Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 6. 2019,
17.36

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

Vincenzo Nibali Richard Carapaz Primož Roglič Primož Roglič Giro dItalia Giro Dirka po Italiji

Sobota, 1. 6. 2019, 17.36

4 leta, 10 mesecev

DIRKA PO ITALIJI, 20. ETAPA

Roglič nemočen proti Nibaliju in Carapazu, navijač s kolesa sklatil Lopeza #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Kolesarji na 102. Dirki po Italiji so opravili predzadnjo etapo, vodilni Ekvadorec Richard Carapaz (Movistar) in drugi v skupnem seštevku, Italijan Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), sta slovenskemu asu Primožu Rogliču (Jumbo-Visma) v skupnem seštevku pobegnila še za dodatnih 54 sekund, zaostanka Kisovčan na nedeljskem kronometru v Veroni ne bo mogel izničiti. Še več, Rogliča je v skupnem seštevku prehitel še Mikel Landa (Movistar). Kisovčan je dobil še deset kazenskih sekund pribitka, ker so mu nešportno pomagali slovenski navijači.

 

Zmage v 193-kilometrski etapi od Feltreja do Monte Avene se je veselil španski kolesar moštva Astana Pello Bilbao, ki je bil v ciljnem šprintu močnejši od rojaka Mikela Lande (Movistar), tretje mesto pa je zasedel Italijan Giulio Ciccone (Trek Segafredo).

Roglič je bil 14. s 54 sekundami zaostanka. Jan Polanc (UAE Emirates) je bil 34., v cilj je prišel 12:50 za Bilbaom. Grega Bole (Bahrain-Merida) je končal na 76. mestu, njegov zaostanek je znašal 38:04. Skupno je Polanc izgubil štiri mesta in je 15., Bole je 110.

Roglič izgubljal čas

Landa je v skupnem seštevku za 13 sekund prehitel Primoža Rogliča, tega pa so zaradi nedovoljene pomoči navijačev sodniki kaznovali še z desetimi sekundami pribitka, a tudi 23 sekund lahko slovenski as na jutrišnjem kronometru v Veroni pridobi nazaj, medtem ko sta se vodilna na dirki Richard Carapaz in Vincenzo Nibali danes Kisovčanu odlepila še za dodatnih 50 sekund. Cilj sta prečkala na četrtem in petem mestu, štiri sekunde za zmagovalcem etape. 

Zasavec se je danes boril, a na vzponih ni mogel slediti najboljšim hribolazcem, na zadnjem klancu na Monte Aveno je izgubil stik z Nibalijem in Carapazom,  ob trasi je imel danes izdatno podporo slovenskih navijačev. Nekateri med njimi se danes niso pokazali v prav lepi luči, Rogliču so na primer tik pod vrhom prelaza Croce d'Aune nešportno pomagali in ga v teku kar nekaj sekund potiskali naprej proti čelu skupine, še večjo neumnost pa je kmalu za tem zakuhal možakar, ki je tekel ob Miguelu Lopezu in ga zaradi neprevidnosti zbil na tla. 

Ko so ga ujeli Nibali, Landa in Carapaz, je mislil, da je konec

Bilbao je zmagal drugič na letošnjem Giru. "Prva zmaga je bila posebna, današnja pa povsem drugačna. Ko so me ujeli Nibali, Landa in Carapaz, sem mislil, da je zame konec, a so bili enako utrujeni kot jaz. Poskušal sem zbrati nekaj moči in jim slediti. Vedel sem, da bo Carapaz etapno zmago predal Landi, zato sem sledil njemu in iskal priložnost v sprintu, v zadnjih metrih mi ga je uspelo prehiteti," je v cilju povedal 29-letni Španec.

Do konca Gira je le še nedeljski 17-kilometrski kronometer v Veroni, ki bo dal zadnje odgovore o končnem vrstnem redu.

Sportal Navijači Rogliča stali 10 sekund, Kolumbijca pa sklatili s kolesa #video

Izidi 20. etape:

1. Pello Bilbao (Špa) Astana Pro Team 5;46:02

2. Mikel Landa (Špa) Movistar Team isti čas

3. Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo 0:02

4. Richard Carapaz (Ekv) Movistar Team 0:04

5. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida

6. Tanel Kangert (Est) EF Education First 0:15

7. Mikel Nieve (Špa) Mitchelton-Scott isti čas

8. Valentin Madouas (Fra) Groupama-FDJ 0:25

9. Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 0:44

10. Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida isti čas

14. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 0:54

34. Jan Polanc (Slo) UAE Emirates 12:50

76. Grega Bole (Slo/Bahrain Merida) 38:04

 

Skupni vrstni red:

1. Richard Carapaz (Ekv) Movistar Team 89;38:28

2. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida + 1:54

3. Mikel Landa (Špa) Movistar Team 2:53

4. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma 3:16

5. Bauke Mollema (Niz) Trek-Segafredo 5:51

6. Miguel Angel Lopez (Kol) Astana Pro Team 7:18

7. Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 7:28

8. Simon Yates (VBr) Mitchelton-Scott 8:01

9. Pavel Sivakov (Rus) Team Ineos 9:11

10. Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin 12:50

15. Jan Polanc (Slo) UAE Emirates 23:13

110. Grega Bole (Slo/Bahrain Merida) 4;20:57

Potek 20. etape:

Cilj: Zmagovalec etape je Španec Pello Bilbao (Astana)!

17:11: Nibali, Landa in Carapaz bodo kot kaže obračunali za etapno zmago, Roglič se bori, a zaostaja.  

17:07: Roglič izgublja čas za Nibalijem in Carapazom. Kolesarji so na zadnjem klancu letošnjega Gira.

17:00: Miguela Angela Lopeza je s kolesa sklatil neprevidni navijač. Landa, Nibali in Carapaz so medtem povečali prednost pred Rogličem.

16:52: Roglič na spustu lovi največje konkurente, ki so se mu malce odlepili tik pred vrhom Croce D'Aune. Landa, Nibali in Carapaz vozijo kakšnih 50 metrov pred Slovencem. Poljak Rafal Majka je v enem od ostrih ovinkov padel, se pobral in nadaljuje dirko. 

16:45: V skupini favoritov je prvi napad sprožil Miguel Angel Lopez, Nibali je odgovoril, zraven je ostal tudi Roglič. V drugem napadu (spet Lopez) je Roglič nekoliko zaostal, pa se nato prebudil in prevzel vodstvo v skupini favoritov. Je pa naprej skočil Mikel Landa, ki se je podal v lov za vodilno skupino. Iz te je skočil Francoz Madouas.

16:28: Kolesarji se vzpenjajo na Croce D'Aune (2. kategorija), v skupini favoritov oster tempo diktirajo kolesarji ekipe Movistar. 21 kilometrov pred ciljem je prednost ubežne skupine padla na 1:44.

16:20: Bliža se predzadnji klanec letošnje dirke po Italiji, Croce D'Aune, Ubežna skupina se bo vzpenjati začela 2:44 pred skupino favoritov.

15:54: Do cilja predzadnje etape letošnjega Gira je še 50 kilometrov, ubežna skupina ima pred favoriti dve minuti in 50 sekund prednosti, po dolgem spustu s prelaza Rolle gre pričakovati obračun zvezdnikov na zadnjem, zaključnem vzponu.

15:20: Ubežno skupino sestavljajo Bilbao, Kangert, Madouas, Nieve, Gehereigzabher, Dunbar in Ciccone, pred skupino favoritov imajo 2:50 prednosti. Med favoriti je vse mirno, kot kaže klanec Passo Rolle ni primeren za morebitne napade. Rožnati Carapaz vozi obkrožen s pomočniki Movistarja, Nibali danes mora napasti, a za zdaj varčuje z močmi. Roglič je ves čas blizu in čaka.

14:50: Iz skupine z rožnato majico so pred začetkom vzpona na Rolle skočilo nekaj kolesarjev, na dirki vodi peterica z dvema minutama prednosti pred Rogličem, Carapazom, Nibalijem in druščino, sledi ji četverica, z minuto in pol zaostanka.

Passo Role | Foto: Giro/LaPresse Foto: Giro/LaPresse    

14:30: Kolesarji se približujejo začetku vzpona na Passo Role (1.980 m.n.v.), Masnado je skupina favoritov ujela. Roglič ima ob sebi spet pomočnika. Do cilja etape je še 100 kilometrov.

14:10: Kolesarji se spuščajo z Meneghina, Carapaz, Lopez in Landa so vrh prečkali kakšnih 20 sekund pred Rogličem, Nibalijem in Pavlom Sivakovom (Ineos), ki pa sta skupinico z rožnato majico hitro spet ujela na spustu. Masnada je z osvojenim gorskim ciljem svoje opravil, njegova prednost pred zasledovalci se naglo topi.    

14:01: Favoriti so bili dolgo zbrani v skupini z rožnato majico, nato pa je Miguel Angel Lopez (Astana) dvignil tempo, ki sta mu lahko sledila le kolesarja Movistara Mikel Landa in Carapaz. medtem ko sta Roglič in Nibali nekoliko zaostala. Prednost Masnade, ki je prvi prikolesaril na Menghen, se je stopila na dobri dve minuti.

Gorski cilj: 1. Masnada 50 točk, 2. Caruso 30, 3. Nieve 20, 4. Dunbar 14, 5. Zakarin 10, ...

13:51: Masnada se približuje vrhu prelaza Manghen, pred zasledovalci vzdržuje 48 sekund prednosti, glavnina zaostaja nekaj več kot štiri minute. Na čelu glavnine vozijo kolesarji Carapazovega moštva Movistar, favoriti so za zdaj mirni, vozijo v skupini, je pa Roglič spet ostal brez pomočnikov.   

Rogliča ob trasi danes spet spodbujajo številni slovenski navijači. "To je neverjetno, počutim se kot doma. Ta podpora ti doda nekaj moči, cenim vsakega posebej," je povedal pred začetkom etape. Pa se danes spet vidi v rožnati majici? "Predvsem moram pokazati najboljše, kar zmorem in se boriti do konca."

13:20: Masnada je pobegnil ubežnikom, na polovici drugega vzpona dneva ima pred zasledovalci 45 sekund prednosti, pred glavnino pa 3 minute in 45 sekund. Primož Roglič se drži Nibalija, ta pazi na Carapaza. 

13:06: Ubežna skupina je pred vzponom na Manghen nabrala dobre tri minute prednosti, v skupini rožnate majice je okoli 50 kolesarjev.

13:03: Kolesarji bodo počasi začeli v vzponom na prelaz Manghen, ki bi lahko naredil še konkretnejšo selekcijo. Dolg je kar 18,9 kilometra, povprečni naklon bo 7,6, maksimalen pa 15 odstotkov. 

12:55: Do cilja je še 143 kilometrov, prednost ubežnikov je pred začetkom vzpona na prelaz Manghen na 2.047 metrih zrasla na 2:42. V skupini z rožnato majico je okoli 30 kolesarjev.

12:49 Ubežna skupina je na 47. kilometru in ima pred glavnino, ki ji tempo narekujejo kolesarji Carapazovega Movistarja 2 minuti in 30 sekund prednosti.

12:33 Ubežniki imajo na 32. kilometru 46 sekund prednosti pred glavnino.

12:24: 11 kolesarjev v skupini je prvih opravilo z uvodnim vzponom na Cima Capmo. To so Andrey Amador, Fausto Masnada, Pello Bilbao, Manuel Caruso, Eros Capecchi,  Sean Bennett, Mikel Nieve, Gehereigzabher, Eddie Dunbar, Ilnur Zakarin in Jai Hindley. Slednji je bil prvi na vzponu in si priboril največ točk za gorski cilj.

  1. Hindley 18 točk
  2. Masnada 8
  3. Caruso 6
  4. Dunbar 4
  5. Zakarin 2
  6. Nieve 1

Na čelu glavnine sta Movistarjeva kolesarja Pedrero in Carretero, s približno 11 sekundami zaostanka za ubežniki.

12:15: Nekaj poskusov pobegov je bilo, a je skupina z rožnato majico Carapaza ubežnike skorajda ujela.

12:01: V vodstvu sta Eddie Dunbar in Masnada, ki imata okoli 10 sekund prednosti pred glavnino, v kateri Pozzovivo skrbi, da je Nibali v dobrem položaju v ospredju za napad. Člana Astane Pello Bilbao in Manuel Boaro poskušata s pobegom.

11:48: Kolesarji so začeli prvi vzpon na Cima Campo. Napadel je Damiano Caruso, moštveni kolega Nibalija. Ta je trenutno skupaj z Rogličem v glavnini. Na čelu te je Eddie Dunbar (Ineos). 

11:29: Začela se je dirka. Član Team Dimension Data Ryan Gibbons je poskusil s hitrim pobegom. Hitro se mu je pridružil Marco Haller. Dvojec za zdaj v ospredju.

11:21: Kolesarji se bližajo odseku na 9,6 kilometra, ko se bo lahko začela dirka. V ospredju kolegi Vincenza Nibalija, pa tudi vodilnega na dirki Richarda Carapaza.

11:16: "Zapeljite" se po 20. etapi:

Skupni vrstni red po 19. etapah:
1. Richard Carapaz (Ekv) Movistar Team 83;52:22
2. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 1:54
3. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma 2:16
4. Mikel Landa (Špa) Movistar Team 3:03
5. Bauke Mollema (Niz) Trek-Segafredo 5:07
...
11. Jan Polanc (Slo) UAE Emirates Team 10:27
...
108. Grega Bole (Slo) Bahrain-Merida 3;42:57

11:13: Ekipe so o tem, kdaj bo kdo napadel, v petek razumljivo molčale. Gre pa prve pobege ključnih protagonistov pričakovati že kaj kmalu. 

11:05: Kolesarji so se podali na 194 kilometrov dolgo predzadnjo etapo, ki ima kar pet gorskih ciljev. Povrhu vsega najtežji ne bo povsem ob koncu, ampak še v prvi polovici trase. Prelaz Manghen na 2.047 metrih bo predstavljal najtežjo oviro in bi lahko že naredil selekcijo, pa čeprav se bo začel že po 59. kilometru. Dolg bo kar 18,9 kilometra, povprečni naklon bo 7,6, maksimalen pa 15 odstotkov. Prvi kolesarji naj bi bili na cilju ob 17.15.

11.00: na štartu v kraju Feltre je slovenske kolesarje pričakalo morje slovenskih zastav, najbolj glasni so navijači Primoža Rogliča, ki se bori za skupno zmago.

Slovenska spodbuda:

Preberite še:

Ilka Roglič
Sportal Ilka zadržana, ko beseda nanese na trenerja, drugače je, ko govori o Rogliču #video

Sportal Neumna poteza na Giru, ki bi lahko pripeljala do hude nesreče #video

Sportal Zatišje pred viharjem: Roglič nič izgubil in nič pridobil #video
Primož Roglič
Sportal Roglič se še kako dobro zaveda, kaj sledi #video
Primož Roglič Giro 13 etapa štart
Sportal Razkrite bodo skrivnosti #video
Sportal Dvoboj Roglič – Nibali navdihnil tudi spletne šaljivce #video

 

Ne spreglejte