Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 2. 2024,
4.46

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,15

Natisni članek

Nikola Jokić LeBron James Giannis Antetokounmpo Karl-Anthony Towns Damian Lillard Liga NBA NBA All-Star Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Ponedeljek, 19. 2. 2024, 4.46

2 meseca, 1 teden

Liga NBA, tekma All-Star

Dončić nasmejal s poskusom atraktivnega zabijanja, padel je veliki rekord #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,15
Luka Dončić All-Star 2024 | Luka Dončić je še petič nastopil na tekmi vseh zvezd, dosegel je sedem točk. | Foto Reuters

Luka Dončić je še petič nastopil na tekmi vseh zvezd, dosegel je sedem točk.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski as Luka Dončić je v Gainbridge Fieldhousu še petič nastopil na tekmi vseh zvezd lige NBA, četrtič je srečanje začel v prvi peterki, drugič pa je obračun končal s porazom, potem ko je z zahodno ekipo s 186:211 klonil proti ekipi vzhoda. Prvič v zgodovini tekem All-Star je kateri izmed ekip uspelo preseči mejo rekordnih 200 doseženih točk. Slovenski košarkar je revijalno srečanje – tako kot vselej v zadnjih letih – odigral s pol moči, na koncu je dosegel sedem točk, sedem skokov in sedem asistenc, še posebej veliko pozornosti in simpatičnih odzivov pa je požel z neuspelim poskusom zabijanja in s svojo elegantno opravo ob prihodu na srečanje. MVP tekme All-Star 2024 je postal Damian Lillard, ki je bil z 39 točkami prvi strelec vzhoda, in prejel priznanje, ki nosi ime Kobeja Bryanta.

Mac McClung Shaq O'Neal
Sportal McClung zabil prek Shaqa, Sabrina dala vetra Stephu #video
Luka Dončić
Sportal Šaljivec Jokić tako šokiral Dončića, da je izustil nespodobno psovko

Tekma All-Star 2024

Ekipa vzhoda : ekipa zahoda 211:186

Statistika Luke Dončića: 7 točk (2/4 za 2, 1/6 za 3), 7 sk., 7 as., 1 izg. žoga v 22:45

Strelci: Lillard 39 (11/23 za 3), Brown 36, Haliburton 32 (10/14 za 3), Antetokounmpo 23, Tatum 20; Towns 50, Gilgeous-Alexander 31 (7/10 za 3), Durant 18, Curry 16, Booker 15, Jokić 13

Oprava Dončića ob prihodu na tekmo | Foto: Reuters Oprava Dončića ob prihodu na tekmo Foto: Reuters Slovenski superzvezdnik Luka Dončić je še petič nastopil na tekmi All-Star lige NBA, štiriindvajsetletni Ljubljančan je v Indianapolisu še četrtič nastopil v prvi peterki, drugič pa je na koncu revijalne tekme srečanje končal s porazom. Slovenski as je poleg LeBrona JamesaKobeja BryantaShaquilla O'NealaIsiaha Thomasa in Anthonyja Davisa edini košarkar, ki se je petkrat uvrstil na tekmo vseh zvezd pred dopolnjenim 25. letom starosti. Poleg tega je v franšizi Dallasa po številu uvrstitev na tekmo All Star prehitel drugega Rolanda Blackmana, ki je nastopil štirikrat, absolutni rekord pa še vedno pripada Dirku Nowitzkemu, ki je na prestižnem obračunu nastopil štirinajstkrat.

Dončić je srečanje, kjer se ne igra obrambe, igral na podobnih počasnih obratih kot v preteklih letih. Obračun je končal pri sedmih točkah, že v prvi četrtini je poskušal z metom iz svoje polovice in se vidno zabaval, največ pozornosti pa je požel v tretji četrtini, ko je najprej po protinapadu zabil, v naslednjem napadu pa je skušal atraktivno zaključiti, potem ko si je žogo podal ob tablo in skušal zabiti, a je bil pri tem malce prekratek, kljub temu pa je požel simpatične ovacije zvezdniškega občinstva v Gainbridge Fieldhousu. 

Neuspešen atraktivni poskus zabijanja Dončića:

Zabijanje Dončića pred tem:

"Malce sem se precenil, jaz ne zabijam," je v intervjuju med tekmo o svojem neuspelem poskusu v smehu dejal Dončić, ki je bil deležen tudi vprašanja o druženju z Nikolo Jokićem, ki je ravno danes dopolnil 29 let in s katerim sta ta konec tedna z igrivim odnosom znova požela veliko pozornosti. Navdušila sta tudi pred tekmo, ko sta na ogrevanju poskrbela, da je Jokić zabil čez Stephena Curryja. "Vesel sem, da igram z Nikolo, z njim je vedno zabavno. Noro si je deliti garderobo tudi s košarkarjema, kot sta James in Curry, ki sta že toliko let v vrhu. To je neverjetno. Na takšnih tekmah je pomembno, da se nihče ne poškoduje, drugo je obstranskega pomena," je o svoji manjši vlogi in skromnejših strelskih vložkih na tekmah vseh zvezd dejal Slovenec, ki je navijače navdušil že s svojo pojavo pred začetkom tekme, ko je v dvorano v Indianapolisu zakorakal v "svečani" obleki in plašču.

Dončić z Jokićem in Curryjem:

V bolj resnem tonu je nato nekaj besed namenil tudi sezoni Dallasa oziroma predvsem novima okrepitvama zasedbe iz Teksasa P. J. Washingtonu in Danielu Gaffordu. "Oba sta vrhunska košarkarja, v našo ekipo sta doprinesla veliko dodatne energije in fizične moči. Pridobili smo moč in višino, kar bo zagotovo lep dodatek k naši igri v obrambi,"  je dejal Dončić, ki se je na srečanje vseh zvezd podal s popotnico šestih zaporednih zmag Dallasa.

Vrhunci tekme All-Star:

Prvič čez 200, priznanje MVP v roke Lillarda

Format tekmovanja se je sicer znova vrnil na obračun vzhoda in zahoda, kapetana ekip pa sta bila LeBron James, ki je z 20. izborom na tekmo vseh zvezd podrl absolutni rekord, in Giannis Antetokounmpo. James je z 20. nastopom na tekmi All-Star spisal zgodovino. Prej si je z 19 nastopi rekord delil s še eno legendo lige, Kareemom Abdulom-Jabbarjem. Pred srečanjem je 39-letni košarkar spregovoril tudi o tem, koliko sezon v ligi NBA še želi odigrati. "Ne vem, koliko sezon je še pred mano, vem pa, da jih ni veliko. Niti se še nisem odločil, ali bom svojo upokojitev najavil vnaprej in se poslovil s 'turnejo' ali se bom odločil drugače. Bomo videli," je dejal James.

Zvezdnikoma LA Lakers in Dallasa so družbo v prvi peterki delali še Shai Gilgeous-AlexanderKevin Durant in Nikola Jokić. Na vzhodu si je kapetan Antetokounmpo mesto v prvi peterki delil s Tyresom Haliburtonom, klubskim soigralcem pri Milwaukeeju Damianom LillardomJaysonom Tatumom, poškodovanega Joela Embiida pa je med elitno peterico zamenjal Bam Adebayo. Preostalo zvezdniško zasedbo sta izbrala trenerja obeh ekip Doc Rivers in Chris Finch.

Dončić se je tako kot vsako leto zelo zabaval. | Foto: Reuters Dončić se je tako kot vsako leto zelo zabaval. Foto: Reuters

Na koncu se je zmage veselila ekipa vzhoda, ki je vodila že po prvem polčasu, v katerem sta ekipi skupaj dosegli kar 193 točk (104:89). Zvezdniški zasedbi sta tradicionalno skrbeli za atraktivne poteze in rafale metov z vseh strani. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da je kateri izmed ekip uspelo doseči več kot 200 točk, na koncu se je vzhod veselil zmage z 211:186. Zdajšnji rekord je znašal 196 točk, tega je od leta 2016 vse do danes držala takratna ekipa zahoda.

Ekipa vzhoda je na koncu kar 97-krat poskusila z metom za tri točke, zadela jih je 42. Enajst izmed 23 poskusov je pri metu za tri unovčil Damian Lillard, ki je bil z 39 točkami prvi strelec svoje ekipe in bil razglašen tudi za MVP srečanja. Košarkar Milwaukeeja je bil sicer dobro razpoložen že v soboto, ko je slavil na tekmovanju pri metu za tri točke. V ekipi vzhoda je imel veliko konkurenco v Tyresu Haliburtonu, ki je dosegel deset trojk iz 14 poskusov, dosegel je 32 točk, še posebej pa je blestel v prvem polčasu. V drugem delu se je razigral Jaylen Brown, ki se je na koncu podpisal pod 36 točk.

Damian Lillard je bil z 39 točkami prvi strelec tekme, prejel je tudi priznanje, ki nosi ime Kobeja Bryanta, za najkoristnejšega igralca srečanja. | Foto: Guliverimage Damian Lillard je bil z 39 točkami prvi strelec tekme, prejel je tudi priznanje, ki nosi ime Kobeja Bryanta, za najkoristnejšega igralca srečanja. Foto: Guliverimage

Pri ekipi zahoda, ki je dosegla 25 trojk iz 71 poskusov – eno je od table zadel tudi Dončić – in imela veliko manj razpoloženih košarkarjev, je bil sicer s 50 točkami strelsko najbolj učinkovit Karl-Anthony Towns, 31 točk je dodal Gilgeous-Alexander, Kevin Durant jih je prispeval 18, Curry pa 16.

Ekipi tekme All-Star:

Zahod:

 

Prva peterka: kapetan LeBron James, Luka Dončić, Kevin Durant, Shai Gilgeous-Alexander, Nikola Jokić. Klop: Devin Booker, Stephen Curry, Anthony Davis, Anthony Edwards, Paul George, Kawhi Leonard, Karl-Anthony Towns. Trener: Chris Finch (Minnesota)

Vzhod:

 

Prva peterka: kapetan Giannis Antetokounmpo, Bam Adebayo (prvotno bi moral v prvi postavi igrati Joel Embiid), Tyrese Haliburton, Damian Lillard, Jayson Tatum. Klop: Paolo Banchero, Jaylen Brown, Jalen Brunson, Tyrese Maxey, Donovan Mitchell, Trae Young (prvotno Julius Randle), Scottie Barnes (prvotno Embiid). Trener: Doc Rivers (Milwaukee)

Karl-Anthony Towns je bil s 50 točkami najboljši strelec zvezdniškega srečanja. | Foto: Guliverimage Karl-Anthony Towns je bil s 50 točkami najboljši strelec zvezdniškega srečanja. Foto: Guliverimage

Nastop v prvi peterki so odločili glasovi navijačev (50 %), košarkarjev NBA (25 %) in novinarjev (25 %). Dončić je med branilci na zahodu med glasovi preostalih košarkarjev osvojil drugo mesto (prvo je pripadlo Gilgeousu-Alexandru), prvo med navijači, drugi pa je bil po glasovih novinarjev, ki so na prvo mesto uvrstili že prej omenjenega košarkarja Oklahome. Dončić je v tej sezoni prvi strelec lige NBA (34,2 točke na tekmo), drugi je po doseženih metih za tri točke na srečanje (3,9), tretji po asistencah (9,5), osmi po ukradenih žogah (1,4) in 20. po skokih (8,8).

Statistika Luke Dončića na tekmah All-Star:

2020: 8 točk (3/6 met iz igre), 1 sk., 4 as., 1 ukr. žoga v 18 minutah
2021: 8 točk (2/6 met iz igre), 3 sk., 8 as., 2 izg. žogi v 32 minutah
2022: 8 točk (3/6 met iz igre), 3 as., 1 izg. žoga v 25 minutah
2023: 4 točke (2/5 met iz igre), 2 sk., 5 as., 1 izg. žoga v 19 minutah
2024: 7 točk (3/10 met iz igre), 7 sk., 7 as., 1 izg. žoga v 22 minutah

Užival že na uradnem treningu

Kljub odličnim predstavam in vse boljši formi Dallasa pa Dončić še naprej ne kotira najvišje v mnenju strokovnjakov za naziv MVP rednega dela lige, trenutno je na lestvici na četrtem mestu, pred njim so Jokić, Gilgeous-Alexander in  Antetokounmpo. Ob sobotnih medijskih obveznostih je spregovoril tudi o tej temi. "Nimam pojma, zakaj je stanje tako, kot je. Ne vem. Sam pri tem nimam besede," je bil jasen Dončić, ki je v Indianapolis v petek zaradi sneženja prišel z zamudo, nato pa v soboto gledalce na uradnem treningu pred tekmo vseh zvezd z zadetimi neverjetnimi meti zabaval in navduševal navijače, še posebej pa se je tako kot celotni konec tedna zabaval v druženju z Jokićem. 

Dončić je na zvezdniško druženje ta konec tedna prišel dobro razpoložen, k čemur zagotovo pripomorejo tudi zadnje predstave Dallas Mavericks. "Vsako leto si želim zmagovati in osvojiti prstan, vsako leto je cilj enak. Zdaj je pomembno, da bomo dobro formo ohranili tudi v nadaljevanju sezone," je bil jasen Ljubljančan, ki bo prihodnji teden dopolnil 25 let. 

Košarkarje v ligi NBA zdaj čaka krajši premor, Dallas Mavericks se bodo na parket vrnili v noči na petek (1.30), ko bodo v American Airlines areni gostovali Phoenix Suns.

Naslednje leto bo tekma zvezd All-Star na sporedu od 14. do 16. februarja v San Franciscu. Poleg Dončića je od Slovencev v zgodovini tekem All-Star nastopil še zdaj že upokojeni Goran Dragić, ki je na glavnem dogodku najbolj zvezdniškega konca tedna v sezoni lige NBA sodeloval leta 2018. 

Preberite še:

Giannis Antetokounmpo
Sportal Udarec za Antetokounmpa
Daniel Gafford
Sportal "Zver", ki je navdušila tudi Dončića
Victor Wembanyama
Sportal Wembanyama praznih rok na uvodu vikenda zvezd #video
Ne spreglejte