Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
26. 2. 2024,
2.05

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,14

Natisni članek

Rick Carlisle Luka Dončić Luka Dončić Indiana Pacers Dallas Mavericks NBA Liga NBA

Ponedeljek, 26. 2. 2024, 2.05

2 meseca

Liga NBA, 25. februar

Najprej popihal na dušo Dončiću, nato prekinil sanjski niz Dallasa #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,14
Indiana Dallas | Luka Dončić je bil s 33 točkami prvi strelec srečanja. Toliko jih je dosegel tudi center Indiane Myles Turner in s tem poskrbel za svoj osebni rekord sezone. | Foto Guliverimage

Luka Dončić je bil s 33 točkami prvi strelec srečanja. Toliko jih je dosegel tudi center Indiane Myles Turner in s tem poskrbel za svoj osebni rekord sezone.

Foto: Guliverimage

Zmagovitega niza košarkarjev Dallas Mavericks v ligi NBA je konec. Na gostovanju v Indiani so, čeprav sta znova strelsko izstopala Luka Dončić (33 točk) in Kyrie Irving (29), izgubili s 111:133. Gostitelji, ki jih vodi nekdanji trener Dallasa Rick Carlisle, ta je pred srečanjem namenil 24-letnemu Slovencu ogromno pohvalo, so upravičili sloves ekipe z najboljšim napadom v ligi. Odločilno prednost so si zagotovili v zadnji četrtini. Dallas bo peklensko turnejo po vzhodu nadaljeval v Clevelandu, Torontu in Bostonu.

Kevin Durant
Sportal Navijač Dallasa izgovoril psovko, a se ga je superzvezdnik usmilil

Indiana Pacers : Dallas Mavericks 133:111 (32:32, 67:60, 100:91)
Turner 33 (8 sk.), Haliburton 17 (10 as.), Nembhard in Sheppard 15, Mathurin 14 (11 sk.), Siakam 12 (9 sk.); Dončić 33, Irving 29, Green 14, Hardaway Jr. 11

Učinek Luke Dončića: 33 točk (za tri 4/8, za dve 6/13, prosti meti 9/12), 6 sk., 6 as., 1 ukr. žoga, 2 blok., 3 izg. žoge v 33 minutah

Vsakega niza je v ekipnih športih ponavadi konec. Nič drugače ni bilo za Dallas. Do tekme proti Indiani je bil najbolj vroča ekipa zahodne konference, saj je nanizal sedem zmag. Nato pa je napočil hud izziv, ki je izbrancem Jasona Kidda dal misliti.

Vrhunci dvoboja med Indiano in Dallasom:

Čeprav je Dallas v zadnjem obdobju močno povzdignil raven in trdnost obrambe, je ta v neposrednem dvoboju proti ekipi, ki v tej sezoni dosega največje število točk in slabosti obramb razgalja z največjim številom asistenc v ligi, pokazala preveč ranljivosti, da bi lahko računala na bolj izenačen rezultat. Čeprav sta Luka Dončić in Kyrie Irving, za mnoge najbolj vroči košarkarski dvojec v ligi NBA, skupaj prispevala kar 62 točk, to niti približno ni zadoščalo za boljši rezultat. Na koncu so Mavericks proti Indiani, ki si je odločilno prednost priigrala v zadnji četrtini, izgubili s 111:133. Tako veliko točk niso prejeli že mesec dni, že vse od legendarnega gostovanja v Atlanti (148:143), na katerem je Dončić nasul kar 73 točk!

Dončić začel imenitno, kmalu je bil že pri 20 točkah

V ospredju je bil zvezdniški obračun med Luko Dončićem in Tyresom Haliburtnom.  | Foto: Guliverimage V ospredju je bil zvezdniški obračun med Luko Dončićem in Tyresom Haliburtnom. Foto: Guliverimage Začelo se je povsem drugače, še kako obetavno za Dallas. Slovenski košarkarski dragulj Luka Dončić je dokazoval, zakaj je v tej sezoni v življenjski formi. V Indianapolisu se je mudil že prejšnji teden, ko je sodeloval in užival na zvezdniškem spektaklu All-Star, tokrat, ko je v dvorani Gainbridge Fieldhouse gostoval z Dallasom, pa je tekma štela za točke. Takšen je bil tudi njegov pristop. Ljubljančan, ki bo v sredo dopolnil 25 let, je v dvoboj vstopil povsem drugače kot na tekmo All-Star. Zagnano in mojstrsko je kot za stavo polnil koš gostiteljev.

Začel je z zahtevnim metom za 2:0, nato dodal trojko za vodstvo Dallasa s 5:0. Njegovega niza pa še ni bilo konec. Prispeval je vseh uvodnih sedem točk Dallasa, kaj kmalu se je lahko kot prvi igralec na tekmi pohvalil že z dvomestnim številom točk. Sprva sta za Mavericks zadevala le LD77 (10 točk) in Josh Green (5), pri sprva zaspani in nedorečeni Indiani, ki ni nikoli zaostajala za več kot šest točk, pa je bil še najnatančnejši Bennedict Mathurin. Zadel je dve trojki. 

Kyrie Irving sprva ni bil najbolj pri metu. Tako je bilo vse do začetka zadnje četrtine ... | Foto: Reuters Kyrie Irving sprva ni bil najbolj pri metu. Tako je bilo vse do začetka zadnje četrtine ... Foto: Reuters Po slabih osmih minutah, ko je Dallas vodil za plus pet, je Dončić zapustil parket. Odhitel je v slačilnico, navijači so se spraševali, kaj se dogaja, a na srečo ni bilo razlogov za preplah. Do konca prve četrtine, v kateri je Indiana že začela dokazovati, zakaj v tej sezoni dosega največ točk v ligi NBA, saj je izenačila na 32:32, je počival. Dallas je pogrešal več košev Kyrieja Irvinga, ki je zgrešil uvodne tri mete iz igre.

Ko se je Dončić v drugi četrtini vrnil na parket, je imel opravka z boljšo igro Indiane kot na začetku dvoboja. Pri gostiteljih sta se razigrala rezervista Ben Sheppard in Obi Toppin, Pacers pa so povedli s 40:35. Indiana pa ni mogla dolgo uživata v vodstvu. Po minuti odmora, ki jo je vzel Jason Kidd, je sledil preobrat. Dallas je z delnim rezultatom 8:0, ki ga je z drugo trojko na tekmi začinil Dončić, spet povedel (40:43). Žal se je pozneje izkazalo, da je bil to le še eden redkih prebliskov, ki se je zgodil na večer, ko se je Indiana odločila dopovedati Dallasu, kako bo morala še malce popraviti igro v obrambi.

Turner zadeval, Haliburton podajal

Myles Turner je zagospodaril pod košema, a tudi zadeval za tri točke. | Foto: Reuters Myles Turner je zagospodaril pod košema, a tudi zadeval za tri točke. Foto: Reuters Nadaljevanje srečanja je namreč razkrilo, kako obramba Dallasa, ki po prihodu Gafforda in Washingtona prejema drugo najmanjše število točk v ligi NBA, še ni povsem usklajena, ko je na drugi strani najnevarnejši napad lige. Indiana si je s svojo prepoznavno igro, v kateri so nevarnosti pretile z vseh strani, kar sedem košarkarjev je kaj kmalu doseglo vsaj pet točk, povrnila vodstvo. Prvi zvezdnik Tyrese Haliburton je nabiral asistence kot po tekočem traku, do konca prvega dela jih je zbral sedem (Dončić za primerjavo dve), začel tudi zadevati iz igre, še bolj pa je blestel center Myles Turner, s katerim sta imela Gafford in Lively II velike težave v obrambi.

Indiana je v prvem polčasu podelila kar 19 asistenc, Dallas le skromnih pet. Goste je pustil na cedilu tudi met iz igre, v drugi četrtini niso bili kaj prida natančni, Irving je denimo metal iz igre 3/10. Indiana je tako kljub novi izjemni strelski predstavi Dončića, ki je v drugi četrtini dosegel kar 15 točk, odšla na premor s prednostjo plus sedem.

Luka Dončić je že sedemnajstič v tej sezoni v enem polčasu dosegel vsaj 25 točk. V tem je daleč najboljši v ligi NBA:

Carlisle popihal na dušo Dončiću

Slovenski košarkarski virtuoz je imel opravka z ekipo, ki jo vodi njegov nekdanji trener Rick Carlisle in v tej sezoni blesti v napadu. Carlisle mu je pred srečanjem namenil ogromno pohvalo: "Kaj počne Luka v tej sezoni? Saj niti ne vem, kako bi to opisal. Luka na novo piše zgodovino košarke," je izkušeni Američan popihal na dušo 24-letnemu Ljubljančanu, ki je v tej sezoni ob odsotnosti Joela Embiida prvi strelec tekmovanja. A tokrat ni mogel Dallasu do zmage, bila bi njegova osma zaporedna, pomagati niti strelsko navdihnjeni Luka Magic.

Kako je Rick Carlisle pred tekmo dal izjemen kompliment Luki Dončiću:

Indiana še naprej polnila koš Dallasa

Dončić je večino točk dosegel v prvem polčasu (25 od 33), v zadnji četrtini pa se ni več vpisal med strelce. | Foto: Reuters Dončić je večino točk dosegel v prvem polčasu (25 od 33), v zadnji četrtini pa se ni več vpisal med strelce. Foto: Reuters Strelska kanonada Indiane je še naprej kvarila načrte gostujoči ekipi. Visoki ritem doseganja točk se je nadaljeval tudi v drugem polčasu. Dallas je na zadnjih tekmah, ko je zmagoval, v povprečju prejemal le dobrih 105 točk na tekmo, v Indianapolisu pa jih je prejel sto že po treh četrtinah. Zgolj Myles Turner jih je v tretji četrtini dosegel kar 15, razigral se je tudi Andrew Nembhard, Tyrese Haliburton pa se je lahko že takrat pohvalil z dvojnim dvojčkom (12 točk in deset asistenc). Dallas je lahko o tem le sanjal.

Njegove statistične rubrike se niso polnile tako temeljito in uspešno kot na zadnjih tekmah. Vse prevečkrat je goste puščal na cedilu met, Hardaway Jr. je veliko bolje metal za tri kot pa dve točki, prednost Indiane pa je zrasla že na 13 točk. Dončić se je trudil, že tako impresivnemu številu točk je dodal novih osem (33), pogosto našel prostega soigralca, a se je slednjim večkrat zatresla roka. Dallas je pogrešal več točk, doseženih izpod koša. Indiana je v zadnjo četrtino krenila z vodstvom 100:91.

Irvingov šov povrnil upanje, a le na kratko

Kyrie Irving je Dallas na začetku zadnje četrtine približal na minus štiri, nato pa je sledil strm padec. | Foto: Reuters Kyrie Irving je Dallas na začetku zadnje četrtine približal na minus štiri, nato pa je sledil strm padec. Foto: Reuters Ko se je nato pri Dallasu razigral Kyrie Irving, dokazani mojster zadnjih četrtin, ki je očitno najboljše hranil za konec, so navijači Mavericks začutili, da bi lahko gostje vendarle ujeli priključek in nato nadaljevali zmagoviti niz. Ko je vroči Irving na začetku zadnje četrtine začel polniti koš gostiteljev, se je Dallas približal na zgolj štiri točke zaostanka (100:104). Po minuti odmora pa se je Indiana odzvala v skoraj popolni podobi.

Začele so deževati trojke, pri njih je izstopal zlasti Sheppard. Bil je nezgrešljiv. Zadel je vseh pet metov in s 15 točkami dosegel strelski rekord. Prednost Indiane se je hitro povzpela, po nekaj minutah se je na parket vrnil še Dončić, a ni zmogel primerno odgovoriti na odločilni nalet gostiteljev, ki so z delnim rezultatom 29:7 v zaključku srečanja konkretno povozili Kiddovo četo in prekinili njihov zmagoviti niz.

Kidd opozoril na majhno število asistenc

Indiana je na zadnjih osmih tekmah zmagala šestkrat, njeno moč pa je izžareval podatek, kako je kar sedem košarkarjev doseglo vsaj 12 točk. Še bolj je navdušilo število asistenc, skupno so jih zbrali 38, kar priča o tem, kako dobro se počutijo in sodelujejo v napadu. Dallas je bil v tem oziru razglašen in neučinkovit, zbral je le 15 asistenc. Dončić jih je prispeval šest, kar je manj od njegovega povprečja, na koncu pa je športno čestital zmagovalcu.

To je storil tudi njegov trener Jason Kidd: "Moramo jim čestitati. Pripravili so si mete. Od tega se moramo kaj naučiti. Imeli smo le 15 asistenc, najmanj v tej sezoni. Haliburton in Turner sta nam povzročala težave," ga je motilo, kako je bil Turner večkrat sam na trojki. Tudi po zaslugi imenitnih Haliburtonovih podaj.

Tyrese Haliburton je na srečanju proti Dallasu zbral 17 točk in deset asistenc, prednjačil je tudi v ukradenih žogah (4). V dobrih 31 minutah, ki jih je prebil na parketu, je izgubil le eno žogo. | Foto: Reuters Tyrese Haliburton je na srečanju proti Dallasu zbral 17 točk in deset asistenc, prednjačil je tudi v ukradenih žogah (4). V dobrih 31 minutah, ki jih je prebil na parketu, je izgubil le eno žogo. Foto: Reuters

"Želeli smo si le, da bi ostali agresivni in med tekmo ne pogledovali proti semaforju. Nismo hoteli spremljati rezultata, ampak le igrati našo igro. Proti takšni ekipi, kot je Dallas, si nikoli ne boš mogel privoščiti enostavne tekme," je po tekmi poudaril Rick Carlisle, ki je doživel to čast, da je kot nekdanji trener Dallasa prekinil njegov najdaljši zmagoviti niz v tej sezoni.

Košarkarji Dallasa bodo zahtevno turnejo po vzhodu nadaljevali v Clevelandu, na tej tekmi bi se lahko po daljši odsotnosti vrnil v ekipo Dante Exum, Torontu in Bostonu, vodilni ekipi sezone. To bo torej turneja, ki bo povedala veliko o tem, kako visoki so resnični dometi Kiddove zasedbe v tej sezoni. Ko se bodo v začetku marca vrnili domov, bo Dončić že dopolnil 25 let.

Atlanta močno oslabljena

Atlanta Hawks Trae Young | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage Ameriški košarkarski zvezdnik Trae Young bo moral zaradi strgane vezi mezinca počivati najmanj štiri tedne, poroča The Athletic. Young je sicer enajsti strelec in drugi podajalec sezone v severnoameriški ligi NBA in ključni mož moštva Atlanta Hawks, ki na lestvici vzhodne konference zaseda deseto mesto, zadnje, ki še vodi v kvalifikacije za končnico.

 

Young, ki ga je leta 2018 na naboru kot petega izbrala ekipa Dallas Mavericks in ga nato v menjavi za tretjega Luko Dončića poslala v Atlanto, je imel težave z roko že na zadnji tekmi proti Torontu, poroča STA. Dodatni pregledi so pokazali strgano vez, zaradi česar bo moral 25-letni organizator igre na operacijo. Po poročanju The Athletica bo manjkal najmanj štiri tedne, ko bo ponovno opravil pregled vezi.

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Luka Dončić prejel sanjsko darilo

Vročemu Grku zmanjkala le ena asistenca

Pester tekmovalni dan v ligi NBA, predstavilo se je kar 20 ekip, se je začel z nedeljsko matinejo Philadelphia 76ers in Milwaukee Bucks. Gostje, ki jih vodi nekdanji trener Philadelphie Doc Rivers, so z lahkoto zmagali s 119:98.

Giannis Antetokounmpo se je izkazal na gostovanju pri 76ers, ki so zaradi poškodbe pogrešali najboljšega igralca Joela Embiida. | Foto: Reuters Giannis Antetokounmpo se je izkazal na gostovanju pri 76ers, ki so zaradi poškodbe pogrešali najboljšega igralca Joela Embiida. Foto: Reuters

Grku Giannisu Antetokounmpu je zmanjkala le ena asistenca do trojnega dvojčka (30 točk, 12 skokov in devet asistenc), blestel pa je tudi Damian Lillard (24 točk, devet asistenc, sedem skokov). Odkar so 76ers ostali brez poškodovanega Joela Embiida, ki se zaradi težav z levim kolenom ne bo tako hitro vrnil na parket, so na 12 tekmah vknjižili le štiri zmage.

Phoenix je bil boljši od LA Lakers s 123:113, pri gostiteljih pa so dosegli največ točk Grayson Allen (24), Kevin Durant (22) in Devin Booker (20). Izstopal je tudi center Jusuf Nurkić. Proti Jezernikom je zbral 18 točk, kar 22 skokov in tudi sedem asistenc. Pri poražencih sta pričakovano med strelci prevladovala največja zvezdnika LeBron James (28 točk in 12 asistenc) in Anthony Davis (22 točk in 14 skokov).

Pester večer v ligi NBA se bo končal s kalifornijskim obračunom med LA Clippers in Sacramentom.

Dallas Phoenix
Sportal Neverjetni Dončić si je privoščil tudi Phoenix, Dallas pri pravljičnih sedem #video

Liga NBA, 25. februar:

Lestvica:

Preberite še:

Boston Celtics Jayson Tatum
Sportal Presegli so Dallas
Steve Kerr
Sportal Postal bo najboljši trener v liga NBA
Giannis Antetokounmpo
Sportal Antetokounmpo s 33 točkami igralec tekme, Jokić do 17. trojnega dvojčka
Luka Dončić All-Star 2024
Sportal Dončić nasmejal s poskusom atraktivnega zabijanja, padel je veliki rekord #video
Luka Dončić All-Star 2024
Sportal Šaljivec Dončić spet draži svoje sledilce, tokrat s pozdravi iz Punata na Krku
Luka Dončić
Trendi Luka Dončić, kot ga še nismo videli: navdušil z videzom kriminalca #video

 

Ne spreglejte