Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
27. 8. 2020,
13.48

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49

8

Natisni članek

Los Angeles Clippers Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA Dallas Mavericks

Četrtek, 27. 8. 2020, 13.48

3 leta, 8 mesecev

DALLAS MAVERICKS - LA CLIPPERS

Nameren napad na Dončića? "Imam druge skrbi!"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49

8

Luka Dončić | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ob robu bojkota sredinih tekem končnice, ki napeljuje celo na možnost predčasnega konca sezone lige NBA, se v Orlandu zaostruje napetost med ekipama Los Angeles Clippers in Dallas Mavericks. A v osrčju te ni zvezdniški obračun Kawhi Leonard - Luka Dončić, temveč Marcus Morris in njegov (ne)namerni napad na gleženj ljubljanskega zvezdnika pri teksaškem moštvu.

bojkot Black Liver NBA
Sportal Se bo zgodilo nepredstavljivo? Konec sezone v ligi NBA?

Košarkarji LA Clippers naj bi bili med sredinim sestankom košarkarjev v "mehurčku" v Orlandu, ki je sledil bojkotu ekipe Milwaukee Bucks, osrednji zagovorniki predčasnega konca sezone. Ključnega "koalicijskega partnerja" so našli pri mestnih tekmecih – LA Lakers. Na ta način naj bi košarkarji izrazili svoj protest proti novemu poglavju sage o policijskem nasilju nad temnopoltimi Američani.

Nadaljevanje lige NBA ves čas poteka v duhu akcije Življenja temnopoltih štejejo, nedavni incident v ameriški zvezni državi Wisconsin, kjer je policist večkrat ustrelil Jacoba Blaka, pa je protest še zaostril.

Izvedba zaključka sezone v "mehurčku" za vrtoglavih 150 milijonov ameriških dolarjev je tako pod vprašajem, odpadle bi lahko že četrtkove tekme. Med temi bi moral biti tudi šesti obračun Dallasa in prav omenjenih LA Clippers. Ti bodo imeli ob zeleni luči za tekme na voljo prvo zaključno žogo za preboj v drugi krog končnice.

Pri LA Clippers vedo, koga morajo zaustaviti. | Foto: Getty Images Pri LA Clippers vedo, koga morajo zaustaviti. Foto: Getty Images

"Naj govorijo. Sledili jim bomo."

O usodi prestavljenih tekem in četrtkovega programa (tekma Dallas - LA Clippers je predvidena ob 3.00) bodo sprva igralci in nato vodstvo lige odločali na dopoldanskem sestanku.

"Naši košarkarji imajo pravico govoriti. Podpiram jih. Sledim jim. Menim namreč, da nas morajo voditi mladi," je o vroči temi povedal Doc Rivers, trener moštva iz Los Angelesa, ki bo tako šele nekaj ur pred predvidenim začetkom tekme izvedel, ali ga čaka delovni večer. Podobno velja za njegovega trenerskega tekmeca.

"Po tem grozljivem dogodku razumem čustveno obarvanost odzivov. Navsezadnje smo, med drugim, prav zaradi tega tukaj. Želimo nadaljevati pogovore v boju za rasno enakopravnost," pa razmišlja trener Dallasa Rick Carlisle in dodaja, da v njegovi ekipi ni pozivov k bojkotu, pri čemer velja dodati, da je pred sedmo silo stopil še pred odpovedjo sredinih tekem.

Dončić "odgovarja" s ciničnim nasmehom

Če bo šesti zaporedni obračun med drugim in sedmim moštvom zahodne konference vendarle odigran, bo v središču pozornosti znova Luka Dončić. Pa ne le zaradi izjemne sezone ter vrhunskih predstav v končnici, v kateri je dosegel dva trojna dvojčka in še dvignil statistično povprečje (na prvih petih tekmah: 29,6 točke, 10 skokov, 8,6 asistence), temveč tudi zaradi statusa "tarče".

V košarkarskih krogih namreč prah še vedno dviguje dogodek z zadnje tekme, ko je Marcus Morris, ki se je z Dallasovim zvezdnikom sicer že večkrat znašel v besednem obračunu, na začetku tretje četrtine stopil na Dončićev gleženj. Na srečo se je končalo le s sezutim športnim copatom, po številnih posnetkih iz različnih zornih kotov, ki so zaokrožili po spletu, pa se je sprožilo vprašanje malomarnosti ali celo namere.

Sportal Ne namerava se opravičiti Dončiću, potem ko so ga napadli #video

"Imam svoje mnenje. Upam, da ni bilo namenoma. Kaj pa menite vi? Povejte, je bilo namenoma?" je po tekmi izjavil LD 77, a ob tem s ciničnim nasmeškom vendarle namignil, kakšno je omenjeno "mnenje". Z izjavo o tem, da upa, da ni šlo za zavesten napad, se je na dogajanje odzval tudi trener Carlisle, ki so mu vprašanje o morebitni nameri postavili tudi dan po tekmi. "Tega nočem več komentirati," je bil kratek.

Luka Dončić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images "Vse skupaj gre predaleč!"

Bolj zgovoren pa je bil 30-letni krilni center LA Clippers Marcus Morris, ki je svojo plat zgodbe podal že v zapisu na Twitterju. Že tam je ostro zavrnil kakršnokoli namero. Zagotovil je tudi, da se tekmecu ne namerava opravičiti. Še bolj neposreden je bil v medijskem terminu po sredinem treningu.  

"Ni mi bilo treba pojasnjevati, a sem se vseeno oglasil. Dolgo sem v tej ligi. Veliko vlagam v svojo igro. Igram proti velikim imenom. Sem profesionalec, zato mi gre v nos, da kdorkoli v tej akciji vidi namero poškodovanja. Igram s spoštovanjem do vseh. Navsezadnje tekmo gleda tudi moja družina," je dejal in dodal: "Luka je odličen igralec. Pred njim je lepa prihodnost. Toda poskus omalovaževanje mojega značaja … Prav zaradi tega sem se oglasil. Sem tekmovalen."

Morris, ki trdi, da je šlo vse skupaj predaleč, pravi, da sploh ni vedel za Dončićevo predhodno poškodbo gležnja. "Imam svoje skrbi. S partnerico pričakujeva otroka. Imam družino, zato ne sprejemam takšnih zgodbic, ki načenjajo moj ugled. Fantu sem se takoj opravičil. Bila je napaka. Nisem pa umazan košarkar, ki bi nekoga namenoma poškodoval," je dodal Morris.

Morrisa in Dončića: dvoboj, ki je zaznamoval del serije. | Foto: Getty Images Morrisa in Dončića: dvoboj, ki je zaznamoval del serije. Foto: Getty Images

Dončićeva pravila in prerojeni George & Co.

Tudi Morris se zaveda, da je nadaljevanje končnice pod vprašajem. Pravi, da so določene stvari na svetu vsekakor večje od košarke. A če bo tekma na sporedu, bo stavil na svojo igro ter s soigralci storil vse za še četrto zmago in napredovanje v drugi krog, kjer bi nato LA Clippers pričakal boljši iz para Denver - Utah (2:3).

Košarkarji iz Kalifornije so po veliki ranljivosti v predhodnem tednu na peti tekmi pokazali drugačen obraz. Ne le pri obrambi ob napadu 21-letnega Slovenca, zaradi katere mnogi že govorijo o "Dončićevih pravilih". Preoblikovani frazem je seveda asociacija na agresiven pristop Detroita proti Michaelu Jordanu pred več kot 30 leti.

Poleg čvrstejše obrambe, ki je omrtvila prispevek Dallasove zunanje linije, je moštvo Doca Riversa v noči na sredo postreglo tudi z večjo napadalno raznolikostjo. Standardno dobri Kawhi Leonard je tokrat oporo vendarle našel v Paulu Georgeu. Ta je po medlih predstavah in katastrofalnem metu dosegel 35 točk.
Shaq in Dončić
Sportal Dončićev met še kar odmeva
Luka Dončić
Sportal Boleč udarec za Dončića, veliko ponižanje, trener celo izključen #video
Luka Dončić
Sportal Dončić ne želi govoriti z njim: Upam, da tega ni storil namerno #video
Luka Dončić Goran Dragić
Sportal Dragić in Dončić v znanstvenofantastičnem filmu
Cedevita Olimpija : Cibona, ABA liga
Sportal Val okužb med košarkarji kot klic za rešitev lige ABA
Krka 2019
Sportal Zadnji kamen v novomeškem mozaiku
Ne spreglejte