Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 8. 2020,
0.15

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Natisni članek

Los Angeles Clippers Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić NBA

Ponedeljek, 24. 8. 2020, 0.15

3 leta, 8 mesecev

LIGA NBA, 23. AVGUST

Tekma kariere: veličastna vrnitev čarovnika Dončića!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Luka Dončić | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Košarkarski čarovnik Luka Dončić je z rekordnim točkovnim dosežkom, trojnim dvojčkom (43 točk, 17 skokov in 13 asistenc) in trojko ob zvoku sirene Dallas po podaljšku popeljal do zmage nad LA Clippers (135:133) in tako rezultat v tej seriji prvega kroga končnice izenačil (2:2). Tekma kariere. No, dozdajšnjega dela kariere. Se ob tem še kdo spomni, da smo se večji del nedelje spraševali, ali bo Ljubljančan po zvinu gležnja sploh zaigral?

Dončićev koš za zmago:

Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers 135:133 (2:2 v seriji)

Učinek Luke Dončića:
43 točk (met iz igre 18:31, za 3 točke 4:10, prosti meti 3:5), 17 skokov, 13 asistenc, 2 ukradeni žogi, 1 blokada, 7 izgubljenih žog.

Na dan, ko bi Kobe Bryant dopolnil 42 let, zaradi česar so družbena omrežja zvezdnikov lige NBA preplavili zapisi o pokojnem mojstru košarke, je Luka Dončić uprizoril veličastno predstavo. Tekma kariere. No, dozdajšnjega dela, saj o tem, da bo v prihodnje košarkarski javnosti pričaral še kaj več, zdaj ne dvomijo več niti najbolj nejeverni Tomaži. 

Ne le, da je s 43 točkami postavil osebni točkovni rekord, ne le, da je še drugič v končnici dosegel trojnega dvojčka, bil je tudi motor ekipe v prelomnih trenutkih tekme in tisti, ki je ob zvoku sirene v podaljšku sprožil met za tri točke in … In zadel za zmago. Drugo svojega moštva v končnici, kjer je zdaj rezultat v paru Dallas Mavericks – Los Angeles Clippers znova izenačen (2:2).

43 točk: osebni in slovenski rekord v ligi NBA | Foto: Getty Images 43 točk: osebni in slovenski rekord v ligi NBA Foto: Getty Images

"Čustveni trenutki. Dallas ima izjemno skupino ljudi. Proti eni najboljših ekip smo znali strniti vrste. Tudi Kristaps Porzingis, ki je z nami, čeprav tokrat ni igral. A vrnil se bo. Pokazali smo srčnost in borbenost. Neverjetno," je po tekmi dejal Dončić in dodal: "Moj gleženj ni zdrav, a adrenalin je naredil svoje. Ko sem stopil na igrišče, sem zgolj igral. Verjamem vase, verjamem v naše moštvo."

Bo igral, ne bo igral …

Nov dokaz, v kako cenjenega in pomembnega zvezdnika najmočnejše lige na svetu se je razvil Luka Dončić, smo lahko dobili že ob čakanju na nedeljsko četrto tekmo končnice. Ustvaril se je namreč občutek, da so košarkarske oči uprte predvsem v gleženj 21-letnega Ljubljančana. Spomnimo, na tretji tekmi si ga je grdo zvil. Nastop je dolgo visel v zraku, Dallasov zdravniški štab pa je nizal terapije. Šele dobre pol ure pred začetkom tekme je postalo jasno, da bo Luka vendarle lahko zaigral tudi tokrat. Na sceno se je vrnil v prvi peterki, v soju žarometov pa zasijal v zadnji sekundi.

Zvezdniški dvoboj: Leonard vs. Dončić | Foto: Getty Images Zvezdniški dvoboj: Leonard vs. Dončić Foto: Getty Images

Brez Porzingisa

A sprva ni kazalo na takšen scenarij. Da Dončićevo zdravstveno stanje vseeno ni povsem brezhibno, je bilo videti predvsem v prvi četrtini, ko je LD 77 igral očitno bolj previdno v napadu, izgubil je tudi nekaj žog, v obrabnih akcijah pa je večkrat zamudil. Igro je sicer prilagodil, a je ob tem močno pogrešal soigralca, s katerim zgledno sodelujeta. To je Kristaps Porzingis, ki je zaradi poškodbe kolena obsedel na klopi.

Igra Teksašanov je bila tako manj raznolika, v oči pa je bodla predvsem mehkoba v obrambi. LA Clippers so tako po prvi četrtini vodili z desetimi točkami naskoka, v drugi pa imeli na svojem računu že +21. To je bil tedaj alarm za Dončića, ki se je vendarle napadalno opogumil in bil med protagonisti delnega rezultata 15:2, s katerim je Dallas v drugi četrtini prednost stopil na -8 (58:50).

Seth Curry je bil vroč v zadnji četrtini. | Foto: Getty Images Seth Curry je bil vroč v zadnji četrtini. Foto: Getty Images "Nora" tretja četrtina ...

Zadnji del tretje četrtine pa je ponudil zgolj napoved nadaljevanja. Dallas je namreč s fantastično predstavo odprl tretji del tekme, v katerem se je Luka dokončno sprostil v napadu (13 točk in pet asistenc v 3/4), na drugi strani pa se je kalifornijski napadalni stroj skorajda povsem zaustavil. Po delnem rezultatu 16:0 so tako Dončić in soigralci, med katerimi je bil zelo razpoložen Trey Burke, povedli z lepo prednostjo (81:73) in jo zadržali do konca četrtine (85:93).  

Zadnjo četrtino je slovenski zvezdnik začel na klopi, kjer mu je osebje znova oskrbelo poškodovani gleženj, za ogrevanje pa je sedel še na sobno kolo. Ob tem je lahko opazoval, kako so njegovi soigralci še nadgradili prednost (94:106) in favorizirane tekmece spravljali na rob obupa.

... in še bolj nora končnica

Dončić se je v igro vrnil osem minut in pol pred koncem in nadaljeval tam, kjer je ostal. A prebujal se je tudi izjemni Kawhi Leonard, ki ga je tokrat presenetljivo podprl strelsko razpoložen Lou Williams. Popoln preobrat je z dvema trojkama preprečil prav Dončić, vseeno pa je Williams z dvema prostima metoma izsilil podaljšek (121:121).

V dodatnih petih minutah Dončića sprva ni bilo kaj prida videti, a je na sceno stopil, ko je to Dallas najbolj potreboval. Najprej je s štirimi zaporednimi točkami Mavericks ohranil pri življenju. Ko pa je Marc Morris devet sekund pred koncem zadel trojko (133:132), je moral Slovenec odigrati še vlogo moža odločitve. Čeprav je do takrat za tri točke metal 3:9, je hladnokrvno izpeljal akcijo s korakom nazaj in metom v velikem loku.

Luka v akciji, Gogi pa …

Medtem ko je Dončić s soigralci navduševal proti drugemu moštvu zahodne konference, pa je imel drugi slovenski zvezdnik v ligi NBA Goran Dragić prost večer. Preživel ga je v družbi soigralca Jimmyja Butlerja. A člana Miamija nista spremljala lige NBA. Zabavala sta se ob gledanju finala nogometne lige prvakov, o čemer priča posnetek, ki ga je Gogi delil na omrežju Twitter. Na delo se bosta vrnila v noči na torek, ko bo Miami še četrtič zapored poskušal premagati Indiano.
 

Peta tekma bo na sporedu v noči na sredo (ob 3.00 po slovenskem času), šesta v noči na petek. Če pa bo o zmagovalcu serije odločala sedma tekma, bo odločitev padla v soboto, 29. avgusta.

Boston celtics | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Boston in Toronto pometla s tekmecem

Medtem ko se bo kalifornijsko-teksaški dvoboj podaljšal globoko v ta teden, pa si je drugi krog končnice z "metlo" že zagotovil Boston. Nekdanji večkratni prvaki so namreč še četrtič ugnali Philadelphio. Ta je v prvem polčasu še držala korak s Kelti. A ko so ti v tretji in predvsem zadnji četrtini pritisnili na plin, je bilo sanj 76ers o podaljšanju serije konec.

Pri Bostonu, ki je v zadnji četrtini vodil tudi že s 17 točkami prednosti, je bil na strelski ravni najbolj učinkovit Kemba Walker, medtem ko je bil pri Philadelphii v središču pozornosti Tobias Harris. Pa ne le zaradi 20 točk, temveč zato, ker je v drugem delu tekme grdo padel in z glavo udaril ob parket. A po nekajminutni prekinitvi je odkorakal v slačilnico in se nato vrnil na parket.    

Na najhitrejši mogoč način so napredovali tudi branilci naslova iz Toronta. Ob polčasu so vodili za +9, nato pa v tretji četrtini opravili delo do konca. Dobili so jo z 39:19 in tako pred zadnjim delom vodili za skoraj 30 točk. Prednost so zanesljivo zadržali, slavili s 150:122 in skočili v drugi krog končnice. Pri zmagovalcih je bil z 29 točkami najbolj razpoložen rezervist Norman Powell, Serge Ibaka je vknjižil dvojni dvojček (27 točk, 15 skokov).

Donovan Mitchell je bil z 51 točkami ključni mož ob zmagi moštva Utah Jazz, ki za napredovanje potrebuje še eno zmago. | Foto: Getty Images Donovan Mitchell je bil z 51 točkami ključni mož ob zmagi moštva Utah Jazz, ki za napredovanje potrebuje še eno zmago. Foto: Getty Images Utah z zaključno žogo

Košarkarji Utah Jazz so si proti moštvu Denver Nuggets, v postavi katerega ni bilo poškodovanega Vlatka Čančarja, priigrali zaključno žogico za napredovanje. Moštvi sta se izmenjevali v rahlem vodstvu, Utah je po trojki na uvodu zadnje četrtine povedel za 11, kar je bilo največ na tekmi, a nato prednost skoraj zapravil. Na koncu je zmagal s 129:127.

Prvi mož ob zmagi je bil znova Donovan Mitchell, ki je še drugič v tem krogu končnice dosegel vsaj 50 točk. Ustavil se je pri 51. Le eno manj je pri poražencih vknjižil Jamal Murray, dodal je še 11 skokov, Nikola Jokić je v statistiko vpisal 29 točk. Utah vodi s 3:1 v zmagah.

Liga NBA, končnica, 1. krog:

Nedelja, 23. avgust:
Philadelphia 76ers : Boston Celtics  106:110 /0:4/*
Embiid 30 (10 skokov), Harris 20;  Walker 32, Tatum 28 (15 skokov)

Dallas Mavericks : Los Angeles Clippers  135:133 - po podaljšku /2:2/*
Dončić 43 (17 skokov, 13 asistenc), Burke 25; Williams 36, Leonard 32

Brooklyn Nets : Toronto Raptors 122:150 /0:4/*
LeVert 35, Johnson 13; Powell 29, Ibaka 27 (15 skokov), Siakam 20 (10 asistenc) /0:4/*

Utah Jazz : Denver Nuggets 129:127 /3:1/*
Mitchell 51, Conley 26; Murray 50 (11 skokov), Jokić 29

*Skupni rezultat v seriji; igra se na štiri zmage.

Preberite še:

Kobe Bryant
Sportal Umrl je Kobe Bryant, umrl je del košarke
Roko Leni Ukić
Sportal Prvi košarkarski bobnar: Brez praznih partizanskih parol
Luka Dončić
Sportal Kaj se dogaja s poškodbo Luke Dončića? #video
Luka Dončić
Sportal Boleč trojni dvojček za Dončića
Goran Dragić
Sportal Miami trepetal, a na krilih odličnega Dragića stopil na prag raja #video
 
Ne spreglejte