Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
6. 9. 2022,
22.51

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

11

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Luka Dončić Luka Dončić Slovenska košarkarska reprezentanca EuroBasket 2022

Torek, 6. 9. 2022, 22.51

1 leto, 7 mesecev

Po zmagi Slovenije proti Nemčiji z 88:80

"Ni se zgodil Luka Dončić, zgodila se je Slovenija"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

11

Slovenija : Nemčija slovenska košarkarska reprezentanca Eurobasket 2022 Luka Dončić | Luka Dončić je bil prvo ime dvoboja z Nemci. | Foto FIBA

Luka Dončić je bil prvo ime dvoboja z Nemci.

Foto: FIBA

Sprememba v odnosu, odločne in zbrane glave so ključni dejavniki, zaradi katerih se je raven igre slovenske košarkarske reprezentance na EuroBasketu proti gostiteljem Nemcem dvignila v povsem drugo sfero. Ljubitelji košarke so v polni Lanxess Areni spremljali simultanko zvezdnika Luke Dončića, ki je spravljal ob živce domačo vrsto in navijače, navduševal pa slovenske. Natresel jim je kar 36 točk, ob tem pa vpisal še deset skokov in štiri asistence. "Pobrali smo se. Drugačni smo bili na tej tekmi. Konec koncev je bil le en poraz. Ni bilo nič takega. V naši skupini lahko vsak premaga vsakogar. Sprememba, ki smo jo naredili danes, se je videla," so bile besede osrednjega junaka tekme, ki je vesel dejstva, da se je ekipa dvignila po porazu proti Bosni. Po manj kot 24 urah bo Slovenija odigrala še zadnjo tekmo skupinskega dela proti Franciji. Konča ga lahko na prvem mestu, ni pa izključeno niti, da gre v Berlin kot četrta reprezentanca.

Od našega poročevalca Köln | Foto:

Po vroči nedelji in izrečenim nekoliko težjim besedam je sledila sprememba v prvi postavi. Selektor Aleksander Sekulić je na parket poslal kapetana Gorana Dragića, ki v nedeljo proti Bosni in Hercegovini ni bil zadovoljen z načinom odrejanja minut prvega moža stroke.

Preden se je tekma sploh dejansko razvnela, je že sledil šok za slovensko vrsto. Mike Tobey je ob sodniškem skoku za žogo pristal prav na nogo delivca pravice, ki je nemo stal pod obema centroma. Videti je bilo, da si je ob tem zvil gleženj.

Slovenski navijači so večkrat preglasili nemške, tako kot so slovenski košarkarji nemške na parketu. | Foto: Vid Ponikvar Slovenski navijači so večkrat preglasili nemške, tako kot so slovenski košarkarji nemške na parketu. Foto: Vid Ponikvar

Zapustil je dvorano in začelo se je čakanje, ali ga bomo še videli v Lanxess Areni. V vmesnem času si je Slovenija z Luko Dončićem na čelu pridobila prednost s 6:2, nato pa je v dvorano pritekel naturalizirani košarkar v naši izbrani vrsti in nemudoma dočakal topel sprejem približno tisoč slovenskih navijačev.

Slovenija : Nemčija slovenska košarkarska reprezentanca Eurobasket 2022 Luka Dončić
Sportal Slovenci na krilih izjemnega Dončića do velike zmage nad Nemčijo

Ogenj v očeh slovenskih košarkarjev

Sicer smo v uvodni četrtini videli kar raztrgano igro, veliko zgrešenih metov za tri. Nemci so šele v osmem poskusu našli pot do želenega cilja. V prvi vrsti je bilo ključno, da so bili obrazi slovenskih košarkarjev drugačni kot proti BiH. V očeh je bil videti ogenj. Želeli so se pokazati v šampionski luči in temu primeren je bil pristop. Dobivali so skok, ki je bil recimo največja težava na prejšnjem obračunu z Nemci v sklopu kvalifikacij za svetovno prvenstvo, v obrambi so grizli za vsako žogo.

Goran Dragić: Le tako lahko posežemo po najvišjih mestih

Dihali smo drug za drugega. Vse atome moči smo pustili na parketu. Le tako lahko posežemo po najvišjih mestih. O tem smo se pogovarjali tudi po porazu proti Bosni in Hercegovini.

Predvsem pa je imel odločen obraz prvi mož naše ekipe in zvezdnik svetovne košarke Dončić. Sprva se je odločal za veliko prodorov in bil pri tem zelo uspešen. Nato je spet prevečkrat začel metati za tri točke, ki so njegova največja težava na tem prvenstvu. Zato pa je bil pravi poglavar na parketu, kot se za košarkarja takšnega kova pričakuje. S 17 točkami – ob tem je zbral še sedem skokov in tri asistence – je bil najboljši strelec prvega polčasa, ki ga je Slovenija dobila s 44:36, medtem ko je bila najvišja prednost pri 31:17.

Nemci se niso predajali niti za hip

Da je imela naša četa takšen naskok, izhaja iz dejstva, da je bila angažiranost košarkarjev v obrambi na bistveno višji ravni. Skok so po polovici tekme dobivali z 22:21, Nemcem pa dopustili vsega tri skoke v napadu. Poleg tega je bila zbranost tudi v napadu, kar povedo vsega tri izgubljene žoge.

Kapetan Goran Dragić je bil osredotočen in zbran. | Foto: Vid Ponikvar Kapetan Goran Dragić je bil osredotočen in zbran. Foto: Vid Ponikvar

S prikazanim pristopom so spravljali v nelagoden položaj gostitelje Nemce, zlasti ključnega igralca Franza Wagnerja. Nemci so bili do torka še neporaženi, tokrat pa je bilo čutiti, da bi lahko padli pod težo aktualnih evropskih prvakov.

Simultanka Dončića

V drugem delu se je nadaljevalo tako, kot se je končalo v prvem. S košem Schröderja, ki je dal vedeti, da se domačini ne bodo kar tako predali. Počasi so pritiskali na slovensko vrsto, ki je bila v napadu vse preveč statična in se zanašala na individualne sposobnosti Dončića in Dragića. Podatek, da sta v tretji četrtini dosegla 14 od skupno 17 točk Slovenije, pove veliko. Nemci so pri 55:57 zapretili, vendar je prav Dončić spet potegnil voz na 61:55 in bil že pri 25 točkah.

Za tisti hip, ko si je šel Dončić odpočit na klop in zajeti nekaj zraka, sta v ospredje stopila starejši Dragić in Klemen Prepelič, ob vrnitvi pa so vsi prisotni spet spremljali Dončićev šov, ki je 4:10 pred koncem zadel trojko za 78:66. Videti je bilo, da so Nemci strti, a so se 1:50 pred koncem približali le na –5 (77:82). Razplet je bil po slovenskih notah, saj so kapetan Dragić in soigralci ostali zbrani in vknjižili tretjo zmago v skupini.

Velika slovenska zmaga. | Foto: Vid Ponikvar Velika slovenska zmaga. Foto: Vid Ponikvar

"Pobrali smo se. Drugačni smo bili na tej tekmi. Konec koncev je bil le en poraz. Ni bilo nič takega. V naši skupini lahko vsak premaga vsakogar. Sprememba, ki smo jo naredili danes, se je videla," so bile besede osrednjega junaka tekme, ki je na vprašanje, kaj se je zgodilo, da je tako dobro odigral tudi sam, odgovoril: "Ne vem. Slovenija se je zgodila. Vsi so igrali izjemno, borili so se, za vsako posest žoge. Ni se zgodil Luka, Slovenija se je. Ponosen sem na igralce. Težko je igrati proti Nemčiji."

V sredo jih čaka še Francija, ni pa še prav nič jasno, s katerega mesta bodo v izločilne boje vstopili Slovenci. Kot pribito drži, da bodo z zmago v Berlin odpotovali kot prvouvrščena ekipa, ob morebitnem porazu in zmagi Nemčije proti Madžarski in Bosne proti Litvi pa celo kot četrta.

Nemčija : Slovenija 80:88

Dvorana Lanxess, gledalcev 18.000, sodniki: Kozlovskis (Latvija), Baldini (Italija), Horozov (Bolgarija).

Slovenija: G. Dragić 18 (3:3), Nikolić 2 (2:2), Prepelič 9 (7:8), Murić 1 (1:2), Tobey 10, Blažič 7, Z. Dragić 3, Čančar 2 (2:2), Dončić 36 (6:9).

Nemčija: Lo 13 (2:3), Giffey 3, Voigtmann 4 (2:2), Wagner 8 (2:2), Theis 8 (4:5), Schröder 19 (2:3), Wohlfarth-Bottermann 3 (1:2), Thiemann 8 (3:3), Obst 14 (4:5).

Prosti meti: Slovenija 21:26, Nemčija 20:25.
Met za dve točki: Slovenija 23:38, Nemčija 12:24.
Met za tri točke: Slovenija 7:27 (Tobey 2, Dončić 2, G. Dragić, Blažič, Z. Dragić), Nemčija 12:37 (Schröder 3, Lo 3, Wagner 2, Obst 2, Thiemann, Giffey).
Skoki: Slovenija 41 (32 + 9), Nemčija 33 (27 + 6).
Osebne napake: Slovenija 21, Nemčija 22.
Pet osebnih: Theis (38.).

Ne spreglejte