Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2019,
17.18

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Italiji Giro Giro d'Italia Giro d'Italia

Petek, 31. 5. 2019, 17.18

4 leta, 10 mesecev

Dirka po Italiji, 19. etapa

Zatišje pred viharjem: Roglič nič izgubil in nič pridobil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Zmagovalec razgibane, hribovite 19. etape dirke po Italiji je Kolumbijec Esteban Chaves (Michelton-Scott). V skupnem seštevku pri vrhu ni bilo sprememb, v rožnati majici še naprej ostaja Ekvadorec Richard Carapaz (Movistar) s prednostjo 1:54 pred Vincenzom Nibalijem in 2:16 pred slovenskim asom Primožem Rogličem (Jumbo-Visma), za katerega je danes pesti stiskala tudi Ilka Štuhec, sicer gostja Nibalijeve ekipe Bahrain-Merida.

Današnja 151-kilometrska etapa od Trevisa do San Martina di Castrozze se je končala z ciljnim vzponom na 1.478 metrov visoki prelaz, zmagovalec Chaves pa je bil iz skupine dvanajstih ubežnikov, ki je glavnini ušla nekaj kilometrov po štartu.

Favoriti so se prepustili vodstvu moštva Movistar, ki je v glavnini diktiralo tempo in skrbelo za svojega rožnatega aduta Carapaza, nadzorovalo Ekvadorcu nevarna Nibalija in Rogliča, boj za etapno zmago pa prepustila ubežnikom. Roglič je v cilj pripeljal ob Carapazu, Nibaliju in Mikelu Landi (Movistar). Čisto ob koncu etape je Roglič sicer malo stopil na pedale in za trenutek razburkal dogajanje med favoriti, ki pa so pazili, da jim ni pobegnil. 

Jan Polanc (UAE Emirates) je danes zasedel 35. mesto, v skupnem seštevku pa zadržal 11. Grega Bole (Mahrain Merida) je v cilj pripeljal 88., skupno je 108.

Izidi 19. etape:

1. Esteban Chaves (Kol) Mitchelton-Scott 4;01:31

2. Andrea Vendrame (Ita) Androni Giocattoli-Sidermec + 0:10

3. Amaro Antunes (Por) CCC Team 0:12

4. Giovanni Carboni (Ita) Bardiani CSF 0:24

5. Pieter Serry (Bel) Deceuninck-QuickStep 0:32

6. François Bidard (Fra) AG2R La Mondiale 0:35

7. Marco Canola (Ita) Nippo-Vini Fantini-Faizane 1:02

8. Manuele Boaro (Ita) Astana Pro Team 1:37

9. Manuel Senni (Ita) Bardiani CSF 1:53

10. Olivier Le Gac (Fra) Groupama-FDJ 2:33

14. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 6:29

35. Jan Polanc (Slo) UAE Emirates Team 7:36

88. Grega Bole (Slo) Bahrain-Merida 18:30

 

Skupni vrstni red:

1. Richard Carapaz (Ekv) Movistar Team 83;52:22

2. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 1:54

3. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma 2:16

4. Mikel Landa (Špa) Movistar Team 3:03

5. Bauke Mollema (Niz) Trek-Segafredo 5:07

6. Miguel Angel Lopez (Kol) Astana Pro Team 5:33

7. Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 6:48

8. Simon Yates (VBr) Mitchelton-Scott 7:17

9. Pavel Sivakov (Rus) Team Ineos 8:27

10. Davide Formolo (Ita) Bora-Hansgrohe 10:06

11. Jan Polanc (Slo) UAE Emirates Team 10:27

108. Grega Bole (Slo) Bahrain-Merida 3;42:57

Sobota prinaša peklenskih 194 kilometrov po Dolomitih

Današnja etapa torej ni prinesla sprememb pri vrhu skupne razvrstitve, ocenimo pa jo lahko kot zatišje pred viharjem, saj bo jutrišnja 20. etapa Gira zagotovo odločilna. Sobota bo namreč postregla s še eno strupeno gorsko preizkušnjo. Kolesarje čaka peklenskih 194 kilometrov po Dolomitih, s kar petimi kategoriziranimi vzponi, dvema prve in tremi druge kategorije. Jutri je mogoče pričakovati Nibalijev napad na Carapaza in Rogličev na Nibalija in Carapaza. Pred sklepnim nedeljskim kronometrom v Veroni mora namreč slovenski as zmanjšati zaostanek za omenjenima tekmecema, če želi ohraniti upanje na končno zmago.

Tole jutri čaka kolesarje:

Giro 20. etapa | Foto: Giro/LaPresse Foto: Giro/LaPresse

Ilka gostja Bahrain Meride

Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je danes mudi v Italiji, kjer je posebna gostja ekipe Bahrain Meride. Njen kapetan je italijanski as Vincenzo Nibali, ki se na letošnji italijanski pentlji za najvišje mesto poteguje tudi s Primožem Rogličem. ''Navijala bom za Primoža, saj je Slovenec. V Bahrain Meridi je tudi nekaj Slovencev, zato so me povabili sem,'' je Mariborčanka, čeprav je gostja Nibalijevega delodajalca, dala jasno vedeti, za koga bo stiskala pesti na zvenečem kolesarskem spektaklu v Italiji.

Potek 19. etape Dirke po Italiji:

Cilj: Zmagovalec 19. etape je Kolumbijec Esteban Chaves (Michelton-Scott). Primož Roglič je v cilj pripeljal s skupino favoritov, pri vrhu razvrstitve za rožnato majico ni bilo sprememb. Roglič ostaja tretji, za Carapazom in Nibalijem. 

Takole je Chavesa v cilju pričakala njegova družina:

17.06: napadel je Kolumbijec Esteban Chaves (Michelton-Scott)!

17.02: Vodilno peterico je ujel še Portugalec Antunes, tudi Italijan Carboni ni daleč, igrice pa se nadaljujejo. Iz boja za zmago je bržčas izpadel Andrea Vendrame, ki je imel okvaro kolesa v najbolj neprimernem trenutku. nadomestno kolo je sicer dobil zelo hitro, spremljevalni avto moštva  Androni Giocattoli je bil blizu.

16.56: Canolo so na zaključnem vzponu ujeli Chaves, Serry, Vandrome in Bidard. V glavnini Movistar drži tempo in 8:20 zaostanka.

16.42: Ubežniki so 12 kilometrov pred ciljem začeli obračunavati med seboj, skupina se je raztegnila, posamezniki poskušajo napadati, z igricami so Marcu Canoli omogočili, da jim je ušel za 18 sekund. A na ciljnem klancu se bo vrstni red bržčas močno premešal. Glavnina sledi z osmimi minutami in 20 sekundami zaostanka. 

16.18: Ubežniki - za nekaj deset metrov jim je ušel Manuele Boaro (Astana) - so še vedno osem minut in pol pred glavnino, v tej pa vodilni trije na dirki, Richard Carapaz (Movistar), Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) in Primož Roglič (Jumbo-Visma) pazijo drug na drugega. Vsi imajo tokrat ob sebi številne pomočnike. Danes ne gre pričakovati, da bi Nibali ali Roglič napadla, a mogoče je še vse. 

16.00: Kolesarji imajo do cilja še manj kot 40 kilometrov, zaključek etape bo ciljni vzpon na 1.478 metrov visoki San Martino di Castrozza, ducat ubežnikov je prednost pred glavnino povišal na devet minut, kaj lahko se zgodi, da bo pobeg danes uspel. Tako kot je na včerajšnji 18. etapi.

San Martino di Castrozza | Foto: Giro/LaPresse Foto: Giro/LaPresse

15.40: 50 kilometrov pred ciljem še naprej vse mirno, ubežniki vzdržujejo osem minut prednosti.

15.30: Kolesarje do cilja loči še manj kot 60 kilometrov, ubežna dvanajsterica je prednost pred glavnino povečala na 8 minut in pol.

15.00: Prvi na gorskem cilju na prelazu San Boldo je bil Vendrame, ki je pobral 9 točk, Canola je osvojil 4, Carboni 2 in Santaromita 1. Glavnina zaostaja 7:40.

14.45: Kolesarji se vzpenjajo na prvi kategorizirani klanec v etapi, ubežniki so še vedno 7:30 pred glavnino.

Giro 19. etapa | Foto: Giro/LaPresse Foto: Giro/LaPresse

14.23: Do cilja je še natančno 100 kilometrov, ubežniki vozijo sedem minut in pol pred glavnino, v kateri je za zdaj vse mirno. Trojica Slovencev, Primož Roglič (Jumbo-Visma), Jan Polanc (UAE Emirates) in Grega Bole (Bahrain-Merida) se vozi v glavnini. 

13.55: Na 60. kilometru etape kolesarje čaka prvi kategorizirani vzpon dneva (3. kategorija), po 17 serpentinah se bodo povzpeli na 701 meter visoki Passo San Boldo, kjer jih že čaka množica navijačev.

Passo San Boldo | Foto: Jaka Lopatič Foto: Jaka Lopatič

13.51: Prednost ubežne dvanajsterice je narasla na šest minut in pol, na čelu glavnine so najpogosteje kolesarji moštva Movistar, ki ščitijo rožnato majico Ekvadorca Richarda Carapaza. Do cilja je še 120 kilometrov. 

13.36: Karavana ima do cilja še 133 kilometrov, ubežna dvanajseterica ima pred glavnino 3 minute in 40 sekund prednosti. Med pobeglo enajsterico ni kolesarja, ki bi bil kakorkoli nevaren najboljšim v skupni razvrstitvi, najmanjši zaostanek za rožnato majico ima denimo Belgijec Pieter Serry, ta pa znaša debelo uro in 6 minut.

13.23: Takoj po štartu so se začeli napadi, odlepiti pa se je uspelo skupini: Amaro Antunes (CCC Team), Marco Canola, Ivan Santaromita (oba Nippo-Vini Fantini), Manuele Boaro (Astana), Marco Marcato (UAE Team Emirates), Oliver Le Gac (Groupama-FDJ), Francois Bidard (AG2R La Mondiale), Manuele Senni (Bardiani-CSF), Pieter Serry (Deceuninck-Quick Step), Andrea Vendrame (Androni Giocattoli - Sidermec), Giovanni Carboni (Bardiani)  in Esteban Chaves (Mitchelton-Scott).

13.10: začela se je 19. etapa Gira.

Preberite še:

Primož Roglič in Robert Kranjec
Sportal Roglič dobil na Giru poseben obisk #video
Sportal Dvoboj Roglič – Nibali navdihnil tudi spletne šaljivce #video
Sportal Neumna poteza na Giru, ki bi lahko pripeljala do hude nesreče #video
Sportal Kljub modricam se Roglič ne predaja: Dokler sem tu, se bom boril! #video
Sportal Po 165 kilometrih bega so o zmagovalcu odločali centimetri. Roglič ostaja tretji. #video

 

Ne spreglejte