Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 2. 2024,
4.14

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

Natisni članek

Nikola Jokić Kyrie Irving Phoenix Suns NBA Liga NBA Dallas Mavericks Devin Booker Luka Dončić Luka Dončić

Petek, 23. 2. 2024, 4.14

2 meseca

Liga NBA, 22. februar

Neverjetni Dončić si je privoščil tudi Phoenix, Dallas pri pravljičnih sedem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78
Dallas Phoenix | Luka Dončić in Devin Booker sta bila najboljša strelca svojih ekip. Več jih je dosegel Slovenec, ki se mu je bolj smejalo, saj so Mavericks zmagali že sedmič zapored. Zadeli so sedmico in se na lestvici povzpeli na šesto mesto, ki pelje neposredno v končnico. | Foto Reuters

Luka Dončić in Devin Booker sta bila najboljša strelca svojih ekip. Več jih je dosegel Slovenec, ki se mu je bolj smejalo, saj so Mavericks zmagali že sedmič zapored. Zadeli so sedmico in se na lestvici povzpeli na šesto mesto, ki pelje neposredno v končnico.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski virtuoz Luka Dončić je v življenjski formi. Proti Phoenixu je prispeval 41 točk, od novega trojnega dvojčka ga je ločil le en skok, saj je prispeval devet skokov in 11 asistenc, skupaj s Kyriejem Irvingom (29) pa je Dallasu tlakoval pot do sedme zaporedne zmage. Uspeh proti Phoenixu, pri katerem sta pričakovano izstopala Devin Booker (35) in Kevin Durant (23 točk), je bil še toliko večji, saj so Mavericks dobili letošnjo serijo (2:1), hkrati pa se na lestvici zahodne konference povzpeli na šesto mesto!

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Luka Dončić prejel sanjsko darilo

Dallas Mavericks : Phoenix Suns 123:113 (32:33, 60:63, 96:91)
Dončić 41, Irving 29, Hardaway Jr. in Washington Jr. 12; Booker 35, Durant 23, Gordon 16, Okogie 11

Učinek Luke Dončića: 41 točk (za tri 6/11, za dve 8/16, prosti meti 7/7), 9 sk., 11 as., 3 ukr. žoge, 3 izg. žoge v 38 minutah

Nova doba Dallasa, ki sta jo ob življenjski formi Luke Dončića zakoličila vrnitev zdravega in še kako motiviranega Kyrieja Irvinga ter pozni zimski prihod Daniela Gafforda ter P.J. Washingtona, je upravičeno razvnela domišljijo navijačev Mavericks. Če so bili prej jezni zaradi ogromnih nihanj v igrah Dallasa, kjer je bilo vse preveč odvisno od dnevne forme Ljubljančana, pa je v zadnjih tednih bistveno drugače.

Vrhunci dvoboja v Dallasu:

Dallas je izboljšal obrambo, razširil klop in ustvaril izjemen ekipni duh, s katerim je nanizal že sedmo zmago. Premagal je tudi Phoenix Suns (123:113) in se razveselil zlata vredne zmage, saj je s tem postal zmagovalec v medsebojnih tekmah (2:1), hkrati pa se na lestvici zahodne konference prebil na šesto mesto. In kdo je na tekmi najbolj blestel? To je bil Luka Dončić, najboljši strelec tekmovanja, ki ga je le skok delil od novega trojnega dvojčka. In to pri 41 točkah!

"Način, kako smo odigrali dvoboj, mi vliva zaupanje v ekipo. Imeli smo opravka z zahtevnim tekmecem, a smo zmagali sedmič zapored. Verjamemo vase in držimo skupaj. Kemija med nami je izredna, tako moramo nadaljevati," je LD77, ki bo prihodnji teden dopolnil 25 let, povedal po zmagi nad Phoenixom. Kako pa se je vse skupaj začelo?

Novo izjemno predstavo Luke Dončića in soigralcev sta prvič, odkar sta postala večinska lastnika franšize Dallas Mavericks, v živo v dvorani spremljala dr. Miriam Adelson in Patrick Dumont. Imela sta kaj za videti!

Phoenix utišal občinstvo z 8:0

Phoenix je vodil skoraj večino uvodne četrtine. | Foto: Reuters Phoenix je vodil skoraj večino uvodne četrtine. Foto: Reuters Dvoboj v Dallasu se ni začel po notah gostiteljev. Motivirani gostje so hitro pobegnili (8:0), z natančnimi meti za tri točke, zadeli so prav vse tri uvodne, povedli še z 11:3, nato pa se je prebudil Luka Dončić, bil tudi sam uspešen z velike razdalje, kmalu za tem pa razigral še mladega centra Derecka Livelyja II, s katerim sta se zabavala konec prejšnjega tedna na druženju zvezdnikov v Indianapolisu. Dallas se je približal na 14:15.

Sonca vseeno niso popustila, na krilih Devina Bookerja in novih natančnih metov za tri točke so znova ušla na večjo prednost (14:21), tako da je moral Jason Kidd vzeti prvo minuto odmora. Igra teličkov, ki so imeli prednost domačega občinstva, ni stekla, Phoenix jim je povzročal preglavice tudi v nabiranju skokov, kjer je prednjačil Jusuf Nurkić.

Kyrie Irving je znova blestel s spektakularnimi, izjemno zahtevnimi koši:

Slabi dve minuti pred koncem prve četrtine je Dončić zapustil parket, Dallas je zaostajal za sedem, nato se je vrnil Kyrie Irving in v spektakularnem slogu nanizal osem točk za prvo vodstvo gostiteljev na tekmi (32:31). Po dveh zaporednih trojkah je dvignil navijače na noge, prav tako Dončića, ki mu je navdušeno zaploskal s klopi. Booker je na drugi strani vendarle poskrbel, da je Phoenix dobil uvodno četrtino s 33:32.

Sonca na počitek s tesno prednostjo

Obračun Jusufa Nurkića in Daniela Gafforda. | Foto: Reuters Obračun Jusufa Nurkića in Daniela Gafforda. Foto: Reuters Gostje iz Arizone so tudi v drugi četrtini vzdrževali zelo soliden odstotek meta iz igre. Grayson Allen, ki je v tej sezoni najbolj natančen izvajalec trojk v ligi NBA, je tako zadel obe v prvem polčasu, da pa se je Dallas znašel še v večjih težavah, pa je poskrbel Kevin Durant. V napadu ga nekaj časa nista znala ustaviti Maxi Kleber in P.J. Washington. Ko so gostje vodili z 49:41, se je v igro vrnil Dončić. Najboljši strelec lige NBA se je ogrel, nanizal nekaj košev, tako da je pri 48:54 trener Phoenixa Frank Vogel zahteval minuto odmora.

Mavericks so bili vse bližje, po prodoru Irvinga bi se lahko približali na vsega točko, a so mu sodniki prisodili prekršek v napadu, ker je s komolcem udaril Devina Bookerja. Dončić je še naprej polnil koš gostov in v prvem polčasu presegel mejo 20 točk (21), a si prislužil tudi tri osebne napake. Dallas je odšel na počitek s tesnim zaostankom 60:63, a tudi spoznanjem, da bo moral zbrati več skokov (po prvem delu je bil v tej statistični rubriki slabši s 16:19), obenem pa se bo moral Dončiću (21) in Irvingu (17) v napadu pridružiti še kdo. Pri Phoenixu so imeli denimo v prvem polčasu štirje igralci dvomestno število točk.

Kevin Durant se ni odločal za veliko metov iz igre, a je bil še kako nevaren. | Foto: Reuters Kevin Durant se ni odločal za veliko metov iz igre, a je bil še kako nevaren. Foto: Reuters

Dallas poletel na začetku drugega dela

No, drugi polčas pa se je začel povsem drugače. Dallasu je uspel neverjeten preobrat, tekmecu je ekspresno ušel na 75:63, kar tri trojke pa je v tem delu prispeval Dončić in že na začetku drugega dela dosegel 30 točk!

Luka Dončić je fantastično vstopil v drugi polčas in popeljal Dallas do velike prednosti. | Foto: Reuters Luka Dončić je fantastično vstopil v drugi polčas in popeljal Dallas do velike prednosti. Foto: Reuters

Phoenix je dal prvi koš šele po treh minutah, dosegel ga je Booker, pred tem pa so Sonca zgrešila kar devet zaporednih metov iz igre. Gostje pa se niso kar tako predali. Čeprav so se nenadoma znašli v zaostanku, višjem od desetih točk, so marljivo topili prednost. Košarkarjem Dallasa se je začela tresti roka, nanizali so nekaj zgrešenih metov, Phoenix pa se je približal na 80:81.

Kidd je poslal izmučenega Dončića na klop, nato pa je prišla do izraza nova kakovost Dallasa, ki je v zadnjem obdobju še toliko bolj očitna. Dolga klop in zdravi Irving, ki lahko v napadu izvrstno nadomesti prvega strelca tekmovanja Dončića, sta prevesila jeziček na tehtnici v smer gostiteljev.

Dončić močno vrgel žogo sodniku in prejel ...

Obramba je postala vedno bolj čvrsta, Daniel Gafford je zaprl pot do koša, prednost pa je zrasla. Ko se je vrnil Dončić na parket, je znašala že +10. Do konca tretje četrtine so gostje vendarle prepolovili zaostanek, Ljubljančanu pa se je pripetila še nerodnost, saj je v izlivu besa ob (pre)ostri igri tekmecev malce močneje podal žogo sodniku. Ta je bil brez milosti in Dončiću, ki se mu je hitro opravičil, prisodil tehnično napako.

V zadnji četrtini je Phoenix vložil vso energijo, ki jo je premogel, takrat je še kako pogrešal poškodovanega Bradleyja Beala, da bi prevesil tekmo v svojo korist, a se ni mogel resneje približati Dallasu. Dončić je odigral mojstrsko, delil asistence, nabiral skoke, zlasti pa občudoval na delu starejšega soigralca Irvinga, s katerim sta postala najbolj peklenski in nepredvidljiv dvojec lige NBA. Ko je Irving po enem izmed atraktivnih "slalomov" znova prelisičil obrambo gostov, se je od navdušenja za glavo prijel tudi Dončić.

Dončiću skandirali "MVP", po udarcu Allena se je znašel na tleh

Ko se je Dončić preselil na črto prostih metov, mu je občinstvo v dvorani American Airlines Center večkrat skandiralo ''MVP''. Dallas ni več izpustil prednosti iz rok, zlata vredna zmaga, s katero so si Mavericks zagotovili boljše razmerje v medsebojnih tekmah s Phoenixom, je bila vedno bližje. Čeprav je Booker polnil koš gostiteljev, se to ni bistveno poznalo pri rezultatu.

Kako je Allen udaril po obrazu Dončića:

Dallas je nadzoroval potek, navijačem je zastalo srce le dobri dve minuti pred koncem, ko je Grayson Allen po zgrešenem metu nehote udaril Dončića v obraz. Bilo je boleče, Luka Magic, ki je v ligi NBA vajen številnih udarcev, ni skrival bolečine, vse skupaj pa je skrbelo, kako jo bo odnesel njegov nedavno zlomljeni nos, zaradi katerega je nekaj časa nosil tudi masko. Na srečo jo je Luka odnesel brez resnejših posledic, do konca srečanja je še popravil strelski učinek, in – kako simbolično – po asistenci Irvinga dobro minuto pred koncem zadel še zadnjo trojko. Že njegovo šesto na tekmi.

Vrhunci Luke Dončića proti Phoenixu:

Nato je trener Kidd zvezdniški dvojec poklical na klop, prednost je bila prevelika, da bi lahko Sonca še upala na čudež. Dončić je z Dallasom zadel sedmico, s sedmo zaporedno zmago je dokazal, da je v tem trenutku najbolj vroči klub lige NBA. Naslednji izziv ga čaka v nedeljo ob 23. uri po slovenskem času, ko bo gostoval pri Indiani, ki je v noči na petek doma premagala Detroit (129:115). Pri Indiani je v domači dvorani Gainbridge Fieldhouse blestel Tyrese Haliburton (25 točk in 13 asistenc), Pascal Siakam jih je dodal 20.

Če Dončić na tekmo prispeva vsaj 40 točk in 10 asistenc, Dallas zelo redko izgubi. Na 19 takšnih tekmah so Mavericks ostali praznih rok le trikrat:

Na dvoboju v Dallasu niso manjkali niti slovenski navijači, ki so jih pred dvobojem povabili na igrišče:

Luka Dončić je prišel na tekmo v nogometnem dresu madridskega Reala z njegovim priimkom in številko 77. Takoj si je prislužil pohvalo svojega velikega navijača, nemškega zvezdnika belih baletnikov Tonija Kroosa:

Do sedmice tudi Boston

Derrick White je bil najboljši strelec Bostona proti Chicagu. | Foto: Reuters Derrick White je bil najboljši strelec Bostona proti Chicagu. Foto: Reuters Sedmo zaporedno zmago so v noči na petek proslavljali tudi košarkarji vodilnega Bostona. S 129:113 so premagali Chicago, več kot polovico točk za zmagovalce pa je prispeval trojček Derrick White (28 točk), Jayson Tatum (25) in Jaylen Brown (21).

Boston se bo na prihodnji tekmi pomeril z New Yorkom, ki je s 110:96 odpravil Philadelphio. Za poražence je prvič zaigral Kyle Lowry in v 25 minutah prispeval 11 točk. Pri New Yorku sta dosegla največ točk Bojan Bogdanović (22) in Jalen Brunson (21), ki je podelil še 12 asistenc, pri 76ers pa je ob odsotnosti poškodovanega Joela Embiida izstopal Tyrese Maxey (35).

Toronto je brez težav nadigral Brookyln (121:93), ki ga je prvič vodil začasni glavni trener Kevin Ollie. Nets so na zadnjih sedmih tekmah izgubili kar šestkrat. Orlando je na krilih nemških bratov Wagner (Moritz je dosegel 22, Franz pa 14 točk) premagal Cleveland, ki je zaradi bolezni ostal brez pomoči Donovana Mitchella.

Jokić je ob zmagi Denverja nad Washingtonom dosegel nov rekord. | Foto: Reuters Jokić je ob zmagi Denverja nad Washingtonom dosegel nov rekord. Foto: Reuters Poseben mejnik Jokića

 

Srbski zvezdnik Nikola Jokić pa je ob zmagi Denverja nad Washingtonom s 130:110 dosegel nov rekord. Postal je šele tretji igralec v zgodovini prvenstva NBA, ki mu je uspel trojni dvojček proti vsem ekipam, proti katerim je igral. Jokić je tekmo končal z 21 točkami, 19 skoki in s 15 podajami. Michael Porter Jr. je k zmagi dodal 22 točk in 11 skokov. 

"Ko bom končal kariero, bo to moja zapuščina igri," je dejal Jokić, potem ko se je pridružil LeBronu Jamesu in Russllu Westbrooku. "Potrebovali smo to zmago," je dodal Jokić, čigar 16. trojni dvojček v sezoni ga uvršča na drugo mesto lestvice v sezoni za Domantasom Sabonisom iz Sacramenta. Ta je dosegel že 19. ob zmagi ob zmagi s 127:122 nad San Antonio Spurs z 22 točkami ter s po 11 skoki in podajami.

Liga NBA, 22. februar:

Lestvica:

Luka Dončić All-Star 2024
Sportal Šaljivec Dončić spet draži svoje sledilce, tokrat s pozdravi iz Punata na Krku
Ne spreglejte