Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
2. 6. 2019,
9.15

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,86

4

Natisni članek

Giro d'Italia Giro d'Italia Jumbo-Visma Primož Roglič Primož Roglič

Nedelja, 2. 6. 2019, 9.15

4 leta, 10 mesecev

Žalostna podoba: Rogličeva simultanka #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,86

4

Primož Roglič | Primož Roglič na Giru ni imel prave pomoči ekipe. | Foto Giro/LaPresse

Primož Roglič na Giru ni imel prave pomoči ekipe.

Foto: Giro/LaPresse

"Jasno, da je razlika, če imaš pravo ekipo ob sebi. Ponosen sem na ekipo in na to, kako se je borila, a pred začetkom smo izgubili Gessinka in kmalu na dirki De Plusa," je o predstavi moštva Jumbo Visma na Dirki po Italiji dejal športni direktor Addy Engels. A več kot očitno je bilo, da je bil Primož Roglič praktično osamljeni jezdec, brez prave pomoči v najtežjih delih Gira.

od našega poročevalca Italija | Foto:

Skorajda nerazumljivo je, da ekipa napove boj za rožnato majico, nato pa nima posameznikov za prve resne klance. Takšna je zgodba nizozemskega moštva Jumbo Visma na Giru, na katerem se govori le o Primožu Rogliču, ki je bil v ključnem tednu praktično povsem sam.

Res je sicer, da se je pred začetkom poškodoval izkušeni Robert Gessink, ki je bil predviden za ključnega pomočnika, in da je med dirko zbolel 23-letni Laurens De Plus, a vseeno bi pričakovali več pomoči preostalih kolegov.

Sportal Roglič pokomentiral pomoč navijača, zaradi katerega je bil kaznovan

Roglič moral tudi sam po pijačo

Primož Roglič | Foto: Sportida Foto: Sportida Ekipa Jumbo Visma je bila na letošnjem Giru povsem nebogljena. Vodilni v klubu so v Bologni na začetku dirke v en glas poudarjali, da jih zanima rožnata majica in da je Primož Roglič kandidat za ta podvig.

A en mož ne sestavlja ekipe. Ta je pred začetkom Gira štela osem članov, vsi pa so odpadali kot po tekočem traku, ko so se začeli resni klanci. Ni jim ostalo drugega, kot da opazujejo lepote Italije, saj kmalu niso bili več v pomoč Rogliču.

"Jasno, da je razlika, če imaš pravo ekipo ob sebi. Včeraj je moral sam vzeti pijačo. Sem pa ponosen na ekipo in na to, kako se je borila in poskušala narediti vse zanj. Vendarle pa smo pred začetkom izgubili Gessinka in kmalu na dirki De Plusa. Od mlajših kolesarjev ni bilo realno pričakovati, da bodo opravili enako delo in da bodo v enem tednu takšni kot omenjena kolesarja. Zelo smo ju pogrešali. Težko je reči, kakšna bi bila razlika. Zagotovo bi imeli drugačen položaj z obema kolesarjema," je poudaril športni direktor Jumbo Visme Addy Engels.

Sportal Navijači Rogliča stali 10 sekund, Kolumbijca pa sklatili s kolesa #video

Tretjo mesto zgodovinski dosežek

Največja konkurenta Richard Carapaz in Vincenzo Nibali sta imela ob sebi prave pomočnike. Še posebej močna je bila ekipa Movistarja, ki je imela z Mikelom Lando še enega favorita za končno zmago.

Slovenski kolesar je tako moral kar sam skrbeti, da je imel dovolj pijače, energijskih gelov in vsega drugea ter da je preživel vse napore gorskih etapah. Pred njim je le še kronometer, na katerem pa mu moštveni kolegi prav tako ne bodo mogli pomagati, saj bo na poti sam. Kot je bil praktično ves ključni del Gira.

Uvrstitev na zmagovalni oder na drugi največji dirki na svetu bi bila velik dosežek. Sploh če dodamo, da se je kolesar iz Zasavja profesionalno začel ukvarjati s tem športom pred vsega šestimi leti. V primerjavi s tretjim Mikelom Lando (Movistar) bo moral izničiti zaostanek 23 sekund. Vodilni Richard Carapaz je oddaljen tri minute in 16 sekund, drugi Vincenzo Nibali pa minuto in 54 sekund.

Addy Engels
Sportal Rogličev šef: Zaslužili smo si kazen, kljub vsemu velika hvala Slovencem #video

Na začetku ne bi bili zadovoljni s tretjim mestom, zdaj bodo

Pri vseh ključnih vzponih so njegovi moštveni kolegi predčasno izgubili stik s skupino. | Foto: Giro/LaPresse Pri vseh ključnih vzponih so njegovi moštveni kolegi predčasno izgubili stik s skupino. Foto: Giro/LaPresse Ali bi bili v ekipi pred začetkom zadovoljni, če bi jim ponudili tretje mesto? "Ne, ne bi bili. Preveč lahko bi bilo, vendar so šle stvari v takšno smer, kot so šle. V odločilnih trenutkih nismo mogli slediti Nibaliju, Carapazu in Landi. Kljub temu moramo biti zadovoljni, še posebej če mu uspe danes nadoknaditi 23 sekund v primerjavi z Lando. Potem bi odšli domov z dvema etapnima zmagama (obe je slavil Roglič, op. a.) in uvrstitvijo na zmagovalni oder v skupnem seštevku."

Tuji novinarji so se spraševali, ali bo moral Roglič v prihodnje narediti korak naprej v gorskih etapah, če bo želel osvojiti tritedensko dirko. Na takšno razmišljanje je Engels odgovoril z naslednjimi besedami: "Ne vem. Težko je odgovoriti. Z več podpore v gorskih etapah bi bili boljši. Ne morem reči, da bi lahko zmagali, a bi bili dalj časa v boju. Nikdar ne veš. Primož je res izgubil proti trojici na klancih, vendar ni bil nikdar zelo daleč. Največ je izgubil po Mortirolu. Mislim, da se je to leto dobro vzpenjal."

Sportal Roglič nemočen proti Nibaliju in Carapazu, navijač s kolesa sklatil Lopeza #video

Za napad na zmago na tritedenski dirki bo potreboval kakovostnejšo ekipo

Sam bo tudi na zadnjem kronometru v Veroni. | Foto: Sportida Sam bo tudi na zadnjem kronometru v Veroni. Foto: Sportida Če bo želel slovenski kolesar v prihodnosti dejansko naskakovati zmago na tritedenski dirki, je jasno, da bo moral presedlati v drugo moštvo. Nizozemci verjetno nimajo toliko denarja, da bi sestavili konkurenčno moštvo za največje domete. A Roglič ima pogodbo še za prihodnje leto, zato bo zanimivo videti, ali bo ostal ali se bo našel kdo, ki ga bo odkupil, kar v svetu kolesarstva sicer ni ravno pogosto.

Prav tako je letos dobil ogromno izkušenj, saj je bil prvič na tritedenski dirki kot kapetan. Dobil je pomembne odgovore na vprašanje, kje bo moral še napredovati, če bo želel nekoč osvojiti kakšno izmed največjih treh tritedenskih dirk.

Dirka po Italiji
Sportal Norišnica, ki je povsem prevzela Primoža Rogliča #video
Ne spreglejte