Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
9. 5. 2022,
0.25

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,57

16

Natisni članek

Miami Heat Philadelphia 76ers Phoenix Suns Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić NBA Liga NBA

Ponedeljek, 9. 5. 2022, 0.25

1 leto, 11 mesecev

Končnica lige NBA, 2. krog (8. maj)

Norišnica v Dallasu, Dončić dal vetra Phoenixu! #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,57

16

Luka Dončić | Luka Dončić je pomagal Dallasu do izenačenja v skupnih zmagah (2:2) proti Phoenixu, najboljši ekipi rednega dela lige NBA. | Foto Reuters

Luka Dončić je pomagal Dallasu do izenačenja v skupnih zmagah (2:2) proti Phoenixu, najboljši ekipi rednega dela lige NBA.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallas Mavericks so v četrtem dvoboju konferenčnega polfinala končnice lige NBA v nedeljski matineji znova prekrižali načrte favoriziranim Phoenix Suns (111:101) in skupen rezultat v zmagah izenačili na 2:2. Slovenski košarkarski as Luka Dončić je bil kljub slabšemu metu za tri točke (1/10) prvi strelec Dallasa, do trojnega dvojčka pa so mu zmanjkali le trije skoki (26 točk, 11 asistenc in sedem skokov). Njegovi soigralci so zadeli kar 19 trojk, z osmimi je najbolj izstopal Dorian Finney-Smith.

Dallas Mavericks : Phoenix Suns 111:101 (37:25, 68:56, 87:78)
Dončić 26, Finney-Smith 24 (trojke 8/12), Brunson 18, Bertans 12 (trojke 4/5), Kleber 11, Dinwiddie 10; Booker 35, Crowder 15, Ayton 14, Johnson 11, Paul 5 (šest osebnih napak)

Učinek Luke Dončića: 26 točk (met za tri 1/10, met za dve 8/15, prosti meti 7/8), 7 skokov, 11 asistenc, 4 ukr. žoge, 4 izg. žoge, 4 osebne napake v 37 minutah)

Štiri tekme, štiri zmage gostiteljev. Niz se torej nadaljuje. Če sta uvodni tekmi v Arizoni pripadli Phoenix Suns, ki so bili na domačem parketu nerešljiva uganka za Dallas Mavericks, pri katerih je strelsko izstopal Luka Dončić (80 točk na dveh tekmah), a ob sebi pogrešal bolj razigrane soigralce, je bilo v Teksasu povsem obratno.

Čeprav je Phoenix najboljša ekipa rednega dela lige NBA in za mnoge prvi favorit za osvojitev naslova, je na uvodnih tekmah konferenčnega polfinala v Dallasu ostal praznih rok! Ne le enkrat, v dvorani American Airlines Center je izgubil še drugič zapored!

Vrhunci srečanja v Dallasu:

Tudi tokrat, nedeljska tekma se je začela malce po 21.30, kar je omogočilo in olajšalo ogled srečanja v neposrednem prenosu številnim ljubiteljem košarke v Sloveniji, je Phoenix naletel na fanatično borbeno zasedbo varovancev Jasona Kidda. Košarkarji Dallasa so v naelektrenem ozračju pred 20 tisoč glasnimi navijači v obrambi zaigrali bistveno bolje kot na tekmah v Phoenixu, si že kmalu priigrali otipljivo prednost in uvodno četrtino dobili za +12. Takšno prednost so ohranili tudi do konca prvega polčasa, hkrati pa blesteli v metih izza velike črte.

Odkar igra Luka Dončić v letošnji končnici, Dallas na domačem parketu še ni doživel poraza. | Foto: Reuters Odkar igra Luka Dončić v letošnji končnici, Dallas na domačem parketu še ni doživel poraza. Foto: Reuters

Zgolj v prvem polčasu so zadeli kar 14 trojk, od tega nekdanji "zmaj" Davis Bertans štiri, in s tem izenačili rekord franšize. Na koncu so se lahko pohvalili z 20 trojkami (iz 42 poizkusov, kar znaša več kot solidno 46,5-odstotno natančnost meta). Izstopal je zlasti Dorian Finney-Smith. Priljubljeni Doe Doe je nepozabno predstavo, v kateri je pretopil v polno kar osem od 12 metov za tri točke, sklenil s 24 točkami. Z osmimi zadetimi trojkami na tekmi je postavil rekord kariere, hkrati pa popravil svoj strelski rekord, kar se tiče dvobojev v play-offu.

Bil je drugi strelec svoje ekipe, več točk od njega je v zmagoviti ekipi dosegel le znova vsestranski Luka Dončić. Pa čeprav je za tri točke zadel le enega izmed desetih metov, kar je bila njegova edina temna lisa nedeljske predstave.

Vrhunci igre Dončića:

Nova mojstrovina Luke Dončića:

Ljubljančan je znova naletel na izjemno agresivno obrambo Sonc, polno prekrškov. Izsilil jih je ogromno, podobno velja tudi za njegove soigralce, tako da so nekatere izmed najpomembnejših igralcev gostov kmalu doletele težave z osebnimi napakami. To je najbolj na svoji koži občutil Chris Paul. Sedemintridesetletni zvezdnik je v zadnji sekundi prvega polčasa prejel že četrto osebno napako, nato v drugem polčasu odigral le štiri minute, krepko pred koncem srečanja pa prejel še šesto. To se mu je zgodilo že na začetku zadnje četrtine, na katerih je v tej seriji pogosto povzročal težave Dallasu. Tokrat jih ni mogel, saj je moral predčasno na klop. Tekmo je končal pri zgolj petih točkah in sedmih asistencah.

Gostje, ki so v prvem polčasu zaostajali že 17 točk, se vseeno niso predali. Čeprav so pogrešali enega najboljših organizatorjev lige, ki je znan po tem, da ga v najbolj potrebnih trenutkih srečanja odlikuje zelo natančen met iz igre in racionalen izbor rešitev v napadu, so bili še vedno v stiku z gostitelji.

Phoenix se je v tretji četrtini približal na -4, v zadnji pa najbližje na -6. | Foto: Reuters Phoenix se je v tretji četrtini približal na -4, v zadnji pa najbližje na -6. Foto: Reuters

Na krilih izjemnega strelca Devina Bookerja, ki je dosegel 35 točk, so se v zadnji četrtini približali na -6. Bližje vendarle ni šlo. Dallas je v odločilnih trenutkih, ko se je "lomil" rezultat, zaigral kot v transu, Dončić pa zelo pogosto našel proste soigralce, ki so s trojkami večali prednost. Na koncu je bila dvomestna, Dallas je zmagal s 111:101 in rezultat v skupnih zmagah izenačil na 2:2.

Mavericks so na prvo zmago nad Phoenixom čakali kar tri leta. Po 11 zaporednih porazih! Dočakali so jo v noči na soboto, nato pa v nedeljski matineji pozdravili še drugo zaporedno. S tem so košarkarski javnosti v ZDA dokončno dokazali, da se lahko s Phoenixom, prvimi nosilci zahodne konference, v končnici kosajo še kako enakovredno. 

Luka Dončić je odigral 20. tekmo v končnici lige NBA. Na vseh je dosegel 655 točk, kar je tretji najboljši dosežek v zgodovini lige NBA. Več sta jih prispevala le legendarna Michael Jordan in Wilt Chamberlain

Serija se zdaj seli v Arizono, peta tekma konferenčnega polfinala bo v noči na sredo, ob 4. uri zjutraj po slovenskem času.    

Kako je Jae Crowder grobo obračunal z Luko Dončićem, nato pa je slovenski košarkar zaradi protestov pri sodniku Jamesu Williamsu prejel tehnično napako:

Luka Dončić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Luka Dončić je v dvorano na četrto tekmo proti Phoenixu prišel zelo dobre volje. | Foto: Reuters Luka Dončić je v dvorano na četrto tekmo proti Phoenixu prišel zelo dobre volje. Foto: Reuters

Luka Dončić
Sportal Velika vrnitev Dallasa na čelu z izvrstnim Dončićem!

V noči na ponedeljek se bosta na četrti tekmi konferenčnega polfinala pomerila tudi Philadelphia 76ers in Miami Heat. Gostitelji bodo podobno kot Dallas poskušali rezultat v zmagah izenačiti na 2:2.

Luka Dončić
Sportal Bizarna kazen vodstva lige NBA ekipi Dallas Mavericks

Izenačila tudi Philadelphia

Do izenačenja v zmagah na 2:2 pa je po zaostanku z 0:2 proti Miami Heat prišla tudi Philadelphia. Ta je zadela 16 metov za tri točke iz 33 poskusov, medtem ko so bili Heat v 35 poskusih uspešni le sedemkrat. Najzaslužnejši za drugo zaporedno zmago 76ers je bil z 31 točkami (6/10 za tri), sedmimi skoki in devetimi asistencami James Harden, ki sicer v prvi četrtini ni dosegel niti točke. Joel Embiid je k zmagi prispeval 24 točk in enajst skokov. Miamiju do uspeha ni pomagalo niti izjemnih 40 točk Jimmyja Butlerja.

Vrhunci srečanja v Philadelphii:

Končnica lige NBA, 2. krog (8. maj):

Zahod:
Dallas Mavericks : Phoenix Suns 111:101 /2:2/
Dončić 26, Finney-Smith 24 (trojke 8/12), 8 sk., Brunson 18, Bertans 12 (trojke 4/6), Kleber 11, 7 sk., Dinwiddie 10; Booker 35 (met iz igre 10/22), 7 as., Crowder 15, Ayton 14, 11 sk., Paul 5, 7 as. (šest osebnih napak)

Vzhod:
Philadelphia 76ers : Miami Heat 116:108  /2:2/
Harden 31 (9 as.), Embiid 24 (11 sk.), Maxey 18; Butler 40, Adebayo 21 (7 sk.), Oladipo 15

// Skupni rezultat v zmagah, igra se na štiri dobljene tekme.

Joel Embiid
Sportal 50 tisoč dolarjev kazni, ker niso pravilno poročali o poškodbi
Luka Dončić
Sportal Dončić pomagal poslati posebno sporočilo
 
Ne spreglejte