Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 8. 2020,
5.58

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

Los Angeles Clippers Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA NBA

Sreda, 26. 8. 2020, 5.58

3 leta, 8 mesecev

Liga NBA, 25. avgust

Boleč udarec za Dončića, veliko ponižanje, trener celo izključen #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Luka Dončić | Luka Dončić je s soigralci doživel visok poraz. | Foto Getty Images

Luka Dončić je s soigralci doživel visok poraz.

Foto: Getty Images

Na sanjsko predstavo Luke Dončića in preobrat Dallas Mavericks na četrti tekmi prvega kroga končnice lige NBA so košarkarji Los Angeles Clippers ob naslednjem snidenju našli pravi odgovor in dobesedno ponižali moštvo iz Teksasa (154:111), ki tudi tokrat ni moglo računati na pomoč Kristapsa Porzingisa. Dallas je bil zelo blizu neslavnemu rekordu v najmočnejšem klubskem tekmovanju na svetu. Če se Mavs v noči na petek ne bodo dvignili, se bo sezona za njih končala.

Zdravstvenih težav v moštvu Dallas Mavericks nima le latvijski velikan Kristaps Porzingis, ki ga muči desno koleno. Zobe je še enkrat stisnil Luka Dončić, ki je staknil poškodbo gležnja na tretji tekmi dvoboja z LA Clippers.

A to na začetku petega obračuna ni bila ovira, saj so Mavs odlično začeli in povedli s 16:9. Nato se je vse skupaj zaustavilo. Sledil je nekajminutni mrk. Obramba Dallasa je postala povsem luknjasta, največ prostora pa je sprva našel lanskoletni MVP finala Kawhi Leonard. Z lahkoto je prihajal do obroča in s 13 točkami pomagal zrežirati delni izid 24:2, medtem ko so košarkarji iz Kalifornije četrtino zaključili ob vodstvu z 41:22.

Tudi Dončić ima težave z gležnjem, a je še enkrat stisnil zobe. | Foto: Getty Images Tudi Dončić ima težave z gležnjem, a je še enkrat stisnil zobe. Foto: Getty Images

Tudi na prejšnji tekmi so denimo Clippers že vodili z 21 točkami prednosti, a je bilo tokrat videti, da vodstva ne bodo zapravili. Bistveno bolj so bili motivirani – zlasti prva zvezdnika Leonard in Paul George. Predvsem v obrambi so pokazali drugačen obraz. Slovenskega šampiona so pokrivali tudi po trije košarkarji, če je bilo treba.

Povrhu vsega so bili izjemno razpoloženi v napadu. Dončić in družba so iskali pravo protiorožje, ampak so žoge kot po tekočem traku rešetale njihovo mrežico. Kar 76 točk so dali Clippers v prvem polčasu, od tega sta jih Leonard (22) in George (18) skupaj prispevala 40.

Če je met stekel igralcem iz Los Angelesa in so imeli ob odhodu na krajši počitek na svojem računu že deset zadetih trojk, je bila slika nejasna v taboru Dallasa. Ob začetnem stampedu je sledil mrk – trojke so do polčasa metali 6/19.

Izključitev trenerja Dallasa, Dončić se je veliko obračal proti sodnikom

Slovenski košarkar je prav tako zgrešil dve, veliko energije pa vložil v komunikacijo s sodniki. Večkrat je izkazal nezadovoljstvo z njihovim delom in posledično v prvem polčasu prejel tudi tehnično napako. Na trnih je bil tudi sicer mirni trener Rick Carlisle, ki se v tretji četrtini ni strinjal z eno od sodniških odločitev. Ti so mu sprva dosodili tehnično napako, a se prvi mož stroke še ni umiril in ploskal njihovi potezi. Naslednji korak je bil jasen. Dobil je še drugo tehnično napako in pot v slačilnico je bila neizbežna.

Da tudi Dončić ni bil povsem miren in zbran, lahko prav tako razberemo iz statistične kolone, ki označuje izvajanje prostih metov. V prvem polčasu je zgrešil štiri od osmih poizkusov.

Tudi asistenc ni imel veliko, kar pa ne pomeni, da ni našel prostih soigralcev. Le ti niso bili razpoloženi pri metu. Bolj kot to je bodla v oči slaba obramba. Zadnja četrtina se je začela z rezultatom 111:86 za tekmeca, kar je dovolj zgovoren podatek, da so košarkarji v modri opravi slabo opravljali delo pri branjenju koša.

Izenačenje neslavnega klubskega rekorda, Clippers zelo blizu zgodovinskemu dosežku

Ustavljali pa se niso niti rezervisti LA Clippers, ki so v zadnji četrtini dokončno ponižali Dallas Mavericks (154:111). Na koncu so se celo spogledovali z rekordom končnice lige NBA. Pred natanko tridesetimi leti so Boston Celtics v izločilnih bojih nasuli New York Knicks 157 točk, današnji dosežek Clippers pa je tretji najboljši v vsej zgodovini. Hkrati so zabeležili tudi klubski rekord.

Zato pa so neslavnega izenačili košarkarji Dallasa, ki so v končnici še drugič izgubili s 43 točkami razlike. Prvič se je to zgodilo daljnega leta 1984, ko so jih s 134:91 premagali LA Lakers.

Petek? Konec sezone ali podaljšanje upanja.

V zadnjih dvanajstih minutah Dončić razumljivo ni več stopil na parket, saj ga bodo potrebovali pravega na petkovi šesti tekmi. Ob morebitni novi zmagi favoriziranih LA Clippers bi se sezona za Dallas Mavericks končala. A si slovenski košarkar želi, da bi izsilil odločilno sedmo tekmo, ki je v koledarju sicer začrtana za soboto po ameriškem času.

Dončića so skušali zaustaviti na najrazličnejše načine. | Foto: Getty Images Dončića so skušali zaustaviti na najrazličnejše načine. Foto: Getty Images

Na prvi tekmi dneva je Denver le prišel do zmage proti Utah Jazz in izid v zmagah zdaj znižal na 2:3. V moštvu našega Vlatka Čančarja sta bila gonilni sili Jamal Murray z 42 točkami in Nikola Jokić, ki jih je prispeval 31.

Liga NBA, končnica, 1. krog:

Denver Nuggets : Utah Jazz 117:107 /2:3/*
Murray 42, 8 sk. in as., Jokić 31; Mitchell 30 

Los Angeles Clippers : Dallas Mavericks 154:111 /3:2/*
George 35, Leonard 32; Dončić 22 točk (met iz igre 6/17, od tega trojke 1/6, prosti meti 9/14), 8 sk., 4 as., blokada, 5 izg. žog v 31 min., Hardaway jr. 19

*Skupni rezultat v seriji; igra se na štiri zmage.

Preberite še:

Shaq in Dončić
Sportal Dončićev met še kar odmeva
Luka Dončić
Sportal Svet zajema "dončićmanija", le Shaq ostaja hladen
Novak Đoković
Sportal Zakaj Američani jezijo Đokovića? Srb navdušen tudi nad Dončićem.
Sportal Dončić dočakal najlepši občutek kariere #video
Luka Dončić
Sportal Tekma kariere: veličastna vrnitev čarovnika Dončića!
Goran Dragić
Sportal Goran Dragić ima nekaj, česar ne more imeti vsak
Goran Dragić
Sportal Slovenska pravljica v ligi NBA se nadaljuje: Dragić ekspres še naprej vroč #video
 
Ne spreglejte