si želi na treningih pokrivati Dončića, da vidi, če je košarka res lahko tako enostavna, kot jo kaže Luka.

V reprezentanci je trenutno teh trinajst igralcev: Miha Cerkvenik, Žiga Dimec, Zoran Dragić, Gregor Hrovat, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič, Leon Stergar, Mike Tobey, Vlatko Čančar, Jan Špan in Luka Ščuka.

"Onadva sta največji neznanki"

Edo Murić in Vlatko Čančar na torkovem treningu v hali Tivoli. | Foto: STA Edo Murić in Vlatko Čančar na torkovem treningu v hali Tivoli. Foto: STA

Vlatko Čančar z ekipo ni treniral celotno sezono. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Vlatko Čančar z ekipo ni treniral celotno sezono. Foto: Vid Ponikvar/Sportida "Imamo neke obrise igre. So stvari, kjer vidim napredek. Sem pozitivno presenečen nad Murićem, glede na to, da je izpustil celotno leto. Tudi mladi fantje imajo veliko motiva, želje in so osvežitev," je prvi teden priprav komentiral selektor, ki mora v treh tednih najti formulo, da bodo do kvalifikacij v najboljši možni verziji. To je izziv tudi zato, ker se dva pomembna člana vračata po poškodbi, še en veteran Jaka Blažič pa se je zaradi zdravstvenih težav odpovedal nastopu. "Za Čančarja bomo zdaj videli, kako bo funkcioniral na parketu. Sta pa oba z Murićem fizično dobro pripravljena. Drugo so pa tekme in ta ritem, ki ga morata ujeti na igrišču." Zato so pred njimi tri pripravljalne tekme, v nedeljo prva v Litvi in nato 25. ter 28. junija doma proti Litvi in Braziliji. "Te bodo pokazatelj, v kakšen stanju smo. Zagotovo bomo pozorni na Čančarja in Murića, kako napredujeta, kako se bosta odzvala na tekme, ki bodo prve po zelo dolgem času."

Tudi Edo Murić je zaradi poškodbe izpustil skoraj celotno klubsko sezono. | Foto: Matej Povše/Sportida Tudi Edo Murić je zaradi poškodbe izpustil skoraj celotno klubsko sezono. Foto: Matej Povše/Sportida V kvalifikacijah in na olimpijskih igrah lahko nastopi 12 košarkarjev, zdaj jih ima Sekulić na treningih 13. Če pride še Dončić, jih bo imel 14. Časovnice, kdaj bo še koga prečrtal ni. "Veliko je odvisno od tega, kako se bosta v prvi vrsti odzvala Čančar in Murić. Onadva sta največji neznanki. Zato imamo tudi na njunih položajih največ igralcev. Da bomo lahko reagirali, če bomo ocenili, da ne bosta mogla pomagati. Čeprav sem zelo pozitiven, da bosta lahko. Tudi onadva sta pokazala, da bomo lahko računali nanju. Moramo pa biti previdni." Čeprav z ekipo trenira Mike Tobey, naj bi bila v igri še vedno tudi naturalizacija novega tujca. Še ena neznanka več za strokovni štab, ki mora že zdaj postavljati taktiko, akcije. "Zagotovo negotovost obstaja. In ko ta je, moramo malo razmišljati vnaprej. A v tem trenutku smo rekli, da se bomo ukvarjali s tistimi igralci, ki so na voljo, ki so tu. Če bodo spremembe, se bomo pa tudi prilagodili."

So pa vse to igralci, Murić, Čančar, Dončić in že odpadli Blažič, ki so za Slovenijo pomembni tudi zunaj parketa. So ključni za kemijo v ekipi. In to so tudi fantje, ki so pripravljeni iti preko sebe. Dončić je to dokazoval tudi v finalu lige NBA. "Luka je tisti, ki pokaže, da je pripaden slovenskemu dresu. Vedno išče način, da se pridruži reprezentanci. In to potegne za sabo še druge. In se vsi skupaj s še večjo vnemo pridružijo reprezentanci, dajo svoj maksimum ali pa gredo celo preko svojih sposobnosti. To so že velikokrat pokazali."

Luka Dončić
Sportal Črni oblaki so se zgrnili nad Luko Dončića in Dallas Mavericks
Aleksander Sekulić Luka Dončić Slovenija : Venezuela
Sportal Aleksander Sekulić o statusu Luke Dončića #video
slovenska košarkarska reprezentanca Slovenija : Avstralija SP 2023 Mike Tobey Luka Dončić
Sportal Težko obdobje slovenskega reprezentanta
Klemen Prepelič
Sportal Klemen Prepelič utišal vsa namigovanja
Ne spreglejte