Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
25. 8. 2020,
17.00

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

4

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Miami Heat Goran Dragić Goran Dragić

Torek, 25. 8. 2020, 17.00

3 leta, 7 mesecev

Goran Dragić – vodja v pravem pomenu besede

Goran Dragić ima nekaj, česar ne more imeti vsak

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

4

Goran Dragić | Goran Dragić je pravi vodja tudi v dresu Miami Heat. | Foto Getty Images

Goran Dragić je pravi vodja tudi v dresu Miami Heat.

Foto: Getty Images

"Še vedno imamo prednost. Dve točki, dajmo, fantje. Zakaj imate sklonjene glave? Dvignite jih. Igrajte!" Se spomnite teh besed? Z njimi je Goran Dragić ob prisotnosti čustev spodbujal reprezentančne kolege v finalu evropskega prvenstva proti Srbiji leta 2017. To je ena od vrlin, ki delajo kapetana zlate slovenske izbrane vrste kot vodjo tako posebnega. Povezovalni člen je tudi v balončku lige NBA v Orlandu, kjer je v dresu Miami Heat motivator na vsakem koraku.

Pisalo se je leto 2016, ko je bil Goran Dragić v kvalifikacijah za EuroBasket izbran za kapetana naše reprezentance. Če je bilo takrat še morda čutiti, da v glavi še ni naredil tistega premika za to funkcijo, se je vse spremenilo, ko se je letnica obrnila na 2017.

Goran Dragić
Sportal Slovenska pravljica v ligi NBA se nadaljuje: Dragić ekspres še naprej vroč #video

Od takrat naprej spremljamo gospoda vodjo z veliko začetnico, ki s svojo željo po višjem cilju za seboj potegne celotno moštvo. S prihodom Luke Dončića je začutil dodatno energijo in imel pred seboj nenehno le zlato medaljo. Hodil je, preostali so mu sledili.

Tudi v ligi NBA je začutil, da lahko s soigralci Miami Heat spiše lepo zgodbo. Na vsakem koraku se obnaša kot pravi lider, na parketu pa s svojo lucidnostjo in zrelo igro kaže dodatne razsežnosti.

Dragićevih 23 proti Indiani in nora zadnja četrtina

Njegov čivk pove vse

Goran Dragić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images V očeh se mu vidi, kako si želi spisati novo poglavje v karieri, in začutil je, da bi lahko v letošnji nekoliko nenavadni sezoni zaradi epidemije covid-19 naredil še nekaj več.

Njegov čivk po gladki zmagi proti Indiana Pacers, ki jo je s soigralci v prvem krogu končnice pometel s kar 4:0 v zmagah, je dovolj zgovoren: "Izjemen ekipni uspeh v tekmovalni seriji. Osredotočeni smo na en cilj. Kapo dol košarkarjem Indiane. Gremo, Miami Heat."

Verjetno ni cilj častno izgubiti proti Milwaukee Bucks, ki bodo najverjetneje tekmec v polfinalu vzhodne konference, temveč želi na kolena spraviti slehernega nasprotnika, ki se bo postavil po robu ekipi Miami Heat, ki deluje zelo povezano. In ekipni duh je v končnicah izjemnega pomena.

Povrhu vsega Gogi kaže podobne predstave kot na EuroBasketu2017, ko je bil izbran za MVP turnirja.

Po prvih štirih tekmah končnice njegovo povprečje znaša 23 točk, pet asistenc in štiri skoke na tekmo.

Shaq in Dončić
Sportal Dončićev met še kar odmeva

Trener se je prepričal na lastne oči

Pred šestimi leti je prišel na Florido in v krstni sezoni upal, da bi lahko z ekipo naredil nekaj več, vendar je imel nato eden od stebrov ekipe Chris Bosh zdravstvene težave. V vmesnem času je postal še kapetan Miamija, visokih ciljev ni izgubil niti, ko se je upokojil Dwyane Wade. Čeprav je star 34 let, se iz leta v leto razvija in postaja vse boljši vodja, kar poudarjajo številni v ligi NBA.

Pomagal je Miamiju, da je v prvem krogu končnice s 4:0 pometel z Indiano. | Foto: Getty Images Pomagal je Miamiju, da je v prvem krogu končnice s 4:0 pometel z Indiano. Foto: Getty Images

"Na lastne oči sem se lahko prepričal. Če bi ga videli v dresu slovenske reprezentance, bi vam bilo jasno. Bil je vodja, glasovni vodja, čustveni vodja, vzorčni model vodje. Tudi v ligi NBA je tako. Postal je vodja v Miamiju, kot so bili pred tem Haslem, Wade in Bosh. Večkrat ga vidim, kako vodi Tylerja (Tyrjer Herro, op. a.), Duncana (Duncan Robinson, op. a.) in Nunna (Kendrick Nunn, op. a.). V sebi nosi lastnosti pravega vodje. Zna se pogovarjati in povezati z vsako osebnostjo," je poudaril njegov trener pri Miamiju Eric Spoelstra, ki ga je v času reprezentančne akcije obiskal v Sloveniji.

Sportal Dončić dočakal najlepši občutek kariere #video

"Izjemna oseba"

Prav zaradi predstav na parketu in vseh lastnosti, ki jih je prvi mož stroke naštel, lahko pričakujemo, da bo po koncu sezone na tržnici vroče ime. Pogodba se mu je iztekla, a ima Miami možnost, da izenači vsako ponudbo, ki mu jo bodo morebiti ponudila druga moštva. Do težave bi lahko prišlo le pri višini njegove plače, saj Miami v proračunu nima veliko manevrskega prostora. A je to vprašanje, ki v tem trenutku ni pomembno.

Jimmy Butler ga izjemno spoštuje. | Foto: Getty Images Jimmy Butler ga izjemno spoštuje. Foto: Getty Images

Za Gogija je pomembna pot, ki jo tlakuje v balončku. In kot je razbrati, ima veliko željo osvojiti ligo. "Goran je izjemna oseba. Za zmago bo naredil vse, ne glede na to, ali pride s klopi ali tekmo začne v prvi peterki … Tako je pameten, da bo naredil vse, povsem vse za vsakega. Povrhu vsega je dokazano, da je zmagovalec," je dejal Jimmy Butler, s katerim sta postala zelo dobra prijatelja. In zdravega Butlerja, ki ima težave z ramo, bo Miami potreboval proti Milwaukeeju, proti kateremu bo treba zaustaviti grškega zvezdnika Giannisa Antetokounmpoja. Na treh tekmah v sezoni so mu dvakrat že zagrenili življenje. In v taboru Miamija so prepričani, da mu lahko v polfinalu vzhoda še štirikrat. Prav toliko zmag potrebujejo za dosego naslednjega cilja v nizu.

Luka Dončić
Sportal Tekma kariere: veličastna vrnitev čarovnika Dončića!
Ne spreglejte