Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
10. 8. 2021,
0.00

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

16

Natisni članek

Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Torek, 10. 8. 2021, 0.00

2 leti, 8 mesecev

Dončić in Dallas sta se dogovorila za maksimalno mogočo pogodbo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

16

Luka Dončić | Luka Dončić je z Dallasom podpisal petletno pogodbo. | Foto Reuters

Luka Dončić je z Dallasom podpisal petletno pogodbo.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić se je v nedeljo vrnil z olimpijskih iger v Tokiu, dan pozneje pa ga je v Ljubljani že obiskala delegacija Dallas Mavericks na čelu z lastnikom Markom Cubanom, trenerjem Jasonom Kiddom in svetovalcem Dirkom Nowitzkim, ki mu je na mizo položila mamljivo ponudbo. In ob izteku ponedeljkovega dne je postalo jasno, da je Dončić z Dallasom podpisal petletno pogodbo v višini 207 milijonov dolarjev (176 milijonov evrov).

Luka Dončić
Sportal Dončićev ponos in pogled proti letu 2022: Gremo po zlato medaljo

Kot poroča priznani novinar ESPN Adrian Wojnarowski, so si vodilni pri Dallas Mavericks in Luka Dončić v ponedeljek segli v roke. Novico je potrdil agent slovenskega košarkarja Bill Duffy, prav tako pa je jasno, koliko mu bo pogodba navrgla. V petih letih bo tako zaslužil 176 milijonov dolarjev.

Zvezdnik svetovne košarke se lahko kot prvi v zgodovini pohvali s tem, da je bil upravičen do maksimalnega mogočega podaljšanja pogodbe za novinca, saj je bil že dvakrat izbran v prvo peterko lige NBA. S tem je postavil nov mejnik, kar slovenski čudežni deček počne praktično ves čas.

Kakšno veljavo ima slovenski košarkar, pove podatek, da je v ponedeljek v Ljubljano pripotovala številčna delegacija iz Dallasa. Lastnik kluba Dallas Mavericks Mark Cuban, generalni menedžer Nico Harrison, trener Jason Kidd, pomočnik generalnega menedžerja Michael Finley, posebni svetovalec Dirk Nowitzki in vodja fizioterapevtske službe Casey Smith so možje, ki so sprva pohajkovali po slovenskem glavnem mestu, nato pa ponudbo predstavili Dončiću in njegovemu agentu Duffyju.

Uradno bosta strani pogodbo podpisali v torek ob 15. uri v hotelu InterContinental na posebni novinarski konferenci, ki jo bodo organizirali Dallas Mavericks.

Goran Dragić
Sportal Gorana Dragića še danes boli zaradi brata Zorana

Dončić vrača Sloveniji

"Danes so se sanje uresničile," je Dončić dejal v izjavi za ESPN in nadaljeval: "Košarka mi je dala veliko in me popeljala na številna lepa mesta. Ponosen in navdušen sem, da ostajam v Dallasu kot del Mavericks. Cenim podporo navijačev. Hkrati bi rad poudaril, da si bom še bolj prizadeval in se še bolj osredotočil na svojo neprofitno mednarodno fundacijo, ki bo vračala krajem, kot je moja rodna Slovenija, in tudi skupnosti v severnem Teksasu. Kmalu bomo zgradili dve košarkarski igrišči v Sloveniji. Prenavljamo igrišča iz mojega otroštva, kjer sem se učil in treniral košarko. Navdušen sem nad tem, da bodo lahko otroci igrali na istih igriščih, kot sem sam."

Luka Dončić ostaja zvest Dallasu tudi v prihodnje. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Luka Dončić ostaja zvest Dallasu tudi v prihodnje. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Tokio 2020 - sprejem košarkarjev
Sportal Dončić in ekipa v objemu navijačev: Hvala vam, vemo, da ste bili z nami #video

Osvaja celino za celino

Dončić je v zadnjih letih postal mega zvezdnik v športnem pogledu. Kot košarkar se je izkazal na vseh celinah, na katerih je igral. Blestel je v Evropi v dresu Real Madrida, s katerim je osvojil Evroligo in postal najmlajši najkoristnejši košarkar (MVP) tekmovanja. S slovensko reprezentanco je leta 2017 v Istanbulu stopil na vrh Evrope. V preteklih dneh je blestel v Aziji, natančneje na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer je Slovenijo skupaj s soigralci popeljal do četrtega mesta.

Luka Dončić | Foto: Reuters Foto: Reuters

In ne nazadnje v Severni Ameriki že tri leta navdušuje v ligi NBA. V prvi sezoni je postal novinec leta, v zadnjih sezonah je bil izbran v najboljši peterki, nastopil pa je tudi na dveh tekmah vseh zvezd.

S tem podpisom pa Dallasu ne bo samodejno odprta pot do višjih mest v ligi NBA. V zadnjih dveh sezonah so Mavericks obakrat izpadli v prvem krogu proti Los Angeles Clippers. Če bodo želeli stopiti višje, bodo morali v Teksas pripeljati še kakšnega vrhunskega košarkarja.

slovenska košarkarska reprezentanca Španija OI Tokio
Sportal Brez košarkarjev na torkovem sprejemu
Mark Cuban Luka Donči
Sportal Dončićev šef že v Sloveniji
Luka Dončić
Sportal Dončić v prvi peterki OI in navijaški MVP
Aleksander Sekulić
Sportal "Šokirali smo svet"
Ne spreglejte