Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2022,
7.39

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

NBA Milwaukee Bucks Boston Celtics Stephen Curry Golden State Warriors Memphis Grizzlies Ja Morant Liga NBA

Torek, 10. 5. 2022, 7.39

1 leto, 11 mesecev

Končnica lige NBA, 2. krog (9. maj)

Veliko slavje Golden Stata, zgodovinski podvig Curryja! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67
Golden State Curry | Stephen Curry je bil z 32 točkami prvi strelec Golden Stata. Postal je prvi košarkar, ki je v zgodovini končnice lige NBA dosegel več kot 500 trojk. | Foto Reuters

Stephen Curry je bil z 32 točkami prvi strelec Golden Stata. Postal je prvi košarkar, ki je v zgodovini končnice lige NBA dosegel več kot 500 trojk.

Foto: Reuters

Košarkarji Golden State Warriors so v noči na torek doma stežka ugnali Memphis Grizllies s 101:98. Gostje so nastopili brez poškodovanega prvega zvezdnika Jaja Moranta, bojevniki pa so s tem postali edini klub, ki je v konferenčnem polfinalu letošnje končnice povedel s 3:1. Boston je namreč v gosteh odpravil prvaka Milwaukee (116:108) ter izenačil v zmagah na 2:2. Takšen je rezultat tudi med Phoenixom in Dallasom (peta tekma bo ob 4. uri zjutraj v sredo) ter med Miamijem in Philadelphio.

Al Horford
Sportal Grk zverinsko zabil in izzival z buljenjem. Sledilo je maščevanje. #video

Kelti so vrnili udarec branilcem naslova in z zmago v Milwaukeeju na četrti tekmi konferenčnega polfinala razmerje v skupnih zmagah izenačili na 2:2. Prvakom je kazalo dobro, v zadnjo četrtino so vstopili s prednostjo +7, nato pa je Boston priredil velik preobrat.

Vrhunci dvoboja v Milwaukeeju:

V zadnjih 12 minutah je bil boljši s 43:28, največ preglavic pa sta gostiteljem v napadu povzročala Al Horford in Jayson Tatum. Oba sta dosegla 30 točk, v zadnji četrtini pa sta se skupaj podpisala kar po 28 točk (Horford 16 in Tatum 12). 35-letni Horford, ki se dokazuje v ligi NBA že poldrugo desetletje, je postavil strelski rekord srečanja končnice lige NBA. Boston je dobre tri minute povedel za +10, Milwaukee, ki je še vedno pogrešal Khrisa Middletona, pa se je do konca najbližje približal le na -6. Najboljši strelec srečanja je bil grški as Giannis Antetokounmpo, ki je izstopal s 34 točkami, 18 skoki in petimi asistencami, a to branilcem naslova ni pomagalo do prednosti.

Monty Williams
Sportal Dončića poskuša izločiti najboljši trener. Tudi uradno.

Na treh obračunih 2:2, do prednosti le Golden State

V letošnji končnici lige NBA je zelo izenačeno. Na kar treh konferenčnih polfinalnih obračunih je trenutno skupno razmerje v zmagah 2:2, le na enem pa si je ekipa zagotovila prednost. To so Golden State Warriors, ki so dobili še drugo zaporedno domačo tekmo v San Franciscu in proti Memphisu povedli s 3:1.

Vrhunci dvoboja v San Franciscu:

Pot do zmage jim je še bolj odprlo neigranje največjega zvezdnika Grizzlies Jaja Moranta, ki je izpustil srečanje zaradi "skrivnostne" poškodbe kolena. Staknil jo je na tretji tekmi, ko je v eni izmed akcij nerodno stopil in mu je malce obrnilo koleno. Kmalu zatem ga je za koleno potegnil še Jordan Poole, kar je v košarkarski javnosti v ZDA dvignilo nemalo prahu, vodstvo lige NBA pa ni kaznovalo igralca Golden Stata.

Ja Morant je spremljal četrti dvoboj konferenčnega polfinala s klopi za rezervne igralce. Iz tabora Memphisa še niso sporočili, ali bo nared za peto tekmo, ki bo v noči na četrtek. | Foto: Reuters Ja Morant je spremljal četrti dvoboj konferenčnega polfinala s klopi za rezervne igralce. Iz tabora Memphisa še niso sporočili, ali bo nared za peto tekmo, ki bo v noči na četrtek. Foto: Reuters

Memphis je sicer v rednem delu lige NBA igral odlično na tekmah, na katerih ni mogel računati na Moranta. Tudi tokrat je bil zelo razigran, vodil večino srečanja in še v zadnjo minuto v Kaliforniji vstopil s prednostjo. Zaključek srečanja je bil zelo napet, takrat pa se je s črte prostih metov še kako izkazal Stephen Curry. Dokazani ostrostrelec, ki je tokrat izza velike črte za tri točke zadel le štiri od 14 metov, je v zadnjih 46 sekundah zadel kar osem prostih metov.

Dorian Finney-Smith Dallas
Sportal Nekoč ni smel metati, zdaj rešuje Dončića in Dallas #video

Njegova natančna roka je popeljala Warriors do tesne zmage, s katero so se izbranci Steva Kerra približali napredovanju v konferenčni finale. Zanimivo je, da Kerr ni smel voditi košarkarjev. Golden State je namreč dve uri pred začetkom srečanja sporočil, kako je bil trener pozitiven na testiranju na covid-19. Tako je bojevnike vodil njegov pomočnik Mike Brown, ki bo po koncu sezone postal novi trener Sacramento Kings.

Katastrofalen uvod Golden Stata v metu za tri točke

Bojevniki tokrat niso blesteli v metu za tri točke. Še več, zgrešili so uvodnih 15 metov ter poskrbeli za najslabši štart v tej statistični prvini na tekmi končnice lige NBA po letu 2011, ko so Oklahoma City Thunder proti takratnemu bodočemu prvaku Dallas Mavericks na tretji tekmi konferenčnega finala sprva metali za tri točke 0/16.

Golden State je prvo trojko proti Memphisu, ki je v zadnjo četrtino vstopil s +7 (69:62), dočakal šele tri minute pred koncem prvega polčasa, zadel jo je Otto Porter Jr. 

Stephen Curry je kot prvi košarkar v zgodovini lige NBA v končnici dosegel več kot 500 trojk:

Luka Dončić
Sportal Nasmejani Dončić razkril ozadje vročega dogajanja v Dallasu
Njegov soigralec Klay Thompson je zgrešil vseh sedem metov za tri točke, prvi zvezdnik Curry pa uvodnih pet, nato pa je v zadnji minuti prvega polčasa le zadel prvo izmed štirih trojk, s katero se je kot prvi košarkar v zgodovini lige NBA na tekmah končnice uvrstil v klub 500. Postal je namreč prvi, ki je zadel vsaj 500 trojk. V karieri jih je dosegel že 503!   
Denver Nikola Jokić
Sportal Jokić bo ta teden drugič izbran za MVP-ja

Končnica lige NBA, 2. krog (9. maj):

Vzhod:
Milwaukee Bucks : Boston Celtics 108:116 /2:2/
G. Antetokounmpo 34 (met iz igre 14/32), 18 sk., Lopez 17, 7 sk., Holiday 16, 9 as., 7 sk.; Tatum (13 sk., met iz igre 11/24) in Horford (8 sk., trojke 5/7) 30, Smart (8 as.) in Brown 18  

Zahod:
Golden State Warriors : Memphis Grizzlies 101:98 /3:1/
Curry 32 (trojke 4/14), 8 as., Wiggins 17, 10 sk., Thompson (trojke 0/7, 7 sk.) in Poole (met iz igre 4/12, 6 sk., 5 as.) 14; Jackson Jr. 21 (trojke 0/7), Jones 19, 6 sk., Anderson 17, 8 sk., Brooks 12, 8 as.  

/ / izid v zmagah, igrajo na štiri

Luka Dončić
Sportal Norišnica v Dallasu, Dončić dal vetra Phoenixu! #video
Chris Paul
Sportal Dončićev nasprotnik doživljal dramo tudi ob robu parketa #video
 
Ne spreglejte