Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2019,
6.09

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,56

Natisni članek

Liga NBA finale Toronto Raptors Golden State Warriors

Petek, 14. 6. 2019, 6.09

4 leta, 10 mesecev

Liga NBA, finale, 6. tekma

Norišnica v Kanadi, Toronto slavi premierni naslov prvaka NBA! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,56

Košarkarji Toronto Raptors so v Oaklandu pri Golden State Warriors po pravi drami slavili s 114:110 in prvič v zgodovini kluba postali prvaki najkakovostnejšega košarkarskega klubskega tekmovanja. Najkoristnejši igralec finala, MVP, je Kawhi Leonard.

Gledalci v dvorani Oracle Arena v Oaklandu so na šesti in hkrati tudi zadnji tekmi finala lige NBA videli izjemno izenačen obračun zdaj že nekdanjih prvakov Golden State Warriors in novih prvakov Toronto Raptors. Kanadčani, ki so imeli na voljo še drugo zaključno žogico, so sicer v prvi četrtini povedli za devet točk, a so domači, ki jih je močno udarila poškodba zvezdnika Kevina Duranta, še pred koncem uvodnega dela povedli.

Sportal Durant s hudo poškodbo, a z goro upanja v popolno okrevanje #foto

Ekipi sta se nato izmenjevali v vodstvu z največ šestimi točkami prednosti. Sledila je infarktna končnica, v kateri so gostitelji poskušali na vsak način izsiliti odločilno sedmo tekmo in ohraniti upe na tretji zaporedni naslov, a sta jim Kawhi Leonard in druščina to preprečila. Toronto je na koncu na terenu Bojevnikov zmagal s 114:110 in slavil premierni naslov prvaka NBA v zgodovini kluba, ki je sploh prvič zaigral v velikem finalu tega tekmovanja.

Košarkarji Toronto Raptors se veselijo prvega naslova prvakov NBA v zgodovini kluba. | Foto: Reuters Košarkarji Toronto Raptors se veselijo prvega naslova prvakov NBA v zgodovini kluba. Foto: Reuters

Leonardu še drugi šampionski prstan in drugi naziv MVP

Za najkoristnejšega igralca je bil pričakovano izbran ključni člen Toronto Leonard, ki se je tokrat ustavil pri 22 točkah. Za 27-letnika je to drugi šampionski prstan, prvega je leta 2014 osvojil s San Antonio Spurs. Takrat je s soigralci zmagoviti trojček preprečil Miami Heat in si prav tako prislužil naziv MVP.

Po težki lanski sezoni toliko bolj poseben

Kawhi Leonard - še drugič v karieri prvak NBA, še drugič v karieri MVP končnice | Foto: Reuters Kawhi Leonard - še drugič v karieri prvak NBA, še drugič v karieri MVP končnice Foto: Reuters

"Ta naslov prvaka je zame nekaj posebnega, saj vsi vemo, kaj se je dogajalo lansko sezono. Ostal sem si zvest, moji bližnji so me podpirali. Od prvega dne, ko sem prispel v Toronto, sem bil osredotočen na pisanje zgodovine. In to smo pravkar spisali. Ljubim košarko, igram jo, kot najbolje znam, ne glede na to, kateri dres nosim. Veselje je nepopisno," je po drugem naslovu prvaka NBA dejal Leonard.

V predlanski sezoni je, kot je povedal, zaradi poškodbe odigral zgolj 27 tekem za San Antonio. Čeprav je dobil zeleno luč kluba za igranje, je pridobil še drugo mnenje zdravnika in se na parket pozneje ni več vrnil. Po sezoni se je poslovil od kluba in se preselil v Kanado.

Predčasen konec za Thompsona

S 26 točkami sta bila pri zmagovalcih najbolj razpoložena Kyle Lowry in Pascal Siakam. Prvi je dodal še deset asistenc, drugi deset skokov. S petimi trojkami in 22 točkami se je izkazal tudi Fred VanVleet.

Vprašanje, kako bi se srečanje razpletlo, če pri poražencih Klay Thompson, s 30 točkami najboljši strelec, srečanja ne bi končal predčasno. V tretji četrtini si je poškodoval koleno, strgano ima sprednjo križno vez. Stephen Curry, ki je v odločilnih trenutkih zgrešil trojko, je zbral 21 točk.

Poškodba Klaya Thompsona v tretji četrtini:

Dvojec v družbi Jordana in Pippna

Leonard in Siakam sta v končnici sezone zbrala 1.187 točk in se na drugem mestu izenačila z legendarno dvojico Michael Jordan – Scottie Pippen. Več, 1.222, sta jih leta 2012 dosegla le še LeBron James in Dwayne Wade.

Kawhi Leonard in Pascal Siakam sta v letošnji končnici skupaj zbrala 1.187 točk, kar je druga najvišja številka kateregakoli dvojca v zgodovini.  | Foto: Reuters Kawhi Leonard in Pascal Siakam sta v letošnji končnici skupaj zbrala 1.187 točk, kar je druga najvišja številka kateregakoli dvojca v zgodovini. Foto: Reuters

Slavje v slačilnici Raptorsov:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inside the @raptors lockerroom celebration! #WeTheNorth

A post shared by NBA (@nba) on

Uspelo mu je v prvi sezoni

Potem ko je vse od leta 2013 pri Toronto Raptors opravljal vlogo pomočnika trenerja, je 51-letni Američan Nick Nurse po lanski sezoni prvič postal glavni trener NBA ekipe in že v svoji prvi sezoni Raptorse popeljal do naslova prvaka.

Nick Nurse je pred letošnjo sezono prevzel vlogo glavnega trenerja Toronta (pred tem je bil od leta 2013 pomočnik) in že v prvi sezoni popeljal svojo ekipo na prestol. | Foto: Reuters Nick Nurse je pred letošnjo sezono prevzel vlogo glavnega trenerja Toronta (pred tem je bil od leta 2013 pomočnik) in že v prvi sezoni popeljal svojo ekipo na prestol. Foto: Reuters

Prva brata s šampionskim prstanom

Po Pau Gasolu je prvak še Marc. | Foto: Reuters Po Pau Gasolu je prvak še Marc. Foto: Reuters

Marc in Pau Gasol sta prva brata, ki sta postala prvaka lige NBA. Prvi je s Torontom pri 34 letih prvič osvojil šampionski prstan, Pau pa je NBA-prestol z LA Lakers zasedel v letih 2009 in 2010.

"NHL-ovski scenarij"

Zanimivost letošnjega razpleta sezon v NBA in NHL je, da sta v obeh ligah naslov prvaka slavili ekipi, ki še nikoli nista bili na košarkarskem in hokejskem prestolu. Podobno kot Toronto v NBA se je v NHL premiernega Stanleyjevega pokala razveselil St. Louis Blues. Navijači kanadskega moštva so zavzeli ulice in se veselijo izjemnega uspeha svoje ekipe. | Foto: Reuters Navijači kanadskega moštva so zavzeli ulice in se veselijo izjemnega uspeha svoje ekipe. Foto: Reuters

Navijači Raptorsov so zavzeli ulice Toronta in noreli ob zadnjem pisku sirene. Na svoje ljubljence bodo morali v Kanadi še nekoliko počakati, bo pa proslavljanje s košarkarji v Torontu sledilo kmalu.

Kar je uspelo kanadski košarkarski ekipi, kanadski hokejski ekipi ni že 26 let. Leta 1993 so zadnji naslov v NHL osvojili Montreal Canadiens, Toronto pa daljnega leta 1967.

Sportal 26 let čakanja ni bilo dovolj: kdaj se bo Stanleyjev pokal spet vrnil v Kanado?

Toronto Raptors | Foto: Reuters Foto: Reuters

Liga NBA, finale, 6. tekma:

Preberite še:

 

Kevin Durant
Sportal Ko je zvezdnik dal košarki prednost pred zdravjem
Steph Curry
Sportal Nič ne bo, na prvaka lige NBA bo treba še malo počakati
Dwyane Wade
Sportal Dwyane Wade dobitnik nagrade Magica Johnsona
Tony Parker
Sportal Tony Parker med športne upokojence
James Harden
Sportal Harden in Davis na širšem seznamu ZDA za košarkarsko SP
Ne spreglejte