Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
9. 9. 2022,
8.00

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

3

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić Aleksander Sekulić EuroBasket 2022

Petek, 9. 9. 2022, 8.00

1 leto, 7 mesecev

Pogovor s selektorjem Aleksandrom Sekulićem

Jasne besede slovenskega selektorja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

3

Slovenija Madžarska Aleksander Sekulić | Aleksander Sekulić s svojo ekipo proučuje moštvo Belgije, ki jim bo stalo nasproti v osmini finala. | Foto Vid Ponikvar

Aleksander Sekulić s svojo ekipo proučuje moštvo Belgije, ki jim bo stalo nasproti v osmini finala.

Foto: Vid Ponikvar

Po fizično in psihološko težkem koncu skupinskega dela EuroBasketa v Kölnu so slovenski košarkarji obrnili list in že mislijo na sobotni dvoboj osmine finala proti Belgiji, ki je na papirju bistveno manj kakovostna zasedba. Selektor Aleksander Sekulić poudarja, da bodo morali njegovi izbranci v izločilnih bojih nadaljevati takšno borbenost, ta mora biti njihov zaščitni znak.

Od našega poročevalca Berlin | Foto:

Po nekaj logističnih nevšečnostih so slovenski košarkarji v četrtkovih večernih urah prišli v Berlin. Organizator je sprva priskrbel čarter za 9. uro zjutraj, kar je bilo razumljivo prezgodaj, saj so se v našem taboru odločili, da košarkarjem vendarle namenijo nekaj več spanca in počitka, ki sta potrebna za pravo regeneracijo. Zato so imeli v načrtu, da v glavno mesto Nemčije odpotujejo s hitrim vlakom ob 15. uri.

A so zaradi težav v Kölnu vlaki v četrtek stali. Najti so morali alternativo. Z letalom so poleti v poznih popoldanskih urah, v petek pa bodo nato trenirali v pomožni berlinski dvorani.

slovenska košarkarska reprezentanca
Sportal Zaradi težav na železniški postaji vendarle v Berlin z letalom

Zdaj je napočil čas, da se začnejo tisti pravi boji za medaljo, čeprav je bilo že v skupini zelo napeto in so jih obračuni fizično ter psihično zelo izčrpali.

Z dobrimi predstavami so Köln zapustili kot prvi s štirimi zmagami in enim porazom, v soboto ob 14.45 pa jih bo zato v osmini finala čakal nekoliko lažji nasprotnik, Belgija. "Nikogar ne smemo podcenjevati. Belgija je premagala Španijo. Še enkrat poudarjam, osmina je ena tekma, pripravljeni bomo na vse, 100-odstotno bomo šli na to tekmo. Zdaj se prvenstvo šele začne. Verjamem, da smo pripravljeni za osmino finala. Verjamem, da bodo dali igralci vse od sebe, da pridejo v četrtfinale," poudarja Aleksander Sekulić, ki bo moral ob pričakovanem napredovanju s svojimi sodelavci ekipo pripraviti na obračun z zmagovalcem dvoboja med Poljsko in Ukrajino.

Zoran Dragić
Sportal "Kot družina, druge možnosti ni"

Bosna je bila prelomnica

Tako kot košarkarji se je tudi sam v skupinskem delu znašel v položaju, ki ga ni vajen. Po porazu z Bosno in Hercegovino so bile glave vroče, kar nekaj kritik je bilo izrečenih tudi na njegov račun in trenerski štab. Po pogovoru so vsi skupaj strnili vrste in proti Nemčiji ter Franciji pokazali povsem drugačen obraz in dosegli pomembni zmagi. Na koncu se je izkazalo, da je bil to prelomni trenutek za slovensko izbrano vrsto.

Slovenija Francija | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Zdaj, ko gledamo nazaj, je lahko govoriti, ker smo končali prvi. Po porazu ni bilo lahko. Tudi obrazi so bili razočarani, a smo se znali pobrati in ta poraz nas je naredil še močnejše. Tekma z Bosno je pokazala, da če ne držimo skupaj, nismo močni. Pa ne, da so bili kakšni prepiri, preprosto nismo bili pravi. Želeli smo si zmagati. Nosimo določeno breme, ker smo v ožjem krogu favoritov, ker sami verjamemo, da spadamo v ta krog. In to je pustilo posledice. Dokazali smo, da se zdaj znamo kosati s tem pritiskom," je opisal Sekulić, ki je vesel, da sta pri tem pomembno vlogo odigrala prva zvezdnika Goran Dragić in Luka Dončić: "Ni naključje, da sta med najboljšimi v NBA. Tega se zavedamo ekipa, jaz, in to s pridom izkoriščamo."

Slovenija Francija
Sportal Svetovni mediji: Dončić je prišel z Marsa in želi zavladati Zemlji
Edo Murić
Sportal Tepel se je z večjimi, težjimi. Vse za Slovenijo.

Gogi in Luka strnila vrste vsak na svoj način

Luka je v večini govoril na parketu, potem ko je Nemcem natresel 36, Franciji 47 točk, kar je drugi najboljši dosežek na evropskih prvenstvih. Gogi je kot kapetan stkal vez med vsemi soigralci, kar jih je naredilo na zadnjih dveh tekmah drugačne, velike. Postali so reprezentanca, na katero gledajo s strahospoštovanjem, tako so nekatere ekipe v četrtkovih obračunih preračunavale, kako bi se izognile Sloveniji v izločilnih bojih. Vsaj do polfinala.

Slovenija Francija | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Najbolj pomembno vprašanje je, ali bo Mike Tobey pripravljen za sobotni obračun, potem ko si je zvil gleženj na dvoboju z Nemci. Iz našega tabora prihajajo spodbudne novice, da ga bomo najverjetneje videli v delovni opravi v soboto ob 14.45.

"Borbenost mora biti zaščitni znak"

Predvsem pa se zavedajo, da bodo morali biti zbrani, osredotočeni in borbeni, če bodo želeli priti do medalje ali celo vnovičnega zlata.

Slovenija : Nemčija slovenska košarkarska reprezentanca Eurobasket 2022 Aleksander Sekulić | Foto: FIBA Foto: FIBA

"Značaj, timski duh, zmagovalna mentaliteta. To potrebujemo tudi v nadaljevanju. Proti Franciji ob koncu ni šlo po načrtih, nismo zadeli odprtih metov, a ta značaj, želja in volja povedo zelo veliko o tej ekipi. Rezerve so še. Zdaj moramo gledati, da bomo še boljši. Velik primanjkljaj je bil, ker ni bilo Tobeyja, a smo ga znali nadomestiti. Fantje so pokazali še en vrhunec borbenosti. Ta mora biti zaščitni znak te reprezentance," so jasne besede Sekulića.

Giannis Antetokounmpo Grčija
Sportal Giannis odšepal s parketa, Srbi tudi peto tekmo dobili z dvomestno prednostjo
Mišo Brečko
Sportal V Kölnu mu srce ni zaigralo le zaradi Dončića in druščine #video
Vincent Collet
Sportal Francoski selektor po rapsodiji Dončića udaril po sodnikih: Nismo imeli niti možnosti
Goran Dragić
Sportal Đoković upa, da bo takšen kot Goran Dragić
Slovenija Francija
Sportal Slovenija po epski predstavi Luke Dončića zasenčila Francijo
Ne spreglejte