Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 8. 2020,
3.41

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 3,00

3

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Liga NBA NBA

Torek, 25. 8. 2020, 3.41

3 leta, 8 mesecev

Liga NBA, 24. avgust

Slovenska pravljica v ligi NBA se nadaljuje: Dragić ekspres še naprej vroč #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 3,00

3

Goran Dragić | Goran Dragić blesti v končnici. Z Miamijem je ekspresno izločil Indiano Pacers. | Foto Getty Images

Goran Dragić blesti v končnici. Z Miamijem je ekspresno izločil Indiano Pacers.

Foto: Getty Images

Po Toronto Raptors in Boston Celtics so se v konferenčni polfinale lige NBA brez poraza uvrstili tudi košarkarji Miami Heat. In to po veliki zaslugi kapetana zlate slovenske reprezentance z EuroBasketa 2017 Gorana Dragića. Ob zadnji zmagi nad Indiana Pacers z 99:87 je bil s 23 točkami prvi strelec Miamija – 13 jih je dosegel v zadnji četrtini. Na naslednji stopnički ga najverjetneje čaka test z najboljšo ekipo rednega dela Milwaukee Bucks.

Po sanjskem večeru Luka Dončića, ki se je izstrelil v središče košarkarskega dogajanja, je dan pozneje ponovno zablestel tudi drugi slovenski predstavnik v končnici lige NBA. Goran Dragić ostaja v "balončku" v Orlandu še naprej vroč.

Na prvih treh obračunih z Indiana Pacers je v slogu profesorja vodil ekipo, kakor je to počel v dresu slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu leta 2017 v Istanbulu, kjer sta bila z Dončićem osrednja vlečna konja pri tem, da je Slovenija stopila na evropski vrh.

Luka Dončić
Sportal Tekma kariere: veličastna vrnitev čarovnika Dončića!

Ogrel se je z metom ob zvoku sirene, nato sanjska zadnja četrtina

In Gogi je vlekel Miami tudi na četrti tekmi, na kateri je spet presegel mejo 20 točk. Sicer v prvem polčasu ni bil najbolj razpoložen, potem ko je dosegel osem točk, a je eksplodiral v pravem času.

Najprej je ob koncu tretje četrtine ob zvoku sirene položil žogo v koš za 70:62 in dal vedeti, da prihaja njegov čas.

Ko se je Indiana na začetku zadnje četrtine približala na pet točk zaostanka (65:70), smo praktično spremljali le še "simultanko"  Ljubljančana.

V zadnjih 12 minutah je dosegel kar 13 od skupno 23 točk. Miami je letel na njegovih krilih, skrbel pa je tudi za akcije, ki so navduševale ljubitelje košarke. Zlasti podaja za hrbtom centru Bamu Adebayu, s katerim sta bila najbolj zaslužna za zmago, je odmevala.

Po prvih štirih tekmah končnice Dragićevo povprečje tako znaša 23 točk, pet asistenc in štiri skoke na tekmo, medtem ko so se v rednem delu sezone številke v povprečju zaustavile pri 16,2 točke, 5,1 asistence in 3,2 skoka.

Miami je pometel z Indiano s 4:0 in zdaj čaka na tekmeca v polfinalu vzhodne konference. Glede na videno bo to najboljša ekipa rednega dela Milwaukee Bucks z Giannisom Antetokounpojem na čelu, ki proti Orlandu v zmagah vodi s 3:1.

Grk je bil tisti, zaradi katerega je Milwaukee v ponedeljek še tretjič premagal Čarovnike, potem ko je dosegel 31 točk in zbral 15 skokov. Čeprav so košarkarji Milwaukeeja prvo ime rednega dela, pa bodo imeli igralci Miamija možnost na kolena spraviti tudi njih. V Orlandu so namreč pokazali, da jih krasi ekipni duh, ki je v izločilnih bojih ključnega pomena. Prav slovenski organizator igre je eden tistih, ki skrbi, da je motivacija na najvišji ravni, hkrati pa ve, kdaj se je treba pošaliti in s tem poskrbeti za dobro vzdušje znotraj moštva. 

"Izjemen ekipni uspeh v tekmovalni seriji. Osredotočeni smo na en cilj. Kapo dol košarkarjem Indiane. Gremo, Miami Heat," je na družbenem omrežju Twitter po zmagi zapisal Gogi iz Kosez.

Bi lahko Dragić krstno dočakal celo veliki finale?

Za Dragića je to četrti nastop v končnici lige NBA, tretjič v dresu Miamija, s katerim je najdlje prišel prav v konferenčni polfinale – leta 2016 je v odločilni sedmi tekmi izgubil proti Toronto Raptors. Najbližje velikemu finalu najmočnejšega klubskega tekmovanja je bil leta 2010, ko je moral njegov Phoenix v finalu zahodne konference priznati premoč poznejšim prvakom Los Angeles Lakers s Kobejem Bryantom na čelu.

Goran Dragić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Na drugi ponedeljkovi tekmi je košarkarjem Oklahome uspelo drugič zapored premagati Houston Rockets in izid v zmagah tako izenačiti na 2:2. Blestela je branilska naveza Dennis Schröder in Chris Paul.

Avstrijec je bil s 30 točkami najboljši strelec, Paul pa jih je prispeval 26. Pri poraženem moštvu je bil pričakovano v ospredju James Harden z 32 točkami, 15 asistencami (rekord kariere) in osmimi skoki.

Jezerniki so na poseben večer ponižali Portland

Svoje mišice so razkazovali tudi Jezerniki. Los Angeles Lakers so s 135:115 premagali Portland (po polovici tekme so vodili že z 80:51, a je Portland v nadaljevanju večera izdatno pritisnil na plin) in v seriji zmag zdaj vodijo s 3:1.

Odlično je bil razpoložen prvi zvezdnik ekipe LeBron James, ki je v 28 minutah dosegel 30 točk (met iz igre 10-12, štiri trojke iz petih poskusov), deset asistenc in šest skokov. Po 18 točk sta k zmagi prispevala Anthony Davis in Kyle Kuzma. 

Večer je bil poseben iz več razlogov. Legendarni Kobe Bryant bi dan prej praznoval svoj 42. rojstni dan, 24. avgust (8. mesec) pa se je na simboličen način vrtel okrog številk, ki ju je nosil na svojem dresu.

Igraci LA Lakers so tekmo zato odigrali v posebnih dresih Mamba (Bryantova hči Gianna je bila članica ekipe Mamba, Bryant pa je bil ustanovitelj športne fundacije Mamba), s katerimi so počastili spomin na Bryanta in njegovo hči, ki sta v začetku tega leta umrla v tragični helikopterski nesreči.

Bucksi na krilih Antetokounmpa do tretje zmage

Zmage so se veselili tudi pri Milwaukee Bucks, kjer so s 121:106 odpravili Orlando Magic in vodijo s 3:1 v seriji zmag. Prvi strelec zmagovalnega moštva in najbolj zaslužen za zmago Giannis Antetokounmpo je bil blizu trojnega dvojčka (31 točk, 15 skokov in osem asistenc), Khris Middleton pa se je ustavil pri 21 točkah (štiri trojke v sedmih poskusih) in desetih skokih. 

Luka Dončić
Sportal Svet zajema "dončićmanija", le Shaq ostaja hladen

Liga NBA, končnica, 1. krog:

Miami Heat  : Indiana Pacers 99:87 /4:0/*
Dragić 23 (met iz igre 10/21, od tega trojke 1/6, prosti meti 2/4), 5 sk., 3 as., ukr. in dve izg. žogi v 35 min., Herro 16, Adebayo 14, 19 sk., 6 as., Oladipo 25, Turner 23, Warren 21

Orlando Magic : Milwaukee Bucks 106:122 /1:3/*
Vučević 31, 11 sk., Ross 19, Fultz 15; Antetokounmpo 31, 15 sk., Middleton 21, 10 sk., Matthews 12

Oklahoma City Thunder : Houston Rockets 117:114 /2:2/*
Schröder 30, Paul 26; Gilgeous-Alexand 18, 12 sk., 6 asis.; Harden 32, 15 asis., 8 sk., 4 ukr. žoge, 6 izg. žog

Portland Trail Blazers - Los Angeles Lakers /1:2/*

*Skupni rezultat v seriji; igra se na štiri zmage.

Ne spreglejte