Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 2. 2020,
5.38

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Natisni članek

Chicago Anthony Davis James Harden Giannis Antetokounmpo LeBron James Luka Dončić Luka Dončić All Star Liga NBA NBA

Ponedeljek, 17. 2. 2020, 5.38

4 leta, 2 meseca

Liga NBA, All-Star 2020

Luka Dončić z zabijanjem začel čustven spektakel, ki se je končal s trilerjem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Luka Dončić | Luka Dončić je na premierni tekmi All-Star dosegel osem točk in zbral štiri asistence ter skok. Na koncu se je veselil zmage svoje ekipe. | Foto Getty Images

Luka Dončić je na premierni tekmi All-Star dosegel osem točk in zbral štiri asistence ter skok. Na koncu se je veselil zmage svoje ekipe.

Foto: Getty Images

Luka Dončić je dočakal zgodovinski dan v karieri. Kot član prve peterke je nastopil na tekmi vseh zvezd in z nekaterimi potezami pokazal, zakaj je med najboljšimi košarkarji v ligi NBA. MVP čustvene in izjemno razburljive tekme, ki je bila v znamenju umrlih Kobeja Bryanta in komisarja lige Davida Sterna, je postal Kawhi Leonard. Zmaga je šla po pravem trilerju (157:155) v vrste ekipe LeBrona Jamesa, katere član je bil prav naš Dončić.

Luka Dončić je kot drugi Slovenec po Goranu Dragiću, ki je priložnost na tekmi All-Star dobil leta 2018 (v dobri enajstih minutah je v statistiko vpisal dve točki, štiri skoke in asistenco), zaigral na prestižni tekmi zvezd lige NBA. A je imel kot prvi mesto v začetni peterki – izbrali so ga navijači, košarkarji lige in novinarji. Ni veliko manjkalo, da bi bil celo kapetan moštva. Na zahodu je zaostal le za LeBronom Jamesom. Zato pa je dobil priložnost, da je zaigral skupaj s svojim vzornikom.

Fotogalerija Dončićeve prve tekme All-Star 

Fotogalerija
1 / 12

Zaključek dogodka All-Star se je začel izjemno čustveno. Razumljivo so se spomnili na tragično umrlega košarkarja Kobeja Bryanta in njegovo hčerko Gianno, s katero sta življenje izgubila v helikopterski nesreči, kakor tudi na nekdanjega komisarja lige Davida Sterna, ki je umrl za posledicami možganske kapi. Vsi košarkarji LeBronove ekipe so tako na tekmi nosili dres s številko 2 (nosila jo je Gianna), igralci moštva Giannisa Antetokounmpa pa so imeli na hrbtu 24 (v karieri jo je nosil Bryant).

"Vse od začetka tekme se je čutila Brynatova prisotnost. Zagotovo je bil tukaj," je dejal James.

Prvi koš Luke Dončića na tekmi zvezd

Zadnjo četrtino igrala le deseterica, Dončić spremljal triler z roba parketa

Luka Dončić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Čeprav smo pri Dončiću vajeni, da točke dosega s polaganjem ali meti z razdalje, je prvi koš dosegel z zabijanjem. Kot eden izmed najboljših podajalcev v ligi je nekajkrat navdušil tudi s podajami. Svojo prvo asistenco je vknjižil po podaji Jamesu.

Nekaj težav so mu predstavljali meti za tri točke. Šele v četrtem poskusu je žoga izza črte 7,25 metra našla želeni cilj. In takoj v naslednjem napadu s praktično identičnega položaja je Luka zadel še enkrat. A ravno, ko je postal vroč, se je moral usesti na klop. Celotno zadnjo četrtino je presedel na klopi oziroma je skupaj s soigralci stoje spremljal izjemno razburljiv zaključek. Po tretji četrtini je tako postalo jasno, kakšen bo njegov končni izplen – osem točk (met za tri točke 2/5, za dve 1/1), štiri asistence, skok, ukr. žoga v 18 min.).

Sicer smo pričakovano v večini spremljali obračun brez prave obrambe, šele v zadnji četrtini pa se je vnel pravi boj za zmago. Takrat so košarkarji začeli igrati tudi obrambo – pravilo je bilo, da zmaga tista tekma, ki prva pride do 157. točke. Na parketu dvorane v Chicagu smo spremljali srdit boj, kot smo jih vajeni v končnici. Ob zaključku je bilo vse več napetosti, saj so si oboji želeli zapustiti parket kot zmagovalci. In na koncu so imeli razlog za veselje v ekipi LeBrona Jamesa. Prve tri priložnosti so zapravili, nato pa v četrtem delu le prišli do zmagoslavja, potem ko je Anthony Davis zadel drugi prosti met za 157:155.

Nagrada MVP, poimenovana po Bryantu, pripadla Leonardu, Young kot Dončić s sredine

Ni bilo malo takšnih, ki so si med tekmo zastavljali vprašanje, ali bo kdo od košarkarjev izenačil ali presegel mejo 40 točk, kajti na zadnji tekmi zvezd v Chicagu leta 1988 je s prav toliko doseženimi točkami blestel eden in edini Michael Jordan. Antetokounmpo je bil videti najbolj zagret, da bi si zagotovil lovoriko MVP – to nagrado so po novem poimenovali po Kobeju Bryantu –, a je imel na drugi strani konkurenta Kawhija Leonarda, ki je trojke zadeval kot po tekočem traku. In s 30 točkami je ta nagrada pripadla lanskoletnemu najkoristnejšemu košarkarju finala, ki je popeljal Toronto do zgodovinskega naslova prvaka lige NBA.

Kawhi Leonard je prejel nagrado MVP, ki ima po novem ime po tragično umrlem Kobeju Bryantu. | Foto: Getty Images Kawhi Leonard je prejel nagrado MVP, ki ima po novem ime po tragično umrlem Kobeju Bryantu. Foto: Getty Images

"Veliko mi pomeni, da sem kot prvi dobil pokal Kobeja Bryanta. Zahvaljujem se mu še enkrat za vse, kar je naredil zame. Veliko pogovorov mi je namenil in mi pomagal. To nagrado posvečam njemu," je po prejetju lovorike MVP dejal Leonard.

Pri zmagovalcih sta po 23 točk dosegla še James in Chris Paul, 20 jih je dal Davis, pri poražencih jih je imel največ Antetokounmpo (25), sledili pa so mu Kemba Walker (23), Joel Embiid (22) in Rudy Gobert (21).

Za met večera pa je poskrbel Dončićev vrstnik Trae Young. Tako kot je Luka zadel s polovice igrišča na tekmi vzhajajočih zvezd, je tokrat uspelo košarkarju Atlante.

Podrobno dogajanje na tekmi All-Star 

4. četrtina: ekipa LeBron : ekipa Giannis 157:155 (Luka Dončić 8 točk (met za 3 točke 2/5, za 2 1/1), 4 asistence, skok, ukr. žoga v 18 min.)

Zadnjo četrtino je Luka presedel na klopi, a zato spremljal pravi triler na parketu. Pravilo je bilo, da bo zmagala tista ekipa, ki bo prva prišla do 157. točke. Zato se je vnel pravi boj, kot smo ga vajeni na tekmah končnice lige NBA. Anthony Davis je bil mož odločitve, potem ko je pri vodstvu s 156:155 zadel drugi prosti met za zmago ekipe LeBrona Jamesa, v kateri je igral tudi Luka Dončić.

MVP tekme je postal Kawhi Leonard, ki se je pohvalil s 30 točkami (trojke 8/14), sedmimi skoki in štirimi asistencami.

3. četrtina: ekipa LeBron : ekipa Giannis 124:133 (Luka Dončić 8 točk (met za 3 točke 2/5, za 2 1/1), 4 asistence, skok, ukr. žoga v 18 min.)

Luki je v tretji četrtini le uspelo zadeti trojko. In to ne le eno, temveč dve v dveh zaporednih napadih.

Izvrstna poteza LeBrona Jamesa.

Največ točk sta dosegla Kawhi Leonard pri ekipi James in kapetan svoje ekipe Giannis Antetokounmpo. Leonard je do 28 točk prišel z osmimi trojkami, grški košarkar pa je 25 točk dosegel večinoma z zabijanjem.

2. četrtina: ekipa LeBron : ekipa Giannis 83:92 (Luka Dončić 2 točki (met za 3 točke 0/3, za 2 1/1), 4 asistence, skok v 12 min.)

V drugi četrtini je Luka Dončić vstopil v igro ob koncu. Ostajal je pri dveh točkah iz prve, potem ko je žogo zabil v koš. Vse tri poskuse za tri točke je zgrešil.

Zato pa je nora trojka uspela njegovemu vrstniku Traeju Youngu. Se spomnite, kako jo je Luka zadel na tekmi vzhajajočih zvezd s sredine? Enako je zdaj uspelo še košarkarju Atlante.

Najbolj vroča košarkarja sta Kawhi Leonard pri ekipi James in kapetan svoje ekipe Giannis Antetokounmpo. Leonard je do 25 točk prišel s sedmimi trojkami, grški košarkar pa je 20 točk dosegel z zabijanjem

1. četrtina: ekipa LeBron : ekipa Giannis 53:41 (Luka Dončić 2 točki, 3 asistence, skok v 8 min.)

Prva Dončićeva akcija je bila podaja do kapetana Jamesa, ki je žogo silovito zabil v koš. 

Dogajanje pred tekmo

Pred tekmo se je Magic Johnson spomnil Kobeja Bryanta in Davida Sterna (nekdanji komisar lige NBA), ki sta zaznamovala ligo NBA.

Vsi košarkarji ekipe LeBrona Jamesa bodo nosili dres s številko 2 (nosila jo je Gianna), vsi košarkarji ekipe Giannisa Antetokounmpoja pa bodo imeli na hrbtu 24 (nosil jo je Bryant).

Luka Dončić leta 2016 v dresu Real Madrida. Russel Westbrook je bil takrat njegov tekmec, na tekmi All-Star sta štiri leta pozneje soigralca.

Luka Dončić
Sportal Dončić se je čudil razpletu tekmovanja v zabijanju #video
Luka Dončić Trae Young
Sportal Nervozni Luka Dončić ostal brez fotografije z Jordanom

All-Star 2020, tekma:

Selekciji All-Star:

Zahod:

Začetna peterka: James Harden (Houston Rockets), Luka Dončić (Dallas Mavericks), LeBron James (LA Lakers), Kawhi Leonard (LA Clippers), Anthony Davis (LA Lakers).

Rezerve: Chris Paul (OC Thunder), Russell Westbrook (Houston Rockets), Damian Lillard (Portland Trail Blazers), Donovan Mitchell (Utah Jazz), Brandon Ingram (NO Pelicans), Nikola Jokić (Denver Nuggets), Rudy Gobert (Utah Jazz), Devin Booker (Phoenix Suns).

Vzhod:

Začetna peterka: Kemba Walker (Boston Celtics), Trae Young (Atlanta Hawks), Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks), Pascal Siakam (Toronto Raptors), Joel Embiid (Philadelphia 76ers).

Rezerve: Kyle Lowry (Toronto Raptors), Ben Simmons (Philadelphia 76ers), Jummy Butler (Miami Heat), Khris Middleton (Milwaukee Bucks), Bam Adebayo (Miami Heat), Jayson Tatum (Boston Celtics), Domantas Sabonis (Indiana Pacers).

Preberite še:

Michael Jordan
Sportal Vse v znamenju legende, ki je vzela Dončića pod svoje okrilje
Sportal Ozadje nore trojke, ob kateri sta se muzala Dončić in Young #video
Luka Dončić Trae Young
Sportal Šovman Dončić s trojko iz vesolja, visoka zmaga ameriške selekcije #video
Luka Dončić
Sportal Dončić sporočil novico, ki jo želijo slišati Slovenci, do njega je stopil celo Obama
Luka Dončić
Sportal Zvezdniški trenutki Luke Dončića v družbi velikanov
Ne spreglejte