Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 6. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

1

Natisni članek

skok v športno preteklost Montreal Canadiens Kanada liga NHL suša Wayne Gretzky Anže Kopitar Anže Kopitar

Nedelja, 9. 6. 2019, 4.00

4 leta, 10 mesecev

Skok v športno preteklost

26 let čakanja ni bilo dovolj: kdaj se bo Stanleyjev pokal spet vrnil v Kanado?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

1

"Letos je imenitna priložnost, da se pokal spet vrne v Kanado," so se pred začetkom končnice v ligi NHL letos veselili navijači kanadskih klubov Toronto Maple Leafs, Winnipeg Jets in Calgary Flames. S tremi orožji jim bo gotovo uspelo prekiniti 26-letno sušo, so si mislili. Zadnje kanadsko moštvo, ki je osvojilo ligo NHL, je bil Montreal leta 1993. In bo ostal vsaj še eno leto. Že po prvem krogu letošnje končnice so namreč vsa tri kanadska moštva izpadla. Čakanje se nadaljuje.

"To nima nobenega smisla. V ligi NHL je 31 moštev, sedem od teh je kanadskih. Kanadsko moštvo bi moralo zmagati vsaka štiri leta in pol," se je po prvem krogu "play-offa" čudil analitik hokejskih tekem na televiziji Sportsnet Brian Burke, nekoč menedžer, predsednik in športni direktor v klubih Calgary Flames, Toronto Maple Leafs, Anaheim Ducks in Vancouver Canucks.

Ivan Barbašev, St. Louis Blues, Boston Bruins
Sportal St. Louis brez Rusa na šesti finalni tekmi

Kanadski sedmerici spet spodletelo

Kanadski NHL sedmerici, ki jo sestavljajo Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Ottawa Senators, Vancouver Canucks, Winnipeg Jets, Edmonton Oilers in Calgary Flames, je spet spodletelo. Zadnja kanadska moštva, ki so zaigrala v finalu lige NHL, so bila Vancouver leta 2011, Ottawa 2007, Edmonton 2006 in Calgary leta 2005, osvojitve znamenitega Stanleyjevega pokala pa so se v Kanadi nazadnje veselili leta 1993, ko je Montreal v finalu s 4:1 v zmagah porazil moštvo Los Angeles Kings, za katerega je takrat igral kanadski hokejski bog Wayne Gretzky.

Končnica polna kanadskih ekip, največji zvezdnik pa v LA-ju

Montreal se je leta 1993 v veliki finale prebil z zmagami v končnici nad Quebeckom (4:2), Buffalom (4:0) in klubom NY Islanders (4:1), v boju za Stanleyjev pokal pa je s 4:1 odpihnil še kalifornijsko zasedbo LA Kings, ki si je s superzvezdnikom Waynom Gretzkyjem sploh prvič v zgodovini franšize priborila nastop v finalu – na poti do finala pa je v končnici porazila Calgary (4:2), Vancouver (4:2) in Toronto (4:3). Kralji so torej takrat čisto vse tekme "play-offa" odigrali proti kanadskim moštvom.

Kako strastno hokej doživljajo kanadski navijači, so podporniki Montreala pokazali po osvojitvi Stanleyjevega pokala, ko so na ulicah tega quebeškega mesta praznovali tako silovito, da so izbruhnili neredi. Objestni navijači so prevračali in zažigali policijske avtomobile, razbijali izložbe trgovin, plenili, zažigali in povzročili za več milijonov kanadskih dolarjev škode.

Red je poskušalo vzpostaviti skoraj tisoč policistov, ki so aretirali 115 ljudi. V neredih je bilo poškodovanih 47 policijskih vozil, osem je bilo popolnoma uničenih, poškodovanih pa je bilo tudi 168 ljudi, od tega 49 policistov.

LA Kingsi so na naslednji finale lige NHL čakali 19 let, tega pa s pomočjo slovenskega asa Anžeta Kopitarja tudi dobili. Kralji so podvig ponovili leta 2014, ko so še drugič dvignili Stanleyjev pokal. Montreal Canadiens pa na naslednjega še vedno čakajo.

Canadiens ostajajo na vrhu večne lestvice

Gretzky je v desetletju pred odhodom v Kalifornijo postal legenda Edmontona, ko je z Oilers v osemdesetih letih prejšnjega stoletja petkrat dvignil Stanleyjev pokal. Že pred Gretzkyjevo dobo so v ligi NHL kanadska moštva prevladovala ter zmage le tu in tam prepustila ameriškim tekmecem. Montreal Canadiens ostajajo daleč na prvem mestu na večni lestvici klubov z največ zmagami. V 126-letni zgodovini Stanleyjevega pokala so ga osvojili 24-krat, drugi na tej lestvici, Toronto Maple Leafs, pa enajstkrat. A spomin na zadnjega, ki so ga (zanimivo) osvojili natanko sto let po prvem, leta 1893, bledi.

Roland Garros
Sportal Teniška smetana na rdečem pesku, ki slavi padlega francoskega heroja

Mnogi današnji zvezdniki se takrat še niso rodili

Mnogi današnji kanadski hokejisti sploh še niso bili rojeni, ko je Montreal slavil zadnji kanadski naslov prvakov lige NHL, ugotavljajo novinarji kanadskih športnih medijev, ko vsako pomlad seštevajo leta suše. A Jason Pominville, še vedno aktivni napadalec Buffala, se zmagoslavja svojega Montreala še zelo živo spomni: "Finale smo gledali po televiziji v naši dnevni sobi in proslavljali vsak gol. Čeprav sem bil velik navijač Wayna Gretzkyja, v Montrealu pač vedno navijaš za svoje," je nedavno povedal medijem čez lužo.

Dave Tippett
Sportal Edmonton Oilers imajo novega trenerja

"Hokej naj bi bil naš nacionalni šport in mi bi ga morali igrati najbolje."

Eric Desjardins je bil član zlate Montrealove ekipe leta 1993. | Foto: Guliverimage/Getty Images Eric Desjardins je bil član zlate Montrealove ekipe leta 1993. Foto: Guliverimage/Getty Images Kot desetletnik je spremljal pet tekem, na drugi je vse tri gole (za zmago s 3:2) Gretzkyjevim Kraljem zabil branilec Eric Desjardins. Pa danes, ko se sreča s takratnimi soigralci, med njimi tudi slavnim vratarjem Patricom Royjem, beseda nanese na kanadsko NHL sušo, so 49-letnika spraševali letos: "Ne razmišljamo na tak način, nam igralcem je precej vseeno ali gre za kanadsko ali ameriško ekipo, vsi smo del lige. Res pa je že precej dolgo od našega naslova. Hokej naj bi bil naš nacionalni šport in mi bi ga morali igrati najbolje. Navijam seveda za naše ekipe, ampak v ligi, kakršna je danes, lahko zmaga kdorkoli," odgovarja.

Giggs
Sportal Izdaja nogometne legende, ob kateri te spreleti srh #video

Ameriška moštva so v prednosti

Bolj kot zadnje zmagoslavje kanadskega moštva z največ osvojenimi trofejami je takrat, leta 1993, prihajajoče sušno obdobje kot kaže napovedal poraz kanadske ikone Wayna Gretzkyja. Tudi v dejstvu, da je "Great one" takrat igral v ZDA, se skriva eden od razlogov za očitno nekonkurenčnost kanadskih ekip. "Težava je v tem, da so ameriška moštva v prednosti," pravi Burke.

"V Kanadi se na igralce vrši orjaški pritisk, zasebnosti praktično nimajo, ob tem pa so ves čas tarča zlobnih komentarjev. Mnogi si ne želijo igrati za kanadske ekipe, med njimi tudi kanadski igralci sami. Že v Calgaryju smo imeli sezname, na katere so lahko igralci vpisali deset klubov, v katere ne želijo biti poslani. Vseh sedem kanadskih klubov je bilo na teh seznamih."

Tim Henman
Sportal Večkrat jih je prosila, naj ga ne izključijo s turnirja #video

Odvrača jih tudi kanadski davčni sistem

Wayne Gretzky, kanadska hokejska legenda, je v finalu leta 1993 igral za LA Kings. | Foto: Guliverimage/Getty Images Wayne Gretzky, kanadska hokejska legenda, je v finalu leta 1993 igral za LA Kings. Foto: Guliverimage/Getty Images V sončni Kaliforniji takšnega pritiska, kot ga je bil deležen v Edmontonu, Gretzky zagotovo ni čutil. V LA je prišel igrat za takrat rekordno pogodbo in denar je še en pomemben dejavnik pri tem vprašanju, je razložil Burke: "Kanadski davčni sistem je veliko bolj neugoden kot ameriški. Torej, v Kanadi igralec nima nobene zasebnosti, deležen je nesramnih osebnih kritik, na koncu pa domov odnese še precej manj denarja. Odločitev je za hokejista tako precej enostavna. Se vam ne zdi?"

Kljub težavam, s katerimi se soočajo menedžerji v kanadskih moštvih, pa so kanadski klubi dobro vodeni in imajo predvsem dobre mladinske pogone. Vzgajajo številne talente, kanadska sedmerica v ligi NHL ima pretežno mlade ekipe, zgodi se tudi, da najbolj talentirane posameznike zadrži, tako kot je Edmonton mladega asa Connorja McDavida – ta je bil rojen štiri leta po Montrealovem naslovu. Do zmagovite sestavljenke jim torej ne manjka veliko in optimizem raste.

Bliža se čas vrnitve

Winnipeg Jets so letos izpadli v prvem krogu končnice proti St. Louis Blues. Lahko naslednje leto naredijo korak naprej? | Foto: Guliverimage/Getty Images Winnipeg Jets so letos izpadli v prvem krogu končnice proti St. Louis Blues. Lahko naslednje leto naredijo korak naprej? Foto: Guliverimage/Getty Images "Na splošno gledano, sedem kanadskih moštev že dolgo ni bilo v tako dobrem položaju, kot so sedaj," je za časopis Ottawa Sun povedal analitik televizije TSN Dave Poulin: "V zadnjih letih so trpeli, se spopadali z visokimi izbori na naboru, danes imajo bolj ustaljene ekipe. Montreal morda še najbolje od vseh, mislim, da bo v naslednjih letih upoštevanja vredna sila. Ottawa ima zelo dobro skupino mladih igralcev, dobre hokejiste ima tudi Toronto, ampak še niso sestavili prave ekipe. Winnipeg ima veliko manevrskega prostora s prostimi igralci, hokejisti moštva Flames morajo najti način, da zaigrajo kot ekipa, Oilers pa morajo sestaviti pravo ekipo okoli McDavida in Leona Draisaitla."

Preberite še:

Fausto Coppi
Sportal Giro, dirka čustev in epskega italijanskega rivalstva
Marat Safin
Sportal Dekleta, ki so pred 17 leti na tribunah požela veliko zanimanja
Ne spreglejte