Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 2. 2020,
7.10

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,01

Natisni članek

NBA All-Star Luka Dončić Luka Dončić Derrick Jones Jr.

Nedelja, 16. 2. 2020, 7.10

4 leta, 2 meseca

All-Star konec tedna

Dončić se je čudil razpletu tekmovanja v zabijanju #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,01
Luka Dončić | Luka Dončić bo v noči na ponedeljek igral na tekmi vseh zvezd. | Foto Reuters

Luka Dončić bo v noči na ponedeljek igral na tekmi vseh zvezd.

Foto: Reuters

Zvezdniški konec tedna v Chicagu je že v polnem razmahu. Slovenski košarkarski biser Luka Dončić je v noči na nedeljo z ekipo LeBron že opravil "trening" pred današnjim vrhuncem All-star konca tedna, na delu pa so bili tudi košarkarji, ki so se preizkusili v spretnostnem poligonu, zabijanju in metu za tri točke. Največ prahu je dvignilo tekmovanje v zabijanju, kjer je Derrick Jones Jr. v finalu kljub negodovanju prisotnih v dvorani ugnal Aarona Gordona.

Luka Dončić je v soboto v Chicagu prestal uradni trening pred današnjo tekmo vseh zvezd, kjer bo zaigral ob boku svojega idola LeBrona Jamesa. Dončić, ki v letošnji sezoni lige NBA v povprečju dosega 28,9 točke, 9,5 skoka in 8,7 podaje na tekmo, je bil na zvezdniškem koncu tedna dejaven že v noči iz petka na soboto, ko je za ekipo sveta, ki jo je na igrišče popeljal kot kapetan, dosegel 16 točk, vključno z zadetim metom s sredine igrišča.

Luka Dončić Trae Young
Sportal Nervozni Luka Dončić ostal brez fotografije z Jordanom

Kontroverzno tekmovanje v zabijanju

Najspektakularnejši del sobotnega večera v Chicagu je postregel s tekmovanjem v zabijanju, kjer je slavil soigralec Gorana Dragića pri Miamiju Derrick Jones Jr. V finalu je le za točko ugnal košarkarja Orlanda Aarona Gordona, ki je do finalnega nastopa prejel prav vse točke. Gordon je v finalu izgubil že leta 2016, ko je bil od njega boljši Zach LaVine, tokrat pa je moral kljub nestrinjanju občinstva priznati premoč Jonesu Jr.

Sodniki najprej niso mogli ločiti obeh finalistov, ki sta v prvem krogu točkovno premagala Pata Connaughtona (Milwaukee) in Dwighta Howarda (LA Lakers). Zato sta dobila še dva poskusa. Gordon je v zadnjem zabijanju preskočil 226 centimetrov visokega košarkarja Bostona Tacka Falla, ki je najvišji igralec v NBA, za kar je od žirije prejel 47 točk, Jones Jr. pa je za "tomahawk" zabijanje prejel točko več. Občinstvo v Chicagu je bilo vidno presenečeno in je sodnike nagradilo z žvižgi. Razočarani Gordon je po koncu tekmovanja dejal, da se ne bo nikoli več pomeril v tovrstnem tekmovanju in da bi moral imeti v svoji vitrini zdaj že dve priznanji za zmagi v zabijanju.

Nad razpletom tekmovanja v zabijanju se je čudil tudi Luka Dončić

Med tekmovalci je bil tudi veteran Howard, ki je poskušal poustvariti zabijanje z leta 2008, ko je slavil z zabijanjem v Superman opravi, v katero se je odel tudi tokrat, podal pa mu je nekdanji soigralec pri Orlandu Jameer Nelson, a njegovo zabijanje ni bilo dovolj za uvrstitev v finale.

Finalna serija tekmovanja v zabijanju:

Prva serija tekmovanja v zabijanju:

Kdo vas je bolj prepričal?

  • Derrick Jones Jr.
    13,66 %
    119 glasov
  • Aaron Gordon
    75,32 %
    656 glasov
  • Nihče/me ne zanima
    11,02 %
    96 glasov
Oddanih 871 glasov

Zabijanje Howarda:

Tekmovalci v zabijanju in dosežene točke:

Derrick Jones Jr. (Miami Heat, 96; 198), Aaron Gordon (Orlando Magic; 100; 197), Pat Connaughton (Milwaukee Bucks, 95), Dwight Howard (Los Angeles Lakers (90).

Hield slavil v metu za tri točke

V metu za tri točke je bil tako v predtekmovanju kot v finalu najnatančnejši branilec Sacramenta Buddy Hield, ki je bil v finalni seriji boljši od Devina Bookerja – ta je na tekmovanju vskočil namesto poškodovanega Damiana Lillarda – in nekdanjega košarkarja Olimpije Davisa Bertansa. Hield je v finalu dosegel 27 točk od možnih 40, Booker je dosegel eno manj.

Branilec naslova v tej kategoriji – košarkar Brooklyna Joe Harris – je izpadel že v prvi seriji, podobno kot Trae Young, ki je dosegel le 15 točk. 

Tekmovanje za tri točke je v tem letu dobilo nekoliko prenovljeno podobo z dodatkom dveh novih postaj za met za tri, ki sta postavljeni na enako razdaljo med že tradicionalnimi "strelišči".  Obe novi postaji sta postavljeni skoraj dva metra za črto, ki označuje met za tri točke. Na vsaki izmed teh dveh postaj pa sta posebni zeleni žogi, ki sta ob zadetem metu vredni tri točke.

Trojke Hielda:

Tekmovalci v metu za tri točke in dosežene točke:

Buddy Hield (Sacramento; 27; 27), Devin Booker (Phoenix; 27; 26), Davis Bertans (Washington; 26; 22), Devonte' Graham (Charlotte; 18), Joe Harris (Brooklyn; 22), Zach LaVine (Chicago; 23), Duncan Robinson (Miami; 19), Trae Young (Atlanta; 15).

Adebayo presenetil s trojkami

Tudi v spretnostnem poligonu se je zmage veselil še eden od soigralcev Dragića pri Miamiju. Najspretnejši je bil Bam Adebayo, ki je v finalu ugnal košarkarja Indian Domantasa Sabonisa. Adebayo je slavil kar presenetljivo, saj je v rednem delu sezone do zdaj iz enajstih poskusov zadel le eno trojko, na tekmovanju v spretnosti pa je zadel kar tri v šestih poskusih.

Finale v spretnostnem poligonu:

Tekmovalci v spretnostnem poligonu:

Bam Adebayo (Miami), Patrick Beverley (LA Clippers), Spencer Dinwiddie (Brooklyn), Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma City), Khris Middleton (Milwaukee), Domantas Sabonis (Indiana), Pascal Siakam (Toronto), Jayson Tatum (Boston), ni nastopil zaradi poškodbe: Derrick Rose (Detroit).

V čast Kobeju in Gianni

Komisar lige NBA Adam Silver je v soboto tudi oznanil, da se bo nagrada MVP za vrhunec All-Star konca tedna in najboljšo predstavo na tekmi, kjer bo nastopil tudi Dončić, po novem imenovala po Kobeju Bryantu, ki je kar 18-krat v svoji karieri zaigral na tekmi vseh zvezd, štirikrat pa je prejel naziv najkoristnejši igralec. "Kobe Bryant je sinonim za All-Star tekmo. Bil je duša tega dogodka in vedno je prikazal najboljše predstave," je povedal Silver. Bryant je na tekmi vseh zvezd prvič zaigral leta 1998, ko je imel le 19 let, in tako postal najmlajši igralec, ki je kadarkoli zaigral na All-Star obračunu. 

Adam Silver s priznanjem za najkoristnejšega igralca tekme vseh zvezd. | Foto: Reuters Adam Silver s priznanjem za najkoristnejšega igralca tekme vseh zvezd. Foto: Reuters

Letošnja izdaja tekmovanja se bo poklonila enemu največjih vseh časov, Kobeju Bryantu. V tem pogledu bo spremenjen tudi format same tekme. Ta bo v vsaki četrtini potekala od izida 0:0, po treh četrtinah pa bodo sešteli vse točke in igrali še nekaj malce bolj resnih minut košarke za naziv končnega zmagovalca. To bo postala ekipa, ki bo od končnega seštevka po treh četrtinah igre dosegla postavljeno mejo dodatnih 24 točk kot poklon tragično umrlemu košarkarju. To pomeni, da če bo rezultat po treh četrtinah 120:110, bo zmagovalec tekme ekipa, ki bo prva dosegla 144 točk. Nasploh bo vse v znamenju nekdanje številke 24 pri jezernikih. Obe moštvi bosta nosili številke Bryanta in njegove hčerke Gianne Bryant.

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Zvezdniški trenutki Luke Dončića v družbi velikanov
Luka Dončić
Sportal Dončić sporočil novico, ki jo želijo slišati Slovenci, do njega je stopil celo Obama
Luka Dončić Trae Young
Sportal Šovman Dončić s trojko iz vesolja, visoka zmaga ameriške selekcije #video
Sportal Ozadje nore trojke, ob kateri sta se muzala Dončić in Young #video
Michael Jordan
Sportal Vse v znamenju legende, ki je vzela Dončića pod svoje okrilje
Ne spreglejte