Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 9. 2022,
22.17

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,87

26

Natisni članek

evropsko prvenstvo 2022 Francija Luka Dončić Luka Dončić Aleksander Sekulić Slovenska košarkarska reprezentanca EuroBasket EuroBasket 2022

Sreda, 7. 9. 2022, 22.17

1 leto, 7 mesecev

EUROBASKET 2022, 7. DAN

Slovenija po epski predstavi Luke Dončića zasenčila Francijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,87

26

Slovenija Francija | Slovenci so ugnali Francijo. Luka Dončić je že v prvem polčasu dosegel kar 27 točk, nato pa postal prvi košarkar, ki je v tem stoletju na EuroBasketu dosegel kar 47 točk! | Foto Vid Ponikvar

Slovenci so ugnali Francijo. Luka Dončić je že v prvem polčasu dosegel kar 27 točk, nato pa postal prvi košarkar, ki je v tem stoletju na EuroBasketu dosegel kar 47 točk!

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski košarkarji so na zadnji tekmi v predtekmovanju evropskega prvenstva v Kölnu premagali olimpijske podprvake Francoze (88:82) in si zagotovili prvo mesto v skupini B. Mike Tobey zaradi načetega gležnja ni pomagal soigralcem, je pa več kot navdušil Luka Dončić in po izjemni predstavi dosegel kar 47 točk in popravil kar nekaj rekordov. Litva je premagala BiH in ji priprla vrata osmine finala. Slovenija se bo v Berlinu v osmini finala v soboto ob 14.45 pomerila z Belgijo, ki je v skupini A osvojila končno četrto mesto. Španija se bo spopadla z Litvo, Nemčija s Črno goro, Turčija pa s Francijo.

Luka Dončić
Sportal Dončiću šivali glavo, glede slikanja se bodo odločili po prihodu v Berlin
Slovenija Francija Aleksej Nikolić
Sportal Fanatičen boj in šov okrvavljenega Dončića

EuroBasket 2022, skupinski del, skupina B, 5. krog

Sreda, 7. september, Köln:
Francija : Slovenija 82:88 (19:20, 40:44, 64:64)
Gobert 19 (8 sk.), Fournier 15, M'Baye 13; Dončić 47 (trojke 6/11, 7 sk., 5 as.), G. Dragić 14

Strelci za Slovenijo: Dončić 47 (7 sk., 5 as.), G. Dragić 14, Murić 9, Čančar 6, Z. Dragić 6, Blažič 4, Prepelič 2

Fotogalerija s tekme v Kölnu:

Fotogalerija
1 / 66
S kom se bo Slovenija pomerila v osmini finala? Za preboj v četrtfinale jo bo v Berlinu čakala četrtouvrščena ekipa iz skupine A. To je Belgija, ki je v skupini A v Tbilisiju vknjižila tri zmage in dva poraza. Po podaljšku je premagala Gruzijo, bila boljša še od Španije in Bolgarije, izgubila pa je proti Črni gori in Turčiji. Selektor Belgije je Hrvat Dario Gjergja, njegovi varovanci pa so v začetku julija poskrbeli za senzacionalno zmago, ko so v kvalifikacijah za SP 2023 v Nišu premagali Srbijo (74:73).

Francozi so bili sprva močnejši, boljši in natančnejši. Hitro so si priigrali prednost desetih točk, pri Sloveniji pa se je še kako poznala odsotnost Mika Tobeyja. Zdravniki so mu prižgali rdečo luč za nastop, saj se je njegov gleženj po včerajšnjem zvinu na začetku tekme proti Nemčiji, ko je v nadaljevanju srečanja le stisnil zobe in pomagal soigralcem, v noči na sredo razbolel.

V napadu je tako največkrat prevzel odgovornost nase Luka Dončić. Sprva ni bil najbolj natančen pri metu, Francozi pa so ga domala v vsakem napadu ustavljali s prekrškom ali pa vsaj na robu prekrška. Slovenija je v uvodni polovici četrtine dosegla le štiri točke, vse prek prostih metov. Iz igre sploh ni zadela. Tako je bilo do šeste minute in znižanja zaostanka na 6:14, ko je dal prvi koš iz igre Zoran Dragić.

Slovenija se je maščevala Francozom za poraz v polfinalu olimpijskega turnirja v Tokiu. | Foto: Vid Ponikvar Slovenija se je maščevala Francozom za poraz v polfinalu olimpijskega turnirja v Tokiu. Foto: Vid Ponikvar

Takrat je imela Francija še prednost. V nadaljevanju pa je Sloveniji, četudi je pogrešala prvi center, igra le stekla. Na krilih izjemnega Dončića, ki je do konca četrtine dosegel kar 13 točk, je prešla v vodstvo! Prvo četrtino je dobila z 20:19, zadovoljstvo pa je skazila tretja osebna napaka Eda Murića, še kako pomembnega moža za Slovenijo ob odsotnosti Tobeyja. V prvi četrtini so za Slovenijo zadeli v polno le trije strelci (Dončić 13, Z. Dragić 4 in Murić 3).

Nemanja Nedović
Sportal Udarec za Srbijo na EuroBasketu, selektor Pešić pojasnjuje

Dončić v prvem polčasu dosegel kar 27 točk

Luka Dončić je v uvodni četrtini dosegel 13, na koncu pa kar 47! | Foto: Vid Ponikvar Luka Dončić je v uvodni četrtini dosegel 13, na koncu pa kar 47! Foto: Vid Ponikvar Druga četrtina je postregla s širokim naborom mojstrovin Luke Dončića, ki je navduševal več tisoč slovenskih navijačev v Kölnu. Prvi zvezdnik slovenske reprezentance je zadeval kot za stavo za tri točke, spravljal v obup Francoze, Slovenija pa je na račun njegovih točk, še pred koncem prvega polčasa jih je zbral kar 27 (ob štirih skokih in asistencah), ohranjala prednost pred olimpijskimi podprvaki.

Sodniki so z nekaterimi odločitvami poskrbeli za nezadovoljstvo v slovenski reprezentanci, ko pa je v zadnji minuti druge četrtine francoski orjak Vincent Poirier v boju za žogo pod slovenskim obročem s komolcem grobo udaril Dončića, je dvorana utihnila. LD77 je padel na tla, nato pa z okrvavljeno glavo in zaskrbljenim pogledom zapustil dvorano. Napotil se je k zdravniški oskrbi. Sodniki so po videoanalizi Francozu prisodili nameren prekršek, ljubitelji košarke pa so se spraševali, kako močno jo je skupil Dončić. Slovenija je odšla na počitek s prednostjo +4.

Ne glava, ne zapestje, Dončiću ne more nič do živega!

Slovenski navijači so v Kölnu spremljali noro strelsko predstavo Luke Dončića in pomembno zmago slovenske reprezentance. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski navijači so v Kölnu spremljali noro strelsko predstavo Luke Dončića in pomembno zmago slovenske reprezentance. Foto: Vid Ponikvar Ko se je nadaljeval drugi polčas, so slovenski navijači z veseljem pozdravili vrnitev Luke Dončića na parket. Reprezentančni zdravnik dr. med. Marko Macura je po tekmi pojasnil, kako so morali zašiti rano vročemu slovenskemu asu. Na polovici tretje četrtine, ko je Slovenija vodila s 56:60, je moral še enkrat zapustiti parket. Tokrat zaradi bolečin v levem zapestju. Francozi niso skoparili z udarci, prošnje in kritike slovenskih košarkarjev na račun sodniškega kriterija, ki ni kaznoval tako agresivne igre galskih petelinov, pa ni naletel na plodna tla.

Triindvajsetletni Ljubljančan, ki je odigral tekmo proti Franciji kot v transu, je vseeno stisnil zobe. Nadaljeval je s tekmo, do konca tretje četrtine dosegel še deset točk. V zadnjo četrtino, v katero sta Slovenija in Francija vstopili z izenačenim rezultatom (64:64), je tako vstopil pri 37 točkah!

Francozi izenačili na 82:82, nato je sledila slovenska rapsodija

V zadnji četrtini je Dončić nadaljeval s čarovnijami, še naprej je marljivo polnil francoski koš in postavljal nove zgodovinske mejnike. Slovenija si je priigrala lepo prednost, v zadnjih pet minut je vstopila z vodstvom +10 (80:70). Sledilo je nekaj spornih sodniških odločitev, Dončić se je neuspešno pritoževal, ko so ga Francozi ovirali ob njegovih prodorih. Slovenski tekmec je dobil zalet in se z delnim rezultatom 9:0 približal na -1 (79:80), po sporni osebni napaki, ki so jo sodili Goranu Dragiću, pa je Evan Fournier izenačil na 82:82. Sledila je napeta končnica, v kateri se je najprej izkazal zlati kapetan Dragić, ukradel žogo Francozom in dosegel koš za 84:82.

Slovenija si je zagotovila prvo mesto v skupini B, najmočnejši izmed vseh štirih na letošnjem EuroBasketu. | Foto: Vid Ponikvar Slovenija si je zagotovila prvo mesto v skupini B, najmočnejši izmed vseh štirih na letošnjem EuroBasketu. Foto: Vid Ponikvar

Po odlični igri v obrambi je slovenska trojica iz lige NBA izvedla še akcijo, ki jo je po podajah Dončića in starejšega izmed bratov Dragić v koš pretopil Vlatko Čančar. Slovenija si je priigrala "varno" prednost, na koncu pa premagala Francijo z 88:82 in se ji tako maščevala za lanskoletni poraz na Japonskem. Aktualni evropski prvaki so si zagotovili tudi prvo mesto v skupini, veselje v Kölnu je bilo nepopisno, navijači pa so še dolgo v noč nazdravljali junaštvu strelskega rekorderja Dončića, ki je kljub zašiti glavi in bolečemu zapestju dosegel fenomenalnih 47 točk!

Uvodni štirje pari osmine finala:

Slovenija (B1) – Belgija (A4)
Španija (A1) – Litva (B4)
Nemčija (B2) - Črna gora (A3)
Turčija (A2) - Francija (B3)

Popravil rekord prijatelja Nowitzkega

Dirk Nowitzki od srede naprej ni več najboljši strelec na tekmi EuroBasketa v 21. stoletju. | Foto: Vid Ponikvar Dirk Nowitzki od srede naprej ni več najboljši strelec na tekmi EuroBasketa v 21. stoletju. Foto: Vid Ponikvar Luka Dončić je pisal zgodovino. Postal je prvi košarkar, ki je na tekmi EuroBasketa v tem stoletju dosegel 47 točk. Prejšnji rekorder 21. stoletja je bil njegov "mentor" pri Dallas Mavericks, Nemec Dirk Nowitzki, ki je pred 21 leti dosegel na tekmi proti Španiji 43 točk. Na letošnjem EuroBasketu je bil pred tem rekorder Grk Giannis Antetokounmpo (41).

Dosežek Dončića je izjemen, saj je postavil drugo najvišje število točk na tekmi evropskega prvenstva vseh časov! Edini, ki jih je dosegel več, je bil pred davnimi 65 leti na EP 1957 nekdanji reprezentant Belgije Eddy Terrace. Proti Albaniji je dosegel kar 63 točk. Do čarobne Dončićeve predstave je za drugi najboljši dosežek veljal tisti, ki ga je leta 1983 postavil nekdanji grški as Nikos Galis (46).

Kapetan Goran Dragić je nastopil v posebnih košarkarskih čevljih, na katerih sta zapisani imeni njegovih otrok:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Goran Dragic (@the_1_dragon)

Mike Tobey
Sportal Vsej Sloveniji zaradi Američana zastal dih
Slovenija : Nemčija slovenska košarkarska reprezentanca Eurobasket 2022 Luka Dončić
Sportal "Ni se zgodil Luka Dončić, zgodila se je Slovenija"

EuroBasket 2022, skupinski del, 5. krog:

Skupina B:

Sreda, 7. september, Köln:
Francija : Slovenija 82:88 (19:20, 40:44, 64:64)
Gobert 19 (8 sk.), Fournier 15, M'Baye 13; Dončić 47 (trojke 6/11, 7 sk., 5 as.), G. Dragić 14

Litva : Bosna in Hercegovina 87:70
Grigonis 16, Brazdeikis, Butkevičius in Valančiunas (15 sk.) 13; Musa 22, Nurkić 15  

Madžarska : Nemčija 71:106
Perl 15, Benke 13; Sengfelder 22, Lo 21, Giffey 19, Obst 16, F. Wagner 15 

Lestvica:
1. Slovenija* 5 tekem - 9 točk
2. Nemčija* 5 - 9
3. Francija* 5 - 8
4. Litva 5* - 7
5. Bosna in Hercegovina  5 - 7
6. Madžarska 5 - 5

* že v osmini finala

Skupina A:

Sreda, 7. september, Tbilisi:
Turčija : Španija 69:72
Osman 20, Korkmaz 16, Sengun 14 (12 sk.); W. Hernangomez 15 (7 sk.), Brown 11 (7 as.)

Bolgarija : Belgija 80:89
Vezenkov 26 (13 sk.), Bost 18; Lecomte 20, De Zeeuw 13 

Gruzija : Črna gora 73:81
McFadden 16, Mamukelashvili 15 (10 sk.), Sanadze in Shermadini (9 sk.) 14; Drobnjak 22, Perry 17 (9 as.) 

Lestvica:
1. Španija* 5 - 9
2. Turčija* 5 - 8
3. Črna gora* 5 - 8
4. Belgija* 5 - 8
5. Bolgarija 5 - 6
6. Gruzija 5 - 6

* v osmini finala

Luka Dončić Goran Dragić
Sportal Izračun, na katerega se Slovenci požvižgajo
Francija
Sportal "Vsi vemo, kaj počne Dončić vsak večer"
 
Ne spreglejte