Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2024,
6.18

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

Natisni članek

Indiana Pacers Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Liga NBA

Sreda, 6. 3. 2024, 6.18

1 mesec, 3 tedne

Liga NBA, 5. marec

Neverjetno, kaj se dogaja z Dallasom? Dončić ruši rekorde, a ... #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18
Luka Dončić | Luka Dončić je v kratkem času dvakrat izgubil z Indiano, ki jo vodi njegov nekdanji trener Rick Carlisle. Indiana je znova napolnila koš Dallasu. Na domačem parketu je dosegla 133, na gostovanju v Teksasu pa kar 137 točk. Dallasu do boljšega rezultata ni pomagal niti novi trojni dvojček slovenskega zvezdnika. | Foto Reuters

Luka Dončić je v kratkem času dvakrat izgubil z Indiano, ki jo vodi njegov nekdanji trener Rick Carlisle. Indiana je znova napolnila koš Dallasu. Na domačem parketu je dosegla 133, na gostovanju v Teksasu pa kar 137 točk. Dallasu do boljšega rezultata ni pomagal niti novi trojni dvojček slovenskega zvezdnika.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski virtuoz Luka Dončić je z Dallasom doživel nov boleč udarec. Čeprav je še četrtič zapored dosegel trojni dvojček z vsaj 30 doseženimi točkami (39 točk, 10 skokov in 11 asistenc) ter postal šele tretji košarkar, ki mu je to uspelo v zgodovini lige NBA, so Mavericks doma izgubili z Indiano s 120:137. Rezultatske krize Dallasa, ki je na zadnjih šestih tekmah zmagal le enkrat in ne blesti v obrambi, tako še zdaleč ni konec. Petindvajsetletni Dončić je nastopil prvič po tem, ko je prejel priznanje za igralca meseca februarja zahodne konference, Indiana pa si je odločilno prednost na krilih rezervistov in Tyresa Haliburtona priigrala v drugem polčasu. Večer sta zaznamovala konec zmagovitega niza Bostona in sanjski večer mladega Turka Alperena Senguna (45 točk).

Dallas Mavericks : Indiana Pacers 120:137 (32:35, 70:74, 88:106)

Učinek Luke Dončića: 39 točk (za tri 4/13, za dve 11/17, prosti meti 5/6), 10 sk., 11 as., 5 izg. žog v 43 minutah

Najboljši strelci: Dončić 39 (10 sk., 11 as.), Irving 23, Washington Jr. 20, Gafford 16 (10 sk.); Turner 20, Haliburton (11 as.) in Mathurin 19, Toppin 14, McConnell (7 as.) in Siakam (13 sk., 6 as.) 13, Sheppard 12 (trojke 4/6), Smith 11, Nembhard 10
Luka Dončić
Sportal Ekskluzivno: Dallasova okrepitev prihaja v Slovenijo

Košarkarji Dallas Mavericks so znova razočarali navijače. Po ponesrečeni nedeljski predstavi s Philadelphia 76ers, ki so brez najboljšega igralca Joela Embiida premagali Kiddovo četo (120:116) ter sprožili veliko vprašanj o slabi in nedorečeni obrambni igri (Dallas je ekipa, ki po premoru zaradi tekme All Star prejema največ točk v ligi NBA), so ostali praznih rok še proti Indiani. Znova na domačem parketu, z moštvom, ki ga vodi nekdanji strateg Dallasa Rick Carlisle, pa so v kratkem času izgubili obe tekmi to sezono in vselej prejeli ogromno točk.

Vrhunci dvoboja med Dallasom in Indiano:

V Indianapolisu, takrat so Pacers prekinili zmagoviti niz Dallasa, ki je trajal sedem tekem in vsaj za nekaj časa razvnel domišljijo navijačev o tem, kako so Luka Dončić, Kyrie Irving in druščina pripravljeni na največje izzive, so prejeli 133 točk. Obramba je bila na tekmi v Teksasu še bolj porozna in ranljiva. Kot da se ne bi ničesar naučili s tekme v Indianapolisu, je tokrat Dallas izgubil s 120:137.

Rezervisti Indiane zasenčili klop Dallasa

Luka Dončić je v drugi četrtini dosegel kar 19 točk. Skupno je dosegel jubilejni 70. trojni dvojček v karieri. | Foto: Reuters Luka Dončić je v drugi četrtini dosegel kar 19 točk. Skupno je dosegel jubilejni 70. trojni dvojček v karieri. Foto: Reuters Gostje so že v prvem polčasu na krilih 60-odstotnega meta iz igre (trojke 8/17) in razpoloženega centra Mylesa Turnerja dosegli 74 točk. Le znova izjemnemu večeru Luke Dončića, ki je v uvodnih dveh četrtinah polnil koš Indiane kot za stavo in se ustavil pri 28 točkah, se morajo zahvaliti, da so gostitelji odšli na počitek z relativno nizkim zaostankom (70:74). Ko pa Ljubljančan ni več mogel slediti noremu strelskemu ritmu, saj je imel v napadu opravka z zelo zagretimi in motiviranimi košarkarji Indiane, je sledil potop. Gostje so kar tekmovali med seboj, kdo bo komu podelil več asistenc in omogočil lažji met. Trojke so metali izjemno, obenem pa povzročali težave tudi z velikim številom skokov v napadu, s pomočjo katerih so dobili nove priložnosti za doseganje točk.

Te so enakovredno razpršili med seboj, v primerjavi z Dallasom je še kako blestela klop, saj so rezervisti dosegli kar 69 točk (Dallasova klop jih je prispevala le 32). Kar devet košarkarjev je končalo tekmo z dvomestnim številom točk, pri Dallasu, kjer je bil Dončić osamljeni jezdec in je znova prednjačil, pa so se lahko s tem statističnim dosežkom pohvalili le štirje.

Potrti in poklapani obrazi košarkarjev Dallasa po prepričljivem domačem porazu z Indiano povedo več kot tisoč besed. | Foto: Reuters Potrti in poklapani obrazi košarkarjev Dallasa po prepričljivem domačem porazu z Indiano povedo več kot tisoč besed. Foto: Reuters

Indiana si je odločilno prednost zagotovila v drugem polčasu, v katerem je hitro pobegnila na +18 (94:76). Takrat se je strelsko prebudil tudi Tyrese Haliburton, sicer prvi zvezdnik Indiane in kralj asistenc v ligi NBA. Na koncu je dosegel 19 točk, 11 asistenc in 6 skokov, v svoji ekipi pa je imel najboljši indeks uspešnosti. Ko je bil na parketu, odigral je slabih 32 minut, je bila Indiana boljša za 18. Na drugi strani sta v tej statistični prvini pri Dallasu najbolj negativno izstopala najboljša strelca. Kyrie Irving, ki je ob metu 8/19 prispeval 23 točk, je imel indeks -20, Dončić, ki je na tekmi izgubil pet žog, prejel pa tudi največ osebnih napak v svoji ekipi (4), pa -18.

Luka Dončić je med minuto odmora v tretji četrtini, ki jo je Dallas izgubil z 18:36, tako izgubil živce: 

Le Westbrook, Robertson in ... Dončić!

Novi poraz in nova skromna predstava v obrambi, kjer je puščalo na vse strani, sta dodobra pokvarila nov zgodovinski presežek Luke Dončića. Odkar je dopolnil 25 let, še ni bilo tekme, na kateri ne bi dosegel trojnega dvojčka z najmanj 30 doseženimi točkami. Žal pa v tem obdobju, ko mu uspevajo neverjetne številke, trpijo rezultati ekipe. Dallas je na omenjenih tekmah zmagal le enkrat, po novem neuspehu pa je zapravil dobro priložnost, da bi se resneje približal vsaj šestemu mestu, še zadnjemu, ki zagotavlja neposredni preboj v končnico.

Dončić, ki je bil pred srečanjem zaradi poškodbe desnega gležnja celo vprašljiv za nastop, bo na naslednji tekmi, v noči na petek bo v Dallasu gostoval Miami, lovil nov rekord. Če bi še petič zapored dosegel trojni dvojček z vsaj 30 doseženimi točkami, bi izenačil absolutni rekord, ki ga je pred leti dosegel Russell Westbrook. Za zdaj se je na večni lestvici izenačil z legendarnim Oscarjem Robertsonom, ki je nanizal največ štiri tekme s trojnim dvojčkom in vsaj 30 točkami.

Sanjski večer Turka, ki je zasenčil Wembanyamo

Alperen Sengun igra v ligi NBA tretjo sezono. | Foto: Reuters Alperen Sengun igra v ligi NBA tretjo sezono. Foto: Reuters V noči na sredo so v ligi NBA odigrali devet tekem. Strelski rekord večera je postavil 21-letni Turek Alperen Sengun, ki je na teksaškem obračunu Houstonu do zmage nad San Antoniom (114:101) pomagal s kar 45 točkami. To je bil njegov sanjski večer. Postavil je osebni rekord, pri tem pa ukradel kar pet žog, blestel pa je tudi pod košem in zbral 16 skokov. Njegov dosežek je še toliko vrednejši, saj se je moral v obrambi kosati s francoskim orjakom Victorjem Wembanyamo. Ta je zbral kar sedem blokad, a bil neprimerno manj nevaren od Turka v napadu, saj je dosegel deset točk. Prispeval je tudi 11 skokov. Redkega zmagovitega niza Ostrog je konec. San Antonio je po dveh zaporednih zmagah naletel na boljšega tekmeca.

V zgodovini lige NBA je vsaj 45 točk, 15 skokov in 5 ukradenih žog na tekmi zbralo pet igralcev. Poleg Senguna, ki je najmlajši v tej druščini, je to uspelo še Anthonyju Davisu (dvakrat), Joelu Embiidu, Jamesu Hardnu in Johnu Drewu.

Drama v Clevelandu, Boston padel po 11 zmagah

Dean Wade je v zadnji četrtini napolnil koš Bostona. | Foto: Reuters Dean Wade je v zadnji četrtini napolnil koš Bostona. Foto: Reuters Konec je zmagovitega niza Bostona. Vodilna ekipa sezone je, čeprav je še v zadnji četrtini vodila za 22 točk, doživela poraz v Clevelandu (104:105). Junak derbija vzhodne konference je postal Dean Wade. V zadnji četrtini je zadel pet trojk in dosegel 20 točk. Wade je skupno dosegel 23 točk, Cleveland pa popeljal v vodstvo z zabijanjem 19 sekund pred koncem (105:104). Slabo sekundo pred koncem so sodniki prisodili osebno napako Dariusu Garlandu nad Jaysonom Tatumom, a najboljši košarkar Bostona ni stopil na črto prostih metov. Cleveland se je pritožil, sledil je sodniški izziv, v katerem so ugotovili, da Garland ni nepravilno oviral Tatuma. Ta je bil s 26 točkami prvi strelec Bostona, Kristaps Porzingis jih je dodal 24. Kelti so izgubili prvič po 1. februarju.

Najvišjo zmago večera so proslavljali košarkarji New Orleansa. Pelikani so nadigrali Toronto za kar 41 točk (139:98). Trey Murphy III je zadel kar 10 od 14 metov za tri točke in se veselil strelskega rekorda sezone (34 točk).

Miami, ki bo naslednji tekmec Dončićevega Dallasa, je pričakovano ugnal Detroit (118:110). Največ točk je dosegel Jimmy Butler (26 točk), zelo dober prijatelj Gorana Dragića, ki bo avgusta prišel na njegovo poslovilno tekmo v Ljubljano. Detroit ostaja pri 9 zmagah in 52 porazih. Tako se je z najslabšim izkupičkom izenačil z Washingtonom.  

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Alarm v Dallasu

Liga NBA, 5. marec:

Lestvica:

Luka Dončić
Sportal NBA priznava: Ni boljšega od Luke Dončića
Los Angeles Lakers
Sportal Minnesota s pomočjo LA Lakers do prvega mesta #video
Dallas Mavericks Luka Dončić
Sportal Preveč izgubljenih žog, poraz kljub 38 točkam Dončića
Luka Dončić
Sportal Dončić obrnil prst proti sebi: Na meni je
Ne spreglejte